کاربرد بیوسنتز نانوذرات نقره با استفاده از عصاره تراکی اسپرم در کنترل پوسیدگی باکتریایی پیاز
Subject Areas : Journal of plant ecophysiology
1 - گروه گیاه پزشکی، واحد جیرفت، دانشگاه آزاد اسلامی، جیرفت، ایران
Keywords: پیاز, پوسیدگی نرم, بیوسنتز, عصاره آبی زنجبیل و نانوذرات نقره,
Abstract :
امروزه استفاده از نانوذرات فلزی به عنوان جایگزینی مناسب برای سموم شیمیایی خطر آن را برای محیط زیست و مصرف کنندگان کاهش می دهد. بنابراین، هدف از این مطالعه بیوسنتز نانوذرات نقره با استفاده از عصاره آبی دانههای عجوان و تأثیر آن بر پوسیدگی باکتریایی پیاز است. در این تحقیق ابتدا جداسازی و شناسایی باکتری های بیماری زا از مناطق مختلف شهرستان جیرفت انجام شد. سپس بیوسنتز نانوذرات نقره توسط عصاره آبی دانه عجوان انجام شد و اثرات آنها بر روی پکتوباکتریوم در شرایط آزمایشگاهی و انبار بررسی شد. در مجموع 12 جدایه باکتریایی، جدایه N3 از منطقه عنبرآباد بیشترین بیماری زایی را داشت. بیوسنتز نانوذرات نقره با مشاهده رنگ تاریخ پس از 15 دقیقه در تاریکی در دمای اتاق تایید شد و طیف سنج فرابنفش نشان داد که تشدید پلاسمون سطحی در 420 نانومتر است. نرخ مهار رشد نانوذرات نقره بیوسنتز شده و سم Mancozeb هر کدام به تنهایی و ترکیب آنها در برابر پکتوباکتریوم در شرایط آزمایشگاهی به ترتیب 45/62، 100 و 67/88 درصد بود. همچنین، نانوذرات Ag و Mancozeb هر کدام به تنهایی در مدت سه ماه و ترکیب آنها با یکدیگر در طی دو ماه باعث ماندگاری 100 درصدی پیاز در انبار شد. اما ترکیب نانوذرات نقره بیوسنتز شده و مانکوزب همراه با پکتوباکتریوم در ماه اول و دوم 100 درصد و در ماه سوم 85 درصد در برابر بیماری پوسیدگی باکتریایی مهار شد. بنابراین، نتایج نشان داد که نانوذرات نقره بیوسنتز شده در کنترل باکتری های بیماری زا موثر بوده و می توانند جایگزین سموم کشاورزی شوند.