اثر عصاره ی گل راعی (Hypericum perforatum L.) بر مورفومتری اندام های گوارشی در موش های صحرایی نژاد ویستار
Subject Areas : Journal of Medicinal Herbs, "J. Med Herb" (Formerly known as Journal of Herbal Drugs or J. Herb Drug)مریم مدحج 1 , صالح طباطبایی وکیلی 2 , محسن ساری 3 , محسن ساری 4 , اسرافیل منصوری 5
1 - گروه فیزیولوژی دام دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان، خوزستان، ایران
2 - گروه فیزیولوژی دام دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان، خوزستان، ایران
3 - گروه فیزیولوژی دام دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان، خوزستان، ایران
4 - گروه فیزیولوژی دام دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان، خوزستان، ایران
5 - بخش علوم تشریح دانشگاه علوم پزشکی اهواز، اهواز، ایران
Keywords: مورفومتری, گل راعی یا هوفاریقون, سیستم گوارشی,
Abstract :
مقدمه و هدف: گل راعی یا هوفاریقون (Hypericum perferatum L.) حاوی هایپرسین و هایپرفورین می باشد که با رسپتورهای اوپیوئیدی و گابا باند می شوند. اثرات فارماکولوژیک متعددی مانند ضددردی، آرام بخشی، تسکین دهنده، ضد اسپاسم، ضد تشنج، ضد افسردگی و ضدباکتریایی آن به اثبات رسیده است. در این پژوهش دو سطح چای کوهی mg/kg.bw)250 و 500) بر مورفومتری اندامهای گوارشی رتهای ویستار بررسی شد. روش تحقیق: از میان 54 سر موش آزمایش با 6 تکرار، اثر عصاره هوفاریقون در سه تیمار ارزیابی شد. 3 سر موش از هر تیمار جهت مورفومتری معده، روده کوچک و بزرگ و نیز طحال به طور تصادفی انتخاب شدند. تیمارها عبارت از گروه کنترل (دریافت کننده آب مقطر)، گروه دو و سه به ترتیب دریافت کننده عصارهی هوفاریقون سطح mg/kg.bw)250 و 500) بودند. موشها به مدت30 روز و به صورت یک روز در میان، عصاره هوفاریقون را از طریق گاواژ دریافت کردند. در انتهای آزمایش پس از بی هوشی، اندامهای مورد نظر ارزیابی شدند. نتایج و بحث: یافتهها حاکی از آن بود که سطحmg/kg.bw 250 عصاره در مقایسه با گروه کنترل، باعث افزایش معنی دار وزن روده بزرگ شده است (p < 0.05). همچنین طول روده بزرگ در سطحmg/kg.bw 250 و 500 در مقایسه با گروه کنترل افزایش معنی دار داشته است ( p ≤ 0.05). توصیه کاربردی/ صنعتی: با توجه به نتایج حاصل از تحقیق حاضر می توان از این گیاه در افزایش وزن استفاده کرد.
اکبری، م.، کرمانشاهی، ح و کلیدری، غ. 1383. بررسی اثر افزودن اسید استیک در آب آشامیدنی بر عملکرد، شاخص های رشد و جمعیت میکروبی ایلئوم جوجه های گوشتی. علوم و فنون کشاورزی و منابع طبیعی. 8(3).
رحمانی، ح.، قیصری، ع.، طاهری، ر.، خدامی، ع و طغیانی، م. 1386. اثر استفاده از برگ چای سبز چای و ویتامین E در جیره غذایی بر عملکرد و مدت زمان نگه داری بر پایداری اکسیداتیو گوشت جوجه های گوشتی. مجله علوم و فنون کشاورزی و منابع طبیعی. 12(43).
رضایی، ع.، درستکار، ک.، پاشازاده، م.، احمدی زاده، چ و جعفری، ب. 1389. مقایسه اثرات تسکینی و ضد اضطرابی عصاره "علف چای" با دیازپام در موش صحرایی. مجله تحقیقات علوم پزشکی زاهدان. 138-11: (8) .
رضایی، م.، کریمی ترشیزی، م و روزبهان، ی. 1390. تعیین اثر فیبر خوراکی بر عملکرد و مروفولوژی روده باریک جوجه های گوشتی. نشریه علوم دامی. 90. 60-52.
شعاع حسنی، ع.، حمدی، ک.، اردوزاده، ن.، قائمی، ا و محمدی، ع. 1388. اثر مهار کنندگی عصاره های اتیل استاتی چای سبز و سیاه بر هلیکوباکترپیلوری عامل زخم های معده. مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی قزوین. 13(4).
عرفانی، ن.، حجازی، ش.، ضیغمی محمدی، ش و صالحی سورمقی، م. 1391. اثر هایپریکوم پرفوراتوم بر اضطراب. فصلنامه علمی دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند. .185 -179: (4) 8
کیان بخت، س. 1389. مروری بر گیاهان دارویی مورد استفاده در درمان چاقی و اضافه وزن. فصلنامه گیاهان دارویی. 9(4).
Denli, M., Okan, F. and Uluocak, A. M. 2004. Effect of dietary supplementation of herb essential oils on the growth performance carcass and intestinal characteristics of quail (Coturnix coturnix japonica). South Afrrican Journal of Animal Science., 34: 174-179.
Hernandez, F., Madrir, J. and Garcia, V. 2004. Influence of two plant extracts on broiler performance, digestibility and digestive organ size. Journal of Poultry Science., 83: 169-174.
Ghasemi Pirbalouti, A., Fatahi, M., Craker, L., Shirmardi, H. 2013. Chemical composition and bioactivity of essential oils of Hypericum helianthemoides, Hypericum perforatum and Hypericum scabrum. Pharmaceutical Biology., DOI:10.3109/13880209.2013. 821663.
Jakob, S., Mosethin, R., Zabielski, R. and Pierzynowski, S. G. 2000. The influence of different vegetable oils on the exocrine pancreatic secretion in piglets. Tagung Schweine-und Geflűgelernährung, Lutherstadt pp, 158-160.
Lovkova, M. Y., Buzuk, G. N., Sokolova, S. M. and Kliment’eva, N. I. 2001. Chemical features of medicinal plants (a review). Applied Biochemical and Microbiology., 37: 229-237.
Tedesco, D. 2001. The potentiality of herbs and plants extracts as feed additives in livestock production. Zootecnica e Nutrizione Animal., 27: 111–133.
Williams, P. and Losa, R. 2001. The use of essential oils and their compounds in poultry nutrition. World Poultry Science Journal. 17: 14 - 5.