Factors Affecting the Satisfaction of Iranian Customers In Online Shopping From Instagram Stores
Subject Areas : Journal of Iranian Social Development StudiesBita Garshivaz 1 , Milad Padidarfard 2 , Mohammad Mehrabioun 3
1 - management faculty, Payame Noor University, Tehran, Iran
2 - Management and Economics Faculty, Tarbiat Modares University, Tehran, Iran
3 - Management Faculty, Kharazmi University, Tehran. Iran
Keywords: Online Shop, Customer Satisfaction, Exploratory Factor Analysis (EFA), online shopping,
Abstract :
Following the outbreak of Coronavirus (Covid-19), online businesses are booming. In order to stay in this highly competitive environment, we are required to satisfy and retain our customers. In this regard, the question arises that what factors affect customer satisfaction in online shopping from Instagram stores? A similar question has been asked many times by various researchers regarding online shopping from different platforms; however, this article tries to examine these factors about Iranian customers in the "Instagram social network", which currently hosts thousands of Iranian online stores. Accordingly, in this article, using a designed questionnaire and exploratory factor analysis (EFA) via IBM SPSS Statistics 26 software, eight factors have been identified that can be considered by Instagram businesses. Identified factors affecting customer satisfaction from Instagram online shopping are: delivery and responsiveness, quality of visual contents, age and reputation of the store's Instagram page, product information quality, product quality and guarantee, store’s physical and virtual identity , store's Instagram page design, diversity and up-to-date store products.
_||_
شناسایی عوامل مؤثر بر رضايت مشتريان ایرانی در خريد آنلاین از فروشگاههاي اینستاگرامی
چکیده
در پی شیوع و همهگیری بیماری ویروس کرونا (کووید-19)، کسبوکارهای آنلاین بیش از پیش رونق گرفته است. بهمنظور باقی ماندن در این فضای بهشدت رقابتی، ملزم به جلب رضایت مشتریان خود و حفظ آنها هستیم. در همین راستا، این پرسش مطرح میشود که چه عواملی بر رضایت مشتریان در خرید آنلاین از فروشگاههای اینستاگرامی مؤثر هستند؟ پرسشی مشابه به این پرسش، دررابطه با خرید اینترنتی از پایگاههای متفاوت به وسیلۀ پژوهشگران مختلف بارها بررسی شده است؛ اما، در این مقاله کوشش شده است تا این عوامل درمورد مشتریان ایرانی، در «شبکۀ اجتماعی اینستاگرام» بررسی شود که هماکنون میزبان هزاران فروشگاه آنلاین ایرانی است. بر این اساس، در این مقاله با بهرهگیری از طراحی پرسشنامه و از طریق تحلیل عاملی اکتشافی (EFA) از طریق نرمافزار IBM SPSS Statistics 26 هشت عامل شناسایی شدهاند که میتوانند مورد توجه کسبوکارهای اینستاگرامی قرار بگیرند. عوامل شناسایی شده موثر بر رضایت مشتری از خرید آنلاین اینستاگرامی عبارتند از: ارسال و پاسخگویی، کیفیت محتوای بصری، قدمت و شهرت صفحۀ اینستاگرام فروشگاه، کیفیت اطلاعات محصولات، کیفیت و ضمانت محصولات، هویت فیزیکی و مجازی فروشگاه، طراحی صفحۀ اینستاگرام فروشگاه، تنوع و بهروزبودن محصولات فروشگاه.
کلمات کلیدی: رضایت مشتری، فروشگاه آنلاین، خرید اینترنتی، تحلیل عاملی اکتشافی (EFA).
مقدمه
تجارت الکترونیک1 به تبادل اطلاعات کسبوکار بهصورت بدون کاغذ و ازطریق تبادل دادههای الکترونیکی، ایمیل، شبکۀ جهانی و دیگر فناوریهای مبتنیبر شبکه اشاره دارد و بهطور کلی، به خرید و فروش کالا یا خدمات در بستر اینترنت اطلاق میشود (بجج و نگ2، 2001). بیشتر کسبوکارهایی که به تجارت الکترونیکی روی آوردهاند، از یک فروشگاه اینترنتی برای فعالیتهای خرید و فروش آنلاین خود بهره میبرند؛ این فروشگاه اینترنتی میتواند در یک وبگاه یا در یک صفحه از یک شبکۀ اجتماعی محبوب، همانند اینستاگرام3 واقع شده باشد که هماکنون در ایران بسیار مورد توجه است.
در اثر همهگیری کرونا (کووید-194) و قرنطینههای خانگی اجباری، بسیاری از کسبوکارهای کوچک نیز ملزم به تقویت قابلیتهای تجارت الکترونیکی و ایجاد وبگاه و صفحه در شبکههای اجتماعی یا بهروز رسانی آنها شدهاند. در همین راستا، طبق گزارشی که با عنوان "کووید-19 و تجارت الکترونیک" بهواسطۀ آنکتاد5 در سال 2020 منتشر شد، درپی همهگیری کووید-19، بسیاری از مردم بیش از گذشته به خرید آنلاین روی آوردهاند و همچنین برای آگاهی از اخبار، اطلاعات مربوط به سلامتی و سرگرمیهای دیجیتالی خود متکی بر اینترنت شدهاند. دبیر کل آنکتاد، موخیسا کیتوی6، در این مورد اظهار میدارد که "همهگیری کووید-19، تغییر بهسوی یک جهان دیجیتالیتر را شتاب بخشیده است. تغییراتی که هماکنون ایجاد میکنیم، با شروع بهبودیافتن اقتصاد جهانی، اثرات ماندگاری پیدا خواهند کرد". بهطوکلی، کووید-19باعث افزایش پویایی تجارت الکترونیک و توسعۀ مقیاس آن شده است. بر این اساس، برآوردن نیازها و انتظارات مشتریان یکی از مهمترین دغدغههای تمام کسبوکارها بهشمار میرود. اکنون، در این دوران کرونا و رونق کسبوکارهای اینترنتی، کسب رضایت مشتریان آنلاین و جذب مشتریان جدید بیش از پیش لازم است، زیرا به گفته تاتیکوندا7 اگر کسبوکارها بخواهند در طولانیمدت بقای خود را حفظ کنند و تداوم یابند، باید اهمیت توسعۀ روابطشان با مشتریان را درک کنند (فوریه8، 2015).
گوستافسون و همکاران9 (2005) رضایت مشتری را بهصورت "نحوۀ ارزیابی مشتری از عملکرد درحال جریان" تعریف میکنند و طبق اظهارات دنگ و همکاران10 (2009) رضایت مشتری در جهان کسبوکار امروز، اهمیت بسیاری دارد و داشتن توانایی در ایجاد درجۀ بالایی از رضایت برای متمایزسازی محصول و توسعۀ روابط مستحکم با مشتریان مسئلهای حیاتی است (حنیف11 و همکاران، 2010). اگرچه ایجاد مشتریان راضی و وفادار بسیار پر هزینه است، اما در بلندمدت برای شرکت سودآور خواهد بود (اندرسون و همکاران12، 2004).
پژوهشگران بسیاری عوامل مؤثر بر رضایت مشتری را بررسی کردهاند (برای مثال، پروایز و همکاران13، 2010؛ ایسلام و همکاران14، 2011؛ گوو و همکاران15، 2012؛ موروگانانسام و همکاران16، 2017؛ گاناپاثی17، 2018؛ پراتیما و همکاران18، 2020؛ الفت و همکاران، 1390؛ زیویار و همکاران، 1391؛ عیدی و همکاران، 1397). پس از بررسی عوامل استخراجشدۀ ادبیات پیشین، به یک جمعبندی دررابطه با انتخاب متغیرها با بیشترین تکرار برای پرسشنامه میرسیم که در جدول 1 آنها را آوردهایم:
جدول 1– متغیرهای مؤثر بر رضایت مشتری با بیشترین تکرار در ادبیات پیشین
شماره متغیر | عوامل مؤثر بر رضایت مشتری |
1 | کیفیت اطلاعات محصول |
2 | کیفیت خدمات مشتریان |
3 | کیفیت تحویل کالا |
4 | سهولت فرایند خرید |
5 | کیفیت محصول |
6 | تنوع محصول |
7 | قیمت محصول |
8 | قابل اعتماد بودن فروشگاه |
9 | طراحی وبسایت فروشگاه |
10 | کاربردی بودن محصول |
11 | روش پرداخت |
12 | جنسیت |
13 | سن |
در این پژوهش تلاش میکنیم تا به این پرسش پاسخ دهیم که «چه عواملی بر رضایت مشتریان آنلاین در خرید از فروشگاههای اینترنتی ایرانی موجود در شبکۀ اجتماعی اینستاگرام مؤثر هستند؟»
روش پژوهش
این پژوهش ازنظر هدف کاربردی، با رویکرد طرح تحقیق آمیختۀ اکتشافی است و ازنظر نحوۀ جمعآوری دادهها توصیفی و از نوع پیمایشی بهروش مقطعی است. ابزارهای مورد استفاده در این پژوهش در زیر آمده است:
پرسشنامۀ محققساخته: این پرسشنامه از طریق وبگاه پرسلاین19 ساخته شد که شامل 33 پرسش است. این پرسشنامه بین 200 نفر بهصورت آنلاین توزیع شد که 132 نفر به آن پاسخ دادند و به این صورت نرخ بازگشت آن 66 درصد محاسبه شده است. طبق جدول کرجسی و مورگان برای جامعۀ 200 نفری، حجم نمونه نباید از 127 نفر کمتر باشد؛ با توجه
بهتعداد 132 نفر که به پرسشنامه پاسخ دادهاند، حجم نمونه کافی بوده است. روایی پرسشنامه بهصورت صوری ازطریق مطالعۀ پرسشنامه بهوسیلۀ 10 نفر تأیید شد. سنجش پایایی آن با بهرهگیری از آلفای کرونباخ20 0.911 بهدست آمد که درنتیجه پایایی پرسشنامه مورد تأیید است.
