اثر کلسیم، فسفر و روی در جیره پایه گندم بر عملکرد، ایمنی و پارامترهای استخوانی جوجههای گوشتی
Subject Areas : Camelم. عسگری 1 , ع. خطیبجو 2 , ک. طاهرپور 3 , ف. فتاح نیا 4 , ح. سوری 5
1 - Department of Animal Science, University of Ilam, Ilam, Iran
2 - Department of Animal Science, University of Ilam, Ilam, Iran
3 - Department of Animal Science, University of Ilam, Ilam, Iran
4 - Department of Animal Science, University of Ilam, Ilam, Iran
5 - Department of Animal Science, University of Ilam, Ilam, Iran
Keywords: عملکرد, روی, ایمنی, جوجه گوشتی, فسفر, کلسیم, استخوان,
Abstract :
این آزمایش به منظور بررسی تأثیر مکمل روی (Zn) و سطوح مختلف کلسیم (Ca) و فسفر (P) بر ایمنی، عملکرد و پارامترهای استخوانی جوجههای گوشتی انجام گردید. برای این منظور از 300 قطعه جوجه گوشتی سویه راس 308 تجاری به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با 3 سطح مکمل روی و دو سطح کلسیم به فسفر، به صورت 6 تیمار، 5 تکرار و 10 جوجه در هر تکرار استفاده گردید. تیمارهای آزمایشی شامل 1) جیره پایه (شاهد)، 2) جیره پایه + 50 میلیگرم درکیلوگرم مکمل روی، 3) جیره پایه + 70 میلیگرم درکیلوگرم مکمل روی، 4) جیره دارای کلسیم-فسفر پایین (6/0 به 3/0 درصد)، 5) جیره دارای کلسیم-فسفر پایین + 50 میلیگرم درکیلوگرم مکمل روی و 6) جیره دارای کلسیم-فسفر پایین + 70 میلیگرم درکیلوگرم مکمل روی. میزان کلسیم-فسفر جیره شاهد در دوره رشد و پایانی به ترتیب 9/0 به 45/0 و 85/0 به 42/0 درصد جیره بود. تغییر کلسیم و فسفر جیره تأثیری بر وزن بدن، خوراک مصرفی، ضریب تبدیل خوراک یا کلسیم و فسفر سرم نداشت (05/0P>) درحالیکه مکمل روی خوراک مصرفی جوجهها را افزایش داد (05/0P<). افزودن 50 میلیگرم روی به هر کیلوگرم جیره باعث افزایش فسفر سرم گردید (05/0P>) درحالیکه بر تیتر آنتیبادی علیه گلبول قرمز خون گوسفند تأثیر معنی داری نداشت (05/0P<). بالاترین درصد لنفوسیت و کمترین درصد هتروفیل و نسبت هتروفیل به لنفوسیت در جوجههای تغذیه شده با جیره حاوی کلسیم و فسفر استاندارد همراه با 70 میلیگرم بر کیلوگرم مکمل روی مشاهده گردید (05/0P>). جیرههای آزمایشی بر طول استخوان، ضخامت و نیروی شکست استخوان تأثیر معنی داری نداشتند (05/0P<). در مقایسه با جیره شاهد، تغذیه جیره کم کلسیم-فسفر باعث کاهش میزان خاکستر استخوانهای نازک نی و درشت نی گردید (05/0P>). به طور کلی جیرههای کم کلسیم-فسفر تأثیر مخربی بر عملکرد، فراسنجههای خونی و استخوانی جوجههای گوشتی نداشتند و مکمل کردن جیرهها با روی نتوانست فراسنجههای مذکور را در جوجههای تغذیه شده با جیرههای کم کلسیم بهبود دهد.
AOAC. (1990). Official Methods of Analysis. Vol. I. 15th Ed. Association of Official Analytical Chemists, Arlington, VA, USA.
