زهرا مرادیان
1
(
دانشگاه شاهد
)
Keywords:
Abstract :
ارزیابی ویژگیهای جوانهزنی،رشد و ميزان پرولین گیاه کنجد(Sesamum indicum L.) در شرايط تنش شوری
چکیده
به منظورارزیابی اثرتنش شوری برویژگیهای جوانهزنی و ميزان پرولین گیاه کنجد، آزمایشی به صورت کاملاً تصادفی در آزمایشگاه تکنولوژی بذر دانشگاه شاهد در سال 1395 در سه تکراراجراشد.تيمار آزمایش شامل تنششوریدرچهارسطح(صفر(آب مقطر)، 5/2، 5، 5/7 دسیزیمنسبرمترنمک طبیعی دریاچه قم) بود.نتایج تجزیه واریانس نشان داد که تنش شوری تأثیرمعنیداری برصفات درصد و سرعت جوانهزنی، متوسط جوانهزنی روزانه، طول ریشهچه، ساقهچه و نسبت بین آنها، وزن خشک گیاهچه، شاخص بنیه گیاهچه و میزان پرولین در سطح احتمال یک درصد داشت. تنش شوری باعث کاهش خصوصیاتجوانهزنیبذروویژگیهای رشد گیاهچه کنجد شد. نتایج مقایسات میانگین نشان داد که بیشتریندرصد جوانهزنی (66/99 درصد)،سرعت جوانهزنی (58/8 بذر در روز)،متوسط جوانهزنی روزانه (11/16 بذر)،طولریشهچه (67/3 سانتیمتر)،طول ساقهچه(56/2 سانتیمتر)، وزن خشک گیاهچه(09/0 گرم)، شاخص بنیه وزنی گیاهچه (66/8) و شاخص بنیه طولی گیاهچه (35/619)در عدم تنش (شاهد) مشاهده شد. تنش شوری میزان پرولین گیاهچه کنجدراتحت تأثیرقرارداد و باعث افزایش آن شد.افزون بر این نتایج نشان داد بذر گیاه کنجد به تنش شوری حساس است و تنش 5/7 دسیزیمنس بر متر بیشترین آسیب را به این گیاه میرساند. میتوان با کاربرد فناوری پرایمینگ و استفاده از ارقام متحمل جوانهزنی گیاه کنجد را در شرایط شوری بهبود و رشد بهتر گیاهچه را باعث گردید.
کلمات کلیدی:بنیه بذر، درصد جوانهزنی، کنجد،محتوینسبیآب.
مقدمه
کنجد (Sesamum indicum L.)از خانواده Pedaliaceae دارای شانزده جنس و در حدود شصت گونه میباشد. کنجد یکی از دانههای روغنی و خوارکی مهم در کشاورزی سنتی مناطق گرمسیری ونیمه گرمسیری،جایی که مشکلات ناشی ازشوری امری متداول است کشت میشود و ظاهراً قدیمیترین دانه روغنی در جهان میباشد (Khajepour, 2008). در بسیاری ازکشورها از این گیاه دارویی و روغنی به دلیل داشتن درصد روغن و پروتئین بالا و مواد آنتی اکسیدان،درغذا،مکملهای غذایی،دارووصنعت استفادهمیشود (Koca et al., 2007).استقرار ضعیف گیاهچه بهدلیل شوری یکی از مهمترین مشکلات مناطق نیمه خشک و بهویژه کشورهای در حال توسعه میباشد (Murugu et al., 2007). گیاهان در محیطهای شور با دو مشکل عمده مواجه هستند، یکی املاح زیاد در محلول خاک که پتانسیل اسمزی خاک را پایین میآورد و باعث کاهش جذب آب و کمبود آب در گیاه میشود که این امر موجب اختلال در تقسیم سلول و بزرگ شدن سلولها شده و تمام واکنشهای متابولیکی گیاه را تحت تأثیر قرار میدهد، دوم بالا بودن غلظتهای یونها بهخصوص سدیم و کلر که موجب کاهش جذب یونهای ضروری از جمله