اثر جلبک گونه سارگاسوم و ویتامین E بر ماندگاری گوشت غنی شده با روغن ماهی در جوجههای گوشتی
Subject Areas : Camelف. آرمین 1 , ش. رحیمی 2 , ع. مهدی آبکنار 3 , ی. غفرانی ایواری 4 , ح. ابراهیمی 5
1 - Department of Poultry Science, Faculty of Agriculture, Tarbiat Modares University, Tehran, Iran
2 - Department of Poultry Science, Faculty of Agriculture, Tarbiat Modares University, Tehran, Iran
3 - Fisheries Research Center, Chabahar, Iran
4 - Department of Poultry Science, Faculty of Agriculture, Tarbiat Modares University, Tehran, Iran
5 - Fisheries Research Center, Chabahar, Iran
Keywords: جوجه گوشتی, ویتامین E, روغن ماهی, جلبک دریایی, ماندگاری گوشت,
Abstract :
این مطالعه به منظور بررسی اثر جلبک قهوهای دریایی و ویتامین E بر ماندگاری گوشت مرغ غنی شده با روغن ماهی انجام شد. در این آزمایش 360 قطعه جوجه گوشتی یکروزه (آربوراکرز پلاس) که به صورت تصادفی در 6 تیمار با 4 تکرار شامل 15 جوجه اختصاص داده شدند. گروههای آزمایشی شامل: گروه مصرف کننده جیره پایه (ذرت و سویا)، جیره پایه به همراه روغن ماهی، جیره پایه به همراه ویتامین E، جیره پایه به همراه روغن ماهی و ویتامین E، جیره پایه به همراه روغن ماهی و 5 درصد جلبک دریایی خشک شده و جیره پایه به همراه روغن ماهی و 10 درصد جلبک دریایی خشک شده بودند. روغن ماهی و ویتامینE در 2 هفته آخر پرورش استفاده شد. جوجهها در روز 42 کشتار شده و نمونههای گوشت تهیه شده در دمای 4 درجه سانتی گراد نگهداری شدند. میزان مالوندیآلدهید موجود در نمونهها در روزهای 0، 3 و 6 بعد از کشتار اندازهگیری شد. نتایج نشان داد که روغن ماهی باعث افزایش پراکسیداسیون گوشت شده و گذشت زمان باعث افزایش شدت آن میشود. تیمارهای دریافت کننده ویتامین E پایینترین میزان مالوندیآلدهید را نشان داند و همچنین باعث افزایش ماندگاری گوشتهای غنی شده با روغن ماهی شدند. مصرف 10 درصد جلبک دریایی ماندگاری گوشت نواحی سینه و ران را در روزهای 3 و 6 بعد از کشتار افزایش داد. بررسی پروفیل اسیدهای چرب نشان داد که استفاده از روغن ماهی باعث انباشت معنی دار اسید چرب امگا 3 در عضلههای ران و سینه میشود. همچنین مصرف همزمان روغن ماهی با جلبک دریایی باعث افزایش انباشت امگا 3 در عضله ران شد. ازطرفی مصرف جلبک دریایی سبب کاهش معنی دار میزان کلسترول و تریگلیسیرید سرم خون جوجهها شد. به صورت کلی مصرف ویتامین E و جلبک قهوهای دریایی باعث افزایش ماندگاری گوشتهای غنی شده با امگا 3 شد.
AOAC. (2000). Official Methods of Analysis. Vol. 17th Ed. Association of Official Analytical Chemists, Arlington, VA, USA.
Avila-Ramos F., Pro-Martínez A., Sosa-Montes E., Cuca-García J.M., Becerril-Pérez C.M., Figueroa-Velasco J.L. and Narciso-Gaytán C. (2012). Effects of dietary oregano essential oil and vitamin E on the lipid oxidation stability of cooked chicken breast meat. Poult. Sci. 91(2), 505-511.
Barja G., Cadenas S., Rojas C., Perez-Campo R., Lopez-Torres M., Prat J. and Pamplona R. (1996). Effect of dietary vitamin E levels on fatty acid profiles and nonenzymatic lipid peroxidation in the guinea pig liver.Lipids. 31, 963-970.
Brigelius-Flohé R. and Traber M.G. (1999). Vitamin E: function and metabolism. FASEB J. 13, 1145-1155.
Carrillo S., Lopez E., Casas M.M., Avila E., Castillo R.M., Carranco M.E., Calvo C. and Perez-Gil F. (2008). Potential use of seaweeds in the laying hen ration to improvethe quality of ω-3 fatty acid enriched eggs. J. Appl. Phycol. 20, 721-728.