Bao Y., Choct M., Iji P. and Bruerton K. (2009). Optimal dietary inclusion of organically complexed zinc for broiler chickens. Br. Poult. Sci. 50, 95-102.
Barr V.A., Malide D., Zarnowski M.J., Taylor S.I. and Cushman S.W. (1997). Insulin stimulates both leptin secretion and production by rat white adipose tissue. Endocrinology. 138, 4463-4472.
Boskey A., Wright T. and Blank R. (1999). Collagen and bone strength. J. Bone Min. Res. 14, 330-335.
Brandão-Neto J., Stefan V., Mendonça B.B., Bloise W. and Castro A.V.B. (1995). The essential role of zinc in growth. Nutr. Res. 15, 335-358.
Burrell A., Dozier W., Davis A., Compton M., Freeman M., Vendrell P. and Ward T. (2004). Responses of broilers to dietary zinc concentrations and sources in relation to environmental implications. Br. Poult. Sci. 45, 225-263.
Cheema M., Qureshi M. and Havenstein G. (2003). A comparison of the immune response of a 2001 commercial broiler with a 1957 randombred broiler strain when fed representative 1957 and 2001 broiler diets. Poult. Sci. 82, 1519-1529.
Delhanty J. and Solomon J. (1966). The nature of antibodies to goat erythrocytes in the developing chicken. Immunology. 11, 103-105.
Dołęgowska B., Machoy Z. and Chlubek D. (2003). Changes in the content of zinc and fluoride during growth of the femur in chicken. Biolog. Trace Element. Res. 91, 67-76.
Harland B. and Oberleas D. (1999). Phytic acid complex in feed ingredients. Pp. 69-76 in Phytase in Animal Nutrition and Waste Management-a BASF Reference Manual. M.B. Coelho and E.T. Kornegay, Eds. BASF Corp., Mount Olive.
Hoehler D., Lemme A., Ravindran V., Bryden W. and Rostagno H. (2005). Feed formulation in broiler chickens based on standardized ileal amino acid digestibility. Pp. 78-91 in Proc. 3rd Mid-Atlantic Nutr. Conference.
Kennedy K.J., Rains T.M. and Shay N.F. (1998). Zinc deficiency changes preferred macronutrient intake in subpopulations of Sprague-Dawley outbred rats and reduces hepatic pyruvate kinase gene expression. J. Nutr. 128, 43-49.
Kidd M., Anthony N. and Lee S. (1992). Progeny performance when dams and chicks are fed supplemental zinc. Poult. Sci. 71, 1201-1206.
Kidd M., Ferket P. and Qureshi M. (1996). Zinc metabolism with special reference to its role in immunity. World's Poult. Sci. J. 52, 309-324.
Kidd M., Anthony N., Newberry L. and Lee S. (1993). Effect of supplemental zinc in either a corn-soybean or a milo and corn-soybean meal diet on the performance of young broiler breeders and their progeny. Poult. Sci. 72, 1492-1499.
Kidd M., Qureshi M., Ferket P. and Thomas L. (2000). Turkey hen zinc source affects progeny immunity and disease resistance. J. Appl. Poult. Res. 9, 414-423.
Lee R.G., Rains T.M., Tovar-Palacio C., Beverly J.L. and Shay
N.F. (1998). Zinc deficiency increases hypothalamic neuropeptide Y and neuropeptide Y mRNA levels and does not block neuropeptide Y–induced feeding in rats. J. Nutr. 128, 1218-1223.
Liu B.L., Rafiq A., Tzeng Y.M. and Rob A. (1998). The induction and characterization of phytase and beyond. Enzyme Microb. Tech. 22, 415-424.
Mangian H.F., Lee R.G., Paul G.L., Emmert J.L. and Shay N.F. (1998). Zinc deficiency suppresses plasma leptin concentrations in rats. J. Nutr. Biochem. 9, 47-51.
