اثرات استفاده از سطوح مختلف گیاه دارویی خرفه بر عملکرد، صفات کیفی
Subject Areas : Camel
1 - Department of Animal Science, Maragheh Branch, Islamic Azad University, Maragheh, Iran
Keywords: گیاهان دارویی, مرغهای تخمگذار, صفات تخم مرغ, متابولیتهای خون, تولید تخممرغ,
Abstract :
این آزمایش به منظور ارزیابی اثرات استفاده از سطوح مختلف گیاه دارویی خرفه بر عملکرد، صفات تخم مرغ و فراسنجههای بیوشیمیایی و ایمنی خون مرغهای تخمگذار انجام گرفت. تعداد 180 قطعه مرغ بالغ تخمگذار سویههای لاین W36- از سن 65 تا 76 هفتگی در یک طرح کاملاً تصادفی با 5 تیمار و 3 تکرار (12 قطعه مرغ در هر تکرار) مورد استفاده قرار گرفتند. تیمارهای آزمایشی شامل شاهد (بدون استفاده از گیاه خرفه) و گروههای آزمایشی 2، 3، 4 و 5 که تقریباً حاوی 5/0، 1، 5/1 و 2 درصد گیاه دارویی خرفه بودند. استفاده از سطوح مختلف گیاه دارویی خرفه به صورت معنیداری عملکرد، صفات کیفی تخم مرغ و فراسنجههای بیوشیمیایی و ایمنی خون مرغها را تحت تأثیر قرار داد (05/0>P). بیشترین مقادیر مربوط به وزن تخم مرغ، درصد تولید تخممرغ، تولید تودهای، خوراک مصرفی، بهترین ضریب تبدیل خوراک، بالاترین شاخص رنگ زرده، بیشترین درصد سفیده و بالاترین مقدار لیپوپروتئینهای با چگالی بالا (HDL) خون با استفاده از 2 درصد گیاه خرفه بدست آمدند. بالاترین درصد هموگلوبین خون با استفاده از 1 درصد گیاه خرفه مشاهده شد. نتیجه نهایی نشان داد که استفاده از گیاه خرفه تا 2 درصد جیره مرغهای تخمگذار اثرات مثبتی بر عملکرد و صفات کیفی تخم مرغ دارد.
AOAC. (2002). Official Methods of Analysis. 16th Ed. Association of Official Analytical Chemists, Arlington, VA.
Card L.E. and Nesheim M.C. (1972). Poultry Production. Lea and Febiger. Philadelphia. USA.
Dougnon T., Anago C. and Assogha M.N. (2012). Effect of Portulaca oleracea and extra egg in eggs stimulation in ISA brown layer: comparative study. Int. J. Sci. Nat. 3(1), 69-74.
Francois R. (2006). Active plant extracts show promise in poultry production. Poult. Int. 5, 28-31.
Frankic T., Voljc M., Salobir J. and Rezar V. (2009). Use of herbs and spices and their extracts in animal nutrition. Acta Agric. Slov. 94, 95-102.
Gross W.B. and Siegel H.S. (1983). Evaluation of the heterophil / lymphocyte ratio as ameasure of stress in chickens. Avian Dis. 27, 972-979.
Kaveh S. (2012). The effects of different levels of Portulaca oleraceagrains on growthperformance, blood biochemical and immunity system of broilers. MS Thesis. Ferdowsi Univ., Mashhad.
Levic J., Sinisa M., Djuragic O. and Slavica S. (2008). Herbs and organic acids as an alternative for antibiotic growth promoters. Arch. Zoot. 11, 5-11.
NRC. (1994). Nutrient Requirements of Poultry, 9th Rev. Ed. National Academy Press, Washington, DC.
Nobakht A. and Mehmannavaz Y. (2010). Investigation the effects of using of Thymusvulgaris,Lamiaceae menthapiperita, Oreganum valgare medicinal plantson performance, egg quality, blood and immunity parameters of layinghens. Iranian J. Anim. Sci. 41, 129-136.
Nobakht A. and Mehmannavaz Y. (2013). The effects different levels of nettle medicinal plant on performance, egg traits and blood biochemical and immunity cells of laying hens. Res. J. Anim. Sci. 22, 35-45.
SAS Institute. (2005). SAS®/STAT Software, Release 9.12. SAS Institute, Inc., Cary, NC.
Sayedpiran S.A., Nobakht A. and Khodaei S. (2011). The effects of using of probiotic, organic acid and blends of some medicinal herbs on performance, egg quality, blood biochemical andimmunity parameters of laying hens. Tabriz Islamic Azad. Univ. Vet. J. 5, 1111-1122.
Simopoulos A.P., Norman H.A., Gillaspy J.E. and Duke J.A. (1992). Common purslane: a source of omega-3 fatty acids and antioxidants. J. Am. Coll. Nutr. 11, 374-382.
Srinivasan K. (2005). Spices as influencers of body metabolism: an overview of three decades of research. Food Res. Int. 38, 77-86.
Suresh D. and Srinivasan K. (2007). Studies on thein vitro absorption of spice principles-curcumin, capsaicin and piperine in rat intestines. Food Chem. Toxicol. 45, 1437-1442.
Waugh A. and Grant A. (2001). Anatomy and Physiology in Health and Illness. 9th Ed. Churchill. Livingstone, Elsevier Science Limited.
Yung G. and Sun M. (2013). Effects of Portulaca oleracea polysaccharide on growth performance, blood hormonessecretion and serum lipid of chicken.J. Chin. Cereal. Oil. Assoc. 2, 17-23.
Zargari A. (1990). Herbal Medicines. Publication of Tehran University, Tehran.
Zeinali P., Lotfi E., Naeimipour H. and Jafari Y. (2012). A study on effects of Portulaca oleracea plant on growth performance and some carcass traits of Japanese quail. J. Livest. Res. 1, 29-34.
Zhao X.H., Yanh X.F. and Zhang X.H. (2012).Effect of Portulaca oleracea extracts on growth performance and microbial populations in ceca of broilers. Poult. Sci. 92(5), 1343-1347.