کتیرا، یک عامل جامدکننده نوین و ارزان برای محیط های کشت بافت میخک و رز مینیاتوری
Subject Areas : Journal of Ornamental Plantsسهیل کریمی 1 , حسن صالحی 2 , فاطمه اشیری 3
1 - گروه باغبانی، دانشکده ابوریحان، دانشگاه تهران، پاکدشت، تهران، ایران
2 - گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران
3 - گروه باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران
Keywords: Rosa, <i>Dianthus</i>, جایگزین آگار, صمغ طبیعی, قلمه تک گره,
Abstract :
در این پژوهش صمغ کتیرا، شیره گیاهAstragalus gummifer، به صورت موفقیتآمیزی به عنوان عامل جامدکننده محیطهای کشت بافت برای رشد و پرآوری درون شیشه ای شاخساره رز مینیاتور و میخک مورد استفاده قرار گرفت. رشد شاخساره حاصل از قلمه های تک گره گیاهان پرورش یافته در گلخانه روی محیط MS جامد شده با غلظت های مختلف کتیرا شامل 5/2، 3، 5/3 و 4 درصد یا آگار 8/0 درصد به عنوان شاهد مورد ارزیابی قرار گرفت. محیطهای جامد شده با کتیرا نسبت به محیط کشتهای حاوی آگار شفافیت بیشتری داشتند. استحکام کمتر محیط کشتهای جامد شده با کتیرا نسبت به آگار سبب افتادن برخی از ریزنمونه ها در محیط کشت و شیشه ای شدن تعدادی از آنها را در پی داشت. برای افزایش استحکام محیط، ترکیبی از آگار (2/0 و 3/0 درصد) و کتیرا (2 و 3 درصد) استفاده گردید. استحکام محیط های ترکیبی به خوبی محیط حاوی آگار 8/0 درصد بود. افزون بر این، پرآوری و رشد ریزنمونه ها در این محیط ها بیشتر از محیط شاهد ارزیابی گردید. کتیرا به عنوان یک فرآورده گیاهی، قابل تجزیه توسط میکروارگانیسمها و سازگار با محیط زیست بوده و افزون بر این قیمتی در حد یک دهم آگار دارد، از این رو می تواند جهت کاهش هزینهها، به ویژه در صنعت کشت بافت گیاهی، مورد استفاده قرار گیرد.
Arnold, S.V. and Ericksson, T. 1984. Effect of agar concentration on growth and anatomy of adventitious shoots of Picea abies (L.) Karst. Plant Cell Tissue Organ Culture, 3: 257-264.
Babbar, S.B. and Jain, N. 1998. 'Isubgol' as an alternative gelling agent for plant tissue culture media. Plant Cell Reports, 17: 318-322.
Bakir, Y., Eldem, V., Zararsiz, G. and Unver, T. 2016. Global transcriptome analysis reveals differences in gene expression patterns between nonhyperhydric and hyperhydric peach leaves. The Plant Genome. 9(2): 1-9.
Debergh, P.C. 1983. Effects of agar brand and concentration on the tissue culture media. Physiologiae Plantarum, 59: 270-276.
Debergh, P.C., Aitken-Christie, J., Cohen, B., Von Arnold, S., Zimmerman, R. and Ziv, M. 1992. Reconsideration of the term “vitrification” as used in micro-propagation. Plant Cell Tissue Organ Culture. 30: 135-140.
Debergh, P.C. and Zimmerman, R.H. 1991. Micro-propagation. Technology and application. Kluwer Academic Publishers. Dordrecht, The Netherlands. 7: 1-93.
Gebre, E. and Sathyanarayana, B.N. 2001. Tapioca - A new and cheaper alternative to agar for direct in vitro shoot regeneration and microtuber production from nodal cultures of potato. African Journal of Crop Science, 9: 1-8.
Gentry, H.S., Mittleman, M. and McCrohan, P.R. 1990. Introduction of chia and gum tragacanth in the U.S. pp. 252-256. In: J. Janick, J.E. Simon (eds.), Advances in New Crops. Timber Press, Portland, USA.
