تأثیر کلروپیریفوس و مالاتیون بر جوانه زنی گرده در گوجه فرنگی و برنجال
Subject Areas : Journal of plant ecophysiologyM. Nasrabadi 1 , N. Ghayal 2 , K.N. Dhumal 3
1 - Department of Environmental Science, Science and Research branch, Islamic Azad University, Sistan and Baluchestan, Zahedan, Iran
2 - Department of Botany, Abasaheb Garware College, Karve Road, Pune-411004, (MS), India (gnivedita_ghayal@rediffmail.com).
3 - Department of Botany, University of Pune, Pune-411 007 (MS), India (dhumal@unipune.ernet.in).
Keywords: گوجه فرنگی, مالاتیون, آفت کش ها, کلروپیریفوس, جوانه زنی گرده, برنجال,
Abstract :
جوانه زنی دانه های گرده مهمترین جنبه در کوددهی و تشکیل میوه یا دانه/دانه و عملکرد است. از این رو تأثیر آفت کش ها بر جوانه زنی گرده، موضوع کلیدی در بهبود عملکرد محصول است. دانههای گرده از بساکهای گلهای کاملاً باز شده گوجهفرنگی و گیاهان برنجال تیمار شده با غلظتهای مختلف کلروپیریفوس و مالاتیون همراه با شاهد در صبح تازه جمعآوری و بلافاصله به آزمایشگاه منتقل شدند. نژاد جوانه گرده با استفاده از روش هسلوپ-هاریسون مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج نشان داد که با افزایش غلظت کلروپیریفوس و مالاتیون، درصد مهار جوانه زنی گرده در گوجه فرنگی به شدت افزایش یافت. اما در برنجال درصد بازداری از جوانه زنی گرده معنی دار نبود و بیشتر با شاهد برابر بود. بیشترین درصد مهار جوانه زنی گرده در گوجه فرنگی تیمار شده با کلروپیریفوس 08/67 درصد و مالاتیون 19/73 درصد بود. مهار جوانه زنی گرده در برنجال تیمار شده با کلروپیریفوس 69/54 درصد و مالاتیون 76/54 درصد بود. نتایج نشان داد که مالاتیون در مقایسه با کلرو پیریفوس اثر نامطلوب بیشتری بر جوانه زنی گرده در گوجه فرنگی و برنجال دارد. غلظت های بالاتر آفت کش ها بر رشد، نمو، عملکرد و همچنین فیزیولوژی، بیوشیمی و آنزیمولوژی گیاهان تیمار شده تأثیر گذاشت.