تعیین انرژی قابل سوخت و ساز حقیقی برخی از مواد خوراکی با روش جدید تغذیه دقیق در جوجههای گوشتی
Subject Areas : Camelا. رضایی 1 , ح. جانمحمدی 2 , م. علیایی 3 , ص. علیجانی 4
1 - Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, University of Tabriz, Tabriz, Iran
2 - Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, University of Tabriz, Tabriz, Iran
3 - Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, University of Tabriz, Tabriz, Iran
4 - Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, University of Tabriz, Tabriz, Iran
Keywords: جوجههای گوشتی, انرژی قابل سوخت و ساز حقیقی تصحیح شده برای تعادل صفر نیتروژن, تغذیه دقیق,
Abstract :
دو آزمایش به منظور تعیین انرژی قابل سوخت و ساز برخی از مواد خوراکی طیور انجام شد. آزمایش اول جهت تعیین مناسبترین زمان جمعآوری فضولات بعد از تغذیه دقیق جوجههای گوشتی جهت بدست آوردن حداکثر مقادیر دفع فضولات و آزمایش دوم جهت تعیین انرژی قابل سوخت و ساز حقیقی تصحیح شده برای تعادل صفر نیتروژن دانه ذرت، کنجاله سویا، کنجاله گلوتن ذرت، کنجاله کلزا و پودر ضایعات کشتارگاهی طیور با استفاده از روش جدید تغذیه دقیق در جوجههای گوشتی 21 روزه انجام گرفت. در آزمایش اول، تعداد 35 قطعه جوجه گوشتی نر 21 روزه با وزن بدنی یکسان در قالب طرح کاملاً تصادفی در 7 گروه آزمایشی با 5 پرنده در هر گروه در قفسهای متابولیسمی قرار گرفتند. تیمارهای آزمایشی شامل زمانهای مختلف جمعآوری فضولات بود. همه جوجهها با مخلوط (60-40) ذرت-کنجاله سویا به مقدار 10 گرم مورد تغذیه دقیق قرار گرفتند. فضولات در زمانهای 2، 4، 6، 8، 10، 12 و 14 ساعت بعد از تغذیه دقیق جمعآوری شدند. در آزمایش دوم، تعداد 30 قطعه جوجه گوشتی نر 21 روزه با 5 پرنده برای هر ماده خوراکی مورد آزمایش به مقدار 10 گرم مورد تغذیه دقیق قرار گرفتند و تعداد 5 قطعه جوجه گوشتی نیز برای تعیین دفع انرژی از منشاء داخلی به روش گرسنگی استفاده شد. حداکثر زمان جمعآوری فضولات در جوجههای گوشتی 21 روزه 12 ساعت بدست آمد که با سایر زمانها تفاوت معنیداری نشان داد (0.01>P). میانگین انرژی قابل سوخت و ساز حقیقی تصحیح شده برای تعادل صفر نیتروژن دانه ذرت، کنجاله سویا، کنجاله گلوتن ذرت، کنجاله کلزا و پودر ضایعات کشتارگاهی طیور به ترتیب 94 ± 3527، 116 ± 2572، 33 ± 4183، 162 ± 1806 و 112 ± 2678 کیلوکالری در کیلوگرم بود. اینطور نتیجه شد که مقادیر انرژی قابل سوخت و ساز حقیقی مواد خوراکی میتواند در جوجههای گوشتی 21 روزه با استفاده از روش تغذیه دقیق تعیین گردد. این تحقیق استفاده از مقادیر انرژی بدست آمده در جوجههای گوشتی را در فرمولاسیون جیرههای غذایی برای جوجههای گوشتی پیشنهاد مینماید.
AOAC. (2005). Official Methods of Analysis. 18th Ed. Association of Official Analytical Chemists, Arlington, Washington, DC., USA.
Bell J.M. (1993). Factors affecting the nutritional value of canola meal: A review. Canadian J. Anim. Sci. 73, 679-697.
Brumano G., Gomes P.C., Albino L.F.T., Hostagno H.S., Geeneroso R.A.R. and schmidt M. (2006). Composição química e valores de energia metabolizável de alimentos protéicos para frangos de corte em diferentes idades. R. Bras. Zootec. 35(6), 2297-2302.
