اثر اسید سالیسیلیک، اسید سیتریک و اسید آسکوربیک روی کیفیت پس از برداشت و عمر گلجای گل های بریده ژربرا
Subject Areas : Journal of Ornamental Plantsمونا مهدی خواه 1 , رسول انسی نژاد 2 , محمد نبی ایلکایی 3 , بهزاد کاویانی 4
1 - دانشجوی سابق کارشناسی ارشد، گروه باغبانی، واحد رشت، دانشگاه آزاد اسلامی، رشت، ایران
2 - گروه باغبانی، واحد رشت، دانشگاه آزاد اسلامی، رشت، ایران
3 - گروه زراعت و اصلاح نباتات، واحد کرج، دانشگاه آزاد اسلامی، کرج، ایران
4 - گروه باغبانی، واحد رشت، دانشگاه آزاد اسلامی، رشت، ایران
Keywords: طول عمر, گیاهان زینتی, آستراسه, اسیدهای آلی, تنظیم کننده های رشد گیاهی, محلول گلجای,
Abstract :
گل بریده ژربرا به آلودگی میکروبی حساس است و عمر گلجایی کوتاهی دارد. اثر اسید سالیسیلیک، اسید سیتریک و اسید آسکوربیک (50، 100 و 200 میلیگرم بر لیتر) روی عمر گلجای گلهای ژربرا ارزیابی شد. تغییرات در عمر گلجای، جذب آب و جمعیت باکتریایی در ساقه و محلول گلجای، همچنین ویژگیهای بیوشیمیایی مانند غلظت پروتیین، سطح پراکسیدهشدن لیپید و فعالیت آنزیمهایی نظیر سوپراکسید دیسموتاز و پراکسیداز اندازهگیری شدند و با شاهد مورد مقایسه قرار گرفتند. نتایج نشان داد که بیشینه عمر گلجای (31/11 و 21/11 روز) بهترتیب در 100 میلیگرم بر لیتر هم اسید سیتریک و هم اسید سالیسیلیک بهدست آمد. عمر گلجایی گلهای شاخهبریده شاهد 80/5 روز بود. بیشترین جذب محلول (907/0 میلیلیتر بر گرم وزن تر) همچنین در 100 میلیگرم بر لیتر اسید سیتریک بهدست آمد. کمترین کلنی باکتریایی در انتهای ساقه (151) و محلول گلجای (33/66) در 100 میلیگرم بر لیتر اسید سیتریک بهدست آمد. تفاوتها بین میزان کلنیهای باکتریایی در محلول گلجای حاوی 200 میلیگرم بر لیتر اسید سیتریک و 100 و 200 میلیگرم بر لیتر اسید سالیسیلیک با 100 میلیگرم بر لیتر اسید سیتریک معنیدار نبود. کمترین مقدار (04/46 و 21/46 نانومول بر گرم وزن تر) پراکسیدهشدن لیپید (MDA) بهترتیب از گلهای بریده تیمارشده با 200 میلیگرم بر لیتر اسید سیتریک و 100 میلیگرم بر لیتر اسید سالیسیلیک بهدست آمد. بیشینه فعالیت پراکسیداز (063/0 میلیمول بر گرم وزن تر) و سوپراکسید دیسموتاز (80/40 نانومول بر گرم وزن تر) در 200 میلیگرم بر لیتر اسید سیتریک مشاهده شد.
Abdulrahman, Y.A., Ali, S.F. and Faizi, H.S. 2012. Effect of sucrose and ascorbic acid concentrations on vase life of snapdragon (Antirrhinum majus L.) cut flowers. International Journal of Pure Applied Science and Technology, 13 (2): 32-41.
Abri, F., Ghasemnezhad, M., Hasansajedi, R. and Bakhshi, D. 2013. Effect of ascorbic acid on vase life and petal senescence in cut rose flowers (Rosa hybrida cv. ‘Royal Class’). American-Eurasian Journal of Agriculture and Environmental Science, 13 (1): 38-43.
Alaey, M., Babalar, M., Naderi, R. and Kafi, M. 2011. Effect of pre- and postharvest salicylic acid treatment on physio-chemical attributes in relation to vase life of rose cut flowers. Postharvest Biology and Technology, 61: 91-94.
Azeez, A., Sane, A.P., Bhatnagar, D. and Nath, P. 2007. Enhanced expression of serine proteases during floral senescence in Gladiolus. Journal of Phytochemistry, 68: 1352-1357.
Balestra, G.M., Agostini, R., Bellincontro, A., Mencarelli, F. and Varvaro, L. 2005. Bacterial populations related to gerbera (Gerbera jamesonii L.) stem break. Phytopathology of Mediterranean, 44: 291-299.
