Actual evapotranspiration estimation by Triangle algorithm and landsat8 data (case study: Mashhad plain-Khorasan Razavi province)
Subject Areas : Applications in water resources managementMojdeh Salimifard 1 , Hosein Sanaei nejad 2 , Alireza Rashki 3
1 - The Ferdowsi University of Mashhad- Faculty of Agriculture- Department of water engineering
2 - Professor, Ferdowsi University of Mashhad Faculty of Agriculture- Department of water engineering
3 - Associated Professor of Ferdowsi university-Department of desert and arid area management-Faculty of Natural Resource and Environment.
Keywords: Triangle algorithem, Actual Evapotranspiration, Landsat8, Mashhad Plain,
Abstract :
The estimation of spatially-variable actual evapotranspiration (AET) is a critical challenge to regional water resources management. Most of the available crop coefficient-based ET computation methods provide point-scale estimates which need up scaling to apply at the catchment or command area scale. A variety of remote sensing methods with varying complexity have been developed to generate regional AET estimates based on surface energy balance or vegetation status. The triangle method is used to estimate regional evapotranspiration (ET) in arid and semi-arid regions. In this study, for estimation, actual evapotranspiration was used Landsat 8 data in 2020 and triangle algorithm in Mashhad plain. The results of the triangle algorithm were verified with the evapotranspiration obtained from the FAO Penman-Monteith coupled crop coefficient in wheat and maize farms. The validation results showed high accuracy of the triangle algorithm in actual evapotranspiration estimation so that the correlation coefficient observed more than 0.7 and the maximum Root Mean Square Error (RMSE) and Mean Absolute Error (MAE) was 1.67 and 1.48 mm per day, respectively.
_||_
تخمین تبخیر-تعرق واقعی با استفاده از الگوریتم مثلثی و دادههای لندست 8
(مطالعه موردی: دشت مشهد-استان خراسان رضوی)
چکیده :
یکی از چالشهای منطقهای مهم در بحث مدیریت آب برآورد صحیح تغییرات مکانی تبخیر-تعرق واقعی میباشد. اکثر روشهای محاسبه تبخیر-تعرق واقعی که بر مبنای ضرایب گیاهی (Kc) هستند، به صورت تخمین نقطهای هستند که به منظور استفاده در سطح حوزه و یا منطقهای نیازمند بزرگ نمایی مکانی هستند. در این میان، روشهای متنوع سنجش از دوری با پیچیدگی های متنوع به منظور بررسی پارامتر تبخیر-تعرق واقعی در سطوح منطقهای بزرگ بر اساس معادله بیلان انرژی و شرایط پوشش گیاهی توسعه یافتهاند. روش الگوریتم مثلثی که بر پایه رابطه میان دمای سطح زمین و شاخص پوشش گیاهی (NDVI) است از جمله روشهای تخمین تبخیر-تعرق واقعی در مناطق خشک و نیمه خشک است. در این مطالعه از دادههای تصاویرلندست 8 در سال 2020 و الگوریتم مثلثی به منظور محاسبه تبخیر-تعرق واقعی دردشت مشهد استفاده شد. نتایج حاصل از الگوریتم مثلثی با نتایج تبخیر-تعرق واقعی حاصل از روش فائو-پنمن-مانتیث و ضریب گیاهی (Kc) در سطح مزارع گندم و ذرت علوفهای صحت سنجی شدند. نتایج صحت سنجی حاکی از صحت و دقت بالای روش الگوریتم مثلثی در تخمین پارامتر تبخیر-تعرق واقعی داشت بهطوریکه میزان ضریب تبیین (R2) در این مطالعه بالای 7/0 و بیشترین میزان جذر میانگین مربعات خطا (RMSE) و میانگین خطا مطلق (MAE) به ترتیب : 67/1 و 48/1 میلیمتر در روز مشاهده شد.
واژههای کلیدی: تبخیر-تعرق واقعی، الگوریتم مثلثی ، لندست 8، دشت مشهد
مقدمه :
حدود 45 درصد از مساحت کره زمین را اراضی خشک و نیمهخشک تشکیل دادهاند که 35 درصد از جمعیت جهان در این مناطق ساکن هستند (22). از آنجایی که آب در مناطق خشک و نیمهخشک ازجمله محدودیتهای عمده برای رفاه اقتصادی و توسعه پایدار میباشد، ازاینرو برآورد دقیق مکانی پدیده تبخیر –تعرق که موجب خارج شدن بیش از 80 درصد از آب قابلدسترس سالیانه در این مناطق میشود، در مباحث هیدرولوژی، هواشناسی و کشاورزی اهمیت ویژه دارد (24، 26).
