ارزیابی صفات ریختشناختی و تولیدمثلی تیپهای بُز شیری بومی در شمال غربی اَمهارا، اتیوپی
Subject Areas : Camel
1 - Biotechnology Research Institute, Bahir Dar University, Bahir Dar, Ethiopia
2 - Biotechnology Research Institute, Bahir Dar University, Bahir Dar, Ethiopia
Keywords: صفات, تیپهای بُز, ریختشناختی, تولیدمثلی,
Abstract :
هدف از این مطالعه، ارزیابی صفات ریختشناختی و تولیدمثلی تیپهای بُز شیری بومی بوده است. این تحققی در سه منطقه جداگانه (ابنت، گونجی-کوللا و فرتا) بر مبنای تفاوتهای اگرواکولوژیک، پتانسیلهای جمعیتهای بُز و تجربه کشاورزان پرورش دهنده بُز شیری اجرا گردید. پرسشنامههای نیمهساختار یافته، مشاهدات میدانی و اندازهگیری صفات ریختشناختی و تولیدمثلی به کار گرفته شدند. نتایج نشان داد که میانگین سن در بلوغ جنسی نرها در ناحیه فرتا 41/0 ± 04/7 ماه (SE±میانگین) بوده است. ولی سن در نخستین آمیزش بُزهای نر در گونجی کوللا (95/0±84/9) و ابنت (28/1±54/11) بالاتر بوده است. میانگین طول بدن (BL) برای بُزهای تیپ شیری، دو منظوره و گوشتی به ترتیب 58/0 ± 65/59 ، 69/0 ± 87/54 و 74/0 ± 52/55 سانتیمتر بوده است. میانگین طول عقب پستان، محیط پستان و طول سرپستانکها به ترتیب 28/0 ± 14/17، 59/0 ± 39/31 و 07/0 ± 71/3 سانتیمتر، 48/0 ± 21/14، 01/1 ± 75/26 و 12/0 ± 41/3 سانتیمتر و 38/0 ± 44/13، 81/0 ± 67/24 و 09/0 ± 01/3 سانتیمتر بود. میانگین قطر عقب پستان برای بُزهای تیپ شیری، دو منظوره و گوشتی به ترتیب 22/0 ± 04/10، 37/0 ± 66/8 و 30/0 ± 01/8 سانتیمتر بوده است. بُزهای ماده تیپ شیری در مقایسه با تیپهای دو منظوره و گوشتی به نحو معنیداری دارای مقادیر بیشتر برای همه اندازههای پستان و سرپستانک بودند (001/0>P). نتایج این تحقیق نشان میدهد که پرورش و تولید مثل بُزها در قالبهای شیری، دو منظوره و گوشتی با توجه به سیستم پرورش آنها تخصصی نشده است. بنابراین ارزیابی صفات ریختشناختی و تولیدمثلی بُزهای تیپ شیری بومی با سامانه تولید تخصصی و متمرکز برای افزایش تولید شیر و کارآیی ضروری است.
Abdul W. (2011). Characterization of Goats for linear type traits in Pakistan. Ph D. Thesis. Faisalabad University of Agriculture, Pakistan.
Abu A.H., Mhomga L.I. and Akogwu E.I. (2013). Assessment of udder characteristics of West African Dwarf (WAD) goats reared under different management systems in Makurdi, Benue State, Nigeria. African J. Agric. Res. 8(25), 3255-3258.
Adane H. and Girma A. (2008). Economic significance of sheep and goats. Pp. 2-24 in Sheep and Goat Production Handbook for Ethiopia. A. Yami and R.C. Markel, Eds. Addis Ababa, Ethiopia.
Alemayehu K. and Fantahun T. (2012). The effect of climate change on ruminant livestock population dynamics in Ethiopia. Livest. Res. Rural Dev. Available at: http://www.lrrd.org/lrrd24/10/kefy24185.htm.
Alemayehu K., Kebede D., Melese A. and Andualem S. (2015). Farmers perception on utilization of milk products and stress tolerance capabilities of goats in north-western Amhara, Ethiopia. J. Harmon. Res. Appl. Sci. 3(4), 193-200.
CSA. (2014). Central Statistical Agency. Agricultural sample survey. Report on livestock and livestock characteristics. The Federal Democratic Republic of Ethiopia. Private Peasant Holdings. Statistical Bulletin 570, Addis Ababa, Ethiopia.
CTA. (2007). The ACP-EU Technical Centre for Agricultural and Rural Cooperation CTA Practical Guide Series, Wageningen, Netherlands.
