تأثیر دو منبع تانن بر عملکرد، مصرف نیتروژن و راندمان سنتز نیتروژن میکروبی در بزهای شیری
Subject Areas : Camelا. مختارپور 1 , ع.ع. ناصریان 2 , ف. پورملایی 3 , س. صفا 4
1 - Research Center of Special Domestic Animals, Research Institute at University of Zabol, Zabol, Iran
2 - Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, Ferdowsi University of Mashhad, Mashhad, Iran
3 - Agricultural Jihad Organization of Khorasan-Razavi, Mashhad, Iran
4 - Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, University of Tabriz, Tabriz, Iran
Keywords: بزهای شیری, مصرف نیتروژن, عصاره محصولات فرعی پسته, اسید تانیک,
Abstract :
هدف از این مطالعه ارزیابی اثرات اسید تانیک (TA) و عصاره حاوی تانن محصولات فرعی پسته (PBE) بر مصرف نیتروژن و راندمان سنتز نیتروژن میکروبی در بزهای شیری سانن بود. در این مطالعه از 6 رأس بز شیری چند شکم زایش در اواسط شیردهی در قالب یک طرح چرخشی با 3 دوره استفاده شد. محلول TA و PBE در زمان سیلو کردن به یونجه تازه اضافه شد تا غلظت نهایی تانن حدود 1 درصد ماده خشک شود. تیمارها عبارت بودند از: 1) سیلاژ یونجه بدون عملآوری (AS)، 2) سیلاژ یونجه عملآوری شده با TA (AS+TA)، و 3) سیلاژ یونجه عملآوری شده با PBE (AS+PBE). مصرف ماده خشک، ماده آلی و نیتروژن و همچنین تولید و ترکیبات شیر (به صورت درصد یا گرم در روز) تحت تأثیر اضافه کردن تانن قرار نگرفت. تغییر الگوی قابل ملاحظهای در دفع نیتروژن از ادرار به مدفوع در بزهای تغذیه شده با جیره حاوی PBE در مقایسه با گروه شاهد مشاهده شد. دفع نیتروژن از ادرار دارای روند (10/0=P) رو به کاهش (4/17 در مقابل 2/19 گرم در روز) و دفع نیتروژن از مدفوع در بزهای تغذیه شده با AS + PBE نسبت به سیلاژ شاهد بیشتر (05/0P<) بود (6/14 در مقابل 6/12 گرم در روز). نیتروژن ابقا شده چه به صورت درصدی از نیتروژن مصرفی و چه به صورت گرم در روز، در بزهای تغذیه شده با AS + PBE نسبت به سیلاژ شاهد بیشتر بود (05/0P<). سنتز نیتروژن میکروبی تحت تأثیر اضاف کردن تانن قرار نگرفت. ولی، راندمان سنتز نیتروژن میکروبی در بزهای تغذیه شده با تانن نسبت به آنهایی که با سیلاژ شاهد تغذیه شده بودند دارای روند رو به کاهش بود (10/0=P). اگرچه، تاننهای اضافه شده به سیلاژ یونجه ممکن است اثرات مفیدی بر مصرف نیتروژن و همچنین نیتروژن دفع شده به محیط زیست داشته باشند، ولی ممکن است با تخمیر شکمبهای تداخل ایجاد کرده و منجر به کاهش راندمان سنتز نیتروژن میکروبی در بزها مخصوصاً آنهایی که با PBE تغذیه شدند، شود.
Ahnert S., Dickhoefer U., Schulz F. and Susenbeth A. (2015). Influence of ruminal Quebracho tannin extract infusion on apparent nutrient digestibility, nitrogen balance and urinary purine derivatives excretion in heifers. Livest. Sci. 177, 63-70.
Al-Dobaib S.N. (2009). Effect of different levels of quebracho tannin on nitrogen utilization and growth performance of Najdi sheep fed alfalfa (Medicago sativa) hay as a sole diet. Anim. Sci. J. 80, 532-541.
