تاثیر اسانسهای اکالیپتوس و گل محمدی بههمراه ساکارز روی عمر پس از برداشت و خصوصیات فیزیولوژیکی گل بریده ژربرا رقم ’آلین داکاز‘
Subject Areas : Journal of Ornamental Plantsلیلا خسروی نهرآبادی 1 , ناهید رود 2 , آتوسا دانیایی 3 , مهرداد باباربیع 4 , مونا شادباش 5
1 - دانش آموخته دانشکده دکتر شریعتی و دانشجوی حاضر ورکز تحصیلات تکمیلی شیروان
2 - دانش آموخته دانشکده دکتر شریعتی
3 - دکتری باغبانی دانشکده دکتر شریعتی، دانشگاه فنی و حرفه ای، تهران
4 - دانشجوی دکتری علوم باغبانی گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی و علوم باغبانی گرگان، گرگان
5 - گروه علوم باغبانی دانشکده کشاورزی دانشگاه ازاد اسلامی واحد رشت، رشت
Keywords:
Abstract :
گل شاخه بریده ژربرا یکی ازگلهای مهم در دنیا میباشد که علیرغم افزایش تولید این گیاه در کشور ایران، دوام عمر آن به دلیل پژمردگی سریع گلبرگها و خمیدگی گردن گل، کم است. بهمنظور افزایش عمر گلجایی گل بریده ژربرا (رقم آلین داکاز) از اسانسهای گیاهان اکالیپتوس و گل محمدی و ترکیب این دو اسانس در غلظت 200 میلیگرم در لیتر به همراه ساکارز 4 درصد و از ساکارز 4 درصد بهتنهایی واز آب مقطر نیز بهعنوان تیمار شاهد استفاده شد. در این آزمایش صفات عمر گلجایی، وزن تر، مواد جامد محلول، جذب محلول و خمیدگی ساقه مورد بررسی قرار گرفت. بیشترین و کمترین عمر گلجایی به ترتیب در تیمار اسانس اکالیپتوس و شاهد حاصل شد. البته اسانس گل محمدی و ترکیب آن با اسانس اکالیپتوس نیز عمر گلجایی را افزایش دادند. بیشترین وزن تر و جذب محلول در تیمار اسانس اکالیپتوس بدست آمد. بیشترین قطر ساقه در تیمارهای اسانس گل محمدی و ساکارز مشاهده شد و بیشترین میزان مواد جامد محلول در تیمار ساکارز حاصل شد. همچنین تیمار شاهد بیشترین خمیدگی ساقه را داشت. بهطور کلی نتایج نشان داد که استفاده از اسانس اکالیپتوس و گل محمدی در ترکیب با ساکارز میتواند بهعنوان محلول نگهدارنده گل بریده ژربرا بهکاربرده شود.
Danaei, A., Mostofi, Y., Moradi, P. and Azizinejad, R. 2011. Effect of some of hormonal and chemical
treatments on vase life and quality traits of cut Gerbera. Crop Improvement. 13(1): 21-29.
Darini, H., Abdoosi, V. and Danaee, E. 2014. Effect of some essential oils on postharvest quality
and vase life of Gerbera cut flowers. European Journal of Experimental Biology. 4(3): 276-280.
Dole, J.M. and Wilkins, H.F. 1999. Floriculture: principles and species. Prentice-Hall Inc. New
Jersey. 613p.
Ebadian, B., Ghannadi, A., Pooshang Bagheri, K. and Mirseifi Nejad Naeini, R. 2008. Effect of anti-fungal
and anti-microbial of improved texture substance by Eucalyptus essence. Journal of Dental
School, 26(2): 178-184.
Ebrahimzadeh, A. and Seifi, E. 1999. Postharvest handling and storage of cut flowers, florist greens,
and potted plants. Akhtar publication. 117p.
Edrisi, B. 2009. Postharvest physiology of cut flowers. Payam -e- Digar Publication. Arak. Iran. 150p.
