Isolation of Salmonella spp. from local egg yolks in Urmia
Subject Areas : Journal of Large Animal Clinical Science Research(JLACSR)
Keywords: Urmia, Isolation of Salmonella, local egg yolks,
Abstract :
Gastroenteritis, which makes about 15% of food borne infections in such countries as the United States, commonly occurs followed by drinking contaminated water. Raw feedstuffs of animal origin, esp. meat and eggs, play an important role in the transmission of the disease. Considering the important role of eggs in the transmission of salmonellosis and the high consumption rate of eggs produced by small-scale local producers in the region, 100 eggs were acquired from street vendors in Urmia and examined at Urmia Islamic Azad University microbiology laboratory. The isolation of Salmonella only from the yolk was performed by using the methods described in Harrigan and BAM. Six out of 100 examined eggs (6%) showed Salmonella contamination. The contaminated samples were then undergone serotyping using a polyvalent antiserum which finally showed that all isolated Salmonellae were motile and belonged to serogroup D (S. enteritidis). According to the high rate of infection in the eggs and consequently occurrence of the disease in case of consumption, making the public aware of the consequences of consuming such products and avoiding consumption of unpasteurized food of animal origin is recommended.
1- جعفری، ر.ع. فضلارا، ع. دلیراننیا، ع. (1385): بررسی آلودگی سالمونلایی در تخممرغهای بومی مصرفی در اهواز. مجله دامپزشکی دانشگاه شهید چمران اهواز، شماره 13، صفحه 63-58.
2- جمشیدی، ا. ع. (1363): بررسی میزان آلودگی سالمونلایی در تخممرغهای مصرفی شیراز و اهمیت آن از نظر بهداشت عمومی. چکیده پایان نامههای دانشگاه شیراز، دانشکده دامپزشکی، صفحه 62.
3- حیمی، پ. (1376): میزان پراکندگی سالمونلایی زرده تخم مرغ های مصرفی استان تهران.فصل نامه جامعه دامپزشکان ایران، سال پنجم شماره دهم، صفحه 30-27.
4- رضویلر، و. (1382):میکروب های بیماریزا در مواد غذایی و اپیدمیولوژی مسمومیت های غذایی. انتشارات دانشگاه تهرانِِ، چاپ دوم، شماره 2431، صفحه 76-60.
5- رکنی، ن. (1386): اصول بهداشت مواد غذایی. انتشارات دانشگاه تهران، چاپ ششم، شماره 2208، صفحه 10-4.
6- رهنما، ش. (1377): بررسی سروتیپهای مختلف سالمونلا در تخم مرغ و تعیین ارتباط زنجیره این سروتیپها در انسان. پایاننامه دانشجویی شماره 326، دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج، صفحه 82.
7- میرسلیمی، س. م. (1374): سالمونلا انتریتیدیس، اهمیت انتشار،کنترل وپیشگیری. فصل نامه علمی- تخصصی طیور،دوره 4، شماره 1، صفحات 40-2.
8- Bacteriological Analytical Manual. (2007): salmonella. U.S. Food and Drug Administration.
9- Bygrave A. C. and Gallagher J. (1989): Transmission of salmonella enteritidis in poultry. Veterinary Records,124:333-340.
10- Chang, Y. H. (2000): Prevalence of Salmonella spp. In poultry broilers and shell eggs in Korea. Journal of Food Protection. 63(5):655-658.
11- Gast T. J. and Rowe B. H. (1998): salmonella enteritidis phage type 4 and hens eggs Lancet. 1:280.
12- Harrigan, W. F. (1998): Laboratory Methods in Food Microbiology. 3rd edition, Academic Press. pp:180-186.
13- Humphrey, T.J. et al. (1991): Numbers of Salmonella entertidis in the contents of naturally contaminated hens eggs. Epidemiology and infection. 106(3):489-496.
14- Poppe, J. (1992): Salmonella in laying hens and eggs from flocks with salmonella in their environment. Canadian Jornal of Veterinary Research. 56(3): 226-243.
15- Schutz, G.E. et al. (1996): Prevalence of Salmonella enteritidis in poultry shell eggs in Arkansas. Southern Medical Journal. 89(9): 889-891.
16- Shareef h.(1997): Recording of two types of salmonella from eggs of range rearing hens and ducks. Iraqui Journal of Veterinary Science. 12(2) :25-28.
_||_