AOAC. (2005). Official Methods of Analysis. Vol. I. 18th Ed. Association of Official Analytical Chemists, Arlington, VA, USA.
ARC. (1984). The nutrient requirement of ruminant livestock. Supplement No. 1. Commonwealth Agricultural Bureaux, Farnham Royal, England.
Butter N.L. (1999). The effect of condensed tannins and dietary protein on ruminant intestinal nematode infections. Ph D. Thesis. University of Nottingham, Nottingham, UK.
Chen X.B. and Gomes M.J. (1995). Estimation of microbial protein supply to sheep and cattle based on urinary excretion of purine derivatives. Pp. 1-8 in An Overview of the Technical Details. Rowett Research Institute, Occasional Publication, Bucksburn, UK.
Deaville E.R., Givens D.I. and Mueller-Harvey I. (2010). Chestnut and mimosa tannin silages: Effects in sheep differ for apparent digestibility, nitrogen utilisation and losses. Anim. Feed Sci. Technol. 157, 129-138.
Eckard R.J., Grainger C. and de Klein C.A.M. (2010). Options for the abatement of methane and nitrous oxide from ruminant production. Livest. Sci. 130, 47-56.
Frutos P., Hervás G., Giráldez F.J. and Mantecón A.R. (2004). Tannins and ruminant nutrition. Spanish J. Agric. Res. 2, 191-202.
Getachew G., Pittroff W., DePeters E.J., Putnam D.H., Dandekar A. and Goyal S. (2008a). Influence of tannic acid application on alfalfa hay: in vitro rumen fermentation, serum metabolites and nitrogen balance in sheep. Animal. 2, 381-390.
Getachew G., Pittroff W., Putnam D.H., Dandekar A., Goyal S. and DePeters E.J. (2008b). The influence of addition of gallic acid, tannic acid, or quebracho tannins to alfalfa hay on in vitro rumen fermentation and microbial protein synthesis. Anim. Feed Sci. Technol. 140, 444-461.
Ghaffari M.H., Tahmasbi A.M., Khorvash M., Naserian A.A. and Vakili A.R. (2014). Effects of pistachio by-products in replacement of alfalfa hay on ruminal fermentation, blood metabolites and milk fatty acid composition in Saanen dairy goats fed a diet containing fish oil. J. Appl. Anim. Res. 42, 186-193.
Ghasemi S., Naserian A.A., Valizadeh R., Tahmasebi A.M., Vakili A.R. and Behgar M. (2012). Effects of pistachio by-product in replacement of lucerne hay on microbial protein synthesis and fermentative parameters in the rumen of sheep. Anim. Prod. Sci. 52, 1052-1057.
Givens D.I. and Rulquin H. (2004). Utilisation by ruminants of nitrogen compounds in silage-based diets. Anim. Feed Sci. Technol. 114, 1-18.
Jolazadeh A.R., Dehghan-banadaky M. and Rezayazdi K. (2015). Effects of soybean meal treated with tannins extracted from pistachio hulls on performance, ruminal fermentation, blood metabolites and nutrient digestion of Holstein bulls. Anim. Feed Sci. Technol. 203, 33-40.
Licitra G, Hernandez T.M. and Van Soest P.J. (1996). Standardization of procedures for nitrogen fractionation of ruminant feeds. Anim. Feed Sci. Technol. 57, 347-358.
Makkar H.P.S. (2000). Quantification of Tannins in Tree Foliage. A Laboratory Manual for the FAO/IAEA Co-ordinated Research Project on Use of Nuclear and Related technique to Develop Simple Tannin Assays for Predicting and Improving the safety and Efficiency of Feeding Ruminants on Tanniniferous Tree Foliage. Joint FAO/IAEA, FAO/IAEA of Nuclear Techniques in Food and Agriculture. Animal Production and Health Sub-62 program, FAO/IAEA Working Document. IAEA, Vienna, Austria.
Makkar H.P.S. (2003). Effects and fate of tannins in ruminant animals, adaptation to tannins, and strategies to overcome detrimental effects of feeding tannin-rich feeds. Small Rumin. Res. 49, 241-256.