Banaee, S., Hadavi, E. and Moradi, P. 2013. Effect of ascorbic acid, 8-hydroxyquinoline sulfate and sucrose on the longevity and anthocyanin content of cut Gerbera flowers. Current Agricultural Research Journal, 1 (1): 29-33.
Barth, C., De Tullio, M. and Conklin, P.L. 2006. The role of ascorbic acid in the control of flowering time and the onset of senescence. Oxford Journals, 57: 1657-1665.
Bates, L.S., Waldren, R.P. and Teare, I.D. 1973. Rapid determination of free proline for water stress studies. Plant Soil, 39: 205-207.
Bradford, M.M. 1976. A rapid and sensitive method for the quantitation of microgram quantities of protein utilizing the principle of protein-dye binding. Journal of Analytical Biochemistry, 72: 248-254.
Buchanan-Wollaston, V., Earl, S., Harrison, E., Mathas, E., Navab-pour, S., Page, T. and Pink, D. 2003. The molecular analysis of plant senescence—a genomics approach. Plant Biotechnology Journal, 1: 3–22.
Chakrabarty, D., Kumar Verma, A. and Kumar Datta, S. 2009. Oxidative stress and antioxidant activity as the basis of senescence in Hemerocallis (day lily) flowers. Journal of Horticulture and Forestry, 1: 113-119.
Cheruth, A.J. 2009. Changes in non-enzymatic anti oxidation and ajmalicine production in Catharanthus roseus with different soil salinity regimes. Botany Research International, 2 (1): 1-6.
Conklin, P. 2001. Recent advances in the role of biosynthesis of ascorbic acid in plant cell environment. Journal of Plant, Cell and Environment, 24: 383-394.
Darandeh, N. and Hadavi, E. 2012. Effect of pre-harvest foliar application of citric acid and malic acid on chlorophyll content and post-harvest vase life of Lilium cv. Brunello. Frontiers in Plant Science, 2: 1-3.
da Silva, J.A.T. 2003. The cut flower: postharvest considerations. Online Journal of Biological Science, 3: 406-442.
de Capdeville, G., Maffia, L.A., Finger, F.L. and Batista, U.G. 2003. Gray mold severity and vase life of rose buds after pulsing with citric acid, salicylic acid, calcium sulfate, sucrose and silver thiosulfate. Fitopatology Brasileae, 28 (4): 380-385.
Ding, C.K., Wang, C.Y. and Gross, K.C. 2002. Jasmonate and salicylate induce the expression of pathogenesis-related-protein genes and increase resistance to chilling injury in tomato fruit. Planta, 214: 895–901.
Eidyan, B. 2010. Effect of iron and citric acid foliar applications in combination with nitrogen fertigation on tuberose (Polianthes tuberosa L.). Horticulture. Karaj, Islamic Azad University, Karaj Branch 75.
El-Kobisy, D.S., Kady, K.A., Hedani, R.A. and Agamy, R.A. 2005. Response of pea plant (Pisum sativum) to treatment with ascorbic acid. Egyptian Journal of Applied Science, 20: 36-50.
Ezhilmathi, K., Singh, V.P., Arora, A. and Sairam, R.K. 2007. Effect of 5-sulfosalicylic acid on antioxidant activity in relation to vase life of Gladiolus cut flowers. Plant Growth Regulation, 51: 99–108.
Gerailoo, S. and Ghasemnezhad, M. 2011. Effect of salicylic acid on antioxidant enzyme activity and petal senescence in ‘Yellow Island’ cut rose flowers. Journal of Fruit and Ornamental Plant Research, 19 (1): 183-193.
Giannopolitis, C. and Ries, S. 1997. Superoxid dismutase. I: Occurence in higher plant. Plant Physiology, 59: 309–314.
He, S., Joyce, D.C., Irving, D.E. and Faragher, J.D. 2006. Stem end blockage in cut Grevillea ‘Crimson Yul-lo’ in inflorescences. Postharvest Biology and Technology, 41: 78-84.
Hell, R. and Stephan, U.W. 2003. Iron uptake, trafficking and homeostasis in plants. Planta, 216: 541–551.
Ieamtim, P., Buanong, M. and Kanlayanarat, S. 2008. Role of ascorbic acid on vase life of red ginger (Alpinia purpurata (Vieill.) K. Schum). Journal of Acta Horticulture, 804: 287-290.
Islam, M., Mehraj, H., Roni, M., Mahasen, M. and Uddin, A.J. 2013. Influence of sucrose and ascorbic acid on vase life of red ginger (Alpinia purpurata Vieill.). Bangladesh Research Publication Journal, 8(1): 104-106.
