بررسی 26 ژنوتیپ جو کشت شده (Hodeum Vulgare L.) برای تحمل به شوری با اندازه گیری کاتیون های +Na و +K
غلامعباس محمدی
1
(
گروه زراعت، واحد جیرفت، دانشگاه آزاد اسلامی، جیرفت، ایران
)
محمدرضا بهرامجردی
2
(
گروه زراعت، واحد جیرفت، دانشگاه آزاد اسلامی، جیرفت، ایران
)
Keywords: عملکرد دانه, شوری, جو, صفات گیاهی,
Abstract :
تنش شوری یکی از مهم ترین تنشهای غیرزیستی است که هر ساله بر کشت گیاهان کشاورزی در مناطق وسیعی از کشور تأثیر میگذارد. 26 ژنوتیپ جو کشت شده از ایران از نظر تحمل به شوری مقایسه شد. گیاهان در گلدان های 2 کیلوگرمی رشد کردند و تحت سه تیمار شوری (NaCl) و (1.2، 8.9 و 16.7ds/m) در گل خانه جیرفت قرار گرفتند. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی و در سه تکرار انجام شد. در طول رشد رویشی اندام هوایی، محتوای +Na+ ، K برای تمامی ژنوتیپ ها اندازه گیری شد. صفات گیاهی شامل ارتفاع بوته، طول سنبله، تعداد سنبله در بوته، وزن تر و خشک ماده و عمل کرد دانه در بوته نیز اندازه گیری شد. تحمل به شوری ژنوتیپ ها با توجه به محتوای +Na و +K دارای تنوع بسیار گسترده ای بود. متغیرهای متحمل و این دو پارامتر همبستگی معنیدار و منفی داشتند (r=-0.71,p<0.01).