تحلیل عاملی اکتشافی (EFA)21: تحلیل عاملی اکتشافی سعیبر شناسایی متغیرهای اساسی یا عاملها22 بهمنظور یافتن الگوی همبستگی23 بین متغیرهای مشاهدهشده را دارد و درواقع دادههای پیچیده را ازطریق توصیف آنها برحسب تعداد کمتری متغیر ازطریق کاهش ابعاد24 سادهسازی میکند. براي شناسايي عاملها از پرسشهای پرسشنامه، تحليل عاملي اکتشافي به دستهبندي پرسشهای پرسشنامه ميپردازد تا پرسشهایی که با هم همبستگي بيشتري دارند را در يک دسته قرار دهد. تحليل عاملي اکتشافي با استفاده از نرمافزار IBM SPSS Statistics 26 انجام شده است.
یافتهها
در مجموع 132 از 200 نفر به این پرسشنامه پاسخ دادهاند که آمارههای توصیفی آنها بهشرح زیر است:
جدول 2- جنسیت پاسخدهندگان
گزینه | فراوانی پاسخ | درصد فراوانی |
زن | 68 | 51.5% |
مرد | 64 | 48.5% |
جمع | 132 | 100% |
جدول 3- تحصیلات پاسخدهندگان
گزینه | فراوانی پاسخ | درصد فراوانی |
دیپلم | 12 | 9.1% |
فوق دیپلم | 4 | 3% |
کارشناسی | 63 | 47.7% |
کارشناسی ارشد | 48 | 36.4% |
دکتری | 5 | 3.8% |
جمع | 132 | 100% |
جدول 4- بازۀ سنی پاسخدهندگان
گزینه | فراوانی پاسخ | درصد فراوانی |
زیر 20 سال | 0 | 0% |
بین 20 تا 29 سال | 18 | 13.6% |
بین 30 تا 39 سال | 85 | 64.4% |
بین 40 تا 49 سال | 19 | 14.4% |
50 سال به بالا | 10 | 7.6% |
جمع | 132 | 100% |
جدول 5- میزان خرید اینترنتی پاسخدهندگان
گزینه | فراوانی پاسخ | درصد فراوانی |
خیلی زیاد | 17 | 12.9% |
زیاد | 26 | 19.7% |
متوسط | 50 | 37.9% |
کم | 21 | 15.9% |
خیلی کم | 18 | 13.6% |
جمع | 132 | 100% |
پس از جمعآوری نتایج پرسشنامه و اخذ خروجی اکسل ازطریق سایت پرسلاین، نتایج آن به شکل کمی در جدول 6 قابل مشاهده است:
جدول 6- فراوانی و درصد فراوانی پاسخهای پرسشنامه
شماره سوال | عنوان سوال/ متغير | فراواني | درصد | ||||||||||
خیلی کم | کم | متوسط | زیاد | خیلی زیاد | مجموع | خیلی کم | کم | متوسط | زیاد | خیلی زیاد | مجموع | ||
1 | کیفیت اطلاعات و معرفی محصول در کپشن پست | 7 | 7 | 41 | 35 | 42 | 132 | 5.30% | 5.30% | 31.10% | 26.50% | 31.80% | 100% |
2 | قیمت محصول | 6 | 3 | 27 | 50 | 46 | 132 | 4.50% | 2.30% | 20.50% | 37.90% | 34.80% | 100% |
3 | طرز برخورد و رفتار ادمین صفحه فروشگاه | 2 | 2 | 17 | 47 | 64 | 132 | 1.50% | 1.50% | 12.90% | 35.60% | 48.50% | 100% |
4 | هزینه ارسال | 2 | 7 | 39 | 45 | 39 | 132 | 1.50% | 5.30% | 29.50% | 34.10% | 29.50% | 100% |
5 | روش ارسال | 2 | 10 | 40 | 46 | 34 | 132 | 1.50% | 7.60% | 30.30% | 34.80% | 25.80% | 100% |
6 | مدت زمان ارسال | 2 | 3 | 26 | 47 | 54 | 132 | 1.50% | 2.30% | 19.70% | 35.60% | 40.90% | 100% |
7 | کیفیت و طراحی بسته یندی | 3 | 11 | 45 | 47 | 26 | 132 | 2.30% | 8.30% | 34.10% | 35.60% | 19.70% | 100% |
8 | فرآیند ثبت و پیگیری سفارش | 1 | 3 | 14 | 42 | 72 | 132 | 0.80% | 2.30% | 10.60% | 31.80% | 54.50% | 100% |
9 | کیفیت محصول | 1 | 3 | 7 | 19 | 102 | 132 | 0.80% | 2.30% | 5.30% | 14.40% | 77.30% | 100% |
10 | روش پرداخت (آنلاین یا درب منزل) | 4 | 6 | 30 | 45 | 47 | 132 | 3.00% | 4.50% | 22.70% | 34.10% | 35.60% | 100% |
11 | تنوع محصولات | 1 | 5 | 37 | 41 | 48 | 132 | 0.80% | 3.80% | 28.00% | 31.10% | 36.40% | 100% |
12 | به روز بودن محصولات | 4 | 6 | 37 | 44 | 41 | 132 | 3.00% | 4.50% | 28.00% | 33.30% | 31.10% | 100% |
13 | روش آشنایی با فروشگاه | 12 | 22 | 47 | 31 | 20 | 132 | 9.10% | 16.70% | 35.60% | 23.50% | 15.20% | 100% |
14 | اصالت و برند کالا | 2 | 5 | 17 | 47 | 61 | 132 | 1.50% | 3.80% | 12.90% | 35.60% | 46.20% | 100% |
15 | داشتن وبسایت | 6 | 15 | 40 | 31 | 40 | 132 | 4.50% | 11.40% | 30.30% | 23.50% | 30.30% | 100% |
16 | داشتن فروشگاه فیزیکی | 6 | 19 | 43 | 24 | 40 | 132 | 4.50% | 14.40% | 32.60% | 18.20% | 30.30% | 100% |
17 | تعداد لایک های پست ها | 15 | 25 | 43 | 33 | 16 | 132 | 11.40% | 18.90% | 32.60% | 25.00% | 12.10% | 100% |
18 | تعداد فالوئرهای صفحه فروشگاه | 12 | 26 | 45 | 33 | 16 | 132 | 9.10% | 19.70% | 34.10% | 25.00% | 12.10% | 100% |
19 | مدت زمان فعالیت فروشگاه در اینستاگرام | 11 | 17 | 46 | 36 | 22 | 132 | 8.30% | 12.90% | 34.80% | 27.30% | 16.70% | 100% |
20 | تطابق محصول ارسالی با عکس آن | 1 | 2 | 4 | 17 | 108 | 132 | 0.80% | 1.50% | 3.00% | 12.90% | 81.80% | 100% |
21 | کاربردی بودن محصول | 3 | 1 | 32 | 43 | 53 | 132 | 2.30% | 0.80% | 24.20% | 32.60% | 40.20% | 100% |
22 | طراحی صفحه فروشگاه اینستاگرامی | 2 | 6 | 38 | 54 | 32 | 132 | 1.50% | 4.50% | 28.80% | 40.90% | 24.20% | 100% |
23 | ارائه حراج ها، پیشنهادات ویژه و جشنئاره ها | 7 | 10 | 38 | 46 | 31 | 132 | 5.30% | 7.60% | 28.80% | 34.80% | 23.50% | 100% |
24 | کیفیت تصویر محصول | 2 | 2 | 26 | 51 | 51 | 132 | 1.50% | 1.50% | 19.70% | 38.60% | 38.60% | 100% |
25 | نوع تصویر محصول (تصویر واقعی یا ژورنالی) | 2 | 2 | 28 | 46 | 54 | 132 | 1.50% | 1.50% | 21.20% | 34.80% | 40.90% | 100% |
26 | ارائه ویدئوی محصولات | 2 | 7 | 23 | 50 | 50 | 132 | 1.50% | 5.30% | 17.40% | 37.90% | 37.90% | 100% |
27 | کیفیت محتوای صفحه فروشگاه | 3 | 3 | 31 | 55 | 40 | 132 | 2.30% | 2.30% | 23.50% | 41.70% | 30.30% | 100% |
28 | گارانتی محصولات | 5 | 1 | 6 | 39 | 81 | 132 | 3.80% | 0.80% | 4.50% | 29.50% | 61.40% | 100% |
29 | دسته بندی محصولات در هایلایت صفحه | 4 | 4 | 31 | 47 | 46 | 132 | 3.00% | 3.00% | 23.50% | 35.60% | 34.80% | 100% |
30 | مدت زمان پاسخگویی ادمین صفحه | 2 | 2 | 26 | 45 | 57 | 132 | 1.50% | 1.50% | 19.70% | 34.10% | 43.20% | 100% |
31 | امکان تعویض یا مرجوعی محصول | 4 | 1 | 14 | 30 | 83 | 132 | 3.00% | 0.80% | 10.60% | 22.70% | 62.90% | 100% |
32 | معروفیت و شهرت صفحه فروشگاه | 2 | 11 | 48 | 47 | 24 | 132 | 1.50% | 8.30% | 36.40% | 35.60% | 18.20% | 100% |
