اثر سالیسیلیکاسید بر تحمل به شوری چمن کنتاکی بلوگراس
Subject Areas : Journal of Ornamental Plants
مسعود
ارغوانی
1
(استادیار، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران.)
سعیده
سوادکوهی
2
(دانشآموخته کارشناسی ارشد، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران.)
سید نجمالدین
مرتضوی
3
(استادیار، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران.)
Keywords: تنش شوری, نشت یونی, رشد, چمن, مولکول پیامرسان,
Abstract :
شوری یکی از بزرگترین چالش­هایی است که رشد و نمو گیاهان را در قرن بیست و یکم تحت تاثیر قرار داده است. سالیسیلیک اسید یک ترکیب فنلی است که به عنوان یک مولکول پیامرسان پاسخ­های گیاهان را در برابر تنش­های زیستی و غیر زیستی تنظیم میکند. این پژوهش گلخانهای به منظور بررسی اثر سالیسیلیک اسید بر پاسخ­های چمن کنتاکی بلوگراس (Poa pratensis L.) به تنش شوری اجرا شد. سه سطح شوری (0، 40 و 80 میلیمولار کلرید سدیم) در محلولهای غذایی اعمال گردید و تیمارهای سالیسیلیک اسید (0، 1 و 2 میلیمولار) به صورت محلول پاشی در فواصل دو هفتهای انجام شدند. شوری رشد ریشه و شاخساره، کیفیت ظاهری چمن، میزان کلروفیل و پتاسیم برگ­ها را کاهش داد در صورتی­که نشت یونی، محتوای پرولین و سدیم برگ­ها با افزایش غلظت نمک در محلول غذایی افزایش یافت. کاربرد سالیسیلیک اسید در تمامی صفات اثرات منفی شوری را بهبود بخشید و این اثر در تیمار 80 میلیمولار نمک چشمگیرتر بود. در صفات رشد ریشه، میزان سدیم، پرولین و نشت یونی برگ­ها، کاربرد 2 میلیمولار سالیسیلیک اسید نتیجه بهتری نسبت به 1 میلیمولار در بر داشت. این نتایج نشان میدهد که مطالعات بیشتر به­منظور یافتن سطح مناسب کاربرد سالیسیلیک اسید در سطوح مختلف تنش شوری مورد نیاز است.