تاثیر مقادیر مختلف فسفر و نیتروژن بر عملکرد غده و صفات زراعی سیب زمینی
Subject Areas : Journal of plant ecophysiologyمجید زاهدی دهنوئی 1 , حسن سرحدی 2 , مهدی ثباتی گاوگانی 3
1 - PhD Student , Department of Agronomy, Jiroft Branch, Islamic Azad University, Jiroft, Iran
2 - Assistant Professor, Department of Agronomy, Jiroft branch, Islamic Azad University, Jiroft, Iran
3 - Assistant Professor, Department of Agricultural Mechanization, Jiroft Branch, Islamic Azad University, Jiroft, Iran
Keywords: سیب زمینی, نیتروژن, فسفر,
Abstract :
سیب زمینی یکی از گیاهان مهم زراعی جهان محسوب می شود. این گیاه از نظر میزان مصرف در سطح جهان بعد از برنج و گندم در جایگاه سوم قرار دارد، به همین دلیل این گیاه جزو گیاهان حافظ امنیت غذایی محسوب می شود. حاصلخیزی کم خاک مهمترین محدودیت برای تولید سیب زمینی است. کشاورزان باید با استفاده از کودهای معدنی که بهره وری خاک را اصلاح می کند، با این مشکل مقابله کنند. استفاده از مقدار مناسب کود NP عامل اصلی در تولید سیب زمینی است. یک آزمایش مزرعه ای در فصل زراعی اصلی 1401 و 1402 برای بررسی میزان بهینه NP بر عملکرد غده سیب زمینی در منطقه جیرفت، در مزرعه انجام شد. تیمارها شامل چهار سطح نیتروژن (0، 46، 92، 138 کیلوگرم در هکتار) و سه سطح فسفر (0، 46، 69 کیلوگرم در هکتار) به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار ترکیب شدند. نتایج مطالعه نشان داد که استفاده از 92 کیلوگرم نیتروژن در هکتار در جیرفت توصیه می شود. حتی اگر کاربرد P بر عملکرد غده سیب زمینی تأثیری نداشته باشد، باید 23 کیلوگرم در هکتار کود فسفر برای حفظ حاصلخیزی خاک استفاده شود.