Effect of harvest dates on quantitative and qualitative characteristics of kiwifruit (Actinidia deliciosa) cv. Hayward in Guilan province
Subject Areas : Journal of Plant EcophysiologyEbrahim Farzam 1 , Ebrahim Abedigheshlaghi 2 , Hossein Shahbazi 3 , Aliakbar Imani 4 , Marefat Mostafavirad 5 , Kazem Najafi 6 , Reza Rezaei 7
1 - محقق، ایستگاه تحقیقات کشاورزی آستارا، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی گیلان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رشت، ایران
2 - مربی پژوهشی، ایستگاه تحقیقات کشاورزی آستارا، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی گیلان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رشت، ایران.
3 - استادیار، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد اردبیل، اردبیل، ایران
4 - دانشیار، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد اردبیل، اردبیل، ایران
5 - استادیار، بخش تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی گیلان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رشت، ایران
6 - محقق، پژوهشکده تحقیقات مرکبات و میوههای نیمه گرمسیری، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رامسر، ایران
7 - فارغالتحصیل کارشناسی ارشد، رشته اصلاح نباتات، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد اردبیل، اردبیل، ایران
Keywords: Nutritional value, shelf life, Kiwi, Harvest date, Soluble solids content,
Abstract :
In order to determine the optimum harvesting date in direction to improve the quality attributes, antioxidant and storage capacity in Hayward kiwifruit, this experiment were performed based on randomized complete block design with three replications during 2012-2013 cropping season in western north of Guilan province, Astara, Iran. The studied treatment were including of five harvest dates of kiwifruit such as 17, 23 and 30 Oct. and 7 and 14 Nov. 2013. Based on results of this experiment, the effect of harvesting date was significant on all measured traits in Hayward kiwifruit except for fruit density and vitamin C. The highest degree of kiwifruit firmness (9.35 kg. cm-2) and their soluble solids content (6.6 %) were observed at 23 Oct. and 14 Nov. 2013, respectively. Delayed harvesting of kiwifruit decreased total titratable acidity. But, antioxidant capacity of kiwifruit enhanced response to delayed harvesting date. Also, in this experiment there was negative and significant correlation between antioxidant capacity and total titratable acidity of kiwifruit (r= - 0.74**). But, the correlation coefficient between kiwifruit firmness and antioxidant capacity was positive and significant (r= 0.70**). In addition, the correlation coefficient between soluble solids and firmness was negative and significant (r= - 0.82**). Delayed harvesting up to 14 Nov. 2013 caused to increase the content of soluble solids and antioxidant capacity and enhancement of shelf life ability in Hayward kiwifruit. In general, the date of 14 Nov. 2013 can be recommendable to harvest Hayward kiwifruit and prolonging of its shelf life in region climatic condition.
عابدینی، ج. 1388. کیوی، فیزیولوژی و تکنولوژی صنایع تبدیلی کیوی و اصول نگهداری آن در سردخانه. انتشارات دانش نگار، چاپ دوم، 168 ص.
عشورنژاد، م.، م. قاسمنژاد.، س. گرایلو و ک. میرحسینی. 1389. بررسی ویژگیهای کیفی میوه کیوی رقم هایوارد برداشت شده از مناطق مختلف استان گیلان در طی دو ماه نگهداری در سردخانه. نشریه علوم باغبانی. جلد 24، شماره 2: 264-259.
فتاحیمقدم، ج.، م. فقیه نصیری.، ح. طاهری و م. قاسمنژاد. 1387. بررسی تیمارهای پس از برداشت روی عمر انبارمانی کیوی فروت (Actinidia deliciosa cv Hayward) رقم هایوارد. گزارش نهایی. موسسه تحقیقات مرکبات کشور.
فتاحیمقدم، ج. و م. حلاجیثانی. 1391. تعیین زمان مناسب برداشت میوه کیوی و تاثیر آن بر کیفیت پس از برداشت میوه. نشریه علوم باغبانی. جلد 26، شماره 2: 237-230.
قاسمنژاد م.، ر. قربانعلیپور و ج. فتاحیمقدم. 1390. تاثیر زمان برداشت بر ظرفیت آتنیاکسیدانی و کیفیت نگهداری میوه کیوی رقم "هایوارد". مجله بهزراعی کشاورزی. دوره13، شماره 1: 64-55.