George, E.F. 1993. Plant propagation by tissue culture. Part 1- The technology. Edington, pp. 337-356.
Gonçalves, S. and Romano, A. 2005. Locust bean gum (lbg) as a gelling agent for plant tissue culture media. Scientia Horticulturae, 106: 129-134.
Henderson, W.E. and Kinnersley, A.M. 1988. Corn starch as an alternative gelling agent for plant tissue culture. Plant Cell Tissue Organ Culture, 15: 17-22.
Jain, N. and Babbar, S.B. 2002. Gum katira - a cheap gelling agent for plant tissue culture media. Plant Cell Tissue Organ Culture, 71: 223-229.
Jain, N. and Babbar, S.B. 2005. Guar gum and isubgol as cost-effective alternative gelling agents for in vitro multiplication of an orchid, Dendrobium chrysotoxum. Current Science, 88: 292-294.
Kao, K.N. 1981. Plant formation from barley anther cultures with ficoll media. Zeitschrift für Pflanzenphysiologie, 103: 443-448.
Kevers, C., Franck, T., Strasser, R.J., Dommes, J. and Gaspar, T. 2004. Hyperhydricity of micropropagated shoots: A typically stress-induced change of physiological state. Plant Cell, Tissue and Organ Culture, 77(2): 181-191.
Kuria, P., Demo, P., Nyende, A.B. and Kahangi. E.M. 2008. Cassava starch as an alternative cheap gelling agent for the in vitro micro-propagation of potato (Solanum tuberosum L.). African Journal of Biotechnology, 7(3): 301-307.
Lines, A.D. 1977. Value of K+ salt of carrageenan as an agar substitute in routine bacteriological media. Applied and Environmental Microbiology, 34: 637-639.
Mbanaso, E.N.A., Crouch, J., Onoferghara, F.A. and Pillay, M. 2001. Cassava starch as alternative to agar for gelling tissue culture media. Proceedings of the 5th International Scientific Meeting of the Cassava Biotechnology Network, Donald Danforth Plant Science Center, St. Louis, Missouri, USA. pp. 4-9.
Mohamadnia, Z., Zohuriaan-Mehr, M.J., Kabiri, K. and Razavi-Nouri, M. 2008. Tragacanth gum-graft-polyacrylonitrile: Synthesis, characterization and hydrolysis. Polymer Research, 15(3): 173-180.
Nene, Y.L., Shiela, V.K. and Moss, J.P. 1996. Tapioca - A potential substitute for agar in tissue culture media. Current Science, 70: 493-494.
Pasqualetto, P. L., Zimmerman, R. H. and Fordham, I. M. 1988. The influence of cation and gelling agent concentrations on vitrification of apple cultivars in vitro. Plant Cell Tissue Organ Culture, 14: 31-40.
Pierik, R.L.M. 1997. In vitro culture of higher plants. Kluwer Academic Publishers, Dordrecht, Netherlands, pp. 21-146.
Salehi, H. 2006. Can a general shoot proliferation and rooting medium be used for a number of carnation cultivars? African Journal of Biotechnology, 5: 25-30.
Salehi, H. and Khosh-Khui, M. 1997. A simple procedure for disinfection of ‘Baby Masquarade’ miniature rose explants. Scientia Horticulturae, 68:145-148.
Scheurich, P., Schabl, H., Zimmerman, U. and Kleen, J. 1980. Immobilization and mechanical support of individual protoplasts. Acta Biochimica et Biophysica Sinica, 598: 645-651.
Singha, S. 1984. Influence of two commercial agars in vitro shoot proliferation of 'Almey' crabapple and 'Seckel' pear. HortScience, 19: 227-228.
van den Dries, N., Giannì, S., Czerednik, A., Krens, F.A. and de Klerk, G.J.M. 2013. Flooding of the apoplast is a key factor in the development of hyperhydricity. Journal of Experimental Botany, 64(16): 5221-5230.