ارزیابی چرخه حیات تولید میوه زیتون در اندازه های مختلف باغ و سامانه های کشت ارگانیک و رایج
Subject Areas : Environmental policy and managementسعید فیروزی 1 , امیرحسین بازیار 2
1 - گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، واحد رشت، دانشگاه آزاد اسلامی، رشت، ایران
2 - آموزشکده فنی و مهندسی سما، واحد رشت، دانشگاه آزاد اسلامی، رشت، ایران
Keywords: پایداری, اثرات زیست محیطی, کشاورزی, سامانه های کشاورزی,
Abstract :
هدف از این تحقیق، بررسی اثرات زیستمحیطی تولید میوه زیتون در اندازههای مختلف باغ و تحت شرایط کشت ارگانیک و معمول، با استفاده از روش ارزیابی چرخه حیات در شمال ایران بود. دادههای تحقیق با استفاده از پرسشنامه و مصاحبه رو در رو از 305 باغدار زیتون در منطقه مورد مطالعه گردآوری شدند. شش گروه تاثیر شامل تخلیه منابع سوختهای فسیلی، گرمایش جهانی، اسیدیفیکاسیون، اوتریفیکاسیون خشکی، تخلیه منابع فسفات و پتاس مورد بررسی قرار گرفت. یک تن میوه زیتون به عنوان واحد عملکردی در نظر گرفته شد. نتایج تحقیق نشان داد که باغهای زیتون بزرگ (بزرگتر از 5 هکتار) در تمامی گروههای تاثیر، بیشترین اثرات زیستمحیطی را در پی داشتند. در مجموع، اسیدیفیکاسیون، اوتریفیکاسیون خشکی و تخلیه منابع فسفات، به ترتیب با شاخصهای نهایی 58/1، 68/2 و 12/3 ، مهمترین گروههای تاثیر بودند. نتایج تحقیق همچنین نشان داد باغهای زیتون ارگانیک از نظر زیستمحیطی نسبت به باغهای معمول، عملکرد زیستمحیطی بهتری داشتند. جایگزینی بخشی از کودهای شیمیایی مورد استفاده بخصوص در باغهای بزرگ با انواع کودهای بیولوژیک نظیر کودهای دامی برای تغذیه درختان زیتون پیشنهاد شد. همچنین، لازم است یک راهبرد منطقهای جهت حرکت به سوی سامانه کشت تلفیقی مناسب طراحی گردد تا اثرات زیستمحیطی تولید میوه زیتون در باغهای بزرگ منطقه مورد مطالعه کاهش یابد.
Bartzas, G., Vamvuka, D., & Komnitsas, K. (2017). Comparative life cycle assessment of pistachio, almond and apple production. Information Processing in Agriculture, 4(3), 188-189.
Brentrup, F., Küsters, J., Lammel, J. & Kuhlmann. H. (2000). Methods to estimate on-field nitrogen emissions from crop production as an input to LCA studies in the agricultural sector. The International Journal of Life Cycle Assessment, 5(6), 349-357.
Brentrup, F., Küsters, J., Kuhlmann, H., & Lammel, J. (2004). Environmental impact assessment of agricultural production systems using the life cycle assessment methodology: I. Theoretical concept of a LCA method tailored to crop production. European Journal of Agronomy, 20(3), 247-264.
Chatskikh, D., & Olesen, J. E. (2007). Soil tillage enhanced CO2 and N2O emissions from loamy sand soil under spring barley. Soil and Tillage Research, 97(1), 5–18.
Firouzi, S., Nikkhah, A., & Rosentrater, K. A. (2017). An integrated analysis of non-renewable energy use, GHG emissions, carbon efficiency of groundnut sole cropping and groundnut-bean intercropping agroecosystems. Environmental Progress & Sustainable Energy, 36(6), 1832–1839.
Firouzi, S., Nikkhah, A., & Aminpanah, H. (2018). Rice single cropping or ratooning agro-system: Which one is more environment-friendly? Environmental Science and Pollution Research, 25, 32246–32256.
Goossens, Y., Geeraerd, A., Keulemans, W., Annaert, B., Mathijs, E., & De Tavernier, J. (2017). Life cycle assessment (LCA) for apple orchard production systems including low and high productive years in conventional, integrated and organic farms. Agricultural Systems, 153(2017), 81–93.