33 | کامنت های مشتریان صفحه راجع به محصول | 3 | 7 | 32 | 46 | 44 | 132 | 2.30% | 5.30% | 24.20% | 34.80% | 33.30% | 100% |
سه گام اصلی در تحلیل عاملی وجود دارد که در ادامه آمده است. گام اول محاسبۀ ماتریس همبستگی تمام متغیرها است. گام دوم استخراج عاملهای اولیه است که در این مرحله، تعداد عاملهای مورد نیاز را برای تبیین و توضیح مناسب دادهها تعیین میکنیم. برای انجام این کار، پژوهشگر باید دو تصمیم بگیرد: 1) روش استخراج را مشخص کند. 2) تعداد عاملهایی که باید استخراج شوند را برای نشاندادن ساختار اساسی دادهها مشخص کند. در نرمافزار SPSS هفت روش برای استخراج دادهها وجود دارد، که در این پژوهش از روش مؤلفههای اصلی25 استفاده کردهایم. برای تعیین تعداد عاملهایی که باید استخراج شوند دو معیار ساده وجود دارد. اولین معیار، مقادیر ویژه و دومین معیار نمودار سنگریزه(صخرهای)26 است. گام سوم دوران عاملهای استخراجشده است که بهوسیلۀ دوران، متغیرهایی که برروی یک عامل درنظر گرفته شدهاند، روی عامل دیگر بهکار نمیروند. دو نوع دوران وجود دارد: متعامد و اریب که در این پژوهش از دوران متعامد واریماکس27 استفاده شده است.
ماتریس همبستگی28 پرسشنامه بهقرار زیر است:
جدول 7- ماتریس همبستگی متغییرهای پرسشنامه
بررسی ماتریس همبستگی مربوط به پرسشنامۀ "شناسایی عوامل موثر بر رضايت مشتريان ایرانی در خرید آنلاین از فروشگاههای اینستاگرامی" نشان میدهد که مقادیر قابل ملاحظهای از همبستگیها بیشتر از 0.33 است. بنابراین، این ماتریس برای عاملیابی مناسب است.
در انجام تحليل عاملي، ابتدا بايد از اين مسئله اطمينان یافت که ميتوان دادههاي موجود را براي تحليل بهکار برد یا نه؟ بهعبارت دیگر، آيا تعداد دادههاي مورد نظر (اندازۀ نمونه و رابطۀ بين متغيرها) براي تحليل عاملي مناسب هستند يا خير؟ به این منظور، از شاخص KMO 29 و آزمون بارتلت استفاده ميشود.
شاخص KMO در بازۀ 0 تا 1 قرار دارد. درصورتی که مقدار آن کمتر از 0.50 باشد دادهها برای تحلیل عاملی مناسب نخواهند بود و اگر مقدار آن بین 0.5 تا 0.69 باشد، میتوان با احتیاط بیشتر به تحلیل عاملی پرداخت. اما، درصورتی که مقدار آن بزرگتر از 0.70 باشد، همبستگیهای موجود در بین دادهها برای تحلیل مناسب خواهند بود. اين شاخص از رابطۀ زير بهدست ميآيد که در اين رابطه rij ضريب همبستگي بين متغيرهاي i، j و ɑij ضريب همبستگي جزئي بين آنهاست:
جدول 8- نتیجۀ آزمون بارتلت و شاخص KMO
0.729 | شاخص کفایت نمونه گیری قیصر-مایر-اولکین | ||
2083.110 | کای دو تقریبی | آزمون کرویت بارتلت
| |
528 | df | ||
000. | Sig. |
در ادامه به ارائۀ نتايج اجراي تحليل عاملي اکتشافي در نرمافزار میپردازیم. در زیر، جدول 9 مقادير اشتراک30 هر متغیر، نسبتی از واریانس هر متغیر را نشان میدهد که توسط عاملهای مشترک بهحساب میآیند. طبق این جدول، برای هدف "تعيين عوامل رضايت مشتري از خرید اینستاگرامی"، پرسش 23 دارای کمترین اشتراک است:
جدول 9- جدول مقادیر اشتراکات
| initial | Extraction |
| initial | Extraction |
S1 | 1.000 | 0.704 | S18 | 1.000 | 0.795 |
S2 | 1.000 | 0.751 | S19 | 1.000 | 0.680 |
S3 | 1.000 | 0.572 | S20 | 1.000 | 0.672 |
S4 | 1.000 | 0.482 | S21 | 1.000 | 0.609 |
S5 | 1.000 | 0.654 | S22 | 1.000 | 0.622 |
S6 | 1.000 | 0.621 | S23 | 1.000 | 0.456 |
S7 | 1.000 | 0.596 | S24 | 1.000 | 0.634 |
S8 | 1.000 | 0.593 | S25 | 1.000 | 0.683 |
S9 | 1.000 | 0.788 | S26 | 1.000 | 0.602 |
S10 | 1.000 | 0.505 | S27 | 1.000 | 0.627 |
S11 | 1.000 | 0.713 | S28 | 1.000 | 0.722 |
S12 | 1.000 | 0.772 | S29 | 1.000 | 0.557 |
S13 | 1.000 | 0.582 | S30 | 1.000 | 0.688 |
S14 | 1.000 | 0.624 | S31 | 1.000 | 0.571 |
S15 | 1.000 | 0.682 | S32 | 1.000 | 0.534 |
S16 | 1.000 | 0.664 | S33 | 1.000 | 0.553 |
S17 | 1.000 | 0.710 |
|
|
|
در زیر، به استخراج عاملهای مؤثر بر «رضايت مشتري از خرید اینستاگرامی» پرداختهایم. در این راستا، عاملهاي 1 تا 8 داراي مقادير ويژۀ بزرگتر از 1 هستند و در تحليل باقي ميمانند. اين 8 عامل ميتوانند 63.688 درصد از تغييرپذيري (واريانس) متغيرها را توضيح دهند:
جدول 10- واریانس کل
Component | Initial Eigenvalues | Extraction Sums of Squared Loadings | ||||
Total | % of Variance | Cumulative % | Total | % of Variance | Cumulative % | |
1 | 9.122 | 27.642 | 27.642 | 9.122 | 27.642 | 27.642 |
2 | 2.858 | 8.662 | 36.303 | 2.858 | 8.662 | 36.303 |
3 | 2.293 | 6.948 | 43.251 | 2.293 | 6.948 | 43.251 |
4 | 2.042 | 6.189 | 49.440 | 2.042 | 6.189 | 49.440 |
5 | 1.376 | 4.171 | 53.611 | 1.376 | 4.171 | 53.611 |
6 | 1.227 | 3.717 | 57.328 | 1.227 | 3.717 | 57.328 |
7 | 1.081 | 3.277 | 60.605 | 1.081 | 3.277 | 60.605 |
8 | 1.017 | 3.082 | 63.688 | 1.017 | 3.082 | 63.688 |
9 | .981 | 2.971 | 66.659 |
|
|
|
10 | .963 | 2.918 | 69.577 |
|
|
|
11 | .881 | 2.670 | 72.247 |
|
|
|
12 | .860 | 2.607 | 74.854 |
|
|
|
13 | .837 | 2.537 | 77.391 |
|
|
|
14 | .726 | 2.201 | 79.591 |
|
|
|
15 | .649 | 1.966 | 81.558 |
|
|
|
16 | .604 | 1.829 | 83.387 |
|
|
|
17 | .580 | 1.756 | 85.143 |
|
|
|
18 | .527 | 1.597 | 86.740 |
|
|
|
19 | .501 | 1.517 | 88.257 |
|
|
|
20 | .469 | 1.421 | 89.679 |
|
|
|
21 | .425 | 1.289 | 90.968 |
|
|
|
22 | .420 | 1.273 | 92.241 |
|
|
|
23 | .402 | 1.218 | 93.459 |
|
|
|
24 | .328 | .994 | 94.453 |
|
|
|
25 | .301 | .912 | 95.365 |
|
|
|
26 | .281 | .853 | 96.218 |
|
|
|
27 | .253 | .766 | 96.984 |
|
|
|
28 | .220 | .666 | 97.650 |
|
|
|
29 | .192 | .581 | 98.231 |
|
|
|
30 | .180 | .544 | 98.775 |
|
|
|
31 | .146 | .442 | 99.218 |
|
|
|
32 | .139 | .421 | 99.639 |
|
|
|
33 | .119 | .361 | 100.000 |
|
|
|
شکل 1 نمودار سنگریزه (صخرهاي) است که مقادیر ویژه را برای هر عامل نشان میدهد:
شکل 1- نمودار سنگریزه مقادیر ویژه هر عامل
در نمودار بالا، مقدار واريانس توجيهشده (مقدار ويژه) با استخراج عاملهاي بعد از عامل هشتم بهسرعت افت ميکند. مقادير ويژه عاملهاي اول تا هشتم بيشتر از 1 است و به همين دليل، در خروجي باقي ماندهاند.