Colovic R., Pezo L. and Palic D. (2015). Prediction of metabolizable energy content of poultry feedstuffs response surface methodology vs. artificial neural network approach. Bulgarian J. Agric. Sci. 21, 1069-1075.
Dale N., Fancher B., Zumbado M. and Villacres A. (1993). Metabolizable energy content of poultry offal meal. J. Appl. Poult. Res. 2, 40-42.
Dale N.M. and Fuller H.L. (1979). Additivity of true tetabolizable tnergy talues as teasured with toosters, broiler chicks and poults. Poult. Sci. 59, 1941-1942.
De Leon A.C., Kidd M.T. and Corzo A. (2010). Box-Behnken Design: Alternative multivariate design in broiler nutrition research. World’s Poult. Sci. J. 66, 699-706.
Freitas E.R., Sakomura N.K., Ezequiel J.M.B., Neme R. and Mendonca M.D.O. (2006). Energia metabolizável de alimentos na formulação de ração para frangos de corte. Pesq. Agropec. Bras. 41(1), 107-115.
Gheisari A., Toghyani M., Shavakhi M. and Ghayor P. (2014). Metabolizable energy value of guar meal for broiler chicks can be influenced by method of determination. Pp. 23-28 in Proc. 25th Australian Poult. Sci. Symp., Sydney, Australia.
Gurbuz Y., Cetin M. and Sengul T. (2009). Effect of phytase supplementation on performance, tibia ash and serum p in broilers fed diets with different levels of phosphorus. J. Appl. Anim. Res. 36, 137-140.
Han Y. and Parsons C.M. (1990). Determination of available amino acids and energy in alfalfa meal, feather meal, and poultry by-product meal by various methods. Poult. Sci. 69, 1544-1552.
Hassanzadeh Seyedi A. and Hosseinkhani A. (2014). Evaluation corn gluten meal nutritive value for broiler chicks. Int. J. Adv. Biol. Biom. Res. 2(9), 2609-2615.
Hill F.W. and Anderson D.L. (1958). Comparison of metabolizable energy and productive energy determinations with growing chicks. J. Nutr. 65, 587-603.
Janmohammadi H., Taghizadeh A., Moghadam G.A., Pirani N., Ostan S., Gheshlog M. and Sahreai M. (2009). Nutritive value of poultry by-product meal from Iran in broiler feeding. Pp. 23-33 in Proc. British Soc. Anim. Sci., Southport, United Kingdom.
Jones J.D. and Sibbald I.R. (1979). The true metabolizable values for poultry of fractions of rapeseed (Brassica napus cv. Tower). Poult. Sci. 58, 385-391.
Kalvandi O., Janmohammadi H. Ghorbanali S. (2011). Determination of protein quality and true metabolizable energy of high oil poultry by-product meal. African J. Agric. Res. 6, 1983-1989.
Karr-Lilienthal L.K., Grieshop C.M., Merchen N.R., Mahan D.C. and Fahey Jr G.C. (2004). Chemical composition and protein quality comparisons of soybeansand soybean meals from five leading soybean-producing countries. J. Agric. Food Chem. 52, 6193-6199.
Karr-Lilienthal L.K., Kadzere C.T., Grishop C.M. and Fahey Jr G.C. (2005). Chemical and nutritional properties of soybean carbohydrates as related to nonruminants: A review. Livest. Prod. Sci. 97, 1-12.
Kato R.K., Bertechini A.G., Fassani E.J., Gonçalves de Brito J.A. and Castro S.D.F. (2011). Metabolizable energy of corn hybrids for broiler chickens at different ages. Ciênc. Agrotec. 35(6), 1218-1226.
Kim E.J., Utterback P.L. and Parsons C.M. (2011). Development of a precision-fed ileal amino acid digestibility assay using 3-week-old broiler chicks. Poult. Sci. 90, 396-401.
Lee J., Nam D.S. and Kong C. (2016). Variability in nutrient composition of cereal grains from different origins. Springer Plus. 5, 419-425.
Macleod M.G. (2002). Energy utilization: measurement and prediction. Pp. 191-217 in Poultry Feedstuffs: Supply, Composition and Nutritive Value. J.M. McNab and K.N. Boorman, Eds. CABI, Wallingford, United Kingdom.
