زیستفراهمی نسبی منابع مختلف عنصر روی براساس غلظت بافتی عنصر روی در جوجههای گوشتی
Subject Areas : CamelM. Sahraei 1 , H. Janmohammadi 2
1 - Department of Animal Science, Ardabil Research Center of Agriculture and Natural Resources, Ardabil, Iran
2 - Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, Tabriz University, Tabriz, Iran
Keywords: جوجه گوشتی, عنصر روی, زیستفراهمی, درشت نی,
Abstract :
این پروژه تحقیقاتی برای ارزیابی زیستفراهمی و خصوصیات شیمیایی منابع مختلف عنصر روی از قبیل سولفات روی، اکسید روی A، اکسید روی B و بیوپلکس روی در جوجههای گوشتی تغذیه شده با جیرههای معمولی انجام گردید. برای این منظور از312 قطعه جوجه گوشتی جنس نر سویه راس 305، از سن 28-8 روزگی در قالب 13 جیره آزمایشی شامل جیره پایه بدون مکمل روی و جیرهای مکمل شده با سطوح 200، 150،100 میلیگرم در کیلوگرم جیره، در سیستم قفس با 4 تکرار 6 قطعهای به صورت کاملاً تصادفی در قالب طرح فاکتوریل استفاده گردید. مکمل سازی جیره با سطوح و منابع مختلف عنصر روی تأثیری بر خوراک مصرفی و افزایش وزن بدن جوجهها در هفتههای اول و دوم نداشت اما ضریب تبدیل غذایی در هفته اول، دوم و خوراک مصرفی، افزایش وزن و ضریب تبدیل غذایی در هفته سوم و کل دوره تحت تأثیر سطوح مکمل سازی با منابع مختلف عنصر روی قرار گرفت (05/0>P). ذخایر عنصر روی استخوان درشت نی و کبد به طور خطی با افزودن سطوح مختلف منابع عنصر روی بجز اکسید روی A به جیره پایه افزایش یافت (05/0>P). بالاترین غلظت عنصر روی پانکراس فقط در جوجههای گوشتی تغذیه شده با جیره مکمل شده با 200 میلیگرم اکسید روی Bدر کیلوگرم جیره مشاهده گردید (05/0>P). استفاده از روش رگرسیون نسبت شیب براساس ذخایر روی درشت نی، کبد و پانکراس نسبت به میزان عنصر روی مصرفی از منابع مختلف نشان داد که براساس ذخایر عنصر روی درشت نی بالاترین ارزش زیستفراهمی نسبی در اکسید روی A، اکسید روی B و بیوپلکس روی به هنگام مکمل سازی جیره پایه با 150 میلیگرم از منابع مختلف عنصر روی در کیلوگرم جیره حاصل میگردد. لیکن ارزش زیستفراهمی تخمین زده شده براساس غلظت عنصر روی پانکراس، یک افزایش خطی را براساس افزایش سطح مصرف منابع مختلف عنصر روی، نشان داد. بالاخره در سطوح مصرف مساوی بالاترین ارزش زیستفراهمی متعلق به بیوپلکس روی بود.
Ammerman C.B., Baker D.H. and Lewis A.J. (1995). Bioavailability of Nutrients for Animals: Amino Acids, Minerals and Vitamins. Academic Press, San Diego, CA.
Ammerman C.B., Henry P.R. and Miles R.D. (1998). Supplemental organically-bound mineral compounds in livestock nutrition. Pp. 67-91 in Recent Advances in Animal Nutrition. P.C. Garnsworthy and J. Wiseman, Eds. Nottingham University Press, Nottingham, UK,
Anonymous. (1982). Analytical Methods for Atomic Absorption Spectrophotometry. Perkin-Elmer Corp., Nor Walk, CT.
AOAC. (1995). Official Methods of Analysis, 16th Ed. Association of Official Analytical Chemists, Arlington, VA.
AoyagiS. and Baker D.H. (1993). Nutritional evaluation of copper-lysine and zinc lysine complexes for chicks. Poult. Sci. 72, 165-171.
Attia Y.A., Qota E.M., Bovera F., Tag El-Din A.E. and Mansour S.A. (2010a). Effect of amount and source of manganese and / or phytase supplementation on productive and reproductive performance and some physiological traits of dual purpose-cross-bred hens in the tropics. Br. Poult. Sci. 51, 235-245.
AttiaY.A., Abdalah A.A., Zeweil H.S., Bovera F., Tag El-Din A.A. and Araft M.A. (2010b). Effect of inorganic or organic selenium supplementation on productive performance, egg quality and some physiological traits of dual purpose breeding hens. Cezh. J. Anim. Sci. 55, 505-519.
Attia Y.A., Abdalah A.A., Zeweil H.S., Bovera F., Tag El-Din A.A. and Araft M.A. (2011). Effect of inorganic or organic copper additions on reproductive performance, lipid metabolism and morphology of organs of dual-purpose breeding hens. Arch. Fur Geflugelkunde. 75(3), 169-178.
Attia Y.A., Abd Al-Hamid A.E., Zeweil H.S., Qota E.M., Bovera F., Monastra G. and Sahledom M.D. (2013). Effect of dietary amounts of inorganic and organic zinc on productive and physiological traits of White Pekin ducks. Animal. 7, 895-900.
Bao Y.M. and Choct M. (2009). Trace mineral nutrition for broiler chickens and prospects of application of organically complexed trace minerals: a review. Anim. Prod. Sci. 49, 269-282.
Burrell A.L., Dozier W.A., Davis A.J., Compton M.M., Freeman M.E., Vendrell P.F. and Ward T.L. (2004). Response of broilers to dietary zinc concentrations and sources in relation to environmental implications. Br. Poult. Sci. 45, 255-263.
