آزمون جدایی پذیری ضعیف و برآورد سیستم تقاضای کالاهای خوراکی منتخب در خانوارهای شهری ایران ( مطالعه موردی: مرکبات، صیفی جات و سبزیجات)
Subject Areas : Strategic planning
امین
دلاور
1
(دانشجوی دکتری اقتصاد کشاورزی، دانشگاه پیام نور، مرکز تهران شرق، ایران)
غلامرضا
یاوری
2
(دانشیار اقتصاد کشاورزی، دانشگاه پیام نور، مرکز تهران شرق، ایران)
سعید
یزدانی
3
(استاد گروه اقتصاد کشاورزی، دانشکده اقتصاد و توسعه کشاورزی، دانشگاه تهران، کرج، ایران)
افشین
امجدی
4
(استادیار اقتصاد کشاورزی، مؤسسه پژوهشهای برنامهریزی، اقتصاد کشاورزی و توسعه روستایی، تهران، ایران)
ابوالفضل
محمودی
5
(دانشیار اقتصاد کشاورزی، دانشگاه پیام نور، مرکز تهران شرق، ایران)
Keywords: تابع تقاضا, جداییپذیری ضعیف, الگوی روتردام, کالاهای خوراکی منتخب,
Abstract :
وجود جدایی­پذیری در تابع مطلوبیت مصرف­کنندگان شرط لازم و کافی برای بودجه­­بندی چند مرحله­ای و جمعی­سازی سازگار کالاهاست که در آن مخارج با استفاده از شاخص­های قیمت بین گروه­های خوراکی تخصیص داده می­شود و تخصیص درون­گروهی هم به طور مستقل از سایر گروه­ها صورت می­گیرد. در این مطالعه از تابع تقاضای روتردام برای تعیین الگوی مصرف کالاهای منتخب (مرکبات، صیفی جات و سبزیجات) در ایران استفاده شده است. برای این منظور از داده­های مقطع عرضی در سال 1396 که از طریق بانک مرکزی و مرکز آمار ایران جمع آوری گردیده، استفاده شده است. نتایج حاصل از آزمون­های جدایی­پذیری این فرضیه را که مصرف­کنندگان ابتدا درآمد خود را بین کالاهای منتخب به صورت سه گروه مرکب (مرکبات، صیفی­جات و سبزیجات) تخصیص داده و سپس عمل تخصیص درآمد بین انواع زیررده­های آنها که بر اساس گروه­بندی صورت گرفته، را تایید می­نماید. همچنین نتایج تخمین سیستم تقاضا نشان داد ﻫﻤـﻪ ﮔﺮوه­های ﻛـﺎﻻﻳﻲ، دارای کشش قیمتی خودی منفی هستند. در این میان کشش قیمتی گروه­ مرکبات (پرتقال، نارنگی و لیمو)، گروه صیفی­جات (سیب زمینی، گوجه فرنگی و پیاز) و گروه سبزیجات (سبزی­های برگی) به ترتیب برابر 83/0-، 48/0-، 91/0- می­باشند. با توجه به کشش درآمدی که برای سه گروه کالایی محاسبه شده است، گروه دوم کالاها (سیب زمینی، گوجه فرنگی و پیاز) نسبت به سایر گروه­ها، کالایی ضروری­تر است که باید در سیاست­های دولت در رابطه با تولید و قیمت­گذاری محصولات کشاورزی لحاظ شود.
Alboghdady, M.A., & Alashry, M.K. (2010). The demand for meat in Egypt: An Almost Ideal estimation. African journal of Agricultural and Resources Economics, 4, 70-81.]In Persian [
Baccouche, R., & Laisney, F. (1991). Describing the separability properties of empirical demand systems. Journal of Applied Econometrics, 6, 181-206.
Barnett, W.A. (1979). Theoretical foundations for the Rotterdam model. Review of Economic Studies, 46,109-30.
Barnett, W.A., & Choi, S. (1989). A monte carlo study of tests of blockwise weak separability. Journal of Business & Economic Statistics, 7, 362-77.
Barten, A. (1993). Consumer allocation models: Choice of functional form. Empirical Economics, 18, 129-158.
