اثرات سطوح مختلف برگ سبز مو معمول و عملآوری شده بر عملکرد، صفات کیفی تخم مرغ و فراسنجههای خونی در مرغهای تخمگذار
Subject Areas : Camel
1 - Department of Animal Science, Maragheh Branch, Islamic Azad University, Maragheh, Iran
Keywords: عملکرد, فراسنجههای خونی, صفات تخم مرغ, مرغهای تخمگذار, برگ مو,
Abstract :
این آزمایش به منظور ارزیابی اثرات سطوح مختلف برگ سبز مو معمول و عملآوری شده با اوره بر عملکرد، صفات کیفی تخم مرغ و فراسنجههای خونی در مرغهای تخمگذار انجام گرفت. در این آزمایش تعداد 192 قطعه مرغ تخمگذارهای هایلاینW-36 از سن 35 تا 46 روزگی در 4 تیمار، 4 تکرار و 12 قطعه مرغ در هر تکرار در قالب یک طرح کاملاً تصادفی مورد استفاده قرار گرفتند. گروههای آزمایشی شامل: 1) گروه شاهد، 2) گروه حاوی 3 درصد برگ سبز مو معمول، 3) گروه حاوی 3 درصد برگ سبز مو عملآوری شده با 5/0 درصد اوره و 4) گروه حاوی برگ سبز مو عملآوری شده با 1 درصد اوره بودند. بیشترین مقادیر مربوط به وزن و درصد تخم مرغ، تولید توده تخم مرغ، مصرف خوراک، ضریب تبدیل غذایی، هزینه خوراک به ازای هر کیلوگرم تخم مرغ تولیدی، وزن پوسته تخم مرغ، وزن زرده و واحد هاو در گروه 3 به دست آمد. استفاده از برگ سبز مو در جیرهها سطح لیپوپروتئینهای با چگالی بالا (HDL) را کاهش داد که کمترین مقدار با استفاده از جیره حاوی 3 درصد برگ مو عملآوری شده با 5/0 درصد اوره به دست آمد. کمترین تعداد گلبولهای سفید خون، هتروفیل و بیشترین درصد لمفوسیت و کمترین نسبت هتروفیل به لمفوسیت در گروه 4 مشاهده شد. نتیجهگیری نهایی نشان داد که در مرغهای تخمگذار، استفاده از 3 درصد برگ سبز مو عملآوری شده با اوره به طور معنیداری عملکرد، صفات کیفی تخم مرغ، هزینه خوراک و فراسنجههای خونی را بهبود میدهد.
Adejinmi O.O., Hamzat R.A., Raji A.M. and Owosibo A.O. (2011). Performance, nutrient digestibility and carcass characteristics of broilers fed cocoa pod husks-based diets. Nigerians J. Anim. Sci. 13, 61-68.
Akiba Y. and Matsumoto T. (1978). Effect of force feeding and dietary cellulose on live lipid accumulation and lipid composition of live and plasma in growing chicks. J. Nutr. 108, 739-748.
Akinmutimi A.H., Ebe S.N. and Ewa E.I. (2000). The true metabolizable energy and protein content of physically and chemically processed Jack beans using Muscovy ducks. Pp. 151-153 in Proc. 25th Ann. Conf. Nigerian Soci. Anim. Prod. (NSAP). Michael Okpara Univ. Agric., Umudike, Abia State, Nigeria.
AOAC. (2002). Official Methods of Analysis of the Association of Official Analytical. Washington. DC.
Bhatnagar R., Kataria M. and Verna S.V.S. (1996). Effects of dietary Leuceana leaf meal on the performance and egg characteristics in White Leghorn hens. Indian J. Anim. Sci. 66(12), 1291-1294.
Bilgrami K.S. and Jeswal P. (1993). Control of citrinin caused nephrotoxicosis through aqueous leaf extract of Vitis vinifera, Mercuious corrossivus and cortisone. Indian J. Exp. Biol. 31, 482-484.
El-Deek A.A., El-Ansary E., Asar M., Hamdy M.A., Hamady S.M. and El-Nagar A. (1988). The nutritive value of casuarinas branches for laying hens. Egyptian Poult. Sci. 8, 280-294.
El-Deek A.A., El-Ansary E., Asar M., Hamdy M.A. and El-Halag M.S. (1995). Effects of feeding corn and cob, wheat bran and rice polishings in growing diets on growth and subsequent laying performance of Alexandira chickens. Pp. 304-311 in Proc. 1th Egyptian Hungarian Poult. Conf. Alexandira, Egypt.
Estrow K.A., Gregory J.F. and Damron B.L. (1982). Effect of dietary fiber on the bioavailability of folic acid mono-glutamate. J. Nutr. 112, 750-758.
Farkhoy M., Sigharody F. and Niknafas F. (1997). Poultry Breeding. CoasarPublication. Iran.
Farina L., Demey F. and Hardouin J. (1991). Production of termites in agricultural villages in Togo. Trop. Culture. 9(4), 181-187.