Cao J., Henry P.R., Davis S.R., Cousins R.J., Miles R.D., Littell R.C. and Ammerman C.B. (2002). Relative bioavailability of organic zinc sources based on tissue zinc and metallothionein in chicks fed conventional dietary zinc concentrations. Anim. Feed Sci. Technol. 101,161-170.
Collins N.E. and Moran Jr.E.T. (1999). Influence of supplemental manganese and zinc on live performance and carcass quality of broilers. J. Appl. Poult. Res. 8,222-227.
Emmert J.L. and Baker D.H. (1995). Zinc stores in chickens delay the onsetof zinc deficiency symptoms. Poult. Sci. 74, 1011-1021.
Hall L.E., Shirley R.B., Bakalli R.I., Agarrey S.E., Pesti G.M. and Edwards J.H.M. (2003). Power of two methods for the estimation of bone ash of broilers. Poult. Sci. 82, 414-418.
Huang Y.L., Lu L., Luo X.G. and Liu B. (2007). An optimal dietary zinc level of broiler chicks fed a corn-soybean meal diet. Poult. Sci. 86, 2582-25891.
Karin M. (1985). Metallothioneins: proteins in search of function. Cell. 41, 9-10.
Kidd M.T., Ferket P.R. and Qureshi M.A. (1996). Zinc metabolism with special reference to its role in immunity. World’sPoult. Sci. J. 52, 309-323.
Kratzer F.H. and Vohra P. (1986). Chelaes in Nutrition. CRC Press, Inc., Boca Raton, Florida.
Ledoux D.R. (2005). Bioavailability and antagonists of trace minerals in ruminant metabolism. Pp. 23-37 in Porc. 16th Ann. Meet., Florida Ruminant Nutr. Symp., Gainesville, Florida.
Leeson S. (2003). A new look at the trace mineral nutrition of poultry: can we reduce environmental burden of poultry manure? Pp. 125-129 in Proc. 19th Ann. Symp.Nutr. Biotechnol. Feed Food Indust. Nottingham, UK.
Littell R.C., Henry P.R., Lewis A.J. and Ammerman C.B. (1997). Estimate of relative bioavailability of nutrients using SAS procedures. J. Anim. Sci. 75, 2672-2683.
Mohanna C. and Nys Y. (1999). Effect of dietary zinc content and sources on the growth, body zinc deposition and retention, zinc excretion and immune response in chickens. Br. Poult. Sci. 40, 108-114.
Nollet L., Huyghebaert G. and Spring P. (2008). Effect of different levels of dietary organic (Bioplex) trace minerals on live performance of broiler chickens by growth phases. J. Appl. Poult. Res. 17,109-115.
NRC. (1994). Nutrient Requirements of Poultry, 9th Ed. Natl. Acad. Press, Washington, DC.
Pimentel J.L., Cook M.E. and Greger J.L. (1991). Research note. Bioavailability of zinc-methionine for chicks. Poult. Sci. 70, 1637-1639.
Revy P.S., Jondreville C., Dourmad J.Y. and Nys Y. (2003). Le zinc dans l’alimentation du porc: oligo-élément essential etris-qué potentiel pour l’environnement. INRA Prod. Anim. 16, 3-18.
Salim H.M.J.C. and Lee B.D. (2008). Zinc in broiler feeding and nutrition. Avian Biol. Res. 1, 5-18.
Salim H.M.J.C., Lee H.R., Lee S.K. and Lee B.D. (2010). Effect of sources and levels of zinc on the tissue mineral concentration and carcass quality of broilers. Avian Biol. Res. 3, 23-29.
Sandoval M., Henry P.R., Ammerman C.B., Miles R.D. and Littell R.C. (1997). Relative bioavailability of supplemental inorganic zinc sources for chicks. J. Anim. Sci. 75, 3195-3205.
Sandoval M., Henry P.R., Luo X.G., Littell R.C., Miles R.D. and Ammerman C.B. (1998). Performance and tissue zinc and metallothionein accumulation in chicks fed a high dietary level of zinc. Poult. Sci. 77, 1354-1363.
SAS Institute. (1999). SAS®/STAT Software, Release 7.0. SAS Institute, Inc., Cary, NC.
Stahl J.L., Cook M.E. and Sunde M.L. (1986). Zinc supplementation: its effect on egg production, feed conversion, fertility and hatchability. Poult. Sci. 65, 2104-2109.
Sunder S.G., Panda A.K., Gopinath N.C.S., Rama S.V., Rao M.V., Raju L.N., Reddy M.R. and Vijay Kumar C.H. (2008). Effects of higher levels of zinc supplementation on performance, mineral availability, and immune competence in broiler chickens. J. Appl. Poult. Res. 17, 79-86.
Suttle N.F. (2010). Mineral Nutrition of Livestock. CABI Publishing, Wallingford, UK.
Underwood E.J. (1981). The Mineral Nutrition ofLivestock. Commonwealth AgricultureBureau, Slough, UK.
Underwood E.J. and Suttle N.F. (1999). The Mineral Nutrition of Livestock. CABI Publishing, Wallingford, UK.
Wedekind K.J., Hortin A.E. and Baker D.H. (1992). Methodology for assessing zinc bioavailability: efficacy estimates for zinc methionine, zinc sulphate and zinc oxide. J. Anim. Sci. 70, 178-187.
Weigand E. and Kirchgessner M. (1980). Total true efficiency of zinc utilization determination and homeostatic dependence upon to zinc supply status in young rats. J. Nutr. 110, 469-480.
Zeigler T.R., Leach R.M., Norris L.C. and Scott M.L. (1961). Zinc requirement of the chick: factors affecting requirement. Poult. Sci. 40,1584-1593.