Blackorby, C., Primont, D., & Russell, R. R. (1978). Quality, separability, and functional structure: Theory and economic applications. New York: North Holland.
Brester, G.W., & Wohlgenant, M.K. (1991). Estimating interrelated demands for meats using new measures for ground beef and table cut beef. American Journal of Agricultural Economics, 72, 1182-1194.
Byron, R. P. (1970). A simple method for estimating demand systems under separable utility assumptions. Review of Economic Studies, 37,261-74.
Capps, J.R.O., & Love. H.A. (2002). Econometric considerations in the use of electronic scanner data to conduct consumer demand analysis. American Journal of Agricultural Economics, 84(3), 807-816.
Deaton, A., & Muellbauer, L. (1980). Economics and consumer behavior. Cambridge MA: Cambridge University Press.
Eales, I.S., & Unnevehr, L.J. (1988). Demand for beef and chicken products: Separability and structural change. American Journal of Agricultural Economics, 70,521-32
Erfani, A.R., Davoodi, P., Sadeqi, F. (2017). Grouping monetary assets in iran based on non-parametric analysis of money demad. Journal of Economic Research, 52(4), 879-904 [In Persian].
Falsafian, A., & Ghahramanzadeh, M. (2011). Selection of a functional system for meat demand analysis in Iran, Journal of Food Industry Research, 22(2), 176-187[In Persian].
Goldman, S., & Uzawa, H. (1964). A note on separability in demand analysis. Econometrica, 32,387-398. [In Persian].
Gregory, A., & Veall, M. (1985). Formulating Wald tests on nonlinear restrictions. Econometrica, 53, 1465-1468.
Hanoch, G. (1975). Production and demand models with direct or indirect implicit additivity. Econometrica, 43, 395-419.
Hayes, D., Wahl, T., & Williams, G. (1990). Testing restrictions on a model of Japanese meat demand. American Journal of Agricultural Economics, 72, 556-66.
Jorgenson, D. W., & Lau, L. J. (1975). The structure of consumer preferences. Annals of Economic and Social Measurement, 4(1) ,49-101.
Judge, G., W. Griffiths, R. Hill, H. Lutekpohl, & Lee, T. (1986). The theory and practice of econometrics. New York: John Wiley & Sons.
Lee, L., Schulz-Ted, C., & Schroeder-Tian, X. (2011). Using weak separability and generalized composite commodity theorem in modeling ground beef demand- agricultural and applied economics association’s AAEA & NAREA Joint Annual Meeting. Pittsburgh, Pennsylvania, 24-26.
Leontief, W.W. (1974). Introduction to the theory of the internal structure of functional relationships. Econometrica, 15, 361-73.
Moschini, G., Moro, D., & Green, R.D, (1994). Maintaining and testing separability in demand systems. American Journal of Agricultural Economics, 76, 61-73.
Nayga, R. M., & Capps, Jr, O. (1994). Tests of weak separability in disaggregated meat products. American Journal of Agricultural Economics, 76, 800-808.
Nicol, C. (1991). The effect of expenditure aggregation on hypothesis tests in consumer demand systems. International Economic Review, 32, 405-16.
Phillips, P. C. B., & Park, J. Y. (1988). On the formulation of wald tests of non-linear restrictions, Econometrica, 56(5), 1065-1083.
Pudney, S. (1981). An empirical method of approximating the separable structure of consumer preferences. Review of Economic Studies, 48,561-77.
Raghfar, H. Kurdbacheh, H., & Khodayari Shahsavari, T. (2017). Inves tigating the food baskets in urban households of iran using system requirements equations. Social Welfare Journal, 17(65), 43-68.
Shabanzadeh, M., & Mahmoodi, A. (2016). Assessment of fruit and nut gathering, vegetables, grains and vegetable products: Application of generalized compounding theory. Journal of Agricultural Economics and Development, 29(4), 345-358. ]In Persian[
Sono, M. (1961). The effect of price changes on the demand and supply of separable goods. International Economic Review, 2, 239-271.
Theil, H. (1980). The system-wide approach to microeconomics. Chicago: The University of Chicago Press.