Mocchegiani E., Muzzioli M. and Giacconi R. (2000). Zinc and immunoresistance to infection in aging: new biological tools. Trend. Pharmacol. Sci. 21, 205-208.
Moran E. and Todd M. (1994). Continuous submarginal phosphorus with broilers and the effect of preslaughter transportation: Carcass defects, further-processing yields, and tibia-femur integrity. Poult. Sci. 73, 1448-1457.
NRC. (1994). Nutrient Requirements of Poultry, National Research Council. National Academy Press Washington, USA.
O'Dell B.L. (1992). Zinc plays both structural and catalytic roles in metalloproteins. Nutr. Rev. 50, 48-50.
Ott E.S. and Shay N.F. (2001). Zinc deficiency reduces leptin gene expression and leptin secretion in rat adipocytes. Exp. Biol. Med. 226, 841-846.
Pallauf J. and Rimbach G. (1997). Nutritional significance of phytic acid and phytase. Arch. Anim. Nutr. 50, 301-319.
Qureshi M. and Havenstein G. (1994). A comparison of the immune performance of a 1991 commercial broiler with a 1957 randombred strain when fed “typical” 1957 and 1991 broiler diets. Poult. Sci. 73, 1805-1812.
Rama Rao S., Raju M., Reddy M. and Pavani P. (2006). Interaction between dietary calcium and non-phytate phosphorus levels on growth, bone mineralization and mineral excretion in commercial broilers. Anim. Feed Sci. Technol. 131, 135-150.
Ravindran V., Bryden W. and Kornegay E. (1995). Phytates: occurrence, bioavailability and implications in poultry nutrition. Poult. Avian. Biol. Rev. 6, 125-143.
Ravindran V., Cadogan D., Cabahug M., Bryden W. and Selle P. (1999). Effects of phytic acid on the performance of poultry and swine. Pp. 93-99 in Phytase in Animal Nutrition and Waste Management: A BASF Reference. M.B. Coelho and E.T. Kornegay, Eds. BASF Corp., Mount Olive.
Sadoval M., Henry P., Littell R., Miles R., Butcher G. and Ammerman C. (1999). Effect of dietary zinc source and method of oral administration on performance and tissue trace mineral concentration of broiler chicks. J. Anim. Sci. 77, 1788-1799.
Sahin K. and Kucuk O. (2003). Zinc supplementation alleviates heat stress in laying Japanese quail. J. Nutr. 133, 2808-2811.
SAS Institute. (2001). SAS/WATTM User’s Guide. SAS Institute, Inc., Cary NC.
Sebastian S., Touchburn S., Chavez E. and Lague P. (1996). Efficacy of supplemental microbial phytase at different dietary calcium levels on growth performance and mineral utilization of broiler chickens. Poult. Sci. 75, 1516-1523.
Selvais P.L., Labuche C., Ninh N.X., Ketelslegers J.M., Denef J.F. and Maiter D.M. (1997). Cyclic feeding behaviour and changes in hypothalamic galanin and neuropeptide Y gene expression induced by zinc deficiency in the rat. J. Neuroendocrinol. 9, 55-62.
Sohail S. and Roland D. (1999). Influence of supplemental phytase on performance of broilers four to six weeks of age. Poult. Sci. 78, 550-555.
Sunder G.S., Panda A., Gopinath N., Rao S.R., Raju M., Reddy M. and Kumar C.V. (2008). Effects of higher levels of zinc supplementation on performance, mineral availability and immune competence in broiler chickens. J. Appl. Poult. Res. 17, 79-86.
Thorp B. and Waddington D. (1997). Relationships between the bone pathologies, ash and mineral content of long bones in 35-day-old broiler chickens. Res. Vet. Sci. 62, 67-73.
Williams B., Solomon S., Waddington D., Thorp B. and Farquharson C. (2000). Skeletal development in the meat-type chicken. Br. Poult. Sci. 41, 141-149.