یونهای پتاسیم، کلسیم، آمونیوم و نیترات شده و فعالیعت آنزیمها را نیز کاهش داده و ساختار غشاء را به هم میزند (Ezadi Darband et al., 2012). جوانهزنی اولین مرحله نموی و یکی از مراحل مهم و حساس در چرخه زندگی گیاهان و یک فرآیند کلیدی در سبز شدن گیاهچهمیباشد (Ansari et al., 2012). بهطورکلیاولیناثرشوریبررشدگیاهانعدمیکنواختیدرجوانهزنیوسبزشدنبذراست (Ansari et al., 2012).تنش شوری باعث افزایشسرعت تنفس، سمیتیونی (Turan et al., 2010)،افزایشبیوسنتزپرولین (Paravar et al., 2017) وکاهشکاراییفتوسنتز (Turan et al., 2010) شده که درنهایت منجر به کاهش تولید اقتصادی میگردد.مطالعات متعدد نشان دادهاست که درصد و سرعت جوانهزنی بذرها با افزایش شوری کاهش مییابد (IranNejad et al., 2009).Ataei Somagh et al. (2017) با بررسی اثر باکتری محرک رشد بر گیاه کنجد در شرایط تنش شوری گزارش کردند که با افزایش تنش شوری صفات درصد جوانهزنی، سرعت جوانهزنی، متوسط جوانهزنیروزانه،طول ریشهچه و ساقهچه، وزن خشک گیاهچه و شاخص بنیه گیاهچه کاهش یافت.افزایش تنش شوری باعث کاهش معنیدار خصوصیات جوانهزنی بذر کنجد شد(Keshavarzi et al., 2008).هدف از اجراي اين آزمايش بررسي ویژگیهای جوانهزنی بذر، پارمترهای رشدگیاهچه و ميزانپرولین گیاهكنجددر شرايط تنش شوریناشی از نمک دریاچه قم بود.
مواد و روشها
این پژوهش در آزمایشگاه تکنولوژی بذر دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه شاهد در سال 1395 اجرا گردید. آزمایش بهصورت طرح پایه کاملاً تصادفی در سه تکرار انجام شد. تیمار مورد بررسی شامل تنش شوری در چهارسطح(صفر(آب مقطر)، 5/2، 5، 5/7 دسیزیمنسبرمتر نمک طبیعی دریاچه قم ) بود. در هر تکرار از هر تیمار 25 بذر در پتریهایی که ضدعفونی شده بودند قرار داده شد،بههرپتری 5 سیسیازمحلولهایموردنظرتنششوریاضافهشد و پتریها به ژرمیناتور با دمای 1±25 درجه سلسيوس انتقال یافتند. به مدت 7 روز بازدید به طور روزانه از بذرها صورت گرفت وبذرهای جوانهزده (خروج ریشهچه به میزان 2 میلیمتر) شمارش گردید(ISTA, 2009). اندازهگیریميزانپرولین در مرحله 4-2 برگی گیاهچههاانجامگرفت.ضریبآلومتری،عبارتاستازنسبتطولییاوزنیساقهچهبهریشهچهاستکهباکاهشآبقابلاستفادهبرایگیاه،اینضریبنیزکممیشود. برایتیمارهایمختلفاینآزمایشضریبآلومتریبانسبتطولیمحاسبهشدهاست. شاخصهایبنیهگیاهچه (SVI1: شاخص طولی بنیه گیاهچه،SVI2: شاخصوزنیبنیهگیاهچه) ازروابطزیربدستآمدند (ISTA, 2009).
1- SVI (1) = (میانگینطولریشهچه + میانگینطولساقهچه) × جوانهزنینهایی
2- SVI (2) = ((درصدجوانهزنینهایی × وزنخشکگیاهچه
با شمارش روزانه بذرهاي جوانهزده، درصدجوانهزنی1 (GP) و سرعت جوانهزني (GR)2و متوسط جوانهزنی3(MGD) روزانه طبق روابط 1، 2 و 3تعيین گرديـدند(Ellis and Roberts, 1981).