جدول 11 ماتریس مؤلفه یا ماتريس چرخشنيافته31، ماتریس مؤلفههای تحلیل عاملی قبل از دوران است و همبستگیهای بین متغیرها و عاملهای استخراجشده را نشان میدهد. با توجه به این ماتریس مشاهده میکنیم که بهعنوان مثال پرسش 9 بین عاملهای اول و دوم دارای بار متقاطع است:
جدول 11 - ماتریس چرخش نیافته
Component Matrixa | ||||||||
| Component | |||||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |
S20 | .700 | -.299 |
| -.145 | .119 |
| -.114 | .185 |
S9 | .692 | -.402 | .164 |
| .184 | -.102 | -.262 |
|
S8 | .658 | -.342 |
|
|
|
|
| -.147 |
S7 | .606 | .200 | .123 | .109 | -.226 | -.152 | -.152 | -.253 |
S24 | .605 | -.107 | -.365 |
| -.130 | -.317 |
|
|
S14 | .603 | -.265 |
|
| .156 | -.364 | .127 |
|
S25 | .599 | -.188 | -.396 |
| -.271 | -.219 | .104 |
|
S3 | .595 | -.290 |
| .321 |
| .161 |
|
|
S30 | .577 | -.159 |
| -.168 | -.306 | .341 |
| .287 |
S6 | .576 | -.298 | .256 | .128 | -.224 | -.105 | -.120 | .208 |
S27 | .571 | .239 | -.257 | -.157 | -.205 |
| .172 | -.285 |
S22 | .553 | .214 |
|
| -.343 | .112 | .119 | -.348 |
S23 | .549 | .200 | -.125 | -.191 | -.171 |
| .120 | -.138 |
S5 | .548 | -.143 | .410 | .208 | -.240 |
|
| .242 |
S31 | .538 | -.200 | -.307 | -.299 |
| -.103 | -.179 |
|
S11 | .537 |
| .348 | -.155 |
| .156 | .442 | -.233 |
S26 | .534 |
| -.321 | -.290 | -.183 | -.241 |
| .181 |
S10 | .494 |
| .449 |
|
| .122 |
| -.119 |
S29 | .483 |
| -.176 | -.241 |
| .448 |
| -.116 |
S33 | .482 | .391 | -.281 |
| .241 |
| -.129 |
|
S4 | .475 | -.215 | .161 | .278 | -.137 | .138 | .210 | .160 |
S21 | .449 |
|
| -.433 | .272 |
| .238 | .280 |
S28 | .446 | -.137 | -.340 | -.374 | .421 | .268 |
|
|
S17 | .364 | .599 |
| .384 |
|
|
| .237 |
S18 | .426 | .584 | -.133 | .436 |
|
|
| .237 |
S32 | .453 | .527 | .111 |
| .154 |
|
|
|
S19 | .441 | .496 | -.357 | .206 | .101 | .185 |
| .148 |
S12 | .492 |
| .565 |
| .155 | -.101 | .388 | .124 |
S13 | .389 | .360 | .408 | -.155 | .295 |
| -.110 |
|
S2 | .445 | -.277 | -.150 | .580 | .277 |
| .118 | -.164 |
S1 | .403 | -.283 | -.177 | .526 | .330 |
|
| -.205 |
S15 | .439 | .343 | .180 | -.170 | .171 | -.480 | -.223 |
|
S16 | .389 | .244 | .324 |
| -.161 | .197 | -.511 | -.147 |
از آنجا که ماتریس چرخشنیافته دارای الگوی روشنی نیست، به ماتریس چرخشيافته32 در جدول 12 که پس از دوران الگو را واضحتر میکند، توجه میکنیم:
جدول 12 - ماتریس چرخش یافته
Rotated Component Matrixa | ||||||||
| Component | |||||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |
S5 | .732 |
|
| .123 |
| .197 |
| .201 |
S6 | .667 | .299 |
| .185 |
| .190 |
| .119 |
S30 | .641 | .202 |
| -.104 | .415 |
| .213 |
|
S4 | .545 |
| .112 | .290 |
| -.116 | .133 | .234 |
S3 | .493 | .139 | .126 | .493 | .193 |
| .111 |
|
S24 | .142 | .705 | .135 | .197 | .108 |
| .219 |
|
S26 | .129 | .671 | .196 | -.122 | .194 |
| .197 |
|
S25 | .236 | .658 |
| .224 |
| -.134 | .329 |
|
S31 | .121 | .570 |
| .109 | .447 | .137 |
|
|
S14 | .163 | .491 |
| .379 |
| .222 |
| .381 |
S18 | .171 |
| .846 |
| -.112 |
| .148 |
|
S17 |
|
| .806 |
| -.142 | .108 |
|
|
S19 |
| .110 | .750 | .101 | .246 |
| .157 |
|
S33 | -.123 | .198 | .538 | .215 | .255 | .259 | .170 |
|
S32 |
|
| .529 |
| .166 | .324 | .179 | .291 |
S2 | .150 |
| .170 | .827 |
|
|
|
|
S1 |
|
| .131 | .815 |
|
|
|
|
S9 | .433 | .325 | -.113 | .495 | .240 | .407 |
| .113 |
S8 | .419 | .253 |
| .445 | .177 | .204 | .239 | .124 |
S28 | -.100 | .239 |
| .184 | .774 |
|
| .132 |
S29 | .183 |
|
| .107 | .632 |
| .320 |
|
S20 | .398 | .434 |
| .247 | .473 | .144 |
| .135 |
S16 | .342 | -.125 | .136 |
| .121 | .633 | .253 | -.160 |
S15 |
| .407 | .233 |
|
| .632 |
| .226 |
S13 |
|
| .218 |
|
| .610 |
| .386 |
S10 | .284 |
|
|
| .161 | .482 | .205 | .330 |
S22 | .160 | .162 | .186 |
|
| .126 | .713 |
|
S27 |
| .348 | .237 |
| .174 |
| .635 |
|
S23 |
| .310 | .209 |
| .189 | .115 | .486 | .150 |
S7 | .251 | .247 | .208 | .166 | -.108 | .437 | .445 |
|
S12 | .292 |
|
|
|
| .224 |
| .788 |
S11 | .205 |
|
| .101 | .121 | .115 | .521 | .601 |
S21 |
| .248 | .107 | -.104 | .488 |
|
| .524 |
جدول 12 ماتريس چرخشیافته اجزاء را برای "تعیین عوامل مؤثر بر رضايت مشتري از خرید اینستاگرامی" نشان ميدهد که شامل بارهاي عاملي هر يک از متغيرها در 8 عامل باقيمانده پس از چرخش است. هرچه مقدار قدرمطلق اين ضرايب بيشتر باشد، عامل مربوط نقش بيشتري در کل تغييرات (واريانس) متغير مورد نظر دارد.
