تکنیکهای زراعی، چالشهای محیطی و کارایی فنی تولید سیبزمینی شیرین در ایالت آبیا در نیجریه
Subject Areas : Farm Managementنمدی اهریم 1 , گلوری بن چندو 2 , استفن اونیوگوچا 3 , اوبون اسین 4 , امکا اوسوجو 5 , ملیسا اوکوارا 6
1 - Department of Agricultural Economics, Federal University of Technology, Owerri, Imo State, Nigeria
2 - Department of Agricultural Economics, Federal University of Technology, Owerri, Imo State, Nigeria
3 - Department of Agricultural Economics, Federal University of Technology, Owerri, Imo State, Nigeria
4 - Department of Agricultural Economics, Federal University of Technology, Owerri, Imo State, Nigeria
5 - Department of Agricultural Economics, Michael Okpara University of Agriculture, Umudike, Abia State, Nigeria
6 - Department of Agricultural Economics, Michael Okpara University of Agriculture, Umudike, Abia State, Nigeria
Keywords: کارایی, محیط زیست, تحلیل مرزی تصادفی, فناوری, ایالت آبیا, تولید سیب زمینی شیرین,
Abstract :
دستیابی به تولید موفقیتآمیز سیبزمینی شیرین درصورت استفادة بیرویه از نهادههای کشاورزی دشوار خواهد بود و باعث اتلاف و صدمات زیستمحیطی خواهد شد همچنانکه کشاورزی در ایالت آبیا با این مشکلات مواجه است. مسائل ناشی از مصرف نهادههای کشاورزی و پیامدهای آنها برای محیط زیست نیازمند مطالعهای بر روی شیوههای زراعی مناسب و کارایی فنی مزرعهای برای استفادة بهینه از منابع در تولید سیب زمینی شیرین در ایالت آبیا بود. دادههای این تحقیق از 156 زارع سیب زمینی شیرین به کمک روش نمونهگیری چندمرحلهای با استفاده از یک پرسشنامة ساختارمند جمعآوری شدند. سپس این اطلاعات توسط آمار توصیفی مانند میانگین، توزیع فراوانی نسبی و تحلیل مرزی تولید تصادفی تحلیل شدند. نتایج نشان داد که استفاده از کود غیرآلی (378/65 درصد) در سیستم تولید دیم با استفاده از سوزاندن مکرر بتهها (67/66 درصد) و استفاده از مقادیر پایین آهک (8/5 درصد) رایجترین شیوههای زراعی هستند که نتایجی چون آبشویی، شکنندگی خاک، فرسایش، سیلاب و اسیدی شدن خاک را در پی دارد. کشت مختلط (46/63 درصد) با ارقام بهبودیافتهای چون TIS 8164 (2/71 درصد) و TIS 0087 (1/64 درصد) اقداماتی برای مقابله با برخی چالشهای زیستمحیطیاند. برآورد درستنمایی بیشینه (MLE) حاکی از بازده به مقیاس 236/0 است که در حال کاهش میباشد. این موضوع نشان میدهد که افزایش اندازة مزرعه و مصرف کود میتواند به شکل معنیداری به ترتیب باعث افزایش متناسب کمتر از 06538/0 و 08142/0 در خروجی سیب زمینی شیرین بشود یا میتوان آن را با بهرة روی سرمایة استقراضی به اندازةکمتر از 004138/0 کاهش دهد. گاما (0403/0) کمتر از واحد و در سطح p < 0.05 معنیدار بود که نشان میدهد حدود 30/4 درصد ناهمخواهی بین خروجی مشاهدهشده و خروجی مرزی به خاطر عدمکارایی فنی کشاورزان سیب زمینی شیرین بود. ناهمخواهی گسترده در کارایی فنی کشاورزان بین 298/0 درصد تا 4/99 درصد متغیر بود و میانگین 1/47 درصد نشاندهندة نیاز به پر کردن این شکاف است. درنتیجه، به نظر میرسد کاهش اندازة خانوار، سابقة کشاورزی و منبعیابی مواد گیاهی از NRCRI یا IITA میتواند باعث افزایش عدمکارایی فنی کشاورزان بشود درحالیکه این عدمکارایی را میتوان با سن و سطح آموزش رسمی کشاورزان سیب زمینی شیرین در منطقه کاهش داد. به طور کلی، نتایج نشان میدهد که کاهش سوزاندن بتهها اما افزایش استفاده از آهک در کنار استفاده از افزودنیهای آلی به خاک و آبیاری اگر با کشاورزان جوان و آموزشدیده همراه شود میتواند باعث کاهش صدمات زیستمحیطی و همچنین افزایش کارایی فنی کشاورزان سیب زمینی شیرین در منطقه بشود.
Adejuwon, S. A. (2004, September). Impacts of climate variability and climate change on crop yield in Nigeria. In stakeholders’ workshop on assessment of impacts and adaptation to climate change Obafemi Awolowo University, Ile-Ife, Nigeria.
Age, A. I., Demenongu, T.S., & Obinne, C.P.O. (2012). Overview of the effects of climate change on agricultural productivity in Nigeria: Adaptation and Mitigation Strategies. Proceedings of the seventeenth annual Conference of the Agricultural Extension Society of Nigeria.
Aigner, D. J., Lovell, C.A.K., & Schmidt, P. (1977). Formulation and estimation of stochastic frontier production function model. Journal of Econometrics, 1 (1), 21-37.
Akande, S.O. (2008). Prospect for agricultural sustainability and growth. A paper presented at the National Productivity Workshop. A Newsletter of the Nasarawa Agricultural Development Programme, 2(1), 16-28.