1) GP =S/T×100
2) GR= (1/MGT)*100
3) MGD= FGP/d
در اين معادله،:S تعداد بذرهای جوانهزده،:T تعداد کل بذرها، :Ti تعداد بذرهای جوانهزده در هرروز، :Niتعداد روزهـا از ابتدای جوانهزنی، :∑ Niكل تعداد بذرهایجوانهزده،FGD: درصدجوانهزنی نهایی و d: تعدادروزهاتارسیدنبهحداکثرجوانهزنی نهایی (طول دوره آزمایش) است. اندازهگیریمیزانپرولینازروش (Bates, 1973) محاسبهشد. تجزيـهآمـاري دادهها شامل تجزیه واریانس با استفاده از نرمافزار SAS 9.1و مقايسه ميانگينهاي صفات مورد ارزيابي با آزمون LSD درسطح احتمال پنجدرصدو رسم شكلها با نرم افزار Excelانجام گرفت.
نتایج
درصدوسرعت جوانهزنی
نتایج تجزیه واریانس نشان داد که تنش شوری بر درصد و سرعت جوانهزنیدرسطحاحتمالیکدرصدمعنیدار بود (جدول 1). تنششوریباعثکاهشدرصدوسرعتجوانهزنیشد،بهطوریکهبیشتریندرصدجوانهزنی در عدم تنش (آب مقطر) با میانگین 66/99 درصد و کمترین آن درتنش شوری 5/7 دسیزیمنس بر متر با میانگین75 درصد مشاهدهشد (شکل 1- الف).مقایسه میانگین حاصل از دادههای صفت سرعت جوانهزنی نشان داد که، سرعتجوانهزنیبذرهای کنجد از 58/8 (بذر درروز) به 51/6 (بذر درروز) بدست آمد (شکل 1-ب).شوری موجب میشود که بذر نتواندرطوبت موردنیاز خود را به میزان کافی جذب نمایدو با ایجاد خشکی فیزیولوژیک میزان جوانهزنی بذروسرعت آنرا کاهش میدهد.
شکل 1: الف- مقایسه میانگین اثرتنش شوریبردرصدجوانهزنی ب-مقایسه میانگین اثر تنش شوری بر سرعت جوانهزنی
متوسطجوانهزنی روزانه
نتایج تجزیه واریانس حاکی از تأثیرمعنیدارتیمار تنش شوری برصفت متوسط جوانهزنی روزانه در سطح احتمال یک درصد میباشد (جدول 1). با توجه به شکل (2) قرارگرفتن بذرهای کنجد تحت تنش شوری باعث کاهش معنیدار متوسط جوانهزنی روزانه شد، به طوریکه درعدم تنش با میانگین 11/16 (بذر) و درتنش شدید (5/7 دسیزیمنس بر متر) با میانگین5/12 (بذر) روبرو شد. البته با تنش 5 دسیزیمنس بر متر از لحاظ آماری تفاوتی ندارد.
شکل2: مقایسه میانگین اثر تنش شوری بر متوسطزمانجوانهزنی
طول ریشهچه و ساقهچه
با توجه به نتایج تجزیه واریانس اثر تنش شوری بر طول ساقهچهوریشهچهدرسطحاحتمالیکدرصدمعنیدار است (جدول 1). نتایج مقایسه میانگیننشانداد که طول ریشهچهدرتنش 5/7 دسیزیمنسبامیانگین 38/1 سانتیمترودرعدم تنش با میانگین 67/3 سانتیمتربهترتیبدارایکمترینوبیشترینمقداربود (شکل 3- الف).طول ساقهچه گیاه کنجد درعدم تنش با میانگین 56/2 سانتیمتردارای بیشترین طول ساقهچه بود و با افزایش سطوح تنش این صفت کاهش یافت بهطوریکه در تنش 5/7 دسیزیمنس بر متربا 48/1 سانتیمترروبروشد (شکل 3- ب).