Hung, N.V., Migo, M.V., Quilloy, R., Chivenge, P., & Gummert, M. (2020). Life cycle assessment applied in rice production and residue management. Chapter 10 of E-Book “Sustainable Rice Straw Management”, Springer, Pp. 161-174.
International Standard ISO 14040 (2006). Environmental Management—Life Cycle Assessment—Principle and Framework.
Liu, Y., Langer, V., Høgh-Jensen, H., & Egelyng, H. (2010). Life cycle assessment of fossil energy use and greenhouse gas emissions in Chinese pear production. Journal of Cleaner Production, 18, 1423–1430.
Lo Giudice, A., Mbohwa, C., Clasadonte, M. T., & Ingrao, C. (2013). Environmental assessment of the citrus fruit production in Sicily using LCA. Italian Journal of Food Science, XXV, 202–212.
Mohammadi-Barsari, A., Firouzi, S., & Aminpanah, H. (2016). Environmental impacts of watermelon production in Guilan Province through Life Cycle Assessment. Iranian Journal of Biosystem Engineering, 47(1), 139-146.
Mohseni, P., Borghei, A.M., & Khanali, M. (2018). Coupled life cycle assessment and data envelopment analysis for mitigation of environmental impacts and enhancement of energy efficiency in grape production. Journal of Cleaner Production, 197(1), 937-947.
Nemecek, T., Dubois, D., Huguenin-Elie, O., & Gaillard, G. (2011). “Life cycle assessment of Swiss farming systems: I. Integrated and organic farming,” Agricultural Systems, 104(3), 217–232.
Nikkhah, A., Emadi, B., Soltanali, H., Firouzi, S., Rosentrater, K. A., & Allahyari, M.S. (2016). Integration of life cycle assessment and Cobb-Douglas modeling for the environmental assessment of kiwifruit in Iran. Journal of Cleaner Production, 137, 843-849.
Nikkhah, A., Firouzi, S., El Haj Assad, M., & Ghnimi, S. (2019). Application of analytic hierarchy process to develop a weighting scheme for life cycle assessment of agricultural production. Science of the Total Environment, 665, 538–545.
Nikkhah, A., Khojastehpour, M., Emadi, B., Taheri-Rad A.R., & Khorramdel, S. (2015). Environmental impacts of peanut production system using life cycle assessment methodology. Journal of Cleaner Production, 92, 84-90.
Nikkhah, A., Khorramdel, S., Mohammad Abedi, Firouzi, S., & Hamzeh-Kalkenari, H. (2017). Study of environmental impacts for tea production system in Chaboksar Region of Guilan Province through life cycle assessment. Agricultural Science and Sustainable Production 27(1), 181-195.
Rajaeifar, M. A., Akram, A., Ghobadian, B., Rafiee Sh., & Heidari, M.D. (2014). Energy-economic life cycle assessment (LCA) and greenhouse gas emissions analysis of olive oil production in Iran. Energy, 66, 139-149.
Romeiko, X.X. (2019). A comparative life cycle assessment of crop systems irrigated with the groundwater and reclaimed water in Northern China. Sustainability, 11(10), 17p.
Snedecor, G. W., & Cochran, W. G. (1980). Statistical methods. Iowa State College Press, Ames.
Snyder, C. S., Bruulsema, T. W., Jensen, T. L., & Fixen, P. E. (2009). Review of greenhouse gas emissions from crop production systems and fertilizer management effects. Agriculture, Ecosystems & Environment, 133(3–4), 247-266.
Tabatabaie, S.M.H., & Murthy, G.S. (2016). Cradle to farm gate life cycle assessment of strawberry production in the United States. Journal of Cleaner Production, 127, 548-554.
Tuomisto, H. L., Hodge, I.D., Riordan, P., & Macdonald, D. W. (2012). Comparing energy balances, greenhouse gas balances and biodiversity impacts of contrasting farming systems with alternative land uses. Agricultural Systems, 108, 42–49.
West, T. O., & Marland, G. (2007). A synthesis of carbon sequestration, carbon emissions, and net carbon flux in agriculture: comparing tillage practices in the United States. Agriculture, Ecosystems and Environment, 91(1–3), 217–232.
Ziaabadi, M., & Zare Mehrjerdi, M.R. (2019). Factors affecting energy consumption in the agricultural sector of Iran: The Application of ARDL-FUZZY. International Journal of Agricultural Management and Development, 9(4), 293-305.