March B.E., Smith T. and El-Lakany S. (1973). Variation in estimates of the metabolizable energy of rapeseed meal determined with chickens of different ages. Poult. Sci. 52, 614-618.
March B.E., Smith T. and Sadiq M. (1975). Factors affecting estimates of metabolizable energy value of rapeseed meal for poultry. Poult. Sci. 54, 538-546.
Moran E.T.J. (1985). Digestion and absorption of carbohydrates in fowl and events through perinatal development. J. Nutr. 115, 665-671.
Nadeem M.A., Gilani A.H., Khan A.G. and Mahr-Un-Nisa M. (2005). True ME value of poultry feedstuffs in pakestan. Int. J. Agric. Biol. 7(6), 990-994.
NRC. (1994). Nutrient Requirements of Poultry, 9th Rev. Ed. National Academy Press, Washington, D.C., USA.
Ravindran V., Abdollahi M.R. and Bootwalla S.M. (2014). Nutrient analysis, metabolizable energy, and digestible amino acids of soybean meals of different origins for broilers. Poult. Sci. 93, 2567-2577.
Robbins D.H. and Firman J.D. (2006). Evaluation of the metabolizable energy of poultry by- product meal for chickens and turkeys by various methods. Int. J. Poult. Sci. 5, 753-758.
Rostagno H.S., Albino L.F.T., Donzele J.L., Gomes P.C., Oliveira R.F., Lopes D.C., Ferreira A.S., Toledo Barreto S.L. and Euclides R.F. (2011). Brazilian Tables for Poultry and Swine: Composition of Feedstuffs and Nutritional Requirements. Universidade Federal de Viçosa, Viçosa, Minas Gerais.
Rotter B.A., Marquardt R.R., Guenter W., Campbell L.D. and Crow G.U. (1990). Estimation of nitrogen-corrected true metabolizable energy of two different barley samples with and without enzyme supplementation over different excreta collection times. Poult. Sci. 69, 1816-1817.
SAS Institute. (2003). SAS®/STAT Software, Release 9.1. SAS Institute, Inc., Cary, NC. USA.
Seth P.C.C. and Clandinin D.R. (1973). Metabolizable energy value and composition of rapeseed meal and fractions derived therefrom by air classification. Br. Poult. Sci. 14, 499-505.
Shires A., Robblee A.R., Hardin R.T. and Clandinin D.R. (1980). Effect of the age of chickens on the true metabolizable energy values of feed ingredients. Poult. Sci. 59, 396-403.
Sibbald I.R. (1976). A bioassay for true metabolizable energy in feedingstuffs. Poult. Sci. 55, 303-308.
Sibbald I.R. (1979a). Passage of feed through the adult rooster. Poult. Sci. 58, 446-459.
Sibbald I.R. (1979b). A bioassay for available amino acids and true metabolizable energy in feedingstuffs. Poult. Sci. 58, 668-673.
Sibbald I.R. and Kramer J.K.G. (1980). The effect of the basal diet on the utilization of fat as a source of true metabolizable energy, lipid and fatty acids. Poult. Sci. 59, 316-324.
Sibbald I.R. (1982). Measurement of bioavailable energy in poultry feedingstuffs: A review. Canadian J. Anim. Sci. 62, 983-1048.
Sibbald I.R. (1986). The TME System of Feed Evaluation: Methodology, Feed Composition Data and Bibliography. Animal Research Centre, Ottawa, Ontario, Canada.
Stefanello C., Vieiraa S.L., Riosa H.V., Simõesa C.T. and Sorbara J.O.B. (2016). Energy and nutrient utilisation of broilers fed soybean meal from two different Brazilian production areas with an exogenous protease. Anim. Feed Sci. Technol. 221, 267-273.
Sub S.D. (1988). Composition of Korean Feedstuffs.Han Lim Journal Publishing Co., Seoul, South Korea.
Yaghobfar A. (2013). Effect of bioassay and age on amino acid digestibility and metabolizable energy of soybean, sunflower and canola meal. Iranian J. Appl. Anim. Sci. 3(2), 249-261.
Zarei A., Mohammadi M. and Hemmati B. (2014). Metabolizable energy and chemical composition of poultry by- product meal. Iranian J. Appl. Anim. Sci. 4(4), 849-853.