Chemical Evaluation of Oils Extracted from Seven New Varieties of Canola
Subject Areas : MicrobiologyN. Golshani 1 , M. Ghavami 2 , B. Delkhosh 3
1 - دانش آموخته کارشناسی ارشد گروه علوم و صنایع غذایی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
2 - استاد گروه علوم و صنایع غذایی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
3 - استادیار گروه زراعت، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
Keywords:
Abstract :
Introduction: Today one of the problems concerned with the agriculture and food industriesis the import of approximately 90% of edible oils. It is therefore important to identify thechemical nature of an oil particularly the fatty acid composition in order to select the bestquality. The aim of the present work is to evaluate seven different varieties of Canola andselect the most suitable.Materials and Methods: Seven different varieties of canola were obtained from Institute ofSeed Improvement, Karaj Station. The seeds were subjected to oil extraction by solventfollowed by the chemical analyses of the extracted oils namely fatty acid composition,induction period determination, quantitative determinations of Copper and Iron, quantitativedetermination of nonsaponifiable matter and qualitative and quantitative determinations ofsterols and tocopherols.Results: The amount of the extracted oils for all the varieties examined ranged from 33.0 to46.2%. The nansaponifiable matter content accounted for 1.88 to 3.10% where sterols werethe major fraction. Tocopherols namely γ and α tocopherols were present but there werequantitative variations concerned with sterols and tocopherols in all the varieties examined.Mono and Poly unsaturated fatty acids concentrations ranged between 59.40 to 66.02 and25.59 to 31.21 respectively among the varieties examined.Conclusion: All the varieties examined had significant differences concerned with thechemical analyses. Oleic acid was the major fatty acid and traces of erucic acid were presentamong the examined varieties. All the crude extracted oils had induction periods rangedbetween 8.75 to 12.32 hours at 110˚C that might be considered satisfactory considering thefatty acid composition.
بیگ محمدی، ز.، مقصودلو، ی.، صادقی ماهونک، ع. و صفافر، ح. (1388). مقایسه ترکیب اسیدهای چرب، خصوصیات فیزیکوشیمیایی و عناصر معدنی موجود در روغن ارقام عمده کلزا(Brassica napus L.) در استان گلستان. مجله علوم کشاورزی و منابع طبیعی. جلد شانزدهم. شماره دوم.
رستگار، م. ع. (1384). زراعت گیاهان صنعتی. انتشارات برهمند.180-164.
شریعتی، ش. و قاضی شهنی زاده، پ. (1379). کلزا. اداره کل آمار و اطلاعات در امور کشاورزی.
عزیزی، م.، سلطانی، الف. و خاوری خراسانی، س. (1378). کلزا / فیزیولوژی، زراعت، به نژادی و تکنولوژی زیستی (ترجمه). انتشارات جهاد دانشگاهی مشهد.
فرجی، ا.، لطیفی، ن.، سلطانی، ا.، شیرانی راد، ا. ح. و شریعتی، ف. (1387). تاثیر رژیمهای مختلف حرارتی و رطوبتی بر میزان روغن دو رقم کانولا، مجله نهال و بذر، جلد 24، شماره 4.
فرهوش، ر.، پژوهان مهر، س. و پورآذرنگ، ه. (1388). پایداری حرارتی روغن ارقام رایج کانولا در ایران. دانشگاه فردوسی مشهد.
قوامی، م.، قراچورلو، م. و غیاثی طرزی، ب. (1387). تکنیک های آزمایشگاهی روغن ها و چربی ها. انتشارات دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات.
کدیور، ش.، قوامی، م.، قراچورلو، م. و دلخوش، ب. (1389). ارزیابی شیمیایی روغن استخراج شده از ارقام مختلف دانه کلزا. مجله علمی-پژوهشی علوم غذایی و تغذیه، سال هفتم، شماره 2 (پیاپی 26)، 19-28 .
کدیور، ش. (1388). ارزیابی شیمیایی روغن استخراج شده از ارقام مختلف دانه کلزا.پایان نامه کارشناسی ارشد. دانشگاه آزاد اسلامی.
مصطفوی راد، م.، طهماسبی سروستانی، ز.، مدرس ثانوی، ع. م. و قلاوند، ا. (1389). اثر منابع نیتروژن بر عملکرد، ترکیب اسیدهای چرب و میزان عناصر ریزمغذی دانه ارقام پر محصول کلزا. مجله به زراعی نهال و بذر، جلد 26، شماره4، 401-387 .
Lagarda, M. J., Garcia, G. & Farre, R. (2006). Analysis of phitosterols in foods. J. Pharm.Biomed. Anal., 41,1486-1496.
Stuchlỉk, M. & Zak, S. (2002). Vegetable lipids as components of functional foods. Biomed. Papers., 146 (2), 3-10.
Wiley, J. (2005). Bailey’s Industrial Oil and Fat Products. Canola Oil. Sixth Edition.