آنالیز کیفی و کمی اسانس یاسمن عربی (Jasminum sambac) برداشت شده از منطقه پوتوهار پاکستان
Subject Areas : Journal of Ornamental Plantsمالک عبید محمود 1 , محمود سعید 2 , نوید احمد 3
1 - اداره باغبانی پنجاب، لاهور، پاکستان
2 - اداره باغبانی پنجاب، لاهور، پاکستان
3 - اداره باغبانی پنجاب، لاهور، پاکستان
Keywords: آنالیز GC-MS, جاسمین, ان-هگزان, استخراج اسانس, پوتوهار,
Abstract :
اسانس استخراج شده بهوسیله n-Hexane و روش تقطیر با آب از گلهای یاسمن عربی که از باغات منطقه پوتوهار جمعآوری شده بود، بهوسیلهی روش گاز کروماتوگرافی تودهای (GC-MS) آنالیز شد. اسانس کانکریت حاصل از گلبرگهای تازه 78/1 گرم (17/0 درصد) و اسانس مطلق حاصل از کانکریت 09/0 درصد بود. اسانس بهدست آمده به روش تقطیر با آب 08/0 گرم (008/0 درصد) بود. رنگ اسانس مطلق، قهوهای خیلی روشن بود. جرم ویژه، نقطه انجماد، کانکریت و شاخص انعکاس اسانس بهترتیب 89/0، 57 درجه سانتیگراد و 37/1 بود. تمام 35 ترکیب موجود در اسانس شناسایی شدند. اجزای اصلی (بیش از 5 درصد) عبارتند از: بنزیل بنزوات (63/15 درصد)، ژاسمین (9/9 درصد)، لینالول (58/8 درصد)، ایزوفایتول (56/7 درصد)، ژرانیل لینالول (07/6 درصد)، فایتول (75/5 درصد) و اسید پالمتیک (01/5 درصد). اجزای دیگر اسانس از کمتر از یک درصد تا 5 درصد متغیر بودند.
Ackerman, D. 2001. In the beginning was smell. In: Hydrosols, The Next Aromatherapy. Edited by Suzanne Catty. Inner Traditions, Bear & Company, p: 27.
Adam, R.P. 1991. Cedar wood oil – analyses and properties. pp: 159-173. In: Modern methods of plant analysis, New Series, Vol. 123. Springer-Verlag, Berlin.
Adam, R.P. 2001. Identification of essential oils components by gas chromatography/quadrupole mass spectroscopy. Allured Publishing Corp, Carol Stream, IL.
Adams, R.P., 1995. Identification of essential oils by ion trap mass spectroscopy. Academic Press, San Diego, pp. 17–28.
Anonymous. 1997. Botanica, pp: 488-489. Random House Pty Ltd, Australia.
Arnold, J. 1979. The illustrated encyclopedia of house plants, p: 106. Book Club Associates, London.
Bakkali, F., Averbeck, S., Averbeck, D. and Idaomar, M. 2008. Biological effects of essential oils – A review. Food and Chemical Toxicology, 46(2): 446-475.
Cohen, S. and Flescher, E. 2009. Methyl jasmonate: A plant stress hormone as an anti-cancer drug. Phytochemistry, 70: 600–1609.
Edris, A.E., Chizzola, R. and Franz, C. 2008. Isolation and characterization of volatile aroma compounds by the concrete headspace and the absolute of J. sambac L. Ait. (Oleaceae) flowers grown in Egypt. European Food Research Technol, 226: 621-626. Springer-Verlag.
Fang, S.H., Xu, G.Q., Xia, T., Li, L.X. and Wan, X.C. 2003. Study on the correlation between the principal factors during scenting process for jasmine tea. Journal of Tea Science, 23(1): 21-26.
Grbović, S., Orcic, D., Couladis, M., Jovin, E., Burgarin, D., Balog, K. and Mimica-Dukić, N. 2010. Variation of essential composition of Eucalyptus camaldulens (Myrtaceae) from the Montengero coastline. Acta Periodica Technologica, 41: 151-158.
Guenther, E. 1952. The essential oils. D. Van Nostrand Company, Inc., New York, London, Vol. 1, pp: 65.
Gunkel, W., Fraser, L.C. and Bhatia, S.C. 2010. Concrete and absolute of jasmine and lilac. In: Handbook of essential oils, Vol. 1, pp: 31-43. CBS Publishers and Distributors Pvt. Ltd., New Delhi.
Heywood, V.H. and Chant, S.R. 1982. Essential oils. In: Popular encyclopedia of plants. pp: 132-134. CambridgeUniversity Press, Cambridge.
Houghton, P. J. and Raman, A. 1998. Laboratory handbook for the fractionation of natural extracts. 1st ed. Chapman and Hall, London.
Mimica-Dukic, N., Bozin, B., Sokovic, M., Mihajlovic, B. and Matavulj, M. 2003. Antimicrobial and antioxidant activities of three Mentha species essential oils. Planta Medica. 69: 413-419.
Mitsuri, T. 1997. New cosmetic science. pp: 101-106. Elsevier. (Google book search, retrieved on 08.07.02012).
NIST Standard Reference Data Number 69. © 2011. NIST Chemistry Web Book. http://webbook.nist.gov/chemistry.
Pakistan Statistical Yearbook. 2010. Pakistan Bureau of Statistics, Islamabad. www.pbs.gov.pk.
Rout, P.K., Naik, S.N., Rao, Y.R., Jadeja, G. and Maheshwari, R.C. 2007. Extraction of essential oil from Zanthoxylum rhesta using subcritical CO2 and conventional processes. Journal of Supercritical Fluids, 42: 334–341.
Sahoo, S. 2001. Conservation and utilization of medicinal and aromatic plants. Handbook, p: 396. Allied Publishers Limited. (Retrieved from Google book search on 29-12-2011).
Skaria, B.P., Joy, P.P., Mathew, S., Mathew, G., Joseph, A. and Joseph, R. 2007. History, importance and scope of aromatic plants. In: Aromatic plants. pp: 1-5. Aromatic and medicinal plants research station, Kerala. New India Publishing Co., New Delhi.
Vagionas, K., Graikou, K., Ngassapa, O., Runyoro, D. and Chinou, I. 2007. Composition and antimicrobial activity of the essential oils of three Satureja species growing in Tanzania. Food Chemistry. 103: 319-324.
Waheed-ur-Reh. 2006. Extraction and gas chromatographic analysis of essential oil of Jasmine sambac. MSc Thesis. pp: 87. Department of Chemistry, University of Agriculture, Faisalabad.
Weiss, E.A. 1997. Essential oil crops. pp: 342-361. CAB International, UK.
Younis, A., Mehadi, A. and Riaz, A. 2011. Supercritical carbon dioxide extraction and gas chromatography analysis of Jasminum sambac essential oil. Pakistan Journal of Botany, 43: 163-168.
Zhang, Y.J., Liu, Y.Q., Pu, X.Y. and Yang, C.R. 1995. Iridoidal glycosides from Jasminum sambac. Phytochemistry, 38(4): 899-903.