تأثیر مقادیر مختلف فسفر و نیتروژن بر عملکرد غده و صفات زراعی سیب زمینی
مجید زاهدی دهنوئی
1
(
Department of Agronomy, Jiroft Branch, Islamic Azad University, Jiroft, Iran
)
حسن سرحدی
2
(
Department of Agronomy, Jiroft branch, Islamic Azad University, Jiroft, Iran
)
مهدی ثباتی گاوگانی
3
(
Department of Agricultural Mechanization, Jiroft Branch, Islamic Azad University, Jiroft, Iran
)
Keywords: سیب زمینی, نیتروژن, فسفر,
Abstract :
سیب زمینی یکی از مهم ترین محصولات زراعی در جهان است. این گیاه پس از برنج و گندم در رتبه سوم مصرف در جهان قرار دارد به همین دلیل این گیاه یکی از گیاهان حافظ امنیت غذایی محسوب می شود. حاصلخیزی پایین خاک مهمترین محدودیت برای تولید سیب زمینی است. کشاورزان باید با استفاده از کودهای معدنی که بهره وری خاک را بهبود می بخشد، با این مشکل مقابله کنند. استفاده از مقدار مناسب کود NP عامل اصلی در تولید سیب زمینی است. آزمایش مزرعه ای در فصل زراعی اصلی 1401 و 1402 به منظور بررسی میزان بهینه NP بر عملکرد غده سیب زمینی در منطقه جیرفت انجام شد. تیمارهای شامل چهار سطح نیتروژن (0، 46، 92، 138 کیلوگرم در هکتار) و سه سطح فسفر (0، 46، 69 کیلوگرم در هکتار) به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار ترکیب شدند. نتایج تحقیق نشان داد که استفاده از 92 کیلوگرم نیتروژن در هکتار در جیرفت توصیه می شود. حتی اگر کاربرد فسفر بر عملکرد غده سیب زمینی تأثیری نداشته باشد، برای حفظ حاصلخیزی خاک باید 23 کیلوگرم در هکتار کود فسفر استفاده شود.