بررسی تأثیر کودهای با پایه اسید هیومیک ( سه کود موجود در بازار) بر خصوصیات رشدی، جذب عناصر و درصد اسانس نعناع فلفلی(Mentha piperita L.)
Subject Areas : Journal of plant ecophysiologyجابر آقارحیمی 1 , سهیلا کوره پز محمودآبادی 2
1 - گروه زراعت، واحد جیرفت، دانشگاه آزاد اسلامی، جیرفت، ایران
2 - گروه باغبانی، واحد جیرفت، دانشگاه آزاد اسلامی، جیرفت، ایران
Keywords: اسید هیومیک, اسانس, عناصر ریزمغذی, نعناع,
Abstract :
به منظور بررسی اثر اسید هیومیک بر روی جنبه های مختلف رشد گیاه داروئی نعناع فلفلی (Mentha piperita L.) در مناطقی با خاک قلیایی، این پژوهش در رفسنجان انجام شد. این تحقیق بصورت طرح بلوکهای کامل تصادفی با چهار تیمار (1- شاهد(بدون استفاده از هیچ کودی) 2- اسید هیومیک 50% (با نام تجاری بیس هیومیک) به ازای هر هکتار 1000 کیلوگرم(100 گرم به ازای هر کرت با ابعاد 1 متر در 1 متر) 3- اسید هیومیک 40% (با نام تجاری هومی گرین) همراه با 5% ازت ، 2% فسفر، 2 % پتاس به ازای هر هکتار 1000 کیلوگرم (100 گرم به ازای هر کرت با ابعاد 1 متر در 1 متر) 4- اسید هیومیک 40% (با نام تجاری هیومیک پلاس) همراه با 5 % ازت، 5% فسفر، 2% آهن و 25/0 % مس به ازای هر هکتار 1000 کیلوگرم (100 گرم به ازای هر کرت با ابعاد 1 متر در 1 متر) ) در چهار تکرار جمعاً 16 کرت آزمایشی انجام شد. بعد از مشخص نمودن محل هر تیمار به استثنای تیمار شاهد به هر کدام از کرتها مقدار نصف کود تعیین شده اضافه شد (50 گرم برای هر کرت) سپس یک نوبت آبیاری صورت گرفت و نهالها کشت شد. نتایج نشان داد میزان اسانس در تیمار کود هیومیک پلاس به علت افزایش رشد گیاه و بدنبال آن افزایش ماده خشک میزان اسانس گیاه افزایش یافت. میزان جذب عناصر ریزمغذی مثل آهن، مس، روی و منگنز نیز افزایش یافت.