عوامل تعیینکنندة میزان پذیرش ارقام اصلاحشدة سیبزمینی شیرین توسط کشاورزان نیجریه
Subject Areas : Farming Systemsراشد آداولا 1 , کهینده اوگونلی 2 , ویلیامز ادئوله 3
1 - گروه ترویج کشاورزی و توسعه روستایی، دانشگاه علوم کشاورزی، دانشگاه لادوک آکینتولا، اوگبوموسو، نیجریه
2 - گروه ترویج کشاورزی و توسعه روستایی، دانشگاه علوم کشاورزی، دانشگاه لادوک آکینتولا، اوگبوموسو، نیجریه
3 - گروه ترویج کشاورزی و توسعه روستایی، دانشگاه علوم کشاورزی، دانشگاه لادوک آکینتولا، اوگبوموسو، نیجریه
Keywords: توبیت, پذیرش, ارقام, تغییر, عوامل,
Abstract :
سیب زمینی شیرین (Ipomoea batatas) یکی از گیاهان غدهای پرمصرف در میان بسیاری از خانوارهای نیجریه است. این گیاه ارقام مختلف با رنگ پوست و گوشت متنوع دارد. سطح تولید این گیاه مهم همچنان بسیار پایین است که به امنیت غذایی لطمه میزند. سیب زمینی شیرین یکی از محصولات هدف در برنامة فرصتهای سرمایهگذاری بخش کشاورزی نیجریه است. بااینحال، تولید اصلاحشدة سیب زمینی شیرین هنوز در سطح وسیعی توسط کشاورزی ایالت اویو مورد استقبال قرار نگرفته است. درنتیجه، لازم بود عوامل مؤثر بر پذیرش ارقام اصلاحشدة سیب زمینی شیرین توسط کشاورزان این ایالت مورد بررسی قرار گیرد. دادهها از 350 زارعی جمعآوری شدند که به صورت تصادفی از دو ناحیة کشاورزی در این ایالت انتخاب شده بودند. دادههای جمعآوریشده به کمک آمار توصیفی بررسی و ارائه شدند و با استفاده از مدل رگرسیون توبیت تحلیل شدند. نتایج نشان داد که اندازة مزرعه، سن، سطح تحصیلات رسمی، زودرسی، پتانسیل عملکرد بالا، دسترسی به بازار، مقاومت به آفات و بیماریها و دسترسی به تاکستانها تأثیر معنیدار بر پذیرش ارقام اصلاحشدة سیب زمینی شیرین داشت. دسترسی به تاکستانهای ارقام اصلاحشده، پتانسیل عملکرد بالا، زودرسی، مقاومت به آفات و بیماریها و دسترسی به بازار خصوصیات مربوط به فناوری بودند که هم بر پذیرش ارقام اصلاحشدة سیب زمینی شیرین و هم بر سطح کاربرد آنها تأثیرگذار بودند. بنابراین، این مطالعه نشان میدهد که ضروری است پژوهشگران برای کمک به افزایش پذیرش و استفاده از ارقام اصلاحشدة سیب زمینی شیرین، خصوصیات موردنظر کشاورزان را در برنامة توسعة این ارقام لحاظ کنند.
Akinola, A. A., Alene, A. D., Adeyemo, R., Sanogo, D., Olanrewaju, A. S., Nwoke, C., Nziguheba, G., & Diels, J. (2010). Determinants of adoption and intensity of use of balanced nutrient management systems technology in the Northern Guinea Savanna of Nigeria. Journal of International Agriculture, 49(1), 25-45.
Amengor, N.E., Owusu-Asante, B. Adofo, K., Acheampong,P .P., Nsiah-Frimpong, B.
Nimo-Wiredu, A., Adogoba, D., Haleegoah, J., Adu-Appiah, A., Baafi, E., & Sagoe, R. (2018). Adoption of improved sweet potato varieties in Ghana. Asian Journal of Agricultural Extension, Economics & Sociology, 23(3), 1-13.
Ayoade, M.A. (2017). Suitability assessment and mapping of Oyo State, Nigeria, for rice cultivation using GIS. Journal of Theoretical and Applied Climatology, 129, 1341-1354.