Cherian G., Wolfe F.H. and Sim J.S. (1996). Dietary oils with added tocopherols: effects on egg or tissue tocopherols, fatty acids and oxidative stability. Poult. Sci. 75, 423-432.
Cho S.H. and Choi Y.S. (1994). Lipid peroxidation and antioxidant status is affected by different vitamin E levels when feeding fish oil. Lipids. 29, 47-52.
Cox S., Turley G.H., Rajauria G., Abu-Ghannam N. and Jaiswal A.K. (2013). Antioxidant potential and antimicrobial efficacy of seaweed (Himanthalia elongata) extract in model food systems. J. Appl. Phyco. 26, 1823-1831.
De Lange C.F.M. (2000). Overview of determinants of the nutritional value of feed ingredients. Pp. 17-32 in Feed evaluation principles and practices. P.J. Moughan, M.W.A. Verstegan and M.I. Visser-Reyneveld, Eds. Wageningen Press, Netherlands.
Dvir I., Chayoth R., Sod-Moriah U., Shany S., Nyska A., Stark A.H. and Arad S.M. (2000). Soluble polysaccharide and biomass of red microalga Porphyridium sp. alter intestinal morphology and reduce serum cholesterol in rats. Br. J. Nutr. 84(4), 469-476.
Eid Y.Z., Ohtsuka A. and Hayashi K. (2003). Tea polyphenols reduce glucocorticoid-induced growth inhibition and oxidative stress in broiler chickens.Br. Poult. Sci. 44(1), 127-132.
Farhoomand P. and Checaniazer S. (2009). Effects of graded levels of dietary fish oil on the yield and fatty acid composition of breast meat in broiler chickens. J. Appl. Poult. Res. 18, 508-513.
Galobart J., Barroeta A.C., Baucells M.D. and Guardiola F. (2001). Lipid oxidation in fresh and spray-dried eggs enriched with ω-3 and ω-6 polyunsaturated fatty acids during storage as affected by dietary vitamin E and canthaxanthin supplementation. Poult. Sci. 80, 327-337.
Gardiner G.E., Campbell A.J., O’Doherty J.V., Pierce E., Lynch P.B., Leonard F.C., Stanton C., Ross R.P. and Lawlor P.G. (2008). Effect of Ascophyllum nodosum extract on growth performance, digestibility, carcass characteristics and selected intestinal microflora populations of grower-finisher pigs. Anim. Feed Sci. Technol. 141, 259-273.
Ginzberg A., Cohen M., Sod-Moriah U.A., Shany S., Rosenshtrauch S.M. and Arad A. (2000). Chicken fed with biomass of red microalga Porphyridium sp. have reducedblood cholesterol level and modified fatty acid composition in egg yolk. J. Appl. Phycol. 12, 325-330.
Goni I., Brenes A., Centeno C., Viveros A., Saura-Calixto F., Rebole A., Arija I. and Estevez R. (2007). Effect of dietary grape pomace and vitamin E on growth performance, nutrient digestibility and susceptibility to meat lipid oxidation in chickens. Poult. Sci. 86, 508-516.
Grau A., Codony R., Grimpa S., Baucells M.D. and Guardiola F. (2001a). Cholesterol oxidation in frozen dark chicken meat: influence of dietary fat source and α-tocopherol and ascorbic acid supplementation. Meat Sci. 57, 197-208.
Grau A., Guardiola F., Grimpa S., Barroeta A.C. and Codony R. (2001b). Oxidative stability of dark chicken meat through frozen storage: influence of dietary fat and α-tocopherol and ascorbic acid supplementation. Poult. Sci. 80, 1630-1642.
Grigorova S., Surdjiika S., Banskalieva V. and Dimitrov G. (2006). Tha effect of biomass from algae of Chlorella genus on the biochemical characteristics of table eggs. J. Centr. European Agric. 7(1), 111-116.
Guetchom B., Venne D., Chénier S. and Chorfi Y. (2012). Effect of extra dietary vitamin E on preventing nutritional myopathy in broiler chickens. J. Appl. Poult. Res. 21, 548-555.
Guo Y., Tang Q., Yuan J. and Jiang Z. (2001). Effect of supplementation with vitamin E on broiler chicks and the stability of thigh meat again oxidative deterioration. Anim. Feed Sci. Technol. 89, 165-173.
Ikeda I., Imasato Y., Sasaki E., Nakayama M., Nagao H., Takeo T., Yayabe F. and Sugano M. (1992). Tea catechins decrease micellar solubility and intestinal absorption of cholesterol in rats. Biochim. Biophys. Acta. 112(7), 141-146.