افزایش دقت و صحت تخمین تغییرات مکانی و زمانی پارامترهای موثر بر فرآیند تبخیر-تعرق، موجب افزایش صحت برآورد این پدیده میشود. این در حالی است که در بسیاری از کشورها بهمنظور برآورد میزان تبخیر-تعرق از روشهای توصیهشده توسط فائو استفاده میگردد، که در این روشها محاسبه تغییرات مکانی و زمانی پارامترهای مؤثر بر روی تبخیر-تعرق از صحت بالایی برخوردار نیست (19). در مقابل این روشها تکنولوژی سنجشازدور مبتنی بر دادههای ماهوارهای قادر است تبخیر-تعرق را در مقیاس مکانی متفاوت تخمین بزند. مزایای روشهای مبتنی بر دادههای سنجشازدور شامل: 1- دید گسترده و پوشش مکانی پیوسته 2- دادهبرداری از نقاط فاقد ایستگاههای هواشناسی و یا نقاطی که احداث ادوات اندازهگیری مشکل میباشد 3- دسترسی رایگان به حجم بالایی از دادههای موردنیاز برای برآورد تبخیر-تعرق است (20). این روشها معمولاً بر اساس معادله توازن انرژی سطح زمین میباشند که میتوان پارامترهای موردنیاز را با استفاده از پردازش تصاویر ماهوارهای به دست آورد (15).
گودا و همکاران (7)، مروری بر انواع الگوریتمهای تخمین تبخیر-تعرق داشتند. آنها در این مطالعه میزان صحت هر یک از روشها را بررسی و نشان دادند که میزان دقت روشهای مختلف در تخمین تبخیر-تعرق روزانه بین 67 تا 97 درصد و در مقیاس ماهانه بیش از 94 درصد است. مرشدی و همکاران (16)، امکان استفاده از دو مدل سبال و متریک را برای برآورد و مقایسه تبخیر-تعرق گیاه مرجع یونجه در مقیاس منطقهای با استفاده از دادههای ماهواره لندست ETM+ در مقایسه با برآوردهای حاصل از مدلهای تجربی- ترکیبی مانند : فائو-پنمن-مانتیث، پنمن-مانتیث استانداردشده انجمن مهندسین عمران آمریکا، بلانی کریدل، هارگریوز-سامانی و تشک تبخیر در دشت شهرکرد انجام دادند. بهطورکلی نتایج این مطالعه نشان داد برآوردهای مدل سبال در مقایسه با برآوردهای مدل هارگریوز-سامانی و دادههای لایسیمتری موجود از صحت بیشتری نسبت به مدل متریک برخورداراست و در شرایط مشابه بامطالعه قابل توصیه میباشد.
تخمین تبخیر- تعرق بر مبنای روشهای تجربی و بالانس انرژی معمولاً در مقیاسهای وسیع مکانی به دلیل بافت ناهمگن محیط، تغییر خصوصیات توپوگرافی و پوششگیاهی و غیره دچار خطا میشوند. همچنین این مدلها علاوه بر دادههای ماهوارهای به دادههای ایستگاهی مانند: دمای سطح زمین، سرعت باد و غیره نیازمندند که معمولاً به علت کمبود این دادهها و یا پراکنش نامناسب ایستگاههای هواشناسی، برای مقیاسهای بزرگ این روشها توصیه نمیشود. ازاینرو بهمنظور غلبه بر این مشکلات و افزایش صحت تخمین تبخیر-تعرق در مقیاسهای وسیع مکانی باید از روشهایی استفاده نمود که تنها متکی بر دادههای ماهوارهای باشند، که ازجمله این روشها میتوان به روش مثلثی اشاره کرد (24).
