ترکیب اسیدهای چرب در چربی دنبه و احشایی بره های خالص نژادهای شال و زندی و آمیخته آنها با نژاد زل (سه نژاد ایرانی)
Subject Areas : Camelم. مؤمن 1 , ن. امام جمعه کاشان 2 , س.د. شریفی 3 , م. امیری رودبار 4 , ا. آیتالهی مهرجردی 5
1 - Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, Shahid Bahonar Unviersity of Kerman, Kerman, Iran
2 - Department of Animal Science, College of Abouraihan, University of Tehran, Tehran, Iran
3 - Department of Animal Science, College of Abouraihan, University of Tehran, Tehran, Iran
4 - Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, Shahid Bahonar Unviersity of Kerman, Kerman, Iran
5 - Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, Shahid Bahonar Unviersity of Kerman, Kerman, Iran
Keywords: شال, چربی دنبه, نمایه اسید چرب, برههای آمیخته و خالص, اسیدهای چرب اشباع و غیر اشباع, زندی, زل,
Abstract :
مطالعه حاضر به منظور بررسی اثر نژاد، جنس و محل نمونه برداری بر ترکیب اسیدهای چرب در چربی دنبه و احشایی در پنج گروه برههای خالص و آمیخته حاصل از سه نژاد ایرانی انجام شد. محتوای اسیدهای چرب اشباع و غیر اشباع در این دو منبع چربی قابل جدا شدن از لاشه (دنبه و احشایی) به طور ویژه بررسی شد. تمامی برهها در شرایط یکسان تغذیه و پروار شدند. تفاوت آماری معنیداری در دوسطح 5 درصد و 1 درصد در نسبت برخی از اسیدهای چرب در بین نژادها، دو جنس و محل نمونه برداری مشاهده شد. مقادیر اسیدهای چرب غیراشباع (USF) در چربی دنبه بسیار بیشتر از چربی احشایی بود (01/0P<). علاوه بر این، تفاوت معنیداری از لحاظ مجموع کل اسیدهای چرب اشباع (SFA) در بین چربی احشایی و دنبه مشاهده نشد (05/0P>) و همچنین این دومنبع چربی تحت تأثیر جنس قرار نگرفتند (05/0P>). نتایج نشان داد که میزان SFA در برههای نژاد زل × زندی، شال × شال و زندی × زندی بیشتر از USF می باشد (05/0P<). در تمامی پنج گروه ژنتیکی مورد مطالعه بیشتر محتوای اسیدهای چرب اشباع (SFA) متشکل از پالمتیک اسید (C16:0) و استئاریک اسید (C18:0) و همچنین، پالمیتو لئیک (C16:1 n7)، اولئیک (C18:1) و لینولنیک اسید (C18:2 n6) بخش اعظمی از مجموع اسیدهای چرب غیر اشباع را تشکیل میدادند. به طورکلی، محتوای کلیSFA و USF به طور معنیداری تحت تأثیر محل نمونه برداری قرار گرفت (01/0P<).
Aldai N., Osoro K., Barron L. and Nájera A. (2006). Gas–liquid chromatographic method for analysing complex mixtures of fatty acids including conjugated linoleic acids (cis 9 trans 11 and trans 10 cis 12 isomers) and long-chain (n-3 or n-6) polyunsaturated fatty acids: application to the intramuscular fat of beef meat. J. Chromatogr. A. 1110, 133-139.
Alipanah M. and Kashan N.E. (2011). Fatty acid composition of fat tail, visceral and meat fat of three Iranian sheep breeds. J. Food Agric. Environ. 9, 416-418.
Barbosa E., Oliveira C., Casal S., Soares L., Vale A., Lopes J., Oliveira B. and Brito N. (2003). Quantification and variability of conjugated linoleic acids levels in sheep milk of two autochthonous Portuguese breeds. Electron. J. Environ. Agric. Food Chem. 2, 1-5.
Cañeque V., Díaz M., AlvarezI., Lauzurica S., Pérez C. and De la Fuente J. (2005). The influences of carcass weight and depot on the fatty acid composition of fats of suckling Manchego lambs. Meat Sci. 70, 373-379.
