اثرات اسیدیفایر و جاذب سم بر عملکرد، خصوصیات لاشه، فراسنجههای خونی، جمعیت میکروبی و مورفولوژی روده در جوجههای گوشتی
Subject Areas : Camelم.ر. حیدری 1 , ع.ا. صادقی 2 , و. رضاییپور 3
1 - Department of Animal Science, Science and Research Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran
2 - Department of Animal Science, Science and Research Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran
3 - Department of Animal Science, Qaemshahr Branch, Islamic Azad University, Qaemshahr, Iran
Keywords: مورفولوژی, جوجه گوشتی, میکروبی, اسیدیفایر, جاذب سم,
Abstract :
آزمایشی به منظور بررسی اثرات اسیدیفایر و جاذب سم بر عملکرد، خصوصیات لاشه، فراسنجههای خونی، جمعیت میکروبی و مورفولوژی روده در جوجههای گوشتی انجام شد. تعداد 256 قطعه جوجه گوشتی یکروزه در چهار تیمار آزمایشی، هر یک با 4 تکرار توزیع شدند. تیمارهای آزمایش شامل یک جیره پایه و جیره پایه همراه با توکسین بایندر، اسیدیفایر و یا استفاده توام توکسین بایندر و اسیدیفایر بود. در انتهای هر فاز، صفات عملکرد شامل میزان مصرف خوراک، افزایش وزن و ضریب تبدیل غذایی اندازهگیری شد. در روزهای 24 و 42 دوره آزمایش از هر پن یک جوجه انتخاب و صفات عملکرد لاشه، فراسنجههای خونی، جمعیت میکروبی روده و مورفولوژی روده اندازهگیری شدند. نتایج این تحقیق نشان داد که تیمارهای آزمایش تأثیری بر عملکرد رشد جوجههای گوشتی نداشتند. بیشترین وزن کبد و قلب مربوط به جوجههای گوشتی دریافت کننده جیره حاوی توکسین بایندر بود. تیمارهای آزمایشی تأثیر معنیداری بر فراسنجههای ایمنی خون (تیتر آنتی بادی) و جمعیت میکروبی روده نداشتند. نتایج نشان داد که جوجههای دریافتکننده جیره شماره 4 (توکسین بایندر همراه با اسیدیفایر) و شماره 3 (توکسین بایندر) به ترتیب کمترین مقدار کلسترول و تریگلیسرید و نیز پروتئین، اسید اوریک و آنزیم کبدی را به خود اختصاص دادند. در صفات ریخت شناسی روده، استفاده همزمان از اسیدیفایر و توکسین بایندر سبب بهبود معنیدار صفات مورفولوژی روده در جوجههای گوشتی شد. بر اساس نتایج این تحقیق میتوان از مخلوط اسیدیفایر و توکسین بایندر در جیره جوجههای گوشتی استفاده کرد بدون اینکه تأثیر منفی بر عملکرد رشد جوجه گوشتی داشته باشد.
Agboola A., Omidiwura B., Odu O., Odupitan F. and Iyayi E. (2015). Effect of probiotic and toxin binder on performance, intestinal microbiota and gut morphology in broiler chickens. J. Anim. Sci. Adv. 5, 1369-1379.
Ao T., Cantor A.H., Pescatore A.J., Ford M.J., Pierce J.L. and Dawson K.A. (2009a). Effect of enzyme supplementation and acidification of diets on nutrient digestibility and growth performance of broiler chicks. Poult. Sci. 88, 111-117.
Ao T., Cantor A.H., Pescatore A.J., Ford M.J., Pierce J.L. and Dawson K.A. (2009b). Effect of enzyme supplementation and acidification of diets on nutrient digestibility and growth performance of broiler chicks1. Poult. Sci. 88, 111-117.
Aviagen. (2012). Ross Broiler Management Manual. Aviagen Incorporated, Huntsville, Alabama, USA.
Azizpour A. and Moghadam N. (2015). Assessment of serum biochemical parameters and pathological changes in broilers with chronic aflatoxicosis fed glucomannan-containing yeast product (Mycosorb) and sodium bentonite. Bull. Vet. Inst. Pulawy. 59, 205-211.
Cengiz O., Koksal B., Tatli O., Sevim O., Avci H., Epikmen T., Beyaz D., Buyukyoruk S., Boyacioglu M. and Uner A. (2012). Influence of dietary organic acid blend supplementation and interaction with delayed feed access after hatch on broiler growth performance and intestinal health. Vet. Med. 57, 515-528.
Cherrington C.A., Hinton M. and Chopra I. (1990). Effect of short chain organic acids on macromolecular synthesis in Escherichia coli. J. Appl. Microbiol. 68, 69-74.