Farhadi, H., Hoseini, A.H. and Azarkish, P. 2014. Evalution replacement of natural componds
(essences and extracts) instead to chemical componds in preservative solution of cut flowers.
First Nationals Ornamental Plants Congress. Tehran. Iran.
Farrokhzad, A., Khalighi, A., Mostofi, Y. and Naderi, R. 2005. Role of ethanol in the vase life and
ethylene production in cut Lisianthus (Eustoma grandiflorum Mariachii. cv. Blue) flowers.
Journal of Agriculture &Social Sciences, 105: 141-144.
Gast, K.L.B. 1997.Commercial Specialty Cut Flower Production. Postharvest handling of fresh
cut flowers and plant material.Cooperative Extension Service, Kansas State University, MF-2261.
Ichimura, K., Kamwabata, Y., Kishmoto, M., Goto, R. and Yamad, K. 2002. Variation with the cultivar
in the vase life of cut flowers. Bulletin of the Natal Insititute of Floricultural Science. 2: 9-20.
Ichimura, K. and Ueyama, S. 1998. Effect of temperature and application of aluminium sulfate on
the postharvest life of cut rose flowers. Bulletin of the National Research Institute of Vegetables,
Ornamental Plants and Tea Journal. 13: 51-60.
Ikani, N., Kalateh Jari, S., Abdoosi, V., Hasanzadeh, A. and Goseinzadeh, S. 2013. Effect of nanosilver
and plant essences on some of postharvest morphological and physiological characteristics
of cut Gerbera. Plant Ecophysiological Researches of Iran. 8(3): 47-57.
Mir Saeed Ghazi, M.A., Naderi, R. and Kalateh Jari, S. 2013. Investigate on effect of nanoparticles
of titanium, nanosilver and some essential oils on the longevity and quality of cut flowers
Alstroemeria. Plants and Ecology. 9(37): 85-99.
Monterio, J. A., Nell, T.A. and Barrett, J.E. 2002. Effect of exogenous sucrose on carbohydrate levels.
Flower respiration and longevity of potted miniature rose flowers during postproduction.
Postharvest Biology and Technology. 26: 221-229.
Nair, S.A., Singh, V. and Sharma, T.V. 2003. Effect of chemical preservatives on enhancing vase life
of gerbera flower. Tropical Agriculture. 41: 56-58.
Nazari Deljoo, M.J. 2014. Bent neck, most important physiological phenomenon of Gerbera. First
Nationals Ornamental Plants Congress. Tehran. Iran
Rezaei, M.B., Jaymand, S., Tabaei Aghdaei, R. and Barazandeh, M.M. 2003. Comparison of industrial
and laboratory samples of Rosa damascena essence in terms of quality and quantity of major
components of Kashan. Medicinal and Aromatic Plants. 19: 63-69.
Rezaeinejad, A. and Hasanvand, A. 2013. Effect of leaf removal and sucrose on vase life and trais
of water relations of three varieties of roses greenhouse. Plant Production. 36 (40): 109-120.
Saghazadeh, F., Khordadi, M. and Mobasser, H.R. 2014. Effects of different concentrations of plant
chemicals on vase life rose varieties Utopia. International Journal of Farming and Allied
Sciences. 3(2): 152-154.
Schiber, A., Mihalev, K., Berardini, N., Mollov, P. and Carle, R. 2005. Flavonol gaycosides from distilled
petals of Rosa damascena Mill. Journal of Biosciences. 60 (5): 79-84.
Solgi, M., Kafi, M., Taghavi, T.S. and Naderi, R. 2009. Essential oil and silver nanoparticles
as novel agents to extend vase life gerbera flowers. Postharvest Biology and Technology.
53: 155-158.
Vahidi, P., Jafarpour, M. and Golparvar, A.R. 2013. Effects of herbal essences and nano-tecnology
on enzyme activity of cut rose flowers cultivar Black Majic. Scientia Agriculture. 3(2): 41-45.