جداسازی و شناسایی باکتریهای مقاوم به شوری و خشکی از مزارع کشاورزی شهرستان جیرفت
زینب فتوحیان
1
(
عضوهیات علمی
)
Keywords: خشکی, جیرفت, باکتریهای مقاوم, شناسایی و شوری,
Abstract :
یکی از راهکارهای مقابله با شوری و کاهش آثار زیان بار آن معرفی باکتریهای تحمل کننده شوری است. در این تحقیق باکتریهای بومی مقاوم به شوری و خشکی جداسازی و شناسایی شدند. نرخ رشد جدایه ها در غلظت های مختلف شوری (5، 10، 15، 20، 25، 35 و 40 درصد)، خشکی (0.50، 0.15-، 0.03-، 0.49- و 0.73- مگاپاسکال) ، pH و 50 درجه سانتیگراد بررسی شد. سپس تولید اکسین، سیدروفور، هیدروژن سیانید و حلالیت فسفات مورد بررسی قرار گرفت. مجموعاً از 42 نمونه خاک 50 عدد باکتری به دست آمد. از بین جدایهها، کدهای K4، K10، K12، K14، K15 مربوط به کنارصندل، کدهای C8، C10، C11 مربوط به کریمآباد، کدهای A2، A3، A4 مربوط به عنبرآباد به سبب داشتن رشد تا غلظت نمک 40%، مقاوم به شوری بودند. همچنین کدهای K4، K14، K15، C8 توانایی رشد در پتانسیل آبی 73/0- را دارا بودند و به خشکی مقاوم بودند. از بین جدایههای منتخب، جدایه های C8 و K4 توانایی رشد در pH بالا و دمای 50 درجه سانتیگراد را داشتند. همچنین جدایه C8 با تولید1.8 میکروگرم بر میلیلیتر بیشترین میزان اکسین را تولید کرد و تنها جدایهای بود که انحلال فسفات را انجام داد. جدایههای C8 و K14 توانایی تولید سیدورفور را در بین جدایهها داشتند. بنابراین جدایه C8 باسیلوس سوبتیلیس به عنوان جدایه برتربود .