محمدی، ج. و م. عبدی سنهکوهی. 1391 . کیوی و پرورش آن، انتشارات فرهنگ جامع، چاپ سوم، 160 ص.
Beever, D. J. and G. Hopkrik. 1990. Fruit Development and Fruit Physiology. In: Warrington, I.J., and Weston, G.C. 1990. Kiwifruit: Science and Management. Ray Richards Publisher, Auckland. NZ. Pp. 97-126.
Burdon, J., D. Mc Leod, N. Lallu, J. Gamble, M. Petley and A. Gunson. 2004. Consumer evaluation of "Hayward ' Kiwifruit of different at harvest dry matter contents. Post. Biol. Tech. 34: 245-255.
Cicco, N., B. Dichio, C. Xiloyannis, A. Sofo, V. Lattanzio, A. R. Ferguson, E. W. Hewett, F. A. Gunson and C. N. Hale. 2007. Influence of calcium on the activity of enzymes involved in Kiwifruit ripening. Acta Hort. 753: 433-438.
Du, G., M. Li, F. Ma, and D. Liang. 2009. Antioxidant capacity and the relationship with polyphenol and vitamin C in Actinidia fruits. Food Chem. 113: 557-562.
Fattahi-Moghadam, J., M. Kia Eshkevarian and Y. G. Khazaiepol. 2014. Determination of harvesting time index of Kiwifruit cv. Hayward in central area of Mazandaran province. J. Plant Prod. Res. 21(2): 1-23.
Ferguson, A. R., and L. R. Ferguson. 2003. Are Kiwifruit really good for you? Acta. Hort. 610: 131-137.
Fisk, C. L., A. M. Silver, B. C. Strik and Y. Zhao. 2008. Postharvest quality of hardy Kiwifruit (Actinidia arguta) associated with packaging and storage conditions. Post. Biol. Tech. 47: 338-345.
Johnson, R. S., F. G. Mitchell and G. Costa. 1997. Nitrogen influences kiwifruit storage life. Acta. Hort. 444-285-291.
Jinquan, F., M. Kate, I. Maguire, and R. M. Bruce. 2006. Discriminating batches of Hayward Kiwifruit for storage potential. Post. Biol. Tech. 41: 128-134.
Kabaluk, J. T., C. Kempler and P. M. A. Toivonen. 1997. Actinidia arguta characteristics relevant to commercial production. Fruit Var. J. 51: 117-122.
Lancaster, J. E. 2002. What makes a good flavored kiwifruit? New Zealand Kiwifruit J. 149: 10-11.
Leontowicz, M., H. Leontowicz, J. Drzewiecki, Z. Jastrzebski, R. Haruenkit and S. Poovarodom. 2007. Two exotic fruits positively affect rates plasma composition. Food Chem. 102: 192-200.
Lee, S. K. and Kader, A. A. 2000. Pre-harvest and post-harvest factors influencing vitamin C content of horticultural crops. Post. Biol. Tech. 20: 207-220.
Li, W. X., Y. T. Chen, D. Yu and G. Jin. 2001. Study on harvest maturity of kiwifruit for wine. China South Fruit. 38. 56.
Nishiyama, I., Y. Yamashita, M. Yamanaka, A. Shimohashi, T. Fukuda and T. Oota. 2004. Varietal differences in vitamin C content in the fruit of Kiwifruit and other Actinidia species. J. Agric. Food Chem. 52: 54725475.
Seymour, G. B., J. E. Taylor and G. A. Tucker. 1993. Biochemistry of Fruit Ripening. Chapman & Hall. London.
Tavarini, S., E. Degl Innocenti, D. Remorini, R. Massai and L. Guidi. 2009. Polygalacturonase and b-galactosidase Antioxi activities in Hayward kiwifruit as affected by light exposure maturity stage and storage time. Sci. Hort. 120: 342-347.
Zoffoli, J. P., G. F. Gil and C. H. Crisosto. 1999. Determination of harvest period of Chilian Kiwifruit in relation to fruit quality and temperature during maturation. Acta. Hort. 498: 247-254.
_||_