غلظت بهینه انرژی در جیرههای برههای لری بختیاری در طول دوره پرواربندی
Subject Areas : Camelم. کاظمی بن چناری 1 , م.ر. جوانمرد 2 , م. اسلامیزاد 3
1 - Department of Animal Science, Faculty of Agriculture and Natural Resources, Arak University, Arak, Iran
2 - Department of Veterinary and Food Hygiene, University of Scientific-Applied, Arak, Iran
3 - Department of Animal Science, Faculty of Agriculture and Natural Resources, University of Tehran, Karaj, Iran
Keywords:
Abstract :
در مطالعه حاضر تعداد 40 رأس بره نر (نژاد لری-بختیاری) با متوسط وزن 28 کیلوگرم (با انحراف معیار 5/1 کیلوگرم) جهت ارزیابی انرژی بهینه مورد نیاز برای پرواربندی در سیستم پرورشی ایران مورد استفاده قرار گرفتند. خوراک مصرفی، وزن بدن، و ضریب تبدیل خوراک به وزن و همچنین ویژگیهای کیفیت لاشه مورد بررسی قرار گرفتند. چهار تیمار از نظر انرژی قابل متابولیسم متفاوت در نظر گرفته شدند که شامل 0/2، 3/2، 6/2 و 9/2 مگاکالری در کیلوگرم بودند. طول دوره مطالعه 120 روز بوده و تمام برهها کشتار شده و ترکیبات لاشه مورد مقایسه قرار گرفت. میانگین افزایش وزن روزانه به ترتیب 230، 252، 267 و 259 گرم در روز به ترتیب برای تیمارهای 1 تا 4 حاصل شد (01/0P<). علاوه بر این سطح انرژی پایینتر سبب افزایش ضریب تبدیل تا 19 درصد (01/0P<) و سبب افزایش نسبت خوراک به افزایش وزن گردید (01/0P<) و همچنین سبب کاهش کیفیت لاشه گردید (05/0P<). افزایش غلظت انرژی سبب بهبود بازدهی انرژی گردید اما سبب افزایش چربی موجود در لاشه گردید. علاوه بر چربتر شدن لاشه در جیرههای با انرژی بالا، دنبه بیشتری نیز در تیمار 4 به دست آمد که نشان دهنده انرژی پایینتر در این تیمار بوده است. مقادیر وزن لاشه خالص برای تیمارهای 1 تا 4 برابر 7/12، 1/14، 7/14 و 7/12 کیلوگرم بود. در نهایت بهترین بازدهی برای تیمار سوم حاصل گردید. بر اساس نتایج به دست آمده با توجه به شرایط موجود در این آزمایش سطح انرژی 6/2 مگاکالری قابلیت توصیه به برههای نر لری بختیاری بود.
AOAC. (2000). Official Methods of Analysis. 15th Ed. Association of Official Analytical Chemists, Arlington, VA, USA.
Beauchemin K.A., McCelland L.A., Jones S.D.M. and Kozub G.C. (1995). Effects of crude protein content, degradability and energy concentration of the diet on growth and carcass characteristics of market lambs fed high concentrate diets. Canadian J. Anim. Sci. 75, 387-395.
Boggs D.L., Bergen W.G. and Hawkins D.R. (1987). Effects of tallow supplementation and protein withdrawal on ruminal fermentation, microbial synthesis and site of digestion. J. Anim. Sci. 64, 907-914.
Dinius D.A. and Baumgardt B.R. (1970). Regulation of food intake in ruminants. 6. Influence of caloric density of pelleted rations. J. Dairy Sci. 53, 311-316.
El-karim A.I.A. and Owen J.B. (1987). Post-weaning growth performance, carcass characteristics and preliminary heritability estimates for some carcass triads of two types of Sudan desert sheep on intensive feeding. J. Agric. Sci. 109, 531-538.
Farid A. (1991). Carcass physical and chemical composition of three fat tailed breeds of sheep. Meat Sci. 29, 109-120.
Farid A., Makarechian M. and Sefidbakht N. (1977). Cross breeding of Iranian fat tailed sheep: lamb performance of Karakul, Mehraban and Naeini breeds. J. Anim. Sci. 44, 542-548.
Gatenby R.M. (1986). Sheep Production in the Tropics and the Sub-Tropics. Longman, New York, USA.
Givens D.I. and Moss A.R. (1994). Effect of breed, age and bodyweight of sheep on the measurement of apparent digestibility of dried grass. Anim. Feed Sci. Technol. 46, 155-162.
Haddad S.G. and Husein M.Q. (2004). Effect of dietary energy density on growing performance and slaughtering characteristics of fattening Awassi lambs. Livest. Prod. Sci. 87, 171-177.
Koc H. (1996). The effect of sex and initial body weight of the fattening and carcass characteristics of Karaman lambs and economic analysis of fattening. MS Thesis. Graduate School of Natural and Applied Science, Gaziosmanpasa Univ., Turkey.
Landim A.V., Castanheira M., Fioravanti M.C.S., Pacheco A., Cardoso M.T.M., Louvandini H. and Mc Manus C. (2011). Physical, chemical and sensorial parameters for lambs of different groups, slaughtered at different weights. Trop. Anim. Health Prod. 43, 1089-1096.
Lourenco A.L.G., Dias-da-Silva A.A., Fonseca A.J.M. and Azevedo J.T. (2000). Effects of live weight, maturity and genotype of sheep fed a hay-based diet, on intake, digestion and live weight gain. Livest. Prod. Sci. 63, 291-296.
Mahgoub O., Lu C.D. and Early R.J. (2000). Effects of 1 dietary energy density on feed intake, body weight gain and carcass chemical composition of Omani growing lambs. Small Rumin. Res. 37, 35-42.
NRC. (1985). Nutrient Requirements of Sheep. 7th Ed. National Academy Press, Washington, DC, USA.
Perez P., Maino M., Mardones G. and Pokniak J. (2002). Carcass charachtersrics and meat quality of Suffolk Down suckling lambs. Small Rumin. Res. 44, 233-240.
Ranilla M.J., Carro M., Valdes C., Giraldez F. and Lopez S. (1997). A comparative study of ruminal activity in Churra and Merino sheep offered alfalfa hay. Anim. Sci. 65, 121-128.
SAS Institute. (1996). SAS®/STAT Software, Release 6.11. SAS Institute, Inc., Cary, NC. USA.
Sayili M., Cimen M. and Karaalp M. (2009). The effects of different initial weight and sex on the fattening performance and economic analysis of fat-tailed lambs in pasture feeding in Turkey. Bulgharian J. Agri. Sci. 15, 435-440.
Shadnoush G.H., Ghorbani G.R. and Edris M.A. (2004). Effect of different energy levels in feed and slughter weights on carcass and chemical composition of Lori- Lori-Bakhtiari ram lambs. Small Rumin. Res. 51(3), 243-249.
Snowder D.G., Glimp H.A. and Field R.A. (1994). Carcass characteristics and optimal laughter weight in four breeds of sheep. J. Anim. Sci. 72, 932-937.
Yakan A. and Unal N. (2010). Meat production traits of a new sheep breed called Bafra in Turky 1. Fattening, slughter and carcass characteristics of lambs. Trop. Anim. Health Prod. 42, 751-759.
Yousefi A.R., Kohram H., Zare-Shahneh A., Nik-khah A. and Campbell A.W. (2012). Comparison of the meat quality and fatty acid composition of traditional fat-tailed (Chall) and tailed (Zel) Iranian sheep breeds. Meat Sci. 92, 417-422.