Bello, M., Daudu, S., Galadima, O. E., Anzaku, T. K. A., & Abubakar, A. A. (2012). Factors influencing adoption of crop-based technologies in Jekwe Development Area of Nassarawa State, Nigeria. Global Advanced Research Journal of Agricultural Science, 1(8), 250-256.
Benue State Agricultural and Rural Development Authority (BNARDA), (2007). Annual Report for year 2007. Makurdi, Nigeria.
Bergh, K., Orozco, P., Gugerty, M. K., & Anderson, L. (2012). Nigeria Sweet Potato
Value Chain Highlights. Evans Sch Nationsool of Policy Analysis and Research (EPAR) Washington, US. EPAR Brief No. 220.
Berhanu, G., & Swinton, S. M. (2003) Investment in soil conservation in northern Ethiopia: The role of land tenure security and public programme. Agricultural Economics, 29, 69-84.
Chukwuji, O.C., & Ogisi, O.D. (2006). Tobit analysis of fertilizer adoption by smallholder cassava farmers in Delta State. Nigeria Agricultural Journal, 1(4), 240-248.
Centro Internacional de la Papa (CIP) (2000). The effect of women farmers’ adoption of orange fleshed sweet potatoes: Stories from the field: International Potato Centre (CIP) Peru.
Feder, G., Just, R. E., & Zilberman, D. (1985). Adoption of agricultural innovations in developing countries: A survey. Journal Economic Development Cultural Change, 33(2), 255-298.
Food and Agriculture Organization of United Nations (FAO). (2011). Crop Statistics FAOSTAT Database. Rome, Italy. Retrieved December 15, 2017 from www.http://faostat.fao.org/default.aspx]
Food and Agriculture Organization of United Nations (FAO). (2018). FAOSTAT Database. Crop Statistics Rome, Italy. Retrieved May 20, 2018 from http://www.fao.org/faostat/en/#data/QC
Ehirim, N. Onyeagocha, S., Ben-Chendo, G., Essien, U., Osuji, E. & Okwara, M. (2016): Farming techniques, environmental challenges, and technical efficiency of sweet potato production in Abia State, Nigeria. International Journal of Agricultural Management and Development, 6(4), 409-420.
Fufa, B., & Hassan, R. M. (2006). Determinants of fertilizer use on maize in Eastern Ethiopia: a weighted endogenous sampling analysis of the extent and intensity of adoption. Agrekon, 45(1), 38-49.
Idrisa, Y. L., Ogunbameru, B.O., & Madukwe, M.C. (2012). Logit and Tobit analyses of the determinants of likelihood of adoption and extent of adoption of improved soybean seed in Borno State, Nigeria. Greener Journal of Agricultural Sciences,
2(2), 37-45.
International Potato Center (CIP) (2012). Sweet potato facts and figures. Retrieved October 18, 2013 from http://cipotato.org/sweetpotato/facts
International Trade Centre (ITC) (2012). Trade competitiveness map. Retrieved November 16, 2013, from http://www.trademap.org
Kaguongo, W., Ortmann, G., Wale, E., Darroch M., & Low, J. (2012). Factors influencing adoption and intensity of adoption of orange flesh sweet potato varieties: Evidence from an extension intervention in Nyanza and Western provinces, Kenya. African Journal of Agricultural Research, 7(3), 493-503.
Kudi, T. M., Bolaji, M., Akinola M. O., & Nasa’I D. H. (2011). Analysis of adoption of improved maize varieties among farmers in Kwara State, Nigeria. International Journal of Peace and Development Studies, 1(3), 8-12.
Nchinda, V. P., Ambe, T.E., Nathalie, H., Leke, W., Che, M.A., Nkwate, S.P., Ngassam, S.B., & Njualem, D.K. (2010). Factors influencing the adoption intensity of improved yam (Dioscorea spp.) seed technology in the western highlands and high guinea savannah zones of Cameroon. Journal of Applied Biosciences, 36, 2389- 2402.
Nkonya E., Schroeder, T., & Norman, D. (1997). Factors affecting the adoption of improved maize seeds and fertilizer in Northern Tanzania. Journal of Agricultural Economics, 48(1), 1-12.
Wale, E., & Yallew A. (2007). Farmers’ variety attribute preferences: Implications for breeding priority setting and agricultural extension policy in Ethiopia. African Development Review, 19(2), 379-396.