مکملسازی پودر سیر در جیره میتواند باعث تخفیف اثرات نامطلوب کمبود کولین بر سلامت کبد و سیستم ایمنی جوجههای گوشتی شود
Subject Areas : Camelب. نویدشاد 1 , ز. مقصودی 2 , س. نیکبین 3 , ع. کلانتری حصاری 4
1 -
2 -
3 -
4 -
Keywords:
Abstract :
اثرات سطوح مختلف کولین و پودر سیر بر بازدهی، سلامت کبد و پاسخ ایمنی جوجههای گوشتی در مطالعه حاضر بررسی گردید. یک آزمایش فاکتوریل با 2 سطح کولین در جیره (سطح توصیه شده در راهنمای جوجه گوشتی راس 308 و 25 درصد کمتر از سطح توصیه شده) و 3 سطح پودر سیر در جیره (0، 5 یا 10 گرم در کیلوگرم جیره) با استفاده از جوجههای گوشتی راس 308 انجام شد. چهارصد و هشتاد قطعه جوجه گوشتی یکروزه به طور تصادفی به 6 گروه تیماری تقسیم شدند شامل 4 تکرار قفس و 20 پرنده در هر قفس. طی دوره پایانی (25 تا 42 روزگی)، مکملسازی جیره با 5 و 10 گرم در کیلوگرم پودر سیر، مصرف خوراک را افزایش داد. در دوره پایانی و کل دوره آزمایش، مکملسازی جیره با 10 گرم در کیلوگرم پودر سیرافزایش وزن روزانه را بهبود بخشید. طی دوره پایانی و کل دوره آزمایش، افزایش وزن روزانه پرندههای تغذیه شده با جیره با سطح کولین پایین، کمتر از پرندههای تغذیه شده با سطح توصیه شده بود. طی دوره پایانی کل دوره آزمایش، کمبود کولین جیره، ضریب تبدیل غذایی را افزایش داد. کمبود کولین باعث کاهش سطح IgM سرم شد و سطح IgM در جوجههای تغذیه شده با 5 گرم در کیلوگرم پودر سیر بالاتر بود. همچنین، پودر سیر در سطح 10 گرم در کیلوگرم جیره، کل سلولهای سفید خون را افزایش و تعداد هتروفیلها را کاهش داد. جیرههای با کمبود کولین و 10 گرم در کیلوگرم پودر سیر در جیره ذخایر چربی کبد را افزایش داد. سطوح آنزیم کراتین فسفاتاز (CPK) در سرم جوجههای تغذیه شده با جیرههای با کمبود کولین بالاتر از پرندههای تغذیه شده با سطح توصیه شده کولین بود. مصرف پودر سیر در سطح 10 گرم در کیلوگرم، سطوح آنزیم CPK را در مقایسه با جیرههای حاوی سطح 0 یا 5 گرم در کیلوگرم پودر سیر، کاهش داد. کمبود کولین و همچنین مصرف پودر سیر در جیره صرف نظر از دز مصرفی، سطوح تریگلیسرید و VLDL سرم را کاهش داد. با این وجود، سطح HDL سرم در جوجههای تغذیه شده با 5 گرم در کیلوگرم پودر سیر در مقایسه با پرندههای تغذیه شده با جیرههای بدون پودر سیر کاهش یافت. یافتههای این مطالعه پیشنهاد مینماید که اثر پودر سیر در تخفیف اثرات نامطلوب ناشی از کمبود کولین به واسطه بهبود متابولیسم لیپید نبوده و به احتمال بیشتر ناشی از اثرات سودمند سیر در افزایش مصرف خوراک است که باعث افزایش کولین مصرفی و بهبود عملکرد سیستم ایمنی میشود.
