بررسی جایگزینی یونجه با علوفه شنبلیله در جیرههای غنی از کنسانتره در آزمایشگاه
Subject Areas : Camelف. فریور 1 , ن.م. تربتی نژاد 2 , ی. جعفری آهنگری 3 , س. حسنی 4 , آ.م. قره باش 5 , م. مهاجر 6
1 - Department of Animal Science, Faculty of Agricultural Science and Natural Resources, University of Gonbad Kavoos, Gonbad Kavoos, Iran
2 - Department of Animal Nutrition, Faculty of Animal Science, Gorgan University of Agricultural Science and Natural Resources, Gorgan, Iran
3 - Department of Animal Nutrition, Faculty of Animal Science, Gorgan University of Agricultural Science and Natural Resources, Gorgan, Iran
4 - Department of Animal Nutrition, Faculty of Animal Science, Gorgan University of Agricultural Science and Natural Resources, Gorgan, Iran
5 - Department of Animal Science, Faculty of Agricultural Science and Natural Resources, University of Gonbad Kavoos, Gonbad Kavoos, Iran
6 - Agriculture Jihad Organization of Gorgan, Gorgan, Iran
Keywords: شنبلیله, یونجه, تولید گاز,
Abstract :
این تحقیق به منظور بررسی امکان جایگزینی علوفه یونجه با علوفه شنبلیله برای نشخوارکنندگان، با استفاده از فراسنجههای تولید گاز و برخی خصوصیات تخمیر شکمبهای در آزمایشگاه انجام گرفت. به این منظور، 5 جیره کاملاً مخلوط متفاوت برای تأمین احتیاجات برههای در حال رشد 35 کیلوگرمی با جایگزینی تدریجی یونجه در جیره تیمار شاهد (تیمار1) با نسبتهای مختلف علوفه شنبلیله (25، 50، 75 و 100 درصد، به ترتیب تیمارها ی 2، 3، 4 و 5) فرموله گردید. تولید گاز (میلیلیتر به ازای 200 میلیگرم ماده خشک) در ساعات 2، 4، 6، 8، 12، 24، 48، 72 و 96 انکوباسیون اندازهگیری شد. غلظت نیتروژن آمونیاکی (میلیگرم بر دسیلیتر) و pH مایع شکمبه بلافاصله پس از پایان انکوباسیون اندازهگیری شد. تولید گاز با افزایش سطوح علوفه شنبلیله افزایش یافت (05/0P<). با افزایش سطوح علوفه شنبلیله، افزایش معنیداری در تولید گاز از بخش نامحلول (b) مشاهده گردید (05/0P<). روند مشابهی در مورد پتانسیل تولید گاز (a+b، 05/0P<) مشاهده شد. همچنین ثابت نرخ تولید گاز (c) تیمارهای 2، 3 و 4 به طور معنیداری بالاتر از تیمار شاهد بود، ولی تفاوت بین تیمارهای 3 و 4 و 5 معنیدار نبود. جایگزینی علوفه شنبلیله در سطوح 25 و 75 درصد به طور معنیداری pH نهایی را در مقایسه با تیمار شاهد افزایش داد (05/0P<)، اما تفاوت بین تمیارهای 3 و 5 با تیمار شاهد معنیدار نبود. تولید اسیدهای چرب فرار (میلیمول به ازای 200 میلیگرم ماده خشک) در تیمارهای با سطوح 50 درصد یا بالاتر جایگزینی علوفه شنبلیله (تیمارهای 3 و 4 و 5) بطور معنیداری بالاتر از سایر تیمارها بود (05/0P<). قابلیت هضم ماده آلی تیمارهای با سطح جایگزینی 50 درصد یا بیشتر علوفه شنبلیله نیز بطور معنیداری بالاتر از سایر تیمارها بود (05/0P<). به طور مشابه، انرژی متابولیسمی تخمینی این تیمارها نیز بطور معنیداری بالاتر از تیمار شاهد بود (05/0P<). بر اساس این نتایج، میتوان استنباط کرد که شنبلیله قابلیت تولید علوفهای با ارزش برای نشخوارکنندگان را با ارزش غذایی قابل مقایسه با یونجه دارا است و میتوان در جیره یونجه را بدون هیچ مشکلی با علوفه شنبلیله جایگزین کرد.
