تأثیر اندازه ذرات جو بر تخمیر شکمبهای و ویژگیهای لاشه برههای نر تغذیه شده با جیره حاوی اوره بالا
Subject Areas : Camelس.ر. ابراهیمی-محمودآباد 1 , م. تقی نژاد-رودبنه 2
1 - Department of Animal Science, Shahr-e-Qods Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran
2 - Department of Animal Science, Tabriz Branch, Islamic Azad University, Tabriz, Iran
Keywords: عملکرد, لاشه, عملآوری, آمونیاک شکمبهای,
Abstract :
به منظور تعیین اثرات اندازه ذرات جو بر pH و غلظت آمونیاک شکمبه و ویژگیهای لاشه برههای نر تغذیه شده با اوره بالا، دو آزمایش جداگانه انجام شد. تیمارها در دو آزمایش شامل (جیره 1، جیره پایه+دانه کامل جو، جیره 2، جیره پایه+دانه جو آسیاب شده با الک 5 میلیمتری، جیره 3، جیره پایه+دانه جو آسیاب شده با الک 3 میلیمتری، جیره 4، جیره پایه+دانه جو آسیاب شده با الک 1 میلیمتری) بود. جیره پایه، دارای 5/36 درصد ذرت علوفهای سیلوشده، 1 درصد کربنات کلسیم، 1 درصد مکمل مواد معدنی و ویتامینی، 5/0 درصد نمک، 1 درصد اوره و 60 درصد دانه جو با اندازه ذرات مختلف بود. در آزمایش اول، سه رأس قوچ 2 دو ساله برای اندازهگیری pH و آمونیاک شکمبه فیستول گذاری شدند. مصرف دانه جو آسیاب شده با الک 1 میلیمتری در مقایسه با مصرف دانه کامل جو سبب کاهش pH شکمبه شد (05/0>P)؛ ولی آمونیاک شکمبه تحت تأثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت (05/0<P). در آزمایش دوم، تعداد 24 بره نر در قالب طرح کاملاً تصادفی به مدت 90 روز با چهار جیره ذکر شده قبلی تغذیه شدند. افزایش وزن روزانه، ماده خشک مصرفی و ضریب تبدیل خوراک تحت تأثیر تیمارهای آزمایشی قرار گرفت (05/0>P)؛ ولی وزن پایانی برهها، وزن لاشه سرد، درصد لاشه، وزن ران، وزن پشت، وزن گردن، ضخامت چربی پشت و وزن اندامهای داخلی (کلیه، ششها، قلب و دستگاه گوارش) تحت تأثیر جیرههای آزمایشی قرار نگرفت (05/0<P). مصرف دانه جوآسیاب شده با الک 3 میلیمتری سبب افزایش سطح مقطع ماهیچه راسته برهها نسبت به سطح مقطع ماهیچه راسته برههای تغذیه شده با دانه کامل جو شد (05/0>P). مصرف جو به صورت دانه کامل سبب افزایش کل ماده خشک مصرفی، چربی لگن و چربی داخلی شد. بر پایه یافتههای این پژوهش، مصرف دانه جو آسیاب شده با 3 یا 5 میلیمتری برای تغذیه برههای نر تغذیه شده با جیره حاوی اوره بالا توصیه میشود.
Abegaz S., Tiyo D. and Gizachew C. (1996). Compensatory in Horro lambs of Ethiopia. Pp. Pp. 209-213 in Proc. 3rd Biennial Conf. African Small Rumin. Network. Kampala, Uganda.
AFRC. (1992). Energy and Protein Requirements of Ruminants. CAB International, Wallingford, UK.
Callison S.L., Firkins J.L., Eastridge M.L. and Hull B.L. (2001). Site of nutrient digestion by dairy cows fed corn of different particle sizes or steam-rolled. J. Dairy Sci. 84, 1458-1467.
Canpolat O. and Karabulut A. (2010). Effect of urea and oregano oil supplementation on growth performance and carcass characteristics of lamb fed diets containing different amounts of energy and protein. Turkish J. Vet. Anim. Sci. 34, 119-128.
Crane A.R., Redden R.R., Berg P.B. and Schauer C.S. (2014). Effects of diet particle size and Lasalocid on growth, carcass traits, and N balance in feedlot lambs. Sheep. Goat. Res. J. 29, 17-23.
Crooke W.M. and Simpson W.E. (1971). Determination of ammonia in kjeldahl digests of crops by an automated procedure. J. Sci. Food Agric. 22, 903-916.
Ebrahimi-Mahmoudabad S.R. and Taghinejad-Roudbaneh M. (2015). Effects of feeding whole and ground barley grains on its ruminal dry matter and crude protein degradability and performance of male lambs. Int. J. Biosci. 6(1), 201-209.
Economides S., Kumas A., Georghiades E. and Hadjipanayioto M. (1990). The effects of barley-sorghum grain processing and form of concentrate mixture on performance of lambs, kids and calves. Anim. Feed Sci. Technol. 31, 105-116.