Gharib Naseri M.K., Navid Hamidi M. and Heidari A. (2005). Vasorelaxatory effect of Vitis vinifera extract on rat aorta. Iranian J. Pharm. Res. 2, 93-99.
GharibNaseri M.K., Zarei M. and Amirei O. (2006). Spasmolytic effect of Vitis vinifera leaf extract on rat colon. Daru. 14, 203-207.
Gross W.B. and Sigel P.S. (1983). Evaluation of heterophile to lymphocyte ratio asmeasure of stress in chickens. Avian Dis. 27, 972-979.
Kiesewetter H., Koscielncy J., Kalus U., Vix J.M., Peil H., Petrini O. Van Toor B.S. and deMey C. (2000). Efficacy of orally administered extract of red vin leaves As 195 (Vitis vinifera) in choronic venous insufficiency (stages I- II). A randomized, double-blind-placebo-controllled trial. Arzneimittelforschung. 50, 109-117.
Medugu C.I., Saleh B., Igwebuike J.U. and Ndirmbita R.L. (2012). Strategies to improve the utilizing of tannin-rich feed materials by poultry. Int. J. Poult. Sci. 16(6), 417-423.
Monagas M., Hernandez Led B., Gomez Condoves C. and Bartolome B. (2006). Commercial dietary ingredients fromVitis vinifera. leaves and grape skins: antioxidant and chemical characterization. J. Agric. Food Chem. 54, 319-327.
Mitaru B.N., Reichert R.D. and Blair R. (1983). Improvement of the nutritive value of high tannin sorghums for broiler chickens by high moisture storage (reconstitution). Poult. Sci. 62, 2065-2072.
Nazifi S. (1997). Hematology and Clinical Biochemistry of Birds. Shiraz University Publication. Shiraz, Iran.
NRC. (1994). Nutrient Requirements of Poultry.9th Ed. National AcademyPress, Washington, DC.
Oige A., Odunsi A.A., Akinlade J.A., Ojedapo L.O., Ameen S.A., Aderinola O.A. and Arafiu T. (2006). Gliricidia leaf meal in layer's diet: effect on performance, nutrient digestibility and economy of production. J. Anim. Vet. Adv. 5(6), 483-486.
Onyimonyi A.E., Olabode A. and Okeke G.C. (2009). Performance and economic characteristics of broilers fed varying dietary levels of neem leaf meal (Azadirachta indica). Int. J. Poult. Sci. 8, 256-259.
Osei S.A., Opoku R.S. and Atuahene C.C. (1990). Gliricidia leaf meal as an ingredient in layer diets. Anim. Feed Sci. Technol. 29, 303-308.
SAS Institute. (2005). SAS Users guide: Statistics. Version 9.12. SAS InstituteInc., Cary,NC.
Talaat Enass A.M. (2003). The effect of feeding different treated blue bush shrub (Kochia indica) during pullet development period on subsequent laying hen performance. MS Thesis. Facul. Agric. Alexandria Univ., Egypt.
Tayer M., Nobakht A. and Pishjangh J. (2012). The effects of different levels of green grape (Vitis vinifera) leaves on performance, carcass traits, blood biochemical and immunity parameters of broilers. Int. Res. J. Appl. Bas. Sci. 3(1), 103-111.
Sayiedpiran S.A., Nobakht A. and Khodaei S. (2011). The effects of using of probiotic, organic acid and blends of some medicinal herbs on performance, egg quality, blood biochemical and immunity parameters of laying hens. Vet. J. Islamic Azad Univ. Tabriz. 5, 1111-1122.
Sturkie P.D. (1995). Avian Physiology. Springer Verlag. New York.
Udedibie A.B.I. and Nkwocha C.O. (1990). Comparative study of jackbean (Cancavalia ensiformis) and sward bean (Canavalia gladiata) as protein supplements for young broiler chicks. Nigerian Agric. J. 24, 7-14.
Udedibie A.B.I., Esonu B.O., Obaji C.N. and Duruna C.S. (1994). Dry urea treatment prior to toasting as a method of improving the nutritive value of Jackbeans (Canavalia ensiformis) for broiler chickens. Anim. Feed Sci. Technol. 48, 335-345.
Valizadeh M. and Moghaddam M. (1994). Experimental Designs in Agriculture. Pishtaz Elem Publication. Iran.
Vargas R.E. and Naber E.C. (1984). Relationship between dietary fiber and nutrient density and its effect on energy balance, egg yolk cholesterol and hens performance. J. Nutr. 114, 645-652.
Yassein S.A., El-Ghamry A.A. and El-Samee L.D. (1998). Effect of replacing Leucaena leucocephala and Sesbania aegyptica for soybean meal on hen performance and egg quality. Egyptian Poult. Sci. 18, 225-239.
Zargari A. (1990). Herbal Medicines. Publication of Tehran University. Tehran, Iran.