Jimenez-Escrig A. and Cambrodon I.G. (1999). Nutritional evaluation and physiological effects of edible marine macroalgae. Arch. Latinoam Nutr. 49,114-120.
Jimenez-Escrig A., Jimenez-Jimenez I., Pulido R. and Saura-Calixto F. (2001). Antioxidant activity of fresh and processed edible seaweeds. J. Sci. Food Agricul. 81, 530-534.
Kang H.K., Salim H.M., Akter N., Kim D.W., Kim J.H., Bang H.T. and Suh O.S. (2013). Effect of various forms of dietary Chlorella supplementation on growth performance, immune characteristics and intestinal microflora population of broiler chickens. J. Appl. Poult. Res. 22(1), 100-108.
Kanner J. (1994). Oxidative processes in meat products: quality implications. Meat Sci. 36, 169-189.
Korver D.R., Roura E. and Klasing K.C. (1998). Effect of dietary energy level and oil source on broiler performance and response to an inflammatory challenge. Poult. Sci. 77, 1217-1227.
Lim S.N., Cheung P.C.K., Ooi V.E.C. and Ang P.O. (2002). Evaluation of antioxidative activity of extracts from a brown seaweed, Sargassum siliquastrum. J. Agric. Food Chem. 50, 3862-3866.
Metcalf L.C., Schmitz A.A. and Pelka J.R. (1996). Rapid preparation of methylestersfrom lipid for gas chromatography analysis.Anal. Chem. 38, 514-515.
Narciso-Gaytán C., Shin D., Sams A.R., Keeton J.T., Miller R.K., Smith S.B. and Sánchez-Plata M.X. (2011). Lipid oxidation stability of ω-3 and conjugated linoleic acid-enriched sous vide chicken meat. Poult. Sci. 90(2), 473-480.
NRC. (1994). Nutrient Requirements of Poultry, 9th Rev. Ed. National Academy Press, Washington, DC., USA.
Rahmani H.R., Gheisari A.A., Taheri R., Khodami A. and Toghyani M. (2008). The effect of green leave tea and vitamin E in diet on performance and maintenance priod on meat oxidative stability in broiler chicks. J. Sci. Technol. Agric. Nat. Resour. 43,403-411.
Rivas-Cañedo A., Apeleo E., Muiño I., Pérez C., Lauzurica S., Pérez-Santaescolástica C. and de la Fuente J. (2013). Effect of dietary supplementation with either red wine extract or vitamin E on the volatile profile of lamb meat fed with ω-3 sources. Meat Sci. 93(2), 178-186.
Rymer C., Gibbs R.A., Givens D.I. (2010). Comparison of algal and fish sources on the oxidative stability of poultry meat and its enrichment with ω-3 polyunsaturated fatty acids. Poult. Sci. 89(1), 150-159.
SAS Institute. (1999). SAS®/STAT Software, Release 6.01. SAS Institute, Inc., Cary, NC. USA.
Shon M.Y., Kim T.H. and Sung N.J. (2003). Antioxidants and free radical scavenging activity of Phellinus baumii (Phellinus of Hymenochaetaceae) extracts. Food Chem. 82, 593-597.
Surai P.F. and Sparks N.H.C. (2000). Tissue specific fatty acid and α-Tocopherol profiles in male chickens depending on dietary tuna oil and vitamin E provision. Poult. Sci. 79, 1132-1142.
Wen J.S.N., Mccarthy F.M., Higgins P.A., Morrissey D., Buckley J. and Sheehy P.J.A. (1997). Effect of dietary α-tocopheryl acetate on the uptake and distribution of α-tocopherol in turkey tissues and lipid stability. Iranian J. Agric. Food Res. 36, 65-74.
Xiao R., Power R.F., Mallonee D., Crowdus C., Brennan K.M., Ao T. and Dawson K.A. (2011). A comparative transcriptomic study of vitamin E and an algae-based antioxidant as antioxidative agents: Investigation of replacing vitamin E with the algae-based antioxidant in broiler diets. Poult. Sci. 90(1), 136-146.
Yan X.J., Chuda Y., Suzuki M. and Nagata T. (1999). Fucoxanthin as themajor antioxidant in Hijikia fusiformis. Biosci. Biotechnol. Agrochem. 63, 605-607.
Yuan Y.V. and Walsh N.A. (2006). Antioxidant and antiproliferative activities of extracts from a variety of edible seaweeds. Food Chem. Toxicol. 44, 1144-1150.
Yugarani Y., Tan B.K.H., Tech M. and Das N.P. (1992). Effects of polyphenolic natural products on the lipid profiles of rats fed high fat diet. Lipids. 27, 181-186.