برای اولین بار روش مثلثی در سال 1985 بهمنظور بررسی تغییرات رطوبت خاک، پوشش گیاهی و کاربری اراضی و همچنین پایش خشکسالی پیشنهاد شد. در این روش فرض میشود که میزان تغییرات پوشش گیاهی در سطح زمین، رابطه مستقیمی با دمای سطحی و تابشهای گرمایی دارد (8). روش مثلثی TS-VI بر مبنای معادله پریستلی-تیلور و بر اساس روابط فیزیکی میان پارامتر کسرتبخیر و پارامترهای سطحی مانند: دمای سطح زمین، رطوبت خاک و میزان پوشش گیاهی میباشد (10).
لو و همکاران (14)، در امریکا از روش مثلثی بهمنظور تخمین تبخیر-تعرق استفاده نمودند. آنها نتایج حاصل از این الگوریتم را با نتایج دادههای بهدستآمده از روشهای مستقیم اندازهگیری مقایسه کردند. در این مطالعه میزان درجه همبستگی (R2) 5/54 تا 6/69 درصد به دست آمد. تانگ و همکاران (24)، میزان ET را در مناطق خشک و نیمهخشک با استفاده از دادههای سنجنده مودیس محاسبه نمودند. آنها در این مطالعه بهمنظور صحتسنجی نتایج بهدستآمده، خروجیهای روش مثلثی را با دادههای حاصل از دستگاه ادی کوواریانس در طی 4 سال در دو سایت تحقیقاتی موردمطالعه ارزیابی قراردادند. نتایج این مطالعه حاکی از پتانسیل بالای روش مثلثی در تخمین تبخیر-تعرق بهخصوص در مناطق خشک و نیمهخشک بود بهطوریکه میزان ریشه مربعات خطا بهدستآمده برای گرمای محسوس و گرمای نهان تبخیر در این مطالعه برابر 54 وات بر مترمربع بود.
استایسن و همکاران (23)، میزان تبخیر-تعرق واقعی را در حوضه رودخانه سنگال با استفاده از الگوریتم مثلثی محاسبه کردند. در این مطالعه آنها میزان کسر از تبخیر (Evaporative Fraction) و تبخیر-تعرق بهدستآمده را با استفاده از مقادیر بهدستآمده از روشهای مستقیم برای یکی از فصول بارانی سال 2005 صحتسنجی نمودند. نتایج این مطالعه برای کسر از تبخیر میزان RMSE ، 13/0 و میزان R2 ، 63/0 و R2 ، 66/0 را برای تبخیر- تعرق واقعی نشان داد. علاوه بر موارد ذکرشده، مطالعات مختلفی در مناطق خشک و نیمهخشک جهان نیز به بررسی توانایی این الگوریتم در تخمین تبخیر-تعرق پرداختند. ازجمله این مطالعات که دارای نتایج قابل قبولی نیز بودند میتوان به مطالعات (9، 12و 21) اشاره نمود. در برخی از مطالعات نیز روش مثلثی بر اساس فرضیات جدید مورد اصلاح قرار گرفت. بهطور مثال، ژانگ و همکاران (26)، روش مثلثی جدیدی را در اردن جهت تخمین تبخیر-تعرق واقعی ارائه دادند. آنها در این روش ابتدا منطقه موردمطالعه را بر اساس نقشه توپوگرافی به نواحی ارتفاعی همگن تقسیمبندی نمودند و سپس میزان تبخیر-تعرق واقعی را در هر منطقه بر اساس میزان شاخص NDVI و دمای سطح زمین تخمین زدند. استفاده از این روش بسیاری از خطاهای ناشی از تغییرات دمای سطح زمین که بر اساس تغییرات خصوصیات توپوگرافی در منطقه رخ میدهد را کاهش داد.
با توجه به اقلیم خشک و نیمهخشک ایران و ضرورت استفاده صحیح از منابع آبی در بخش کشاورزی و همچنین نبود ابزار مناسب جهت اندازهگیری مستقیم (مانند : نسبت باون، برج شار ادی کوواریانس و غیره ) پدیده تبخیر-تعرق، استفاده از مدلهای سنجشازدوری با دقت و کارایی مناسب جهت تخمین این پدیده بهخصوص در مناطق فاقد ایستگاههای برداشت کننده پارامترهای هواشناسی اهمیت مییابد. هدف از این مطالعه تخمین تبخیر-تعرق در مقیاس مکانی گسترده و بالا بردن دقت مکانی و برآورد صحیح این پارامتر در مناطق با پوشش گیاهی متفاوت با استفاده از الگوریتم مثلثی و تصاویر ماهواره لندست 8 است.