Al-Kaisi, M. (2012). Conservation practices save soil and sustain agriculture. Integrated Crop Management News,j Paper 198, http://lib.dr.iastate.edu/cropnews/198
Assa, Maganga M., Edriss, Abdi-Khalil, & Matchaya Greenwell C. (2012). Unexploited Profit among Smallholder Farmers in Central Malawi: What are the Sources? International Journal of Applied Economics, 9(2), 83-95.
Coelli, V.J. (1996). Guide to Frontier Version 4.1: A computer program for stochastic frontier production and cost function estimation. Department of Economics, University of New England, Armidale, Australia.
Ebuzoeme, O. D. (2015).Evaluating the Effects of Flooding in Six Communities in Awka Anambra State of Nigeria. Journal of Environment and Earth Science, 5 (4), 26-38.
Ehirim, N. C., Okere, R. A., Onyeagocha, S. U. O., Rahji, M. A. Y., Awoyemi, T. T., Oluwatayo B. I., & Salman, K. K. (2013). Econometric analysis of suitability and marginal value productivity of farmlands for cassava production in Imo State, Nigeria. Journal of Development and Agricultural Economics, 5(11), 450–456. DOI 10.5897/JDAE 2013.0505 ISSN 2006 – 977 Academic Journals Retrieved from http://www.academicjournals.org/JDAE
Greene, W. )1997(. Frontier production functions. In Handbook of Applied Econometrics, Vol. 2, Microeconomics, H. Pesaran and P. Schmidt (Eds.), Oxford University Press, Oxford.
Hornick, S.B., & Parr, J.F. (2010). Restoring the productivity of marginal soils with organic amendments Ecological Agriculture Projects, McGill University (Macdonald Campus) Ste-Anne-de-Bellevue, QC, H9X 3V9 Canada. American Journal of Alternative Agriculture, 2(2), 64-68.
Hussein A. (2004). Principles of environmental economics (2nd ed.). UK: Routledge, ISBN-13: 978-0415275606, Pp. 384.
Igwe, C.A., & Stahr, K. (2004). Water–stable aggregates of flooded inceptions from southeastern Nigeria in relation to mineralogy and chemical properties. Australian Journal of Soil Resources, 42,171-179.
Kapinga, R. E., Ewell, P. T., & Jeremiah, S. C. (1997). Sweet potato in tanzanian farming and food systems. Implications for Research (p. 47), Ministry of Agriculture and Livestock Development, Tanzania and International Potato Centre (CIP), Nairobi Kenya.
Meeusen, N., & Van-den Broeck, J. (1977). Efficiency estimation from Cobb Douglas production functions with composite error. International Economic Review, 18 (2), 123-134.
National Population Commission (NPC) (2007). Details of the breakdown of the national and state provincial population totals 2006 census. Federal Republic of Nigeria Official Gazette, 94(24), 1-26.
Ndukwu, P. C (2010). Gender and relative efficiency in sweet potato (ipomoea batas) production in Imo State, Nigera. Unpublished thesis, Department of Agricultural Economics, Michael Okpara University of Agriculture, Umudike, Nigeria.
Njoku, J. C., Muoneke, C. O., Okocha, P. I., & Ekeleme, F. (2009). Effect of propagule size and intra-row spacing on the growth and yield of sweet potato in Humid Agro-Ecological Zone. The Nigerian Agricultural Journal, 40(1-2), 115-124.
Nwaru, J. C. (2003).Gender and relative production efficiency in food crop farming in Abia State of Nigeria. The Nigerian Agricultural Journal, 34, 1 – 10.
Ogbonna, K. I., Idiong, I. C., & Ndifon, H. M. (2007). Adoption of soil management and conservation technologies by small scale crop farmers in south eastern Nigeria: Implications for sustainable crop production. Medwell online Agricultural Journal 2(2), 294-298.
Ogundari, K., & Ojo, O.S. (2006). An examination of technical, economic and allocative efficiency of small farms: The case of cassava farmers in Osun State. Journal of Central European Agriculture, 7(3), 423-432.
Olayide, S.O, & Heady, E.O (1982). Introduction to agricultural production economics. Department of Agricultural Economics University of Ibadan. University Press Ibadan. Pp. 9-247.
Oldeman, L. R., Hakkeling, R. T. A., &. Sombroek, W. G. (1991). World map of the status of human-induced soil degradation: an explanatory note. Global Assessment of Soil Degradation (GLASOD), International Soil Reference Information Centre (ISRIC), and United Nations Environment Program (UNEP).
Oni, O., Nkonya, E., Pender, J. , Phillips, D., & Kato, E. (2009). Trends and drivers of agricultural productivity in Nigeria. Nigeria Strategy Support Program (NSSP) Report (001). International Food Policy Research Institute IFPRI Headquaters, 2033 K Street NW Washington, DC 20006-1002 USA Supported by CGIAR.
Onwueme, I. C. (1978). The tropical tuber crops. John Wiley and Sons, New York. (Pp. 187).
Porcelli, F. (2009). Measurement of technical efficiency: A brief survey on parametric and non-parametric techniques. University of Warwick, 11, 1-27.
Scherr, S.J., & Yadav, S. (1996). Land degradation in the developing world: Implications for food, agriculture, and the environment to 2020. Discussion paper 14, International Food policy Resource Institute, Washington DC. Pp. 36.
Tewe.,O. O., Abu, O. A., Ojeniyi, E. F., & Nwokocha N. H. (2001). Status of sweet potato production, utilization and marketing in Nigeria. In M. O. Akoroda, & J. M. Ngeve (Eds.), Root Crops in the 21st Century (pp. 65-74). Proceedings of the 7th Triennial Symposium of the International Society for Tropical Root Crops, African Branch, 11-17 October, 1998.
Woolfe, J.A. (1992). Sweet potato and untapped food resource. Cambridge University Press, Cambridge.