اثر تیمار طول شاخه بریده بر عمر گلجایی و روابط آبی گل رز رقم ’بینگو وایت‘
Subject Areas : Journal of Ornamental Plantsرحیم نقشی بند حسنی 1 , سمیه یوسفی 2 , داود زارع حقی 3
1 - گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، ایران
2 - دانشجوی فارغ التحصیل گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، ایران
3 - گروه علوم خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، ایران
Keywords: ماندگاری, گل رز, طول شاخه, ذخیره کربوهیدرات, وضعیت آبی,
Abstract :
یکی از فاکتورهای مهم در کنترل کیفیت محصولات گلهای تازه، طول شاخه است که تعیین کننده مهم عملکرد شاخه بریده بوده و درجهبندی و بازاررسانی بسیاری از گلهای شاخه بریده مانند رز بر اساس طول شاخه است. هدف این مطالعه بررسی تیمار طولهای مختلف شاخه بریده و محلول ساکارز بر عمر گلجایی و تعادل آبی گل رز رقم ’بینگو وایت‘ بود. این آزمایش بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کامل تصادفی با چهار سطح مختلف طول شاخه (25، 35، 45 و 55 سانتیمتر) و دو سطح ساکارز (صفر و دو درصد) همراه با هیپوکلریت سدیم با غلظت 50 میلیگرم در لیتر در سه تکرار، در دمای 2± 23 درجهسانتیگراد و رطوبت نسبی 5 ± 65 درصد و شدت نور 12 میکرومول برمترمربع در ثانیه (لامپهای فلورسنت سفید خنک) با 12 ساعت روشنایی تا پایان عمر گلجایی انجام شد. در این آزمایش پارامترهای کیفی و کمی مختلفی از قبیل: عمرگلجایی، پتانسیل آب برگ و گل، نشت یونی برگ و گلبرگ، پایداری غشا سلولهای برگ و گلبرگ و هدایت روزنهای برگ مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که، بیشترین عمر گلجایی (17 روز) در کمترین تیمار طول شاخه (25 سانتیمتر) در محلول گلجایی حاوی ساکارز دو درصد و کمترین عمر گلجایی (10 روز) در بزرگترین طول شاخه (55 سانتیمتر) بهطور معنیداری (01/0P <) مشاهده شد. کمترین میزان نشت یونی برگ و گلبرگ بهطور معنیداری (05/0P <) در کوتاهترین طول شاخه (25 سانتیمتر) مشاهده شد، اگرچه تفاوت معنیداری بین سایر سطوح طول شاخه شامل 35 و 45 سانتیمتر با سطح 25 سانتیمتر وجود نداشت. کمترین میزان شاخص پایداری غشا سلولی به شکل معنیداری (05/0P <) در بیشترین طول شاخه (55 سانتی متر) در مقایسه با سایر طول های شاخه بود. بیشترین میزان پتانسیل آب برگ و گل بهصورت معنی داری (01/0P <) در تیمار 35 سانتیمتر طول شاخه در مقایسه با سایر طولها مشاهده گردید. هدایت روزنهای برگ در طول زمان کاهش یافت و تحت تاثیر تیمار طول شاخه به شکل معنیداری قرار نگرفت. کمترین میزان پایداری غشا برگ و گلبرگ در طول ساقه 55 سانتیمتر مشاهده شد و بین سایر طولها اختلاف معنیداری وجود نداشت. هدایت روزنهای در طول زمان کاهش یافت و تحت تأثیر تیمارها قرار نگرفت. بهطور کلی نتایج ما نشان داد که، تیمار طول کوتاهتر شاخه (25 سانتیمتر) و محلول ساکارز 2 درصد نه تنها بیشترین تأثیر را بر افزایش عمرگلجایی داشت بلکه باعث بهتر شدن وضعیت آبی، کاهش نشت یونی و افزایش پایداری غشا سلولی گلبرگ شد.
Bhattacharjee, S.K. and Banerji, B. 2010. The complete book of roses. Aavishkar Publishers, Distributors.
Bhattacharjee, S.K. and De, L.C. 2005. Post-harvest technology of flowers and ornamental plants. Distributed by Aavishkar Publishers Distributors.
Borohov, A., Tirosh, T. and Halevy, A.H. 1976. Abscisic acid content of senescing petals on cut rose flowers as affected by sucrose and water stress. Plant Physiology, 58 (2): 175-178.
Chakrabarty, D., Verma, A.K. and Datta, S.K. 2009. Oxidative stress and antioxidant activity as the basis of senescence in Hemerocallis (day lily) flowers. Journal of Horticulture and Forestry, 1(7): 113-119.
Darlington, A. B. and Dixon, M. A. 1991. The hydraulic architecture of roses (Rosa hybrida). Canadian Journal of Botany, 69 (4): 702-710.
Dixon, M., Butt, J., Murr, D. and Tsujita, M. 1988. Water relations of cut greenhouse roses: The relationships between stem water potential, hydraulic conductance and cavitation. Scientia Horticulturae, 36 (1-2): 109-118.
Evans, R., Zheng, J. and Reid, M. 1995. Structural and environmental factors affecting the postharvest life of cut roses. II International Rose Symposium, 424:169-174.
Fanourakis, D., Carvalho, S.M., Almeida, D.P., van Kooten, O., van Doorn, W.G. and Heuvelink, E. 2012. Postharvest water relations in cut rose cultivars with contrasting sensitivity to high relative air humidity during growth. Postharvest Biology and Technology, 64 (1): 64-73.