Dereje T., Berhanu B. and Aynalem H. (2013). Morphological characterization of indigenous Hararghe Highland Goat Breed in their native environment, west Hararghe, Ethiopia. American-Eurasian J. Sci. Res. 8(2), 72-79.
Devendra C. (2001). Small ruminants’ imperatives for productivity enhancement, improved livelihoods and rural growth- a review. Asian-Australas J. Anim. Sci. 14(10), 1483-1496.
Dhaba U., Belay D., Solomon D. and Taye T. (2012). Sheep and goat production systems in Ilu Abba Bora Zone of Oromia Regional State, Ethiopia: feeding and management strategies. Glob. Vet. 9(4), 421-429.
Dhaba U., Belay D., Solomon D. and Taye T. (2013). Breeding practices and reproductive performance of traditionally managed indigenous sheep and goat in Ilu Abba Bora Zone of Oromia Regional State, Ethiopia. Glob. Vet. 10(6), 676-680.
Ebnat District Agriculture and Rural Development Office. (2013). Socio-Economic survey report (un-published).
FAO (1982). Sheep and Goat Breeds of India. Animal Production and Health Paper.Rome, Italy.
Farta District Agriculture and Rural Development Office. (2013). Socio-Economic survey report (un-published).
Fernandes M.F., Queiroga R.C.R.E., Medeiros A.N., Costa R.G., Bomfim M.A.D. and Braga A.A. (2008). Características físico-químicas e perfillipídico do leite de cabras mestiças Moxotó alimentadas com dietas suplementadas com óleo de semente de algodão ou de girassol. Revis. Bras. Zootec. 37(4), 703-710.
Gonji kolela District Agriculture and Rural Development Office (2013). Socio-Economic survey report (un-published).
Hassen H., Baum M., Rischkowsky B. and Markos T. (2012). Phenotypic characterization of Ethiopian indigenous goat populations. African J. Biotechnol. 11(73), 13838-13846.
Hamayun K., Fida M., Riaz A., Gul Nawaz R. and Muhammad Z. (2006). Relationship of body weight with linear body measurements in goats. J. Agric. Biol. Sci. 1(3), 51-54.
Legesse G., Abebe G., Siegmund-Schultze M. and Valle Zárate A. (2008). Small ruminant production in two mixed-farming systems of southern Ethiopia: status and prospects for improvement. Exp. Agric. 44(3), 399-412.
McCullough F. (2003). Nutritional evaluation of goat's milk. Health Food J. 105(45), 239-251.
Morand-Fehr P. and Boyazogly J. (1999). Present status and future outlook of the small ruminant sector. Small Rumin. Res. 34, 259-269.
Morand-Fehr P. (2003). Strategy for goat farming in the 2st Century. Small Rumin. Res. 51(2), 175-183.
Nemeth T., Molnar A., Baranyai G. and Kukovics S. (2010). Morphologic characterization and body measurement of Hungarian goats. Pp. 271 in Proc. 56th Ann. Meet. European Assoc. Anim. Prod. Uppsala, Sweeden.
Park Y. (1994). Hypo allergenic and therapeutic significance of goat milk. Small Rumin. Res. 14, 151-159.
SAS Institute. (2000). SAS®/STAT Software, Release 9.1. SAS Institute, Inc., Cary, NC. USA.
Senaka Ranadheera C., Evans C.A., Adams M.C. and Baines S. K. (2012). Probiotic viability and physico-chemical and sensory properties of plain and stirred fruit yogurts made from goat’s milk. Food Chem. 135(3), 1411-1418.
Slacanac V., Bozanic R., Hardi J., Rezessyne Szabo J., Lucan M. and Krstanovic V. (2010). Nutritional and therapeutic value of fermented caprine milk. Int. J. Dairy Technol.63(2), 171-189.
Solomon A. (2014). Design of community based breeding programs for two indigenous goat breeds of Ethiopia. Ph D. Thesis. Boku University of Natural Resources and Life science, Vienna, Austria.
Tesfaye A. (2004). Genetic characterization of indigenous goat population of Ethiopia using microsatellite markers. Ph D. Thesis. National Dairy Research Institute, Karnal, India.
Tesfaye T. (2009). Characterization of goat production systems and on- farm evaluation of the growth performance of grazing goats supplemented with different protein sources in Metema Woreda, Amhara Region, Ethiopia. MS Thesis. Haramaya Univ., Haramaya, Ethiopia.