شکل3: الف- مقایسه میانگین اثر تنش شوری بر طول ریشهچه ب-مقایسه میانگین اثر تنش شوری بر طول ساقهچه
ضریب آلومتری
با توجه به نتایج حاصل از این پژوهش، تنش شوری در سطح احتمال یک درصد بر صفات نسبت طول ریشهچه تأثیرمعنیداری نشانداد(جدول 1). با توجه به مشاهدات مقایسه میانگین صفت ضریب آلومتری کمترین مقدار آن درعدم تنش (شاهد)بامیانگین 7/0و بیشترین آن در تنش 5/7 دسیزیمنس برمتربامیانگین 07/1 بدست آمد (شکل 4).
شکل4: مقایسه میانگین اثر تنش شوری بر ضریب آلومتری
وزن خشک گیاهچه
نتایج تجزیه واریانس نشان داد که اثر تنش شوری بروزن خشک گیاهچه درسطح احتمال یک درصد معنیدار شد (جدول 1). صفت وزن خشک گیاهچه کنجدباافزایش تنش شوری کاهش یافت،بهطوری که درعدم تنش با 09/0 گرم بیشترین و درتنشهای 5 و 5/7 دسیزیمنس برمتر با میانگین 03/0 گرم دارای کمترین مقدار بود (شکل 5).
شکل5: مقایسه میانگین اثر تنش شوری بر وزنخشکگیاهچه
شاخص بنیه گیاهچه
در ارزیابی شاخص بنیه بذر به عنوان یکی از پارامترهای کیفیت بذر مشاهده گردید که اعمال تنش شوری منجر به کاهش شاخص طولی و وزنی بنیه گیاهچهنسبت به شرایط غیر شور گردید. طبق نتایج تجزیه واریانس صفاتمذکور تحت تأثیرسطوح مختلف تنش شوری در سطح یک درصد قرار گرفت (جدول 1). طبق نتایج بدست آمده از تحقیق حاضر، اعمال تنش شوری موجب ایجاد محیطی نامناسب برای جوانهزنی بذرها گردید، به نحوی که صفت مورد ارزیابی کاهش معنیداری نشان داد. صفت شاخص وزنی بنیه گیاهچهدر عدم تنش شوری با میانگین 66/8 ودرتنش 5/7 دسیزیمنسبرمتر با میانگین 4/2به ترتیب دارای بیشترین و کمترین مقدار بود(شکل 6- الف). با توجه به نتایج مقایسه میانگین شاخص طولی بنیه گیاهچه در مواجه با تنش شوری با کاهش قابل محسوسی روبرو بود به گونهای که بیشترینمقدار آن در عدم تنش با میانگین 35/619 ودرتنش 5/7 دسیزیمنسبرمتر با میانگین 93/248 کمترین مقدار بود (شکل 6- ب).
شکل6: مقایسه میانگین اثر تنش شوری بر الف- شاخص وزنی بنیه گیاهچه ب- شاخص طولی بنیه گیاهچه
ميزان پرولین
نتایجتجزیه واریانس نشان داد که میزانپرولینبرگاز نظر آماری در سطح احتمال یک درصد تحت تأثیر تنش شوری قرار گرفت(جدول 1).با توجه به نتایج مقایسه میانگین درطی افزایش تنش شوری میزان پرولین برگ افزایش نشان داد.نتایج حاکی از آن بود کهکمترین میزان پرولین با میانگین 04/2 میلیگرمبرگرموزنتربرگدرعدمتنش (شاهد) وبیشترین میزان آن با میانگین 38/3 میلیگرمبرگرمدرتنش 5/7 دسیزیمنسبرمتربدست آمد (شکل 7).