در جدول 13 آمارههای توصیفی پرسشنامۀ "تعیین عوامل مؤثر بر رضايت مشتري از خرید آنلاین در اینستاگرام" شامل تعداد پاسخدهندگان، کمترین مقدار، بیشترین مقدار، میانگین و انحراف معیار گزارش شده است:
جدول 13- آمارههای توصیفی پرسشنامه
Descriptive Statistics | |||||
| N | Minimum | Maximum | Mean | Std. Deviation |
S1 | 132 | 1 | 5 | 3.74 | 1.123 |
S2 | 132 | 1 | 5 | 3.96 | 1.029 |
S3 | 132 | 1 | 5 | 4.28 | .859 |
S4 | 132 | 1 | 5 | 3.85 | .961 |
S5 | 132 | 1 | 5 | 3.76 | .974 |
S6 | 132 | 1 | 5 | 4.12 | .908 |
S7 | 132 | 1 | 5 | 3.62 | .969 |
S8 | 132 | 1 | 5 | 4.37 | .823 |
S9 | 132 | 1 | 5 | 4.65 | .751 |
S10 | 132 | 1 | 5 | 3.95 | 1.021 |
S11 | 132 | 1 | 5 | 3.98 | .933 |
S12 | 132 | 1 | 5 | 3.85 | 1.015 |
S13 | 132 | 1 | 5 | 3.19 | 1.160 |
S14 | 132 | 1 | 5 | 4.21 | .917 |
S15 | 132 | 1 | 5 | 3.64 | 1.161 |
S16 | 132 | 1 | 5 | 3.55 | 1.194 |
S17 | 132 | 1 | 5 | 3.08 | 1.176 |
S18 | 132 | 1 | 5 | 3.11 | 1.137 |
S19 | 132 | 1 | 5 | 3.31 | 1.147 |
S20 | 132 | 1 | 5 | 4.73 | .664 |
S21 | 132 | 1 | 5 | 4.08 | .938 |
S22 | 132 | 1 | 5 | 3.82 | .906 |
S23 | 132 | 1 | 5 | 3.64 | 1.086 |
S24 | 132 | 1 | 5 | 4.11 | .879 |
S25 | 132 | 1 | 5 | 4.12 | .900 |
S26 | 132 | 1 | 5 | 4.05 | .952 |
S27 | 132 | 1 | 5 | 3.95 | .915 |
S28 | 132 | 1 | 5 | 4.44 | .918 |
S29 | 132 | 1 | 5 | 3.96 | .992 |
S30 | 132 | 1 | 5 | 4.16 | .898 |
S31 | 132 | 1 | 5 | 4.42 | .933 |
S32 | 132 | 1 | 5 | 3.61 | .931 |
S33 | 132 | 1 | 5 | 3.92 | .996 |
Valid N (listwise) | 132 |
|
|
|
|
با توجه به نتيجۀ تحليل عاملي اکتشافي، روي 33 پرسش مربوط به پرسشنامۀ این پژوهش، 8 عامل بهعنوان عاملهاي اصلي شناسايي شدند. بنابراين، 33 سوال مربوط به پرسشنامه "تعیین عوامل موثر بر رضايت مشتري از خرید اینستاگرامی"
را در جدول 14 دستهبندي کردیم:
جدول 14- عوامل شناساییشدۀ مؤثر بر رضایت مشتریان از خرید اینستاگرامی
سؤالات پرسشنامه | شرح متغیر | شمارۀ عامل | نام عاملها | تعداد سؤالات |
پرسش 5 | روش ارسال سفارش |
1
| ارسال و پاسخگویی | 5 |
پرسش 6 | مدتزمان ارسال سفارش | |||
پرسش 30 | مدتزمان پاسخگویی به درخواست | |||
پرسش 4 | هزینۀ ارسال سفارش | |||
پرسش 3 | نحوۀ برخورد و رفتار مدیر صفحه | |||
پرسش 24 | کیفیت تصاویر محصولات |
2 | کیفیت محتوای بصری
| 5 |
پرسش 26 | قراردادن ویدئو از محصولات | |||
پرسش 25 | نوع تصویر (مجلهای یا واقعی) | |||
پرسش 31 | امکان تعویض یا مرجوعی محصول | |||
پرسش 14 | اصالت و شهرت برند | |||
پرسش 18 | تعداد دنبالکنندگان صفحه |
3 | قدمت و شهرت صفحۀ اینستاگرام فروشگاه | 5 |
پرسش 17 | تعداد پسندیدنهای صفحه | |||
پرسش 19 | سال شروع فعالیت صفحه | |||
پرسش 33 | نظرهای صفحه | |||
پرسش 32 | معروفیت و شهرت صفحه | |||
پرسش 2 | قیمت محصولات |
4
| کیفیت اطلاعات محصولات | 4 |
پرسش 1 | جامعبودن اطلاعات محصولات | |||
پرسش 9 | کیفیت محصولات | |||
پرسش 8 | سهولت فرآیند خرید | |||
پرسش 28 | ضمانت محصولات |
5 | کیفیت و ضمانت محصولات | 3 |
پرسش 29 | دستهبندی محصولات در برجستهسازی صفحۀ اینستاگرام فروشگاه | |||
پرسش 20 | سازگاری عکس محصول با خود محصول | |||
پرسش 16 | وجود فروشگاه فیزیکی |
6 | هویت فیزیکی و مجازی فروشگاه | 4 |
پرسش 15 | وجود وبگاه برای فروشگاه اینستاگرامی | |||
پرسش 13 | نحوۀ آشنایی با صفحۀ فروشگاه | |||
پرسش 10 | روش پرداخت | |||
پرسش 22 | طراحی صفحۀ اینستاگرام فروشگاه |
7 | طراحی صفحۀ اینستاگرام فروشگاه
| 4 |
پرسش 27 | کیفیت محتوای صفحۀ اینستاگرام فروشگاه | |||
پرسش 23 | وجود پیشنهادات ویژه، تخفیف و حراج | |||
پرسش 7 | کیفیت طراحی و بستهبندی محصولات | |||
پرسش 12 | جدیدبودن و مد روزبودن محصولات فروشگاه |
8 | بهروزبودن و تنوع محصولات فروشگاه | 3 |
پرسش 11 | تنوع محصولات فروشگاه | |||
پرسش 21 | کاربردیبودن محصولات فروشگاه |
در نهایت با شناسایی عوامل فوق، از طریق تحلیل عاملی اکتشافی میتوانیم الگوی آنها را بهصورت شکل 2 ترسیم کنیم:
شکل 2- عوامل مؤثر بر رضایت مشتری در خرید آنلاین از فروشگاه اینستاگرامی
بحث و نتیجهگیری
در عصر حاضر، به سختی میتوان نقش کسبوکارهای آنلاین در تغییر سبک زندگی مردم، تغییر بازارها و تحول برخی صنایع که بهواسطه توسعه فنّاوریهای جدید شکلگرفته را نادیده گرفت. از طرفی افزایش چشمگیر استفاده کاربران از شبکههای اجتماعی و همهگیر شدن استفاده از گوشیهای هوشمند، مسیر جدیدی را برای شکلگیری مدلهای جدید فروش از طریق شبکههای اجتماعی فراهم آورده است. به همین منظور، تمامی کسبوکارها اعم از کسبوکارهای کوچک، متوسط و بزرگ برای عقب نماندن از چرخه رقابت باید بهصورت دائم در شبکههای اجتماعی مختلف فعالیت داشته و تجربهی مشتریان در دریافت خدمات از طریق شبکههای اجتماعی را افزایش دهند. جنبه منحصربهفرد رسانههای اجتماعی و محبوبیت زیاد آن، منجر به ایجاد انقلابی در اقدامات بازاریابی همانند تبلیغات، برندسازی و ... شده است. علاوه بر این، رسانههای اجتماعی رفتار مصرفکنندگان را از زمان کسب اطلاعات تا زمان پس از خرید مثل حالت و عدم رضایت (منگلد و فالدز33، 2009) و الگوی استفاده از اینترنت را تحت تأثیر قرار دادهاند(راس و همکاران34،2009). لذا کسبوکارهای فعال در صنایع مختلف، همواره باید از این تغییر الگوی استفاده از اینترنت و شبکههای اجتماعی، بهعنوان فرصتی برای تولید محتوا و اطلاعات در رابطه با محصولات و فعالیتها در صنعت مرتبط با خودشان، بهره ببرند. بنابراین در بازار کسبوکار امروز، درصورتیکه صنایع به دنبال جذب مشتری بیشتر و نگهداری آنها در کانالهای ارتباطی خود باشند، بهگونهای که به کمک آنها بتوانند در جهت تولید محتوا و شناختهتر شدن برند خود استفاده کنند، میبایست به کارکردهای شبکههای اجتماعی و تأثیراتی که بر روی فاکتورهای مؤثر بر تولید محتوا و شناخته شدن برند میگذارد، توجه نموده و با در نظر گرفتن اهمیت هر یک از عوامل، نسبت به بهبود عملکردشان در شبکههای اجتماعی اقدام نمایند. علاوه بر این، مصادف شدن شیوع همهگیری کرونا و افزایش شتاب آنلاینشدن روزافزون کسبوکارها، عرصهی رقابت در فضای آنلاین را بیشازپیش تنگ نموده است. لذا جلب رضایت مشتریان و حفظ آنها یکی از مهمترین مسائل پیش روی تمامی صاحبان کسبوکار بهمنظور بقای آنها در فضای بهشدت رقابتی آنلاین است.
