Effects of Red Meat Price Change on Welfare of Producers and Consumers in Iran
Subject Areas : Agricultural Economics ResearchA.R Karbasi 1 , بهاره Zandi Darehgharibi 2
1 - دانشیار گروه اقتصاد کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد، استاد مدعو دانشگاه تربت حیدریه.
2 - دانشجوی کارشناسی ارشد اقتصاد کشاورزی دانشگاه تربت حیدریه.
Keywords: Supply, Demand, Welfare Changes, Meat,
Abstract :
Red meat is a major item in Iranian food basket and its price change is expected to have substantial effect on consumers, income. Therefore, it is necessary to identify factors affecting meat market. In the present study, supply and demand functions of meat for period 1982-2012 with ARDL model were estimated. Then, the impacts of 5%, 10% and 20% price increases on welfare of producers and consumers for period of 2002- 2012 were evaluated. The results showed that the effect of increase in red meat prices in three scenarios had negative impact on welfare of producers and consumers. Therefore, it is recommended to subsidize production inputs, especially feed to avoid excessive increase in prices.
- آماده، ح. (1386) تحلیل تغییرات قیمتی گوشت مرغ با کاربرد الگوی ARDL: مطالعه موردی استان تهران. پژوهشنامه اقتصادی. سال 10. شماره 2. 295-325.
- بریم نژاد، و. و شوشتریان، آ. (1387) بررسی عرضه و تقاضای گوشت قرمز در ایران : نگرش سیستمی. اقتصاد کشاورزی. جلد2. شماره1. 89-97.
- بخشوده، م. (1375) بررسی تقاضای انواع گوشت در ایران. اولین کنفرانس اقتصاد کشاورزی ایران. جلد دوم. صفحه 565 -588.
- بستاکی، م. (1385) بررسی آثار سیاستهای حمایتی در بخش کشاورزی (مطالعهی موردی – زیربخش دام و طیور). پژوهش و سازندگی در امور دام و آبزیان، شماره 73. 11 – 20.
- چراغی، د. و قلیپور، س. (1389) مروری بر عمدهترین چالشهای گوشت قرمز در ایران، بررسیهای بازرگانی. شماره 41. 89 – 110.
- دهقان دهنوی، م.ع. کهزادی، ن وخلیلیان، صادق (1384) بررسی تغییر ساختاری تقاضای گوشت از طریق آزمون ناپارامتری ترجیحات آشکارشده. پنجمین کنفرانس اقتصاد کشاورزی. دانشگاه سیستان و بلوچستان.
- دانشور کاخکی، م. سروری، ع.ا. صدراشرافی، س.م. و هاتف، ح. (1386) تعیین اثرات تغییر قیمت شیر بر رفاه تولیدکنندگان و مصرف کنندگان و پیش بینی آن. اقتصاد کشاورزی. دوره 1. شماره 2.
- رحمانی، ر. و سلطانی، غ. (1375) اثرات آزادسازی بازرگانی محصولات کشاورزی بر رفاه اقتصادی در ایران. مطالعه موردی: خرما و برنج. پایان نامه کارشناسی ارشد شیراز.
- زراء نژاد، م. و سعادتمهر، م. (1386) برآورد تابع تقاضا برای گوشت قرمز در ایران. پژوهشنامه علوم انسانی و اجتماعی. سال 7. شماره 26. 63-82.
- شوشتریان، ا. و بخشوده، م. (1386) بررسی اثر آزادسازی بازار گندم بر روی رفاه اجتماعی. مجله علمی کشاورزی. 30:1. 1-13.
- عزیزی، ج. و ترکمانی، ج. (1380) برآورد توابع تقاضای انواع گوشت در ایران. فصلنامه اقتصاد کشاورزی و توسعه. شماره 34. 17 – 35 .
- عزیزی، ج. (1380) برآورد توابع تقاضای انواع گوشت در ایران. فصلنامۀ اقتصادکشاورزی و توسعه. 34: 217- 237 .
- غلامی، م. و کوپاهی، م. (1368) تابع عرضه گوشت قرمز در ایران، گزارش اقتصادکشاورزی. سازمان تحقیقات کشاورزی و روستایی. وزارت کشاورزی، تهران.
- فاطمی، م. و یزدانی، س. (1381) اثرات آزادسازی تجارت محصولات دامی بر رفاه اقتصادی در ایران: مطالعه موردی مرغ و تخم مرغ. پایان نامه کارشناسی ارشد زابل.
- قریشی ابهری، ج. (1371) توابع تابع تقاضا و پیش بینی نیاز آتی گوشت. پایان نامۀ کارشناسی ارشد. دانشگاه شیراز.
- قنبری، ع. (1372) مدل عرضه و تقاضای گوشت در ایران. پایان نامۀ دکتری. دانشگاه تربیت مدرس. دانشکدة علوم انسانی. تهران.
- کرباسی، ع. و کاتب، م. (1389) بررسی آثار رفاهی حذف یارانه ی کود شیمیایی بر محصولات گندم و جو. اقتصاد کشاورزی. جلد5.شماره 2. 58-72.
- گیلانپور، ا. کهنسال، م.ح. و پرمه، ز. و اسماعیلیپور، ا. (1389). فصلنامه پژوهشنامه بازرگانی، شماره 63 . 137-168.
- نورالله زاده، ا. (1378) سیستم معادلات تقاضای تقریباً ایده آل(AIDS). سه مرحله ای برای بخش خوراک و گوشت در مناطق شهری ایران. پایان نامه کارشناسی ارشد. دانشگاه آزاد اسلامی. واحد علوم و تحقیقات. تهران.
- وزارت جهاد کشاورزی. معاونت امور دام اداره کل طیور. گزارش های داخلی سالهای مختلف.
- Alston, J. M., Smith, V. H., Acquaye, A. and Hosseini, S. (1999) Least-Cost Cheap Food Policies: Some Implications of International Food Aid. Agricultural Economics, 20: 191-201.
- Antonova, M. and Zeller, M. (2007). A Time – Series Analysis of the Beff Supply Response in Russia: Implications for Agricultural Sector Development Policies. Paper prepared for presentation at the joint IAAE- 104th EAAE Seminar Agricultural Economics and Transition. Corvinus University of Budapest (CUB). September 6-8, 2007.
- Fidan, H. and Klasra, A.M. (2005) Seasonality in Household Demand for Meat and Fish: Evidence from an Urban Area, Turk J. Vet Anim. Sci., 29: 1217-24.
- Miran, B. and Akgungor, S. (2005) The Effect of Mad Cow (BSE) Scare on Beef Demand and Sales Loss: The Case of Izmir, Turk J.
- Pesaran, M. H., Shin Y. and Smith R. I. (2001) Bounds Testing Approaches to the Analysis of Level Relationships, Journal of Applied Econometrics, 16: 289-326.
- Pesaran, M. and Shin, Y. (1998). An autoregressive distributed lag modeling approach to cointegration analysis. In: Strom S, editor, Econometrics and economic theory in the 20th century: The Ragnar Frisch centennial symposium. Cambridge: Cambridge University Press.
- Pesaran, H.M. and Pesaran, B. (1997) Microfit 4.0. Oxford University Press. England.
- Rezitis, A. and Stardpoulos, K. (2009) Greek Meat Supply Response and Price Volatility in a Rational Expectations Framework: Amultivariate GARCH Approach, Paper Prepared for Presentation at the 113 EAAE seminar.
- Skaggs, R.K. and Falk, C.L. (1998) Market and Welfare Effects of Livestock Feed Subsidies in Southeastern New Mexico, Journal ofAgricultural and Resource Economics. 23(2):545-557.
_||_