Fanourakis, D., Pieruschka, R., Savvides, A., Macnish, A. J., Sarlikioti, V. and Woltering, E. J. 2013. Sources of vase life variation in cut roses: A review. Postharvest Biology and Technology, 78: 1-15.
Horibe, T., Yamaki, S. and Yamada, K. 2014. Leaves of cut rose flower convert exogenously applied glucose to sucrose and translocate it to petals. Journal of Horticultural Research, 22 (2): 41-46.
Hussen, S. and Yassin, H. 2013. Review on the impact of different vase solutions on the postharvest life of rose flower. International Journal of Agricultural Research and Review, 1 (2): 13-17.
Jin, J., Shan, N., Ma, N., Bai, J. and Gao, J. 2006. Regulation of ascorbate peroxidase at the transcript level is involved in tolerance to postharvest water deficit stress in the cut rose (Rosa hybrida L.) cv. ‘Samantha’. Postharvest Biology and Technology, 40 (3): 236-243.
Kuiper, D., Ribot, S., van Reenen, H.S. and Marissen, N. 1995. The effect of sucrose on the flower bud opening of ‘Madelon’cut roses. Scientia Horticulturae, 60 (3): 325-336.
Liao, L.J., Lin, Y.H., Huang, K.L., Chen, W.S. and Cheng, Y.M. 2000. Postharvest life of cut rose flowers as affected by silver thiosulfate and sucrose. Botanical Bulletin of Academia Sinica, 41: 299-303.
Meeteren, U.V., Gelder, H.V. and Ieperen, W.V. 1999. Reconsideration of the use of deionized water as vase water in postharvest experiments on cut flowers. Postharvest Biology and Technology, 18 (2): 169-181.
Mortensen, L. M. and Gislerod, H. R. 1999. Influence of air humidity and lighting period on growth, vase life and water relations of 14 rose cultivars. Scientia Horticulturae, 82 (3): 289-298.
Myburg, A.A., Lev‐Yadun, S. and Sederoff, R.R. 2001. Xylem structure and function. In: John Wiley and Sons, Encyclopedia of Life Sciences.Wiley, New York.
Nijsse, J., van der Heijden, G., van Ieperen, W., Keijzer, C. and van Meeteren, U. 2001. Xylem hydraulic conductivity related to conduit dimensions along chrysanthemum stems. Journal of Experimental Botany, 52 (355): 319-327.
Nowak, J. 1990. Postharvest handling and storage of cut flowers, florist greens, and potted plants. Timber Press, Incorporated, New York.
Oki, L.R., Mattson, N.S. and Lieth, J.H. 2006. Predicting stem length of cut flower roses at harvest using stem elongation rates in relationship to developmental events. III International Symposium on Models for Plant Growth, Environmental Control and Farm Management in Protected Cultivation, 718: 113-120.
Rafi, Z.N. and Ramezanian, A. 2013. Vase life of cut rose cultivars ‘Avalanche’and ‘Fiesta’as affected by Nano-Silver and S-carvone treatments. South African Journal of Botany, 86: 68-72.
Särkkä, L.E. 2002. Effects of rest period length and forcing temperature on yield, quality and vase life of cv. Mercedes roses. Acta Agriculturae Scandinavica, Section B-Plant Soil Science, 52(1): 36-42.
Särkkä, L. 2005. Yield, quality and vase life of cut roses in year-round greenhouse production. PhD. Thesis, Department of Applied Biology, University of Helsinki, Finland.
Scholander, P.F., Bradstreet, E.D., Hemmingsen, E. and Hammel, H. 1965. Sap pressure in vascular plants: Negative hydrostatic pressure can be measured in plants. Science, 148 (3668): 339-346.
Scholander, P. F., Hammel, H., Hemmingsen, E. and Bradstreet, E. 1964. Hydrostatic pressure and osmotic potential in leaves of mangroves and some other plants. Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America, 52 (1): 119.
Spinarova, S. and Hendriks, L. 2003. Factors influencing acoustic emission profiles of cut roses. VIII International Symposium on Postharvest Physiology of Ornamental Plants 669. pp. 63-70.
Suntipabvivattana, N. 2012. Extending the vase life of mixed flower bouquets. PhD. Thesis, Department of Applied Mycology, Cranfield University, United Kingdom.
Terfa, M.T., Roro, A. G., Olsen, J.E. and Torre, S. 2014. Effects of UV radiation on growth and postharvest characteristics of three pot rose cultivars grown at different altitudes. Scientia Horticulturae, 178: 184-191.
Torre, S., Fjeld, T., Gislerød, H.R. and Moe, R. 2003. Leaf anatomy and stomatal morphology of greenhouse roses grown at moderate or high air humidity. Journal of the American Society for Horticultural Science, 128(4): 598-602.
van Doorn, W. G. 2012. Water relations of cut flowers: An update. Horticultural Reviews, 40: 55.
van Ieperen, W., Nijsse, J., Keijzer, K., Scheenen, T., van As, H. and van Meeteren, U. 1999. Processes and xylem anatomical properties involved in rehydration dynamics of cut flowers. VII International Symposium on Postharvest Physiology of Ornamental Plants 543.pp. 199-205.
Victoria, N. G., Marissen, N. and van Meeteren, U. 2003. Postharvest physiology: Effects of supplemental carbohydrates. p. 549-554. In: Andrew V. Roberts, Encyclopedia of Rose Science, Elsevier Sciences.