Abdouli H., Hadj-Ayed M., Elham M., Nabila B. and Remedios Alvir Morencos M. (2012). Proximate composition and total phenols, tannins, flavonoids and saponins and in vitro ruminal fermentation activity of fenugreek cut at three maturity stages, Aavailable at: http://www.lrrd.org/lrrd24/1/abdo24013.htm.
Acharya S.N., Thomas J.E. and Basu S.K. (2008). Fenugreek, an alternative crop for semiarid regions of North America. Crop. Sci. 48, 841-853.
Basu S.K., Acharya S.N. and Thomas J.E. (2008). Genetic improvement of fenugreek (Trigonella foenum-graecum) through EMS induced mutation breeding for higher seed yield under western Canada prairie conditions. Euphytica. 160(2), 249-258.
Getachew G., Makkar H.P.S. and Becker K. (2000). Stoichiometric relationship between short chain fatty acid and in vitro gas production in presence and absence of polyethylene glycol for tannin containing browses. EAAP Satellite Symp. Wageningen, The Netherlands.
Hess H.D., Kreuzer M., Daiz T.E., Lascano C.E., Carulla J.E., Soliva C.R. and Machmuller A. (2003). Saponin rich tropical fruits affect fermentation and methanogenesis in funated and defunated rumen fluid. J. Anim. Feed Sci. Technol. 109, 79-94.
Hussain I. and Cheek P.R. (1995). Effect of dietary Yucca schidigera extract on rumen and blood profiles of steers fed concentrate- or roughage-based diets. J. Anim. Feed Sci. Technol. 51, 231-242.
McCormick K., Norton R. and Eagles H.A. (2006). Fenugreek has a role in south-eastern Australian farming systems. Pp. 23-33 in Proc. 13th Ann. Agr. Conf., ‘Ground breaking stuff’, Perth, Western Australia.
Makkar H.P.S. (2004). Recent advances in the in vitro gas method for evaluation of nutritional quality of feed resources. Pp. 55-88 in FAO Animal Production and Health Series 160. FAO, Rome.
Menke K.H. and Steingass H. (1988). Estimation of the energetic feed value obtained from chemical analysis and in vitro gas production using rumen fluid. Anim. Res. Dev. 28, 7-55.
Mir P.S., Mir Z. and Townly-Smith L. (1993). Comparison of the nutritive content and in situ degradability of fenugreek (Trigonella foenum graegum) and alfalfa hay. Canadian J. Anim. Sci. 73, 993-996.
Mir Z., Acharya S.N., Mir P.S., Taylor W.G., Zaman M.S., Mears G.J. and Goonewardene L.A. (1997). Nutritive composition, in vitro gas production and digestibility of fenugreek (Trigonella foenum graecum) and alfalfa forages. Canadian J. Anim. Sci. 77, 119-124.
Mir Z., Mir P.S., Acharya S.N., Zaman M.S., Taylor W.G., Mears, G.J., McAllister T.A. and Goonewardene L.A. (1998). Comparison of alfalfa and fenugreek (Trigonella foenum graecum) silages supplemented with barley grain on performance of growing steers. Canadian J. Anim. Sci. 78, 343-349.
Montgomery J. (2009). The potential of fenugreek (Trigonella foenum graecum) as a fprage for dairy herds in central Alberta. MS Thesis. Alberta Univ., Canada.
Mustafa A.F., Christensen D.A. and McKinnon J.J. (1996). In vitro and in situ evaluation of fenugreek (Trigonella foenum graecum) hay and straw. Canadian J. Anim. Sci. 76, 625-628.
NRC. (1985). Nutrient Requirements of Sheep 6th Ed. National Academy Press, Washington, DC,USA.
Prasad R. (2011). Identification of high seed yielding and stable fenugreek mutants. MS Thesis. Lethbridg Univ., Alberta, Cananda.
SAS Institute. (2002). SAS®/STAT Software, Release 9. SAS Institute, Inc., Cary, NC.
Wang Y., McAllister T.A, Yanke L.J., Xu Z., Cheek P.R. and Cheng K.J. (2000). In vitro effects of steroidal saponins from Yucca schidigera extract on rumen microbial protein synthesis and ruminal fermentation. J. Sci. Food Agric. 80, 2114-2122.