شکل7: مقایسهمیانگیناثرتنششوریبرمیزانپرولین
بحث
در تحقیق حاضر اثر تنش شوری ناشی از نمک دریاچه قم بر صفات جوانهزنی، رشد گیاهچه و میزان پرولین گیاهچه گیاه کنجد بررسی شد. نتایج نشان داد افزایش تنش شوری منجر به کاهش درصد و سرعت جوانهزنی، متوسط جوانهزنی روزانه، شاخص بنیه گیاهچه، طول ریشهچه و ساقهچه، وزن خشک گیاهچه و افزایش ضریب آلومتری و میزان پرولین گیاه کنجد شد. Turhan and Ayaz (2004) دریافتندکه افزایش سطوح شوری با اثربرروی تقسیم سلولی ومتابولیسم گیاه جوانهزنی را کاهش داد. Keshavarzi et al.(2008) با بررسی اثر تنش شوری بر خصوصیات جوانهزنی هفت رقم کنجد گزارش کردند که با افزایش تنش شوری، درصد و سرعت جوانهزنی بهطور معنیداری کاهش یافت. درتنششوریبهعلتکاهشپتانسیلآبمحیطاطرافبذر،مدتبیشتریطولمیکشد تا بذر بتواند آب مورد نیاز خود را به مقدار کافی بدست آورد، بنابراین زمان جوانهزنی راطولانیترمیسازد (Rajasekaran et al., 2002).بروز تنش شوری به واسطه ایجاد خشکی فیزیولوژیکی موجب کاهش آب قابل دسترس و در نتیجه تأخیر و عدم یکنواختی جوانهزنیمیگردد (Lucy et al., 2004).نتایج به دست آمده از تحقیقاتSadiq et al. (2003) بررویگیاپنبهحاکیازآناستکهافزایششوریبااعمالتأثیرمنفیبررویجوانهزنیموجبکاهشآنمیگردد،کهبا نتایج اینپژوهش مطابقت دارد. طولریشهچه و ساقهچهمتغیرهایمهمیدرتنششوریهستند،زیراریشههادرتماسمستقیمباخاکهستندوآبراازخاکجذبمیکنندوساقهآنرابهسایرقسمتهایگیاهانتقالمیدهد (Baraka, 2008). طول ریشهچه و ساقهچه کنجد نیز تحت اثر تنش شوری کاهش یافت و کمترین مقدار آنها در تنش 5/7 دسیزیمنس بدست آمد. دلیلکاهشرشدونموطولریشهچهوساقهچه ممکن است از اثرات سمی کلرید سدیم،جذبناموزنموادغذاییتوسطدانهرستهاناشیشود (Hajer et al., 2006).نتایجاینبررسینشان داد کهوزن خشک گیاهچه کنجد تحت تأثیرتنش شوری قرار گرفت، بهطوری که با افزایش تنش شوری وزن خشک گیاهچه کاهش یافت که با یافتههای Karimi et al.(2011) درکاهشوزنخشکساقهچه آفتابگردان و Ataei Somagh et al.(2017) بر روی گیاه کنجد در اثر تنش شوری مطابقت داشت. طول گياهچه (ریشهچه و ساقهچه) معياري از بنيه گياهچه محسوب ميشود و در بسياري از گونههاي گياهان، همبستگي بين طول گياهچه و بنيه آن مشخص شده و بنابراين از آن به عنوان معياري براي ارزيابي رشد گياهچه و بنيه آن استفاده ميشود. درگیاهانمهمترینمحلولحمایتکنندهاسمزیسازگارگلیسنبتائین،پرولینوپلیاُلهاهستند (Rontein et al., 2002). تجمع پرولین رابطه مثبت و مستقیم با افزایش مقاومت به کم آبی در تنشهایکمآبیوشوریایجادشدهدرگیاهدارد (Saneoka et al., 2004). افزایش تنش شوری، افزایش میزان پرولین را در پی داشت. بیشترین و کمترین مقدار آن به ترتیب در تنش شوری و عدم تنش مشاهده شد. درزمینهافزایشمیزانپرولیندرگیاهانتحتتنششوریگزارشهایزیادیوجوددارد،ازجملهمیتوانگیاهداروییزیره (Ghorbanliet al., 2012) رانامبرد.