روش تحقیق :
منطقه موردمطالعه :
با توجه به هدف این مطالعه که محاسبه تبخیر-تعرق واقعی میباشد و اهمیت این پارامتر در بخش کشاورزی، منطقه موردمطالعه باید طوری انتخاب گردد که علاوه بر پوششهای طبیعی گیاهی بخش وسیعی از اراضی کشاورزی را نیز شامل گردد. ازاینرو با توجه موقعیت جغرافیایی اراضی کشاورزی در استان خراسان رضوی، دشت مشهد بهعنوان منطقه موردمطالعه در این پژوهش انتخاب گردید. دشت مشهد با مساحت 6131 کیلومترمربع در عرض جغرافیایی 35 درجه 59 دقیقه تا 37 درجه 04 دقیقه شمالی و طول 58 درجه و 22 دقیقه تا 60 درجه و 07 دقیقه شرقی در استان خراسان رضوی واقع گردیده است (شکل 1). این دشت دارای طول 160 کیلومتر و ارتفاع بین 900 تا 1500 متر میباشد. این منطقه دارای اقلیم خشک و نیمهخشک با متوسط بارندگی 1/222 میلیمتر در سال و میانگین دمای سالانه 8/15 درجه سلسیوس است. کاربری اصلی اراضی این منطقه شامل اراضی کشاورزی آبی در اطراف رودخانه کشف رود هست (17). شکل(2) پراکندگی مناطق کشاورزی (مناطق سبز رنگ) در دشت مشهد را بر اساس تصاویر ماهواره سنتینل 2 با قدر تفکیک مکانی 10 متر نشان میدهد.
شکل1. موقعیت جغرافیایی منطقه موردمطالعه (دشت مشهد)
Fig1. Location of study area (Mashhad plain)
روش تحقیق :
با توجه به هدف این پژوهش که بالابردن صحت تخمین تبخیر-تعرق در مناطق دارای پوشش گیاهی و مناطق فاقد پوشش با استفاده از الگوریتم مثلثی است، باید از دادههای ماهوارهای استفاده شود که علاوه بر دارا بودن باندهای مرئی، مادونقرمز نزدیک، و حرارتی دارای رزولوشن مکانی نسبتاً بالایی نیز باشند. ازاینرو در این مطالعه از دادههای ماهواره لندست 8 استفاده شد. کلیه محاسبات مربوط به دادههای سنجشازدور در این مطالعه با استفاده از زبان برنامهنویسی JAVA در محیط سامانه (GEE) Google Earth Engine code صورت پذیرفت.
شکل2. کاربری اراضی منطقه موردمطالعه بر اساس تصاویر ماهواره سنتینل 2، ترکیب باندی (باندهای 11، 8 و4).
Fig2. Land use of study area based on Sentinel2 data, RGB (11, 8 and 4) composition.
کلیه تصاویر ماهواره لندست 8 برای بازه زمانی سال 2020 جستجو شد و تصاویری که در منطقه موردمطالعه دارای ابرناکی کمتر از 10درصد بود انتخاب گردید. همچنین دادههای هواشناسی شامل دمای هوا، دمای نقطه شبنم، رطوبت نسبی، فشار هوا، طول روز، ساعت آفتابی و سرعت باد برای تاریخ تصاویر انتخابشده از ایستگاه سینوپتیک مشهد استخراج شد.
الگوریتم مثلثی :
]1[ |
در این معادله LE گرمای نهان تبخیر، Rn تابش خالص جذبشده توسط سطح زمین، H شار گرمای محسوس، G شار گرمای خاک هستند. واحدهای انرژی در این معادله همگی بر مبنای (W.m-2) میباشند. تبخیر-تعرق با استفاده از این معادله و میزان گرمای نهان تبخیر در فشار و دمای خاص محاسبه میگردد (6).