تحقیق در پیش رو با وقوف به اهمیت تغییرات فوقالذکر و با هدف بررسی عوامل مؤثر بر رضایت مشتریان در خرید آنلاین از فروشگاههای اینستاگرامی ایرانی" به ارائهی پیمایش پرداخته است. مبنای گردآوری دادهها پرسشنامه ساختاریافته و ابزار تحلیل دادههای گردآوریشده، تحلیل عاملی اکتشافی (EFA) بوده است. نتایج تحقیق بر اهمیت 8 عامل در جهت افزایش رضایت مشتریان در خرید آنلاین از فروشگاههای اینستاگرامی ایرانی دلالت دارد. این 8 عامل را بهصورت جداگانه موردبحث قرار میدهیم:
1. ارسال و پاسخگویی
بر اساس یافتههای این تحقیق، ارسال و پاسخگویی مهمترین عامل در افزایش رضایت مشتریان در خرید آنلاین از فروشگاههای اینستاگرامی ایرانی قلمداد میشود. این موضوع همراستا با تحقیقات دیگری است. در میان انبوه کسبوکارهای فعال در شبکههای اجتماعی، تنها کسبوکارهایی میتوانند پابرجا بمانند که مشتریها آنها را شناخته و بتواند به آنها اعتماد کنند(یانگ و همکاران35، 2020؛ دین و همکاران36، 2021؛ فوآ و همکارا37ن، 2017). لذا هر عاملی که منجر به افزایش اعتماد شود تأثیر بهسزایی در موفقیت کسبوکارهای فعال در شبکههای اجتماعی دارد. بخشی از این شناخت و اعتماد به کسبوکارها در گرو برند آنها میباشد (لین و همکاران38، 2015). اطلاع از عوامل مؤثر بر رشد و توسعه برند و تعامل آن با مخاطبان در فضای آنلاین میتواند کمک کند تا کسبوکارها هرچه بهتر برندشان را بهعنوان یک برند موفق با رضایت بالا نزد مشتری بشناسانند و نهتنها در این فضای پرآشوب باقی بمانند، بلکه بتوانند هرچه بیشتر کسب سود کنند. ارسال و پاسخگویی و ارائهی روشهای متمایز نظیر استفاده از چت باتها، پاسخگویی ۲۴ ساعته، آگاهسازی مشتری از مراحل ارسال و اطلاعرسانی به مشتری درزمینهی ارسال، ارائهی خدمات متنوع برای ارسال در زمرهی روشهایی قرار میگیرند که تجربهی متمایزی برای مشتریان در استفاده از خدمات کسبوکارهای فعال در شبکههای اجتماعی فراهم میآورد.
2. کیفیت محتوای بصری
در اینستاگرام به علت آنکه محوریت محتوا بر عکس و ویدیو قرار دارد، یکی از عوامل بهبوددهنده تجربه و تبع آن افزایشدهنده رضایت مشتریان ارتقای محتوای بصری است (رحمان و همکاران39، 2022؛ برنکوف و نیکسون40،2019). امروزه توسعهی محتوای بصری پیش از پیش با جنبههای علم بازاریابی و همچنین متدهای بازاریابی همچون بازاریابی دهانبهدهان41 (هینز و همکاران42،2011؛ پترسکو و کورگانکار43،2011)، بازاریابی محتوایی44 (داگرتی و همکاران45، 2008؛ لیوینگ استون46، 2008؛ اسمیت و همکاران47، 2011؛ استرالا رامون و همکاران48، 2019؛ رحمان و همکاران49،2022) ، بازاریابی عصبی50 (استرلینگ و لفلین51،2015)، گیمیفیکیشن52 (هیرستوا و همکاران53،2020؛ هیرستوا و لیبروث54،2021؛ هاماری و همکاران55،2014) گرهخورده است. آگاهی کسبوکارها در ارائه محتوای بصری که هم مرتبط با دغدغهای کاربر باشد و هم از لحاظ پدیداری حائز کیفیت در طراحی باشد به شناخته شدن، افزایش رضایت مشتریان و توسعه برند کسبوکارهای فعال در شبکههای اجتماعی کمک مینماید. افزایش محتوای بصری، به کسبوکارها کمک مینماید تا در میان انبوهی از برندهای رقیب آنلاین و آفلاین، برتری و همراه سازی مخاطبین و نگهداری آنها را حفظ کرده و زمینه را برای رشد و شناختهتر شدن هرچه بیشتر برند، فراهم آورند.
3. قدمت و شهرت صفحۀ اینستاگرام فروشگاه
تحقیقات گذشته نشان از آن دارند که قدمت و شهرت یک کسبوکار عامل مهمی در کاهش ریسک استفاده از محصولات و خدمات یک بنگاه میشود (الشواف و ون56،2015 ؛ آگام57،2017). این تحقیق نیز به گونهی دیگری بر این موضوع صحه میگذارد.
4. کیفیت اطلاعات محصولات
یکی از راههای تعامل مشتریان در شبکههای اجتماعی از طریق تولید محتوا توسط کاربر میباشد. تولید محتوا توسط کاربر مشخصاً به محتوای رسانهای که توسط اعضای عمومی ایجاد میشود اشاره دارد و شامل هر شکل از محتوای برخط58 تولیدشده، ابداعشده، نشر شده و استفادهشده توسط کاربران میشود (داگرتی و همکاران59،2008). UGC عمدتاً موضوعات مرتبط با برند را شامل میشود (اسمیت و همکاران60،2012) و روی ایجاد آگاهی از محصولات و تصمیمگیری خرید مشتریان تأثیر میگذارد. استفاده از شبکههای اجتماعی بهعنوان یک کانال جدید بازاریابی در کنار بازاریابی سنتی و گسترش و بسط ارتباطات مشتریان (استرلا رامون و همکاران61،2019) از طریق کمک گرفتن از مصرفکنندگان نهایی برای تولید محتوای مرتبط با محصولات برندها در این بستر میباشد که به آن تولید محتوا توسط کاربر62 یا UGC میگویند. کاربران علاقهی وافری به خواندن نظرات سایر کاربران دارند و زمانی که تعداد زیادی کاربر از یک محصول تعریف کرده و آن را توصیه نمایند، تمایل سایر کاربران به استفاده از محصولات افزایش مییابد. تحقیقات نشاندهندهی آن است که یکی از روشهای افزایش تولید محتوا توسط کاربران، استفاده از گیمیفیکیشن است. با توجه به نتایج حاصل از این پژوهش و آگاهی از اهمیت موضوع جذب مستمر ترافیک برای رسانههای اجتماعی برندهایی که در آن فعال هستند، استفاده از متد گیمیفیکیشن بهگونهای که استراتژی کارآمدی در طراحی آن به کار گرفته شود و زمینه تحریک حس سرگرمی و تفریح را در بین دنبالکنندگان فعال کند، به کسبوکارها و مدیران دیجیتال مارکتینگ آنها توصیه میشود. در واقع شرکتها با کمک بازیها سعی در انگیزش کاربران برای تولید محتوا در شبکه اجتماعی اینستاگرام و همچنین نقش تقویتکننده گیمیفیکیشن در خصوص این مهم، میتوانند از طریق روش گیمیفیکیشن بهویژه با در نظر گرفتن عوامل اثرگذار در طراحی کارآمدتر بازی مثل سناریوسازی، هیجان، چالش و پاداش، تعامل کاربران را از طریق لایک کردن، اشتراکگذاری محتوا و حتی تولید محتوا در خصوص برند و محصولاتشان افزایش دهند.