Jamshidi, M., Hadavi, E. and Naderi, R. 2012. Effects of salicylic acid and malic acid on vase life and bacterial and yeast populations of preservative solution in cut Gerbera flowers. International Journal of AgriScience, 2 (8): 671-674.
Jin, J., Ningwei, S.H., Nan, M., Jinhe, B. and Junping, C. 2006. Regulation of ascorbate peroxidase at the transcript level is involved in tolerance to postharvest water deficit stress in the cut rose Samantha. Journal of Postharvest Biology and Technology, 40: 236-243.
Kazemi, M., Hadavi, E. and Hekmati, J. 2011. Role of salicylic acid in decreases of membrane senescence in cut carnation flowers. American Journal of Plant Physiology, 1–7.
Kazemi, M., Hadavi, E. and Hekmati, J. 2012. Effect of salicylic acid, malic acid, citric acid and sucrose on antioxidant activity, membrane stability and ACC-oxidase activity in relation to vase life of carnation cut flowers. Journal of Plant Science, 7 (2): 78-84.
Kazemi, M., Hadavi, E. and Moradi, P. 2013. The effect of malic acid on the bacteria populations of cut flowers of carnations vase solution. World Applied Science Journal, 10 (7): 737-740.
Liu, J.P., He, S.G., Zhang, Z.Q., Cao, J.P., Lv, P.T., He, S.D., Cheng, G.P. and Joyce, D.C. 2009. Nano-silver pulse treatments inhibit stem-end bacteria on cut gerbera cv. Ruikou flowers. Postharvest Biology and Technology, 54: 59-62.
Lü, P., Cao, J., He, S., Liu, J., Li, H., Cheng, G., Ding, Y. and Joyce, D.C. 2010. Nano-silver pulse treatments improve water relations of cut rose cv. Movie Star flowers. Postharvest Biology and Technology, 57: 196-202.
Mansouri, H. 2012. Salicylic acid and sodium nitroprusside improve postharvest life of chrysanthemums. Scientia Horticulturae, 145: 29–33
Morris, K.A.H., Mackerness, S., Page, T., John, C.F., Murphy, A.M., Carr, J.P. and Buchanan-Wollaston, V. 2000. Salicylic acid has a role in regulating gene expression during leaf senescence. Plant Journal, 23: 677–685.
Nowak, J. and Rudnicki, R.M. 1990. Postharvest handling and storage of cut flowers florist, greens and potted plants. Timber Press. 210 p.
Safa, Z., Hashemabadi, D., Kaviani, B., Nikchi, N. and Zarchini, M., 2015. Studies on quality and vase life of cut Gerbera jamesonii cv. 'Balance' flowers by silver nanoparticles and chlorophenol. Journal of Environmental Biology, 36 (2): 425-431.
Pak, C. and Van Doorn, W.G. 2005. Delay of Iris flower senescence by protease inhibitors. Journal of New Phytologist, 165: 473-480.
Panavas, T. and Rubinstein, B. 1998. Oxidative events during programmed cell death of daylily (Hemeocallis hybrid) petals. Plant Science, 133: 125-138.
Sood, S.H., Vyas, D. and Nagar, P.K. 2006. Physiological and biochemical studies during flower development in two rose species. Journal of Scientia Horticulturae, 108: 390-396.
Sugawara, H., Shibuya, K., Yoshioka, T., Hashiba, T. and Satoh, S. 2002. Is a cysteine proteinase inhibitor involved in the regulation of petal wilting in senescing carnation (Dianthus caryophyllus L.) flowers? Oxford Journals, 53: 407-413.
Tewari, R.K., Kumar, T., Kim, S., Hahn, E.J. and Paek, K.Y. 2009. Nitric oxide retards xanthine oxidase-mediated superoxide anion generation in Phalaenopsis flower: an implication of NO in the senescence and oxidative stress regulation. Journal of Plant Cell Report, 28: 267-279.
van Doorn, W.G. 1997. Water relations of cut flowers. Horticulture Review, 18: 1-85.
Wagstaff, C., Leverentz, M.K., Grifths, G., Thomas, B., Chanasut, U., Stead, A.D. and Rogers, H.J. 2002. Cysteine protease gene expression and proteolytic activity during senescence of Alestromeria petals. Journal of Experimental Botany, 53: 133-240.
Williamson, V.G., Faragher, J.D., Parsons, S. and Franz, P. 2002. Inhibiting the postharvest wound response in wildflowers. Rural Industries Research and Development Corporation (RIRDC), Publication No. 02/114.
Zamani, S., Kazemi, M. and Aran, M. 2011. Postharvest life of cut rose flowers as affected by salicylic acid and glutamin. World Applied Science Journal, 12 (9): 1621–1624.