تاثیر زاویه و موقعیت آبگیر در میزان دبی رسوب ورودی انحرافی در قوس رودخانه به کمک مدل CCHE2D
Subject Areas : Irrigation and Drainageرضوان زنگنه 1 , امیرعباس کمانبدست 2 , علیرضا مسجدی 3
1 - گروه سازه های آبی، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران.
2 - گروه سازه های آبی، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران.
3 - گروه سازه های آبی، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران.
Keywords:
Abstract :
آبگیرها از جمله سازههایی هستند که برای برداشت آب از رودخانه ها طراحی و اجراء می شوند رودخانه ها همراه آب مقداری رسوب با خود حمل می کنند که این رسوب حاصل فرسایش بستر رودخانه و فرسایشی است که در اثر وقوع بارندگی و یا جاری شدن روانآب سطحی بر روی حوزه آبریز بوجود می آید. چنانچه عمل آبگیری از رودخانه صورت گیرد، ورود رسوبات به آبگیر، مشکلاتی را به جهت رسوب گذاری به همراه خواهد داشت. در این تحقیق از مدل ریاضی CCHE2D به دلیل هزینه کمتر نسبت به روشهای موجود، تسریع در روند مطالعات و همچنین استفاده از نتایج برای سایر موارد مشابه استفاده شد. به منظور بررسی شرایط هیدرولیکی جریان و رسوب در آبگیر با زاویه های مختلف 30 ،45 ، 60 ، 75 و 90 درجه و موقعیت 25، 40، 55 و70 با مدل ریاضی CCHE2D به شبیه سازی دبی و رسوب ورودی به این آبگیر ها پرداخته شده است. نتایج حاصل از آزمایشات نشان می دهد که آبگیر در موقعیت 70 و زاویه 90 درجه با 4/8 درصد، کمترین رسوب انحرافی به آبگیر را دارد. این گزینه می تواند مشکل رسوب گذاری و کمبود آب در بعضی از فصول سال را مرتفع سازد.
اسماعیل نژاد، م.(1381). بررسی آزمایشگاهی هیدرولیک جریان ورودی به آبگیرهای سد انحرافی حمیدیه با استفاده از میکرومدل، پایان نامه کارشناسی ارشد مهندسی تأسیسات آبیاری، دانشگاه شهید چمران اهواز.
تائبی، ح.، شفاعی بجستان، م. و کاهه، م. (1381). شبیه سازی عددی جریان در قوس 90 درجه با استفاده از مدل CCHE2D، هشتمین سمینار بین المللی مهندسی رودخانه، دانشگاه شهید چمران.
روغنیان، س.(1389). بررسی خصوصیات هیدرولیکی جریان در رودخانه کارون با استفاده از مدل CCHE2D، پایاننامه کارشناسی ارشد- دانشگاه آزاد اسلامی – واحد علوم و تحقیقات خوزستان.
سازمان مدیریت منابع آب ایران. (1384). راهنمای روشهای رسوبگیری در آبگیرها، نشریه شماره 144-ن سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور معاونت امور فنی.
کمان بدست، ا و بهشتی، ع. (1390). تحلیل عددی پارامترهای هیدرولیکی در رودخانه ها، اولین کنفرانس بین المللی و سومین کنفرانس ملی سد و نیروگاه های برق آبی.
کمان بدست، الف، (1389). کتاب راهنمای نرم افزار CCHE2D انتشارات دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز.
منادی زاده ،م .(1392). بررسی آزمایشگاهی هیدرولیک جریان در آستانه آبگیر کشت و صنعت دهخدا با استفاده از میکرو مدل، پایانامه کارشناسی ارشد - دانشگاه آزاد شوشتر.
نیکنام، ع. (1391). شبیه سازی الگوی رسوب گذاری در مخزن سد دز با استفاده از نرم افزار CCHE2D، سومین کنفرانس مدیریت منابع آب ایران- ساری.
Brian, D., Barkdoll, R. and Joob Odgaard, A. (1999). Sediment Control At Lateral Divertion: Limits and Enhacements To Vane Use. Journal of Hydraulic Engineering, 122, 7, pp: 862-870.
Johnson, P.A., Hey, R.D., Tessier, M. and Rosgen, D. L. (2001). Use Of Vanes For Control Of Scour At Vertical Wall Abutments. Journal Of Hydraulic Engineering, 127, 9, , pp: 772-778.