5. کیفیت و ضمانت محصولات
کیفیت و بالأخص تنوع روشهای ضمانت محصولات میتواند عامل مؤثری بر اعتماد کاربران در استفاده از خدمات (ولنتینی و همکاران63، 2018) فروشگاههای اینترنتی باشد. این موضوع همسو با سایر یافتهها در این حوزه نیز میباشد (تورس64، 2017؛ ساری و همکاران65، 2021، هالودین و همکاران66، 2017).
6. هویت فیزیکی و مجازی فروشگاه
هویت فیزیکی و مجازی فروشگاه عامل دیگری است که میتواند در اعتماد بیشتر مشتریان در خرید آنلاین از فروشگاه اینستاگرامی و جلب رضایت آنها تأثیر داشته باشد. وجود فروشگاه فیزیکی و وبگاه منجر به افزایش اعتبار صفحه اینستاگرامی در نظر مشتریان آنلاین میشود و در نتیجه با اطمینان بیشتری خرید آنلاین خود را انجام میدهند.
7. طراحی صفحۀ اینستاگرام فروشگاه
همانطور که مطرح شد، متدهای نوین بازاریابی نظیر بازاریابی عصبی امروزه بیشازپیش در تحریک توجه کاربران در شبکههای اجتماعی نقش ایفا مینمایند. کاربران در استفاده از اینستاگرام با حجم زیادی از تصاویر و ویدئوهای متنوع روبرو میشوند. لذا تنوع محتواها امکان به خاطر سپاری محتوا و یادآوری آن را برای کاربران کاهش میدهند. طراحی منحصربهفرد صفحۀ اینستاگرام فروشگاه و همسویی آن با هویت برند و همسویی ساختار بصری محتواها با هویت برند نقش مهمی در افزایش امکان به یادآوری برند و تبلیغ برند ایفا مینماید. همانطور که نحوه طراحی وبسایت بر روی رضایت مشتریان تأثیرگذار است (شودیک و همکاران67،2018)، طراحی صفحه اینستاگرامی فروشگاه آنلاین نیز میتواند بر روی رضایت مشتریان تأثیرگذار باشد.
8. تنوع و بهروزبودن محصولات فروشگاه
در نهایت، تنوع محصولات فروشگاه باعث میشود تا کاربران تجربهی تازگی را در استفاده از محصولات کسب نمایند. تجربهی تازگی یکی از عوامل مؤثر بر استفادهی کاربران از رسانهها و کانالهای دیجیتال نظیر شبکههای اجتماعی است. تنوع محصولات اثر مثبت و مهمی بر روی رضایت مشتری دارد و اگر بر مبنای خواستههای مشتریان باشد منجر به افزایش رضایت مشتری میشود (تجاجانینگسیه و همکاران68،2020).
صاحبان کسبوکارهایی که دارای فروشگاه مجازی در شبکۀ اجتماعی اینستاگرام هستند میتوانند با درنظرگرفتن عوامل شناساییشده فوق در جلب هرچه بیشتر رضایت مشتریان و حفظ آنها اقدام کنند و بدین ترتیب تجربۀ خوشایندی را از خرید آنلاین از اینستاگرام برای مشتریانشان رقم بزنند و منجر به وفاداری هرچه بیشتر آنها به برند خود شوند.
فهرست منابع
الفت، لعیا.، خسروانی، فرزانه.، و جلالی، رضا. (1390). شناسایی عوامل مؤثر بر خرید اینترنتی و اولویتبندی آنها با استفاده از ANP فازی .مدیریت بازرگانی، 3 (1)، 19-54.
https://doi.org/20.1001.1.20085907.1390.3.1.9.8
زیویار، فرزاد.، ضیائی، محمدصادق.، و نرگسیان، جواد. (1391). بررسی عوامل موثر بر رضایت مشتریان با استفاده از مدل سروکوال. تحقیقات بازاریابی نوین، 2 (3)، 173-186.
https://nmrj.ui.ac.ir/article_17624.html
عیدی، حسین.، قلیپور، نگار.، و فلاح، مریم. (1397). تحلیل مسیر سنجش عوامل موثر بر خرید اینترنتی کالای ورزشی در دانشجویان علوم ورزشی. مدیریت و توسعه ورزش، 7 (4)، 172-182.
https://doi.org/10.22124/jsmd.2019.3259
Agam, D. (2017), "The impact of viral marketing through Instagram", Australasian Journal of Business, Social Science and Information Technology, Vol. 4 No. 1, pp. 40-45.
https://www.academia.edu/34658033/The_Impact_of_Viral_Marketing_Through_Instagram
Alshawaf, E. and Wen, L. (2015), "Understanding digital reputation on Instagram: A case study of social media mavens", in pp. 19-27.
Anderson, E.W., Fornell, C., & Mazvancheryl, S.K. (2004) Customer Satisfaction and Shareholder Value. Journal of Marketing, 68, 172-185.
https://doi.org/10.1509/jmkg.68.4.172.42723
Bajaj, KK., & Nag, D. (2001). E-Commerce: The Cutting Edge of Business, 2nd edition. India: MC GRAW HILL INDIA.
https://www.amazon.com/Commerce-Cutting-Edge-Business/dp/0070585563
Bernkopf, D. and Nixon, L. (2019), "The impact of visual social media on the projected image of a destination: the case of Mexico City on Instagram", Information and Communication Technologies in Tourism 2019, Springer, pp. 145-157.
Daugherty, T., Eastin, M. S. and Bright, L. (2008), "Exploring consumer motivations for creating user-generated content", Journal of interactive advertising, Vol. 8 No. 2, pp. 16-25.
https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/15252019.2008.10722139
Din, S. M., Ramli, R. and Bakar, A. A. (2018), "A review on trust factors affecting purchase Intention on Instagram", in pp. 49-53.
Estrella-Ramón, A., García-de-Frutos, N., Ortega-Egea, J. M. and Segovia-López, C. (2019), "How does marketers’ and users’ content on corporate facebook fan pages influence brand equity?", Electronic Commerce Research and Applications, p. 100867.
https://dl.acm.org/doi/abs/10.1016/j.elerap.2019.100867
Ganapathi, S. (2018). Customer satisfaction towards electronics shopping with reference to Tiruchirappalli District. International Journal of Management and social Sciences, 8 (1), 23-26.
https://journals.foundationspeak.com/index.php/ijmss/article/view/520/0
Guo, X., Ling, K.C., & Liu, M. (2012). Evaluating Factors Influencing Consumer Satisfaction towards Online Shopping in China. Asian Social Science, 8, 40-50.
https://doi.org/10.5539/ASS.V8N13P40
Gustafsson, A., Johnson, M., & Roos, I. (2005). The Effects of Customer Satisfaction, Relationship Commitment Dimensions, and Triggers on Customer Retention. Journal of Marketing, 69, 210 - 218.
https://doi.org/10.1509/jmkg.2005.69.4.210
Haludin, D. C., Sari, H. and Prihartono, B. (2017), "Online Marketing Mix for Small Business", Advanced Science Letters, Vol. 23 No. 11, pp. 10790-10793.
Hamari, J., Koivisto, J. and Sarsa, H. (2014), "Does gamification work?--a literature review of empirical studies on gamification", in 2014 47th Hawaii international conference on system sciences, pp. 3025-3034.
Hanif, Hafeez and Riaz (2010). Factors affecting Customer Satisfaction
https://www.researchgate.net/publication/266888165_Factors_Affecting_Customer_Satisfaction
Islam, A., Amir, K., & Daud, K.K. (2011). Factors that Influence Customers’ Buying Intention on Shopping Online. International Journal of Marketing Studies, 3, 128-139.
https://doi.org/10.5539/IJMS.V3N1P128
Hinz, O., Skiera, B., Barrot, C. and Becker, J. U. (2011), "Seeding strategies for viral marketing: An empirical comparison", Journal of Marketing, Vol. 75 No. 6, pp. 55-71.
https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1509/jm.10.0088
Hristova, D., Jovicic, S., Göbl, B. and Slunecko, T. (2020), "The Social Media Game?: How Gamification Shapes Our Social Media Engagement", The Digital Gaming Handbook, CRC Press, pp. 63-94.
Hristova, D. and Lieberoth, A. (2021), "How Socially Sustainable Is Social Media Gamification? A Look into Snapchat, Facebook, Twitter and Instagram", Transforming Society and Organizations through Gamification, Springer, pp. 225-245.
Jin, S. V., Ryu, E. and Muqaddam, A. (2021), "I trust what she's# endorsing on Instagram: moderating effects of parasocial interaction and social presence in fashion influencer marketing", Journal of Fashion Marketing and Management: An International Journal.