نتیجهگیری
بهطور کلی نتایج حاصل از این آزمایش بیانگر آن بود که تنش شوری موجب کاهش صفات درصد و سرعت جوانهزنی بذر، طول ریشهچه، ساقهچه، وزن خشک گیاهچه، شاخص بنیه گیاهچه کنجد گردید. همچنین افزایش سطوح تنش شوری، میزان پرولین گیاهچه کنجد را افزایش داد. آنچه از نتایج مشاهده شد، بیانگر اثر منفی تنش شوری و کمترین مقدار خصوصیات جوانهزنی و رشد گیاهچه کنجد در تنش 5/7 دسیزیمنس بر متر بدست آمد. میتوان با کاربرد فناوری پرایمینگ و استفاده از ارقام متحمل جوانهزنی گیاه کنجد را در شرایط شوری بهبود و رشد بهتر گیاهچه را باعث گردید.
References
Ansari, O., Choghazardi, H.R., Sharif Zadeh, F. and Nazarli, H. 2012. Seed reserve utilization and seedling growth of treated seeds of mountain rye (Secale montanum) as affected by drought stress. Cer. Agronomice. Moldova. 2 (15): 43-48. (In Persian).
Ataei Somagh, H., Aghighi Shahverdi, M., Hemati, M., Moradian, Z. and Azad Bakht, F. 2017. The effect ofgrowth promoting bacteria on indicators of germination and seedling growth of sesame (Sesamum indicum L.) under salt stress.Journal of Seed Research. 6(3): 22-31. (In Persian).
Baraka, D.M. 2008. Osmatic Adjustment of Wheat Grain Germination to Hyperosmatic Saline by Nicotine Hermone. JABS. 4: 824-831.
Bates, L.S., Waldern, R.P. and Teave, I.D. 1973. Rapid determination of free proline for water stress studies. Plant and Soil. 39:205-207.
Ellis, R.H. and Roberts, E.H. 1981. The quantification of ageing and survival in orthodox seeds. Seed Science andTechnology. 9: 377-409.
Ezadi Darband, A., Mohammadian, M., Yangh, A. and Zarghani, H. 2012. The effect of temperature and salinity on germination and growth characteristics of sesame varieties (Sesamum indicum L.). Iranian Journal of Field Crops Research. 10 (2): 335-345. (In Persian).
Ghorbanli1, M. Ahmadi, F. Monfared, A. and Bakhshi Khaniki, Gh. 2012. Effect of salt stress and its interaction with ascorbate on catalase, ascorbate peroxidase activity, proline and malondialdehyde in Cumin (Cuminum cyminum L.) four weeks after germination. Iranian Journal of Medicinal and Aromatic Plants. 28 (1): 14-27.
Hajer, A., Malibari, A., Al-Zahrani, H. and Almaghrabi, O. 2006. Responses of three tomato cultivars to sea water salinity 1. Effect of salinity on the seedling growth. AJB. 5 (10): 855-861.
IranNejad, H., Javanmardi, Z.,goalbash, M. andZarabi, M.2009. Effect of drought stresson thegerminationandearly seedling growthin thenumberFLX (Linum usitatissimum L.). Congresscropplants. University of Esfahan. Pp:156-154. (In Persian).
ISTA (International Seed Testing Association). 2009. International Rules for Seed Testing International Seed Testing Association. Bassersdorf, Switzerland.
Karimi, N., Soheilikhah, Z., Ghasmpour, H.R. and Zebarjadi, A.R. 2011.Effect of salinity stress on germination and early seedling growth of different safflower (Carthamus tinctorius L.) genotypes. Journal of Ecobiotech. 3 (10): 07-13.(In Persian).
Keshavarzi, M., Ashrafi, A. and Razlgoo, KH. 2008. The effects of NaCl on seed germination 7 sesame (Sesamum indicum L.). Proceedings of the First National Conference on Science and Technology Seed Iran. 54-64. (In Persian).
Khajepour,M. 2008. Industrial plants. Jahat publishing of Isfahan. pp:564. (In Persian).
