مسئولیت اجتماعی شرکت ها در نظام حقوقی ایران و کشورهای اروپایی
Subject Areas : International Legal Researchسید یحیی موسوی کوهپر 1 , ali zare 2 , مهدی منتظر 3 , محمدرضا asgari 4
1 - دانشجوی دکتری ،دانشکده مدیریت و اقتصاد، واحد علوم و تحقیقات ، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران ، ایران
2 - استادیار، گروه حقوق خصوصی ، دانشکده حقوق ، الهیات و علوم سیاسی ، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.
3 - استادیار، گروه حقوق ، دانشکده علوم انسانی ، واحد دماوند، دانشگاه آزاد اسلامی، دماوند ، ایران.
4 - دانشیار ، گروه مدیریت ، دانشکده مدیریت و حسابداری ، واحد یادگار امام خمینی ( ره ) شهر ری ، دانشگاه آزاد اسلامی، شهر ری ، ایران.
Keywords: ایران, فرانسه, آلمان, مسئولیت اجتماعی, شرکت, انگلیس, کشورهای اروپایی,
Abstract :
امروزه سازمانها و شرکتها تأثیر عمدهای بر سیستم اجتماعی دارند. فعالیت آنها باید به گونهای باشد که اثرات مثبت حاصل از فعالیت خود را به حداکثر و اثرات منفی حاصل از فعالیت خود را به حداقل برسانند. به عنوان تأثیر گذارترین عضو جامعه نگران نیازها و خواستههای دراز مدت جامعه باشند و در جهت رفع معضلات آن بکوشند بدین ترتیب مسئولیت اجتماعی تدابیر و رفتارهای تجاری در حوزههای مصرف کنندهها، حمایتهای زیست محیطی و حقوق بشر، ضوابط رفتار، اخلاق و اطاعت پذیری فعالیت اجتماعی، خیر خواهی شرکتی، را در بر میگیرد. در این مقاله به بررسی تطبیقی یا مقایسه ای مسئولیت اجتماعی شرکت ها در ایران با کشورهای اروپایی پرداخته شده است. مقاله توصیفی تحلیلی بوده و با استفاده از روش کتابخانه ای موضوع مورد اشاره بررسی شده است. نتایج بیانگر این امر است که مسئولیت اجتماعی شرکت ها در کشورهای اروپایی چون فرانسه، انگلیس و آلمان تا حدودی مورد توجه قرار گرفته است اما بحث مسئولیت اجتماعی شرکتها در ایران از موضوعات مهمی است که صرفا تحت عنوان وقف، کمک ها و تسهیلات قرض الحسنه ، نیکوکاری، ساخت مدرسه و یا مسجد از سوی صاحبان صنایع انجام شده و بنا به دلایلی چندان توسعه نیافته است. از جمله این دلایل میتوان از جدید بودن این شکل از مسئولیت، توسل به قواعد عمومی و قوانینی مثل مسئولیت مدنی در موارد ایجاد مسئولیت برای شرکت، دسترسی سخت به اطلاعات شرکتها و عدم شفافیت فعالیتهای شرکت نام برد.
_||_