Livingstone, S. (2008), "Taking risky opportunities in youthful content creation: teenagers' use of social networking sites for intimacy, privacy and self-expression", New media & society, Vol. 10 No. 3, pp. 393-411.
https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/1461444808089415
Letitia Fourie (2015). Customer satisfaction: a key to survival for SMEs?. Problems and Perspectives in Management, 13(3-1), 181-188
https://www.researchgate.net/publication/325954534_Customer_satisfaction_A_key_to_survival_for_SMEs
Lien, C.-H., Wen, M.-J., Huang, L.-C. and Wu, K.-L. (2015), "Online hotel booking: The effects of brand image, price, trust and value on purchase intentions", Asia Pacific Management Review, Vol. 20 No. 4, pp. 210-218.
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S102931321500041X
Mangold, W. G. and Faulds, D. J. (2009), "Social media: The new hybrid element of the promotion mix", Business horizons, Vol. 52 No. 4, pp. 357-365.
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0007681309000329
Merugu, P., & Mohan, VK. (2020). Customer satisfaction towards online shopping with reference to Jalandhar City. International Journal of Management (IJM), 11(2), 36-47.
https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=3552410
Muruganantham, S., Nandhini, S., Nivetha, B., & Nandhini, A. (2017). A Study of consumer satisfaction towards online shopping with special reference to Coimbatore City International. Journal of Applied Research, 3 (12), 171-174.
https://www.allresearchjournal.com/archives/?year=2017&vol=3&issue=12&part=C&ArticleId=4637
Perviaz, A., & Sankaran, S. (2010). 'Online Shopping' Customer Satisfaction and Loyalty in Norway. Master Thesis in Business Administration, Tekniska Högskola BTH Blekinge.
http://bth.diva-portal.org/smash/get/diva2:830467/FULLTEXT01.pdf
Petrescu, M. and Korgaonkar, P. (2011), "Viral advertising: Definitional review and synthesis", Journal of internet commerce, Vol. 10 No. 3, pp. 208-226.
https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/2056305119847516
Phua, J., Jin, S. V. and Kim, J. J. (2017), "Gratifications of using Facebook, Twitter, Instagram, or Snapchat to follow brands: The moderating effect of social comparison, trust, tie strength, and network homophily on brand identification, brand engagement, brand commitment, and membership intention", Telematics and Informatics, Vol. 34 No. 1, pp. 412-424.
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0736585316300168
Rahman, W. N. A., Mutum, D. S. and Ghazali, E. M. (2022), "Consumer Engagement With Visual Content on Instagram: Impact of Different Features of Posts by Prominent Brands", International Journal of E-Services and Mobile Applications (IJESMA), Vol. 14 No. 1, pp. 1-21.
https://www.igi-global.com/article/consumer-engagement-with-visual-content-on-instagram/295960
Ross, C., Orr, E. S., Sisic, M., Arseneault, J. M., Simmering, M. G. and Orr, R. R. (2009), "Personality and motivations associated with Facebook use", Computers in human behavior, Vol. 25 No. 2, pp. 578-586.
https://scholar.uwindsor.ca/psychologypub/31/
Sari, H., Haludin, D. C., Simatupang, T. and Prihartono, B. (2021), "Learning From Others: Anticipating E-Marketing Strategies for Small Businesses", Handbook of Research on Innovation and Development of E-Commerce and E-Business in ASEAN, IGI Global, pp. 79-97.
https://www.igi-global.com/chapter/learning-from-others/260686
Shodiq, A.F, Hidayatullah, S., Ardianto, T. Y., (2018) “Influence Of Design, Information Quality And Customer Services Website On Customer Satisfaction”, International Journal Of Scientific and Engineering Research, Volume 9, Issue 12, pp. 746-750.
Smith, A. N., Fischer, E. and Yongjian, C. (2012), "How does brand-related user-generated content differ across YouTube, Facebook, and Twitter?", Journal of interactive marketing, Vol. 26 No. 2, pp. 102-113.
Sterling, P. and Laughlin, S. (2015), Principles of neural design, MIT press.
https://mitpress.mit.edu/books/principles-neural-design
Tjahjaningsih , E., Ningsih, D. H. U. and Utomo, A. E. (2020), “The Effect of Service Quality and Product Diversity on Customer Loyalty: The Role of Customer Satisfaction and Word of Mouth”, The Journal of Asian Finance, Economics and Business, Vol. 7 Issue 12 , pp.481-490.
https://www.koreascience.or.kr/article/JAKO202034651879305.page
Torres, J. A. S. (2017), "Building brand loyalty in e-commerce of fashion lingerie", Journal of Fashion Marketing and Management: An International Journal.
http://diposit.ub.edu/dspace/handle/2445/113735
United Nations. (2020). E-commerce and Covid-19 – Findings from a Survey of Online Consumers in 9 countries, UNCTAD, United Nations.
https://digitallibrary.un.org/record/3886558
Valentini, C., Romenti, S., Murtarelli, G. and Pizzetti, M. (2018), "Digital visual engagement: influencing purchase intentions on Instagram", Journal of Communication Management.
https://psycnet.apa.org/record/2018-53963-001
Yang, K., Kim, H. M. and Tanoff, L. (2020), "Signaling trust: Cues from Instagram posts", Electronic Commerce Research and Applications, Vol. 43, p. 100998
https://mgtr.cm.nsysu.edu.tw/Upload/Journal/154/M624505db8954e/154_M624505db8954e_Full.pdf
Factors Affecting the Satisfaction of Iranian Customers
In Online Shopping From Instagram Stores
Following the outbreak of Coronavirus (Covid-19), online businesses are booming. In order to stay in this highly competitive environment, we are required to satisfy and retain our customers. In this regard, the question arises that what factors affect customer satisfaction in online shopping from Instagram stores? A similar question has been asked many times by various researchers regarding online shopping from different platforms; however, this article tries to examine these factors about Iranian customers in the "Instagram social network", which currently hosts thousands of Iranian online stores. Accordingly, in this article, using a designed questionnaire and exploratory factor analysis (EFA) via IBM SPSS Statistics 26 software, eight factors have been identified that can be considered by Instagram businesses. Identified factors affecting customer satisfaction from Instagram online shopping are: delivery and responsiveness, quality of visual contents, age and reputation of the store's Instagram page, product information quality, product quality and guarantee, store’s physical and virtual identity , store's Instagram page design, diversity and up-to-date store products.
Keywords: Customer Satisfaction, Online Shop, Online Shopping, Exploratory Factor Analysis (EFA)
[1] 1-E-commerce/Electronic-commerce
[2] 2- Bajaj & Nag
[3] - Instagram
[4] - Covid-19
[5] - E-commerce and Covid-19 – Findings From a Survey of Online Consumers in 9 countries , UNCTAD, United Nations, 2020
[6] - Mukhisa Kituyi
[7] - Tatikonda
[8] - Fourie
[9] - Gustafsson et al.
[10] - Deng et al.
[11] - Hanif et al.
[12] - Anderson et al.
[13] - Pervaiz et al.
[14] - Islam et al.
[15] - Guo et al.
[16] - Muruganantham et al.
[17] - Ganapathi
[18] - Pratima et al.
[19] - www.porsline.ir
[20] - Cronbach’s Alpha
[21] - Exploratory Factor Analysis (EFA)
[22] - Factors
[23] - Correlation Patterns
[24] - Dimension Reduction
[25] - Principal Component Analysis (PCA)
[26] - Scree Plot
[27] - Varimax Method
[28] - Correlation Matrix
[29] - Kaiser-Meyer-Olkin Measure of Sampling Adequancy
[30] - Communalities
[31] - Component Matrix
[32] - Rotated Component Matrix
[33] Mangold and Faulds
[34] Ross et al.
[35] Yang et al.
[36] Din et al.
[37] Phua et al.
[38] Lien et al.
[39] Rahman et al.
[40] Bernkopf and Nixon
[41] WOM- Word of mouth marketing
[42] Hinz et al.
[43] Petrescu and Korgoankar
[44] Content marketing
[45] Daugherty et al.
[46] Livingstone
[47] Smith et al.
[48] Estrella-Ramon et al.
[49] Rahman et al.
[50] Neuro marketing
[51] Sterling and Laughlin
[52] Gamification
[53] Hristova et al.
[54] Hristova and Lieberoth
[55] Hamari et al.
[56] Alshawaf and Wen
[57] Agam
[58] online
[59] Daugherty et al.
[60] Smith et al.
[61] Estrella-Ramon et al.
[62] User-generated content
[63] Valentini et al.
[64] Torress
[65] Sari et al.
[66] Haludin et al.
[67] Shodiq et al.
[68] Tjahjaningsih et al.