بررسی اثرات ضدباکتریایی عصاره متانولی جوزهندی علیه جدایه های کلبسیلا پنومونیه و اسینتوباکتر بومانی مولد بتالاکتاماز وسیع الطیف
محورهای موضوعی : Biotechnological Journal of Environmental Microorganismsالهام نیکویی 1 , اشرف کریمی نیک 2
1 - گروه میکروبیولوژی ، واحد کرمان ، دانشگاه ازاد اسلامی ، کرمان، ایران
2 - گروه میکروبیولوژی، واحد کرمان، دانشگاه آزاد اسلامی،کرمان،ایران
کلید واژه: فعالیت ضد باکتریایی, بتالاکتاماز, اسینتوباکتر بومانی, کلبسیلا نومونیه, جوز هندی,
چکیده مقاله :
افزایش سویه های مختلف باکتریایی مقاوم به آنتی بیوتیک های مختلف تبدیل به یکی از نگرانی های اصلی سازمان بهداشت جهانی شده است. اخیرا مقاومت باکتریایی از طریق تولید بتالاکتامازهای با طیف وسیع در حال افزایش است و به عنوان یک مشکل درمانی جهانی مطرح می شود لذا تلاش برای استفاده از داروهای با منشا گیاهی، برضد باکتری های با مقاومت دارویی اهمیت ویژه ای یافته است.هدف از این مطالعه تعیین اثرات ضدباکتریایی عصاره متانولی جوزهندی علیه جدایه های کلبسیلا پنومونیه و اسینتوباکتر بومانی مولد بتالاکتاماز وسیع الطیف انجام گرفت. برای تهیه عصاره متانولی گیاه از روش ماسراسیون استفاده شد سپس عصاره با کاغذ واتمن شماره یک فیلتر ، و با استفاده از سیستم تقطیر در خلا دوار تغلیظ و خشک گردید. غلظتهای مختلف 80، 40، 20، 10، 5، 5/2، 25/1 و 625/0 میلی گرم بر میلی لیتر از عصاره در حلال دیمتیل سولفوکساید و متانول با حجم برابر تهیه گردید.از مجموع 100 ایزوله باکتریایی، جدایههای مولد بتالاکتاماز به روش فنوتیپی با دیسکهای آنتیبیوتیکی سفوتاکسیم و دیسک ترکیبی سفوتاکسیم/کلاولونیک اسید شناسایی شدند. بر اساس نتایج حاصله، از 60 باکتری کلبسیلا پنومونیه 33 درصد(20 ایزوله) و از 40 باکتری اسینتوباکتر بومانی 50درصد(20ایزوله) از جدایهها مولد بتالاکتاماز بودند. فعالیت ضدباکتریایی بر علیه 20 ایزوله از کلبسیلا پنومونیه و 20ایزوله از اسینتوباکتر بومانی مولد بتالاکتاماز به روش انتشار چاهک بررسی شد. پس از انکوباسیون به مدت 24 ساعت در دمای 37 درجه سانتیگراد میزان حساسیت باکتریها، با اندازهگیری قطر هاله بازدارندگی از رشد تعیین شد. کلیه ایزولههای کلبسیلا پنومونیه و اسینتوباکتر بومانی به عصاره گیاه جوزهندی حساسیت نشان دادند و میانگین حداقل غلظت بازدارندگی از رشد نسبت به کلبسیلا پنومونیه و اسینتوباکتر بومانی مولد بتالاکتاماز به ترتیب 10 و 5 میلیگرم بر میلیلیتر بود. بر اساس نتایج حاصل از این پژوهش، می توان نتیجه گرفت عصارهی گیاه جوزهندی در شرایط آزمایشگاهی قابلیت مهار باکتری های کلبسیلا و اسینتوباکتر را دارد و بر این اساس شاید بتوان در آینده با تحقیقات بیشتر و شناسایی ترکیبات موثر، از این عصاره، به عنوان جایگزین آنتی بیوتیکی جهت درمان ، استفاده کرد.
The rise of various strains of antibiotic-resistant bacteria has become [E1] one of the primary concerns. Therefore, efforts to utilize plant-derived drugs against drug-resistant bacteria have gained particular importance. This study aimed to investigate the antibacterial effects of the methanol extract of Myristica fragrans against Klebsiella pneumoniae and Acinetobacter baumannii isolates that produce broad-spectrum beta-lactamases. The plant extract was prepared using the maceration method. Then, the extract was filtered through Whatman filter paper, Grade 1, and concentrated and dried using a rotary evaporator system. Concentrations of 80, 40, 20, 10, 5, 2.5, 1.25, and 0.625 mg/mL of the extract were prepared in a 1:1 v/v mixture of dimethyl sulfoxide and methanol as solvents. Beta-lactamase-producing isolates were identified using the phenotypic method with the antibiotic's cefotaxime and the combination of cefotaxime/clavulanic acid. The agar well diffusion method assessed the antibacterial activity against the isolates. Based on the results, 33% of the Klebsiella isolates and 50% of the Acinetobacter isolates were found to produce beta-lactamase. All of the isolates were sensitive to the methanol extract of Myristica fragrans, with an average minimum inhibitory concentration of 10 and 5 mg/mL, respectively. According to the findings, it can be inferred that the Myristica fragrans extract can inhibit Klebsiella and Acinetobacter isolates in vitro. Therefore, with further research and identification of active compounds, it may be possible to utilize this extract as a potential alternative to antibiotics for treatment in the future.