Claus R. (1990). Meat and consumer preferences in Europe: demography and marketing issues. Pp. 217-246 in The European Meat Industries in the 1990’s, Advanced Technologies, Product Quality and Consumer Acceptability. F.J.M. Smuldres, Ed. Nijmegen, Netherlands.
Das Graças Padre R., Aricetti J.A., Gomes S.T.M., Moreira F.B., do Prado I.N., Visentainer J.V., de Souza N.E. and Matsushita M. (2007). Analysis of fatty acids in Longissimus muscle of steers of different genetic breeds finished in pasture systems. Livest. Sci. 110, 57-63.
Folch J., Lees M. and Sloane-Stanley G. (1957). A simple method for the isolation and purification of total lipids from animal tissues. J. Biol. Chem. 226, 497-509.
MaraiI., Nowar M., Bahgat L.B. and Owen J. (1987). Effect of docking and shearing on growth and carcass traits of fat-tailed Ossimi sheep. J. Agric. Sci. 109, 513-518.
Mushi D., Thomassen M., Kifaro G. and Eik L. (2010). Fatty acid composition of minced meat, Longissimus muscle and omental fat from Small East African goats finished on different levels of concentrate supplementation. Meat Sci. 86, 337-342.
Okeudo N., Moss B. and Chestnutt M. (2004). The effect of feeding a milk diet versus concentrate and hay diet on the meat quality and fatty acid profile of lambs. Pakistan J. Nutr. 3, 107-111.
Pešek M., Špička J. and Samková E. (2005). Comparison of fatty acid composition in milk fat of Czech Pied cattle and Holstein cattle. Czech J. Anim. Sci. 50, 122-128.
Rao V.K., Kowale B. and Verma A. (2003). Effect of feeding water washed neem (Azadirachta indica) seed kernel cake on the quality, lipid profile and fatty acid composition of goat meat. Small Rumin. Res. 47, 213-219.
SAS Institute. (2000). SAS®/STAT Software, Release 6.11. SAS Institute, Inc., Cary, NC. USA.
Scollan N., Hocquette J.F., Nuernberg K., Dannenberger D., RichardsonI. and Moloney A. (2006). Innovations in beef production systems that enhance the nutritional and health value of beef lipids and their relationship with meat quality. Meat Sci. 74, 17-33.
Skiba G., Weremko D., Fandrejewski H., Migdał W., Borowiec F. and Poławska E. (2010). The relationship between the chemical composition of the carcass and the fatty acid composition of intramuscular fat and backfat of several pig breeds slaughtered at different weights. Meat Sci. 86, 324-330.
Subrt J., Fialová M. and Divis V. (2001). The influence of commercial types of bulls on fatty acid composition in beef. Czech J. Anim. Sci. 46, 496-502.
Talpur F.N., Bhanger M. and Memon N.N. (2009). Milk fatty acid composition of indigenous goat and ewe breeds from Sindh, Pakistan. J. Food Comp. Anal. 22, 59-64.
Velasco S., Lauzurica S., Cañeque V., Pérez C., Huidobro F., Manzanares C. and Díaz M. (2000). Carcass and meat quality of Talaverana breed sucking lambs in relation to gender and slaughter weight. Anim. Sci. Glasgow. 70, 253-264.
Warren H., ScollanN.D., Enser M., Hughes S., Richardson R. and Wood J. (2008). Effects of breed and a concentrate or grass silage diet on beef quality in cattle of 3 ages. I: Animal performance, carcass quality and muscle fatty acid composition. Meat Sci. 78, 256-269.
Wood J., Enser M., Fisher A., Nute G., Sheard P., Richardson R., Hughes S. and Whittington F. (2008). Fat deposition, fatty acid composition and meat quality: a review. Meat Sci. 78, 343-358.
Wood J., Richardson R., Nute G., Fisher A., Campo M., Kasapidou E., Sheard P. and Enser M. (2004). Effects of fatty acids on meat quality: a review. Meat Sci. 66, 21-32.
Zapletal D., Chládek G. and Šubrt J. (2009). Breed variation in the chemical and fatty acid compositions of the Longissimus dorsi muscle in Czech Fleckvieh and Montbeliarde cattle. Livest. Sci. 123, 28-33.