McSweeny C.S., Palmer B., McNeill D.M. and Krause D.O. (2001). Microbial interaction with tannin: nutritional consequences for ruminants. Anim. Feed Sci. Technol. 91, 83-93.
Mokhtarpour A., Naserian A.A., Valizadeh R., Danesh-Mesgaran M. and Pourmollae F. (2014). Extraction of phenolic compounds and tannins from pistachio by-products. Ann. Res. Rev. Biol. 4, 1330-1338.
Mokhtarpour A., Naserian A.A., Pourmollae F. and Ghaffari M.H. (2015). Effect of treating alfalfa silage with pistachio by-products extract on Saanen dairy goats performance and microbial nitrogen synthesis. J. Anim. Physiol. Anim. Nutr. 100, 758-767.
Muck R.E., Moser L.E. and Pitt R.E. (2003). Postharvest factors affecting ensiling. Pp. 251-304 in Silage Science and Technoogy. D. Buxton, R. Muck and J. Harrison, Eds. ASA-CSSA-SSSA, Madison, Wisconsin.
Naserian A.A., Staples C.R. and Ghaffari M.H. (2015). Effects of replacing wheat bran by pistachio skins on feed intake, nutrient digestibility, milk yield, milk composition and blood metabolites of dairy Saanen goats. J. Anim. Physiol. Anim. Nutr. 100, 259-263.
NRC. (2001). Nutrient Requirements of Dairy Cattle. 7th Ed. National Academy Press, Washington, DC, USA.
Ozdal T., Capanoglu E. and Altay F. (2013). A review on protein-phenolic interactions and associated changes. Food Res. Int. 51, 954-970.
Patra A.K. (2010). Aspects of nitrogen metabolism in sheep-fed mixed diets containing tree and shrub foliages. Br. J. Nutr. 103, 1319-1330.
Patra A.K. and Saxena J. (2011). Exploitation of dietary tannins to improve rumen metabolism and ruminant nutrition. J. Sci. Food Agric. 91, 24-37.
Rajaei-Sharifabadi H. and Naserian A.A. (2014). Growth performance and nitrogen retention in lambs fed diets containing two different levels of crude protein supplemented with pistachio by-product extract as a source of tannins. Res. Opin. Anim. Vet. Sci. 4, 273-280.
Salem H.B., Salem I.B. and Said M.B. (2005). Effect of the level and frequency of PEG supply on intake, digestion, biochemical and clinical parameters by goats given kermes oak (Quercus coccifera)-based diets. Small Rumin. Res. 56, 127-137.
SAS Institute. (2001). SAS®/STAT Software, Release 9.1. SAS Institute, Inc., Cary, NC. USA.
Sedighi-Vesagh R., Naserian A.A., Ghaffari M.H. and Petit H.V. (2015). Effects of pistachio by-products on digestibility, milk production, milk fatty acid profile and blood metabolites in Saanen dairy goats. Anim. Physiol. Anim. Nutr. 99, 777-787.
Tabacco E., Borreani G., Crovetto G.M., Galassi G., Colombo D. and Cavallarin L. (2006). Effect of chestnut tannin on fermentation quality, proteolysis, and protein rumen degradability of alfalfa silage. J. Dairy Sci. 89, 4736-4746.
Tedeschi L.O., Cannas A. and Fox D.G. (2010). A nutrition mathematical model to account for dietary supply and requirements of energy and other nutrients for domesticated small ruminants: the development and evaluation of the small ruminant nutrition system. Small Rumin. Res. 89, 174-184.
Tyrrell H.F. and Reid J.T. (1965). Prediction of the energy value of cow’s milk. J. Dairy Sci. 48, 1215-1223.
Van Soest P.J., Robertson J.B. and Lewis B.A. (1991). Methods for dietary fiber, neutral detergent fiber and non starch polysaccharides in relation to animal nutrition. J. Dairy Sci. 74, 3583-3597.