الگوریتم مثلثی بر مبنای دادههای شاخص نرمال شده تفاوت پوشش گیاهی(NDVI) و دمای سطح زمین (LST) میباشد. دو فرض اصلی این روش شامل : 1- تمام پیکسلهای تشکیلدهنده منطقه موردمطالعه، دارای شرایط رطوبت خاک و پوشش گیاهی متنوعی میباشند. این فرض برای مشخص نمودن لبههای خشک و تر در این الگوریتم ضروری میباشد. 2- تمامی پیکسلهای تشکیلدهنده منطقه موردمطالعه دارای ارتفاع یکسانی هستند. این فرض موجب میشود که تغییرات دمای سطح زمین بر مبنای میزان تبخیر از سطح خاک بهجای تغییرات توپوگرافی در نظر گرفته شود (3).
در روش مثلثی میزان گرمای نهان تبخیر بر اساس معادله (2) محاسبه میگردد :
]2[ |
در این معادله، LE میزان گرمای نهان تبخیر، میزان تابش خالص خورشیدی،G شار گرمای خاک برحسب (W/m2)، پارامتر ترکیبی تأثیر که برای مقاومت آئرودینامیکی (13)، شیب فشار بخارآب اشباع و ضریب سایکرومتری برحسب (kpa/C̊) است.
روش مثلثی بر مبنای پراکندگی فضایی دادههای نرمال شده شاخص گیاهی(NDVI) و نرمال شده دمای سطح زمین(LST) در محیطی دوبعدی استوار است ( شکل3).
شکل3. نمودار شماتیک الگوریتم مثلثی که بر مبنای رسم دادههای نرمال شده NDVI و LST در فضای دوبعدی استوار است. مقدار ضریب در لبه خشک و مقدار ضریب در لبه تر برای هر پیکسل میباشد.
Fig3. The schematic diagram of the triangular algorithm based on normalized NDVI and LST data in two-dimensional space. is the value of the coefficient of ϕ in the dry edge and is the value of the coefficient of ϕ in the wet edge for each pixel.
شکل (3) نموداری شماتیک از روش مثلثی را نمایش میدهد. در این شکل خطوط AB و CB به ترتیب لبه خشک و لبه مرطوب را نمایش میدهد. در لبه خشک میزان پوشش گیاهی برابر صفر و میزان دمای سطح زمین حداکثر است و برعکس در لبه مرطوب حداکثر میزان پوشش گیاهی و کمترین دمای سطح زمین مشاهده میگردد. در این حالت در لبه خشک، خاک نیازمند رطوبت و در لبه مرطوب به دلیل وجود رطوبت کافی حداکثر میزان تبخیر-تعرق رخ میدهد.
]3[ |
]4[ |
، میزان نرمال شده دمای سطح زمین برای هر پیکسل، ، دمای سطح زمین در هر پیکسل، ، کمترین دمای سطح زمین در منطقه موردمطالعه و ، بیشترین دمای سطح زمین در کل منطقه مورد مطالعه. (واحد محاسبه دمای سطحزمین در این مطالعه درجه سلسیوس است.)
در معادله (4) به ترتیب :
، میزان کسر از پوشش گیاهی، میزان شاخص گیاهی برای هر پیکسل، ، کمترین میزان شاخص گیاهی در کل منطقه موردمطالعه و، بیشترین میزان شاخص گیاهی در کل منطقه مورد مطالعه است.
شناسایی دقیق لبه خشک و مرطوب و محاسبه صحیح ضریب برای هرکدام از پیکسلهای منطقه موردمطالعه ازجمله مهمترین بخش محاسبات این مطالعه میباشد.
]5[ |
که در آن :
]6[ |
]7[ |
]8[ |
در معادله (8)، T میانگین دمای هوا برحسب درجه سلسیوس میباشد.
با توجه به زمان گذر ماهواره لندست 8 از روی منطقه موردمطالعه این پژوهش که در ساعت 11 صبح میباشد و همچنین نتایج سایر مطالعات، میتوان میزان پارامتر کسر از تبخیر لحظهای در زمان گذر ماهواره را به میانگین روزانه این پارامتر تعمیم داد (18).
]9[ |
در معادله (9)، AET مقدار تبخیر-تعرق واقعی برحسب میلیمتر در روز، EF میزان کسر از تبخیر، مقدار تابش خالص روزانه برحسب وات بر مترمربع، G مقدار شار گرمای خاک روزانه برحسب مگا ژول بر مترمربع در روز و L میزان گرمای نهان تبخیر برحسب مگا ژول بر کیلوگرم است.
