Study Different Rice Genotypes Using Factor and Cluster Analysis
Subject Areas : Journal of Plant Ecophysiologyahmad majidimehr 1 , hannaneh khoshchereh 2
1 - Engineers mobilization of Agriculture and Natural Resources
2 - Secretary-profit techer
Keywords: Cluster analysis, Correlation, Factor Analysis and Rice,
Abstract :
Rice is the staple main food more than half the world's supply and in large part from Asia Continent suppler more than 80 percent of calories, and 75 percent protein, consumption people. One way of increasing production, using than techniques plant breeding, and from tool important is selection plant breeding. So advice from genetic diversity and classification of genotypes to scope select parents suitable course may be recombination new genes in necessary breeding projects. So 10 rice genotypes Iranians was used at the Research and Natural Resources kohgiloyeh and boyer -Ahmad. Analysis of variance showed that the between genotypes experimental from course traits chlorophyll, leaf area, leaf length, 100-grain weight, length and width grain and grain yield of a significant difference existed. Study the correlation showed that between grain yield and with chlorophyll, leaf area, length panicle relationship positive and is significant. Result Analysis of factor to method varimax method identifies five factors that together explained 86.75 percent of the total variation. Classification genotypes with using cluster analysis to the minimum variance method, Genotypes Euclidean distance 16 in the groping three different classes. With the results of this research can for be set to generate genotypes short, early high-yield from cluster of genotypes 1 and 2 as suitable parental crossing used.
آقایی، ک. 1389. ارزیابی تنوع ژنتیکی ارقام برنج با استفاده از صفات مورفولوژیکی و ذخیرهسازی داده دانه با الکترفوز. پایان نامه کارشناسی ارشد اصلاح نباتات. دانشکده کشاورزی دانشگاه رازی.
آمارنامه کشاورزی. 1389. گزارش سالیانه. انتشارات وزارت جهاد کشاورزی.
آلاقلیپور، م و م.س. محمد صالحی. 1382. تجزیه عاملی و ارتباط آن در ژنوتیپهای مختلف برنج. مجله نهال و بذر. صفحههای 76 تا 86.
اشکانی، ج. ه. پاکنیت و و. قطبی. 1383. بررسی صفات در واکنش عملکرد گلرنگ بهاره (Carthamus tinctoriusL.) با استفاده از آنالیز عامل ژنتیکی. هشتمین چکیده کنفرانس علوم زراعی ایران. دانشگاه گیلان. رشت. ایران. صفحه 8.
امیری، م. ا.، م. شهید و س.ه. دوخانی. 1380. استفاده از عکس فاز مایع کروموتوگرافی با قابلیت بالا جهت مطالعه تنوع ژنتیکی در گندم. مجله علوم و تکنولوژی در کشاورزی و منابع طبیعی. 3 : 41 تا 60.
بخشیپور، س. ع. گزانچیان، ع. محدثی، ح. رحیمسروش و م. نصیری. 1391. بررسی همبستگی فنوتیپی و ژنوتیپی بین عملکرد دانه دانه و صفات مهم زراعی در لاینهای امید بخش برنج. نشریه زراعت. 97: 90-83.
ترنگ ع. ر. م. فروزانفر و م. صالحیفر. 1391. تجزیه دای آلل برای صفات کمی و کیفی در برنج. موسئسه تحقیقات برنج. 225 صفحه.
جمشیدمقدم، م.، س. پورده و ه. همتزاده، 1385. بررسی ژرمپلاسم گلرنگ تحت کمبود باران. چکیده نهمین کنفرانس علوم کشاورزی. دانشکده ابوریحان. دانشگاه تهران.
حیدری، ب. ق. ا. سعیدی و ب. ا. سید طباطبائی. 1386. تجزیه به عاملها برای صفات کمی و بررسی ضرایب مسیر برای عملکرد دانه در گندم. مجله علوم و فنون کشاورزی و منابع طبیعی. 42: 143-135.
ربیعی، ب. م. رحیمی. 1388. ارزیابی روشهای گروهبندی ژنوتیپهای کلزا با استفاده تجزیه کلاستر و تابع تشخیص فیشر. مجله علوم و تکنولوژی کشاورزی و منابع طبیعی. جلد 13، شماره 47: 542-529.
زکینژاد، ک. ه. 1387. بررسی تنوع ژنتیکی و ارتباط صفات مختلف بین عملکرد دانه در ژنوتیپهای گندم نان با استفاده از روشهای آماری چند متغیره. مجله علوم زراعی ایران. جلد 12، شماره 1: صفحه 18 -30.
رحیم سروشزاده، ح. م. مصباح، ع. ه. حسینزاده و ر. بزرگیپور. بررسی تنوع ژنتیکی و فنوتیپی و تجزیه خوشهای برای صفات کمی و کیفی برنج. مجله نهال و بذر. 20(2): 18-167.
زینلینژاد، ک. ه. 1379. بررسی تنوع ژنتیکی ژرمپلاسم برنج بر روی صفات مورفولوژیکی با مارکر. (RAPD) پایان نامه کارشناسی ارشد اصلاحنباتات. دانشگاه صنعتی اصفهان.
قربانی، ه. ر.، ه. ا. سمیعزاده، ب. ربیعی و م. آلاقلیپور. 1390. گروهبندی ژنوتیپهای مختلف برنج با استفاده از تجزیه به عاملها و تجزیه کلاستر. مجله تولیدات کشاورزی پایدار. جلد 21، شماره 3: 104-94.
مجیدیمهر، ا. ر. امیریفهلیانی، ا. معصومیاصل. 1393. بررسی صفات بیوشیمایی و شیمیایی ژنوتیپهای مختلف برنج تحت تنش شوری. مجله تحقیقات غلات. 4(1): 58-45.
Beheshtizadeh, H., A. H. Resaaie, A. M. Resaaie and A. Ghandi. 2013. Genetic variability assessment in bread wheat (Triticum aestivumL.) cultivars using multivariate statistical analysis. Int. J. Farm. Allied Sci. 2(16):520-523.
Gurtin, W. H., and J. P. Bailey. 1982. Introduction to modern Factor Analysis. Edwards Brothers Inc. Michigan 405 P.
Jensen, N. F., 1988. Plant breeding methodology, Cornell University. New York. John Wiley.
Jonson, R. A., andD.W. Wichem. 2007. Applied multivariate statistical analysis. 4th ed. Prentice HallInternational, inc.,NewJersy.
IRRI 2002. Standard evaluation system for rice (SES). International Rice Research Institute, 54 p.
StatGraphics. 2012. Statistical analysis and data visualization system (revised version). Stat Point Technologies, Incorporation.
_||_