Chaveerach P., Keuzenkamp D.A., Lipman L.J.A. and Van Knapen F. (2004). Effect of organic acids in drinking water for young broilers on campylobacter infection, volatile fatty acid production, gut microflora and histological cell changes. Poult. Sci. 83, 330-334.
Eftekhari A., Rezaeipour V. and Abdullahpour R. (2015). Effects of acidified drinking water on performance, carcass, immune response, jejunum morphology, and microbiota activity of broiler chickens fed diets containing graded levels of threonine. Livest. Sci. 180, 158-163.
Eftekhari A., Rezaeipour V. and Zaefarian F. (2017). Effects of blend of organic acids supplementation with different levels of dietary protein on performance, carcass traits and microbiota profile in broiler chickens. Pp. 54-62 in Proc. 28th Ann. Australian Poult. Sci. Symp., Sydney, Australia.
Emami N.K., Naeini S.Z. and Ruiz-Feria C. (2013). Growth performance, digestibility, immune response and intestinal morphology of male broilers fed phosphorus deficient diets supplemented with microbial phytase and organic acids. Livest. Sci. 157, 506-513.
García V., Catalá-Gregori P., Hernández F., Megías M.D. and Madrid J. (2007). Effect of formic acid and plant extracts on growth, nutrient digestibility, intestine mucosa morphology, and meat yield of broilers. J. Appl. Poult. Res. 16, 555-562.
Ghahri H., Habibian R. and Fam M.A. (2010). Evaluation of the efficacy of esterified glucomannan, sodium bentonite, and humic acid to ameliorate the toxic effects of aflatoxin in broilers. Turkish J. Vet. Anim. Sci. 34, 385-391.
Hashemi S.R., Zulkifli I., Davoodi H., Zunita Z. and Ebrahimi M. (2012). Growth performance, intestinal microflora, plasma fatty acid profile in broiler chickens fed herbal plant (Euphorbia hirta) and mix of acidifiers. Anim. Feed Sci. Technol. 178, 167-174.
Leeson S., Diaz G.J. and Summers J.D. (1995). Poultry metabolic disorders and mycotoxins. MS Thesis. University of Guelph, Ontario, Canada.
Manafi M. and Khosravinia H. (2012). Effects of aflatoxin on the performance of broiler breeders and its alleviation through herbal mycotoxin binder. J. Agric. Sci. Technol. 15, 55-63.
Manafi M., Khalaji S. and Hedayati M. (2016). Assessment of a probiotic containing bacillus subtilis on the performance and gut health of laying Japanese quails (Coturnix coturnix japonica). Rev. Bras. Ciênc. Avíc. 18, 599-606.
Mohamed M., El-Daly E.F., El-Azeem N.A.A., Youssef A.W. and Hassan H. (2014). Growth performance and histological changes in ileum and immune related organs of broilers fed organic acids or antibiotic growth promoter. Int. J. Poult. Sci. 13, 602-610.
Ogunwole O., Abu O. and Adepoju I. (2011). Performance and carcass characteristics of broiler finishers fed acidifier based diets. Pakistanian J. Nutr. 10, 631-636.
Oliveira A., Keller K., Deveza M., Keller L., Dias E., Martini-Santos B., Leitao D., Cavaglieri L. and Rosa C. (2015). Effect of three different anti-mycotoxin additives on broiler chickens exposed to aflatoxin B1. Arch. Med. Vet. 47, 175-183.
Pappas A., Tsiplakou E., Georgiadou M., Anagnostopoulos C., Markoglou A., Liapis K. and Zervas G. (2014). Bentonite binders in the presence of mycotoxins: Results of in vitro preliminary tests and an in vivo broiler trial. Appl. Clay. Sci. 99, 48-53.
Pasha T.N., Farooq M.U., Khattak F.M., Jabbar M.A. and Khan A.D. (2007). Effectiveness of sodium bentonite and two commercial products as aflatoxin absorbents in diets for broiler chickens. Anim. Feed Sci. Technol. 132, 103-110.
Ricke S. (2003). Perspectives on the use of organic acids and short chain fatty acids as antimicrobials. Poult. Sci. 82, 632-639.
SAS Institute. (1999). SAS®/STAT Software, Release 5. SAS Institute, Inc., Cary, NC. USA.
Smith T., Boermans H. and Woodward B. (2005). Effects of feed-borne Fusarium mycotoxins on hematology and immunology of laying hens. Poult. Sci. 84, 1841-1850.
Swamy H., Smith T., Karrow N. and Boermans H. (2004). Effects of feeding blends of grains naturally contaminated with Fusarium mycotoxins on growth and immunological parameters of broiler chickens. Poult. Sci. 83, 533-543.
Wang R., Fui S., Miao C. and Feng D. (2006). Effects of different mycotoxin adsorbents on performance, meat characteristics and blood profiles of avian broilers fed mold contaminated corn. Asian-Australian J. Anim. Sci. 19, 72-79.