Koca, H., Bor, M., Ozdemir, F. and Turkan, I. 2007. The effect of salt stress on lipid peroxidation, antioxidative enzymes and prolin content of sesame cultivars. Environ. Exp. Botany. 60: 344-351.
Lucy, M., Reed, E. and Glick, B.R. 2004. Applications of free living plant growth-promoting rhizobacteria. Soil Science. 86: 1-25.
Murugu, F.S., Chiduza, C., Nyamugafata, P., Clark, L.J., Whalley, W.R. and Finch-Savage, W. 2007. Effects of on-farm seed priming on consecutive daily sowing occasions on the emergence and growth of maize in semi-arid Zimbabwe. Field Crops Research. Available online 7 April 2004.
Paravr, A., Omidi, H., Esanejad, N. and Amirzadeh, M. 2016. .The effect Priming of in the reduction of salinity on seed germination and proline content in two species Purple Coneflower (Echinacea angustifolia) and chicory (Chicorium intybus). Journal of Seed Research. 5(4): 34-44. (In Persian).
Rajasekaran, L.R., Stiles, A., Surette, M.A., Sturz, A.V., Blake, T.J., Caldwell, C. and Nowak, J. 2002. Stand Establishment Technologies for Processing Carrots: Effects of various temperature regimes on germination and the role of salicylates in promoting germination at low temperatures. Canadian Journal of Plant Science. 82: 443- 450.
Rontein, D., Basset, G. and Hanson, A.D. 2002. Metabolic engineering of osmoprotectants accumulation in plants. Metabolic Engineering. 4: 49-56.
Sadiq, M., Hassan, G. Khan, A.G. Hussain, N. Jamil, M. Goundal, M.R. and Sarfraz,M. 2003. Performance of cotton varieties in saline sodic soil amended with sulphuric acid and gypsum. Pakistan. Journal Agriculture ScienceVolume. 40 (3 – 4): 99-105
Saneoka, H., Moghaieb, R.E.A., Premachandra, G.S. and Fujita, K. 2004. Nitrogen nutrition and water stress effects on cell membrane stability and leaf water relations in (Agrostis palustris)Huds. Environmental and Experimental Botany. 52 (2): 131-138.
Turhan, H. and Ayaz, C. 2004. Effect of salinity on seedling emergence and growth of sunflower (Helianthus annuus L.) cultivars. International Journal of Agriculture and Biology's. 6 (1): 149–152.
Turhan, H., and Ayaz, C.2004. Effect of salinity on seedling emergence and growth of sunflower (Helianthus annuus L.) cultivars. International Journal of Agriculture and Biology's. 6 (1): 149–152.
Evaluate the germination charactristics, growth and proline contents sesame (Sesamum indicum L.) under salinity stress
Abstract
To evaluate the effect of salinity on seed germination charactristics and proline contents sesame,a experiment based on completely randomized design with three replications was conducted at seed technology laboratory of Shahed University in 2016. Factor examined included salinity stress in four levels (0 (distilled water), 2.5, 5, 7.5 ds/m2natural salt lake Qom). Analysis of variance showed that the salinity significant effect on the percentage and rategermination, mean daily germination, root length, shoot and the ratio between them, seedling dry weight and seedling vigor index and proline at the level of a %, respectively. Salinity reduced seed germination and seedling growth characteristics were sesame.Comparison results showed that the highest percentage of germination (99.66 %), germination (8.58 seed per day), mean daily germination (16.11 seed), root length (3.67 inches), shoot (2.56 inches), seedling dry weight (0.09 g), weight of seedling vigor index (8.66) and seedling length vigor index (519.35) in the controls (control) was observed . Sesame seedling proline salinity and increase its influence.In addition, the results showed that sesame seeds are sensitive to salt stress and tension 7.5 dS/m2 brings the most damage to the plant. The technology can be used priming and germination of plant seeds tolerant to salinity conditions improve and better seedling growth and cause.
Keywords: Germination percentage, Relative water content. Seed vigor, Sesame.
[1] Germination percentage
[2] Germination coefficient
[3] Mean Daily Germination