Investigation on the effect of nitrogen and micronutrient amounts and fertilizing methods on corn (S.C. 704) yield in Kerman condition, Iran
Subject Areas : Agroecology JournalFarhad Homayoonfar 1 , Ali Reza Bahraminejad 2
1 - Scientific Board of Islamic Azad University, Kerman Branch
2 - Scientific Board of Islamic Azad University, Zarand Branch
Keywords: nitrogen, Fertilizer, corn, Single cross 704, Micronutrient,
Abstract :
In order to investigate the effect of nitrogen and micronutrient amounts and fertilizing methods on corn (S.C. 704) quantity, an experiment was carried out at research station of Islamic Azad University, Kerman branch in 2005. The experimental design was the split split plot based on completely randomized block design (BCRD) with 3 replications. Source of nitrogen fertilizer, Urea, were considered in three levels (300, 450 and 600 Kg/ha) as the major plots with ( and ) fertilizer divide methods of each as the subplots. The micronutrient factor was also considered in two levels (0 and 3 ppm) as sub-subplots. Cultivation was performed as furrow system with 75cm between rows and 15cm between plants on the rows in 30th April. Nitrogen fertilizer was sprinkled in three time stages: synchronous with cultivation and 4 and 8 leave stages through fertilizing methods. The micronutrients was also sprinkled in 4 leave stage in two consecutive weeks. Plants were selected from 5m2 of three middle rows for determination of grain and biological performance at physiological ripening time. 15 plants were also selected randomly for measuring yield components. The quantity characteristics of corn, number of row in each corn, number of seed in each row, total weight of plant and weight of 1000 seeds were determined. According to the results, using 600 Kg/ha of Urea with fertilizer dividing method resulted in higher yield than other treatments. Also, micronutrient application at 3ppm level only significantly improved total weight of plants and weight of 1000 seeds.
1- جواهری ، ا. و غ. صیاد. 1376. بررسی تأثیر توام عناصر غذایی میکرو و ماکرو بر عملکرد ذرت. مؤسسه تحقیقات خاک و آب.
2- خدابنده، ن. 1379. غلات. انتشارات دانشگاه تهران.
3- ضیائیان، ع. و م. ج. ملکوتی. 1377. بررسی اثر کودهای محتوی عناصر ریزمغذی و زمان مصرف آنها در افزایش تولید ذرت، نشریه علمی پژوهشی مؤسسه تحقیقات خاک و آب. ویژهنامه مصرف بهینه کود؛ جلد 12، شماره 1.
4- غدیری، ح. و م. مجیدیان. 1382. تأثیر سطوح نیتروژن و قطع آبیاری در مراحل شیری و خمیری شدن دانه بر عملکرد، اجزای عملکرد و کارآیی استفاده از آب در ذرت دانهای (Zea mays L.). مجله علوم و فنون کشاورزی و منابع طبیعی. شماره 2.
5- کوچکی، ع. ، ح. خیابانی و غ. سرمدنیا. 1375. تولید محصولات زراعی . انتشارات دانشگاه فرودوسی مشهد، شماره 97.
6- ملکوتی، م. ج. و م. ن. غیبی. 1378. تعیین حد بحرانی برای عناصر غذایی محصولات استراتژیک و توصیه صحیح کودی در کشور. (چاپ دوم). نشر آموزش کشاورزی وابسته به معاونت آموزش و تجهیز نیروی انسانی سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی.
7- ملکوتی، م. ج.، م. س. درودی، م. ر. بلالی، م. افخمی و س. منوچهری. 1379. توصیه بهینه کودی برای محصولات زراعی – باغی استان کرمان. نشریه فنی وزارت کشاورزی. سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی. مؤسسه تحقیقات خاک و آب شماره 199.
8- نورمحمدی، ق. 1380. زراعت غلات، جلد اول. دانشگاه چمران اهواز.
9- هانسیگی، جی. و کا. آر. کریشنا. 1380. علوم تولید گیاهان زراعی. جلد اول. مترجم بهرام میر شکاری. دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز.
_||_