Farid A. (1989). Direct, maternal and hetrosis effects for slaughter and carcass characteristics in three breeds of fat-tailed sheep. Livest. Prod. Sci. 23, 137-162.
Fozooni R. and Zamiri M.J. (2007). Relationships between chemical composition of meat from carcass cuts and the whole carcass in Iranian fat-tailed sheep as affected by breed and feeding level. Iranian J. Vet. Res. 8, 304-312.
Khalil J.K., Sawya W.N. and Hyder S.Z. (1986). Nutrient composition of atriplex leaves grown in Saudi Arabia. J. Range. Manage. 39, 104-107.
Mathison G.W. (1996). Effects of processing on the utilization of grain by cattle. Anim. Feed Sci. Technol. 58, 113-125.
McAllister T.A., Bae H.D., Jones G.A. and Cheng K.J. (1994). Microbial attachment and feed digestion in the rumen. J. Anim. Sci. 72, 3004-3018.
NRC. (1985). Nutrient Requirements of Sheep. 6th Ed. National Academy Press, Washington, DC, USA.
Ørskov E.R., Fraser C. and Gordon J.G. (1974). Effect of processing of cereals on rumen fermentation, digestibility, rumination time and firmness of subcutaneous fat in lambs. Br. J. Nutr. 32, 59-68.
Petit H.V. (2000). Effect of whole and rolled corn or barley on growth and carcass quality of lambs. Small Rumin. Res. 37, 293-297.
Reynal S.M., Ipharraguerre I.R., Lineiro M., Brito A.F., Broderick G.A. and Clark J.H. (2007). Omasal flow of soluble proteins, peptides, and free amino acids in dairy cows fed diets supplemented with proteins of varying ruminal degradabilities. J. Dairy Sci. 90, 1887-1903.
Russell J.B. and Willson D.B. (1996). Why are ruminal cellulolytic bacteria unable to digest cellulose at low pH? J. Dairy Sci. 79(8), 1503-1509.
Salo S., Urge M. and Animut G. (2016). Effects of supplementation with different forms of barley on feed intake, digestibility, live weight change and carcass characteristics of Highland sheep fed natural pasture. J. Food Proc. Technol. 7(3), 1-5.
SAS Institute. (1996). SAS®/STAT Software, Release 6.11. SAS Institute, Inc., Cary, NC. USA.
Satter L.D. and Slyter L.L. (1974). Effect of ammonia concentration on rumen microbial protein production in vitro. Br. J. Nutr. 32, 199-205.
Sinclair L.A., Garnsworthy P.C., Newbold J.R. and Buttery P.J. (1993). Effect of synchronizing the rate of dietary energy and nitrogen release on rumen fermentation and microbial protein synthesis in sheep. J. Agric. Sci. 120, 463-472.
Sormunen-Cristian R. (2013). Effect of barley and oats on feed intake, live weight gain and some carcass characteristics of fattening lambs. Small Rumin. Res. 109, 22-27.
Stanto T.L. and Whittie J. (2006). Urea and NPN for cattle and sheep. Service in Action. Colorado State Univ. 1, 608.
Tagawa S.I., Holtshausen L., McAllister T.A., Yang W.Z. and Beauchemin K. (2016). Effects of particle size of processed barley grains, enzyme addition and microwave treatment on in vitro disappearance and gas production for feedlot cattle. Asian-Australasian J. Anim. Sci . 30(4), 479-485.
Trevaskis L.M., Fulkerson W.J. and Gooden J.M. (2001). Provision of certain carbohydrate-based supplements to pasture-fed sheep, as well as time of harvesting of the pasture, influences pH, ammonia concentration and microbial protein synthesis in the rumen. Australian J. Exp. Agric. 41, 21-27.
Vanhatalo A., Varvikko T. and Huhtanen P. (2003). Effects of casein and glucose on responses of cows fed diets based on restrictively grass silage. J. Dairy Sci. 86, 3260-3270.
Van Soest P.J. (1994). Nutritional Ecology of the Ruminants. Cornell University Press, New York, USA.
Voia S., Bogdan G.H., Drinceanu D., Padeanu I. and Daraban S. (2009). Effects of barley processing on the bio productive indices in fattening the weaned lambs (note II small particles). Zootech. Biotehnol. 42, 511-515.
Witt M.W., Sinclair L.A., Wilkinson R.G. and Buttery P.J. (1999). The effects of synchronizing the rate of dietary energy and nitrogen supply to the rumen on the production and metabolism of sheep: food characterization and growth and metabolism of ewe lambs given food ad libitum. Anim. Sci. 69, 223-235.
Zamiri M.J. and Izadifard J. (1997). Relationships of fat-tail weight with fat-tail measurements and carcass characteristics of Mehraban and Ghezel rams. Small Rumin. Res. 26, 261-266.