در این مطالعه مقادیر تابش خالص ، شار گرمای خاک و میزان گرمای نهان تبخیر نیز با استفاده از دادههای سنجشازدوری محاسبه شد. میزان تابش خالص، ابتدا با استفاده از معادله (10) بهصورت لحظهای در زمان گذر ماهواره محاسبه شد (4). و سپس میزان تابش خالص روزانه با استفاده از معادله (11) برای روزهای موردمطالعه محاسبه شد (2).
]10[ |
در معادله (10)، میزان تابش خالص لحظهای برحسب وات بر مترمربع، میزان آلبیدو سطحی ، تابش طولموج کوتاه رسیده به سطح زمین برحسب وات بر مترمربع، تابش طولموج بلند خروجی از سطح زمین برحسب وات بر مترمربع، گسیلمندی حرارتی سطحی و تابش طولموج بلند رسیده به سطح زمین است.
]11[ |
در معادله (11) مقدار تابش خالص روزانه برحسب وات بر مترمربع، T طول روز ، فاصله زمانی بین زمان گذر ماهواره و زمان دریافت حداکثر تابش خالص توسط سطح زمین که بهطورمعمول در ساعت 12:30 ظهر بهوقت محلی صورت میگیرد (2).
]12[ |
]13[ |
]14[ |
بهمنظور صحت سنجی دادههای الگوریتم مثلثی در این مطالعه، ابتدا 4 مزرعه کشاورزی با اطلاعات زراعی دقیق در سطح دشت مشهد انتخاب شدند. این مزارع کمترین فاصله را با ایستگاه سینوپتیک مشهد داشتند. در سه مزرعه، گندم از نوع رقم پیشگام و در یک مزرعه ذرت علوفهای از رقم 704 کشتشده بود. در این مزارع بهمنظور محاسبه تبخیر-تعرق مرجع از روش فائو-پنمن-مانتیث در نرمافزار REF-ET استفاده شد. سپس مقادیر ضریب گیاهی با توجه به روش فائو 56 (1)، برای دورههای رشد مختلف دو گیاه گندم زمستانه و ذرت علوفهای به دست آمد و با توجه به معادله (14) مقادیر تبخیر-تعرق واقعی برای هر یک از روزهای دوره رشد محاسبه شد. درنهایت ضریب تبیین R2 و ضرایب خطا ، میانگین مربعات خطا RMSE و میانگین قدر مطلق خطا MAE بهمنظور ارزیابی و بررسی نتایج، مطابق با معادلههای (15)، (16) و (17) محاسبه شد. در این معادلات میزان دادههای برآورد شده حاصل از الگوریتم مثلثی و میزان دادههای اندازهگیری شده بر اساس معادله (14) میباشد.
]15[ |
]16[ |
]17[ |
نتایج :
ابتدا مقادیر دمای سطح زمین (LST) و شاخص نرمال شده تغییرات پوشش گیاهی (NDVI) برای هر یک از روزهای موردمطالعه محاسبه و نرمالسازی شدند. پسازآن مقادیر در یک فضای دوبعدی بهمنظور محاسبه لبه خشک و تر در مقابل هم ترسیم شدند. شکل (4) نمودار دوبعدی میزان شاخص گیاهی نرمال شده در برابر دمای نرمال شده سطح زمین برای روز67 را نشان میدهد. جدول (1) تاریخ روزهای موردمطالعه و معادله خط رگرسیون (لبه خشک) را نشان میدهد. مقدار ضریب تبیین معادلات رگرسیونی لبه خشک در کلیه روزهای موردمطالعه بالای 8/0 محاسبه شد.
شکل4. نمودار دوبعدی الگوریتم مثلثی برای روز 67 سال 2020 . دایرههای سیاهرنگ ؛ پیکسلهای تشکیلدهنده منطقه موردمطالعه هستند. خط قرمز لبه خشک و خط آبی لبه تر را نشان میدهد.
Fig4. Two-dimensional diagram of the triangular algorithm for DOY 67. Black points indicate observed pixels over the study area. The red line shows the dry edge and the blue line shows the wet edge.
جدول 1. تاریخ روزهای موردمطالعه و معادله لبه خشک برای هر یک از روزها.
Table1. Selected days in 2020 and dry edge equation for each DOY.