شناسایی ترکیبات سولفوردار در بافت های مختلف حاصل از کشت بافت موسیر ایرانی (Allium hirtifolium Boiss) توسط GC/MS
Subject Areas : Journal of Medicinal Herbs, "J. Med Herb" (Formerly known as Journal of Herbal Drugs or J. Herb Drug)مهتاب اصفهانی زاده حسین پور 1 , فروغ مرتضایی نژاد 2
1 - باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان، واحد اصفهان(خوراسگان)، دانشگاه آزاد اسلامی، اصفهان، ایران
2 - گروه علوم باغبانی، واحد اصفهان(خوراسگان)، دانشگاه آزاد اسلامی، اصفهان، ایران
Keywords: گیاهان دارویی, کروماتوگرافی گازی, کشت درون شیشه ای, طبق پیاز,
Abstract :
مقدمه و هدف: موسیر ایرانی (Allium hirtifolium Boiss)با نام عمومی موسیر، یکی از گیاهان دارویی بومی ایران میباشد. قسمتهای خوراکی این گیاه شامل برگ و پیازها هستندکه دارای اثرات ضدباکتری، ضدقارچ، ضدسرطان، ضد دیابت و ضدچاقی میباشند. با توجه به این که تکنیک کشت بافت توانایی تولید چند برابر ظرفیت از گیاهان را جهت پاسخگویی به نیاز صنعت غذا و دارو دارد. بنابراین، این مقاله بر بررسی سطح و ساختار ترکیبات سولفیددار موجود در بذر و پیاز حاصل از مرتع و مقایسه آنها با برگ، ریشه ، پیاز و کالوسهای به دست آمده از طریق کشت بافت توسط دستگاه کروماتوگرافی گازی متصل به طیف سنج جرمی، متمرکز میباشد. روش تحقیق: در این بررسی ابتدا بذر و طبق پیاز مرتع در محیط کشت MS کشت گردید. بعد از گذشت ٩٠ روز بذر، پیاز مرتع، برگ بذر، پیاز بذر، برگ و ریشههای پیاز بذری، پیاز حاصل از طبق و کالوس حاصل از کشت طبق با روش Head space گاز کروماتوگرافی متصل به طیف سنج جرمی بررسی شدند. نتایج و بحث: آنالیز نتایج نشان داد بیشترین گوناگونی ترکیبات سولفور دار در ریشه پیاز بذری و کمترین سطح در بذرها، برگهای پیاز بذری و کالوس مشاهده گردید. همچنین بیشترین سطح ترکیبات سولفوردار در پیاز طبق(28.31%)، ریشه پیاز بذری(18.61%) و پیاز مرتع(6.23 %) مشاهده گردید. توصیه کاربردی/ صنعتی: یافتههای ما با روش Head space گاز کروماتوگرافی متصل به طیف سنج جرمی نشان دادترکیبات سولفوردار موسیر ایرانی شامل ساختارهای مونو، دی و تری سولفور میباشد و بهترین منبع برای این متابولیتها ریشه ها و پیاز حاصل از طبق است که به روش درون شیشه ای تولید گردد.
Asili, J., Behravan, M.R., Naghavi and Asili, J. 2010. Genetic diversity of Persian shallot (Allium hirtifolium) ecotypes based on morphological traits, allicin content and RAPD markers. Journal of Medicinal Aromatic Plants, 1: 1-6.
Azadi, H.G., Riazi, G.H., Ghaffari, S.M., Ahmadian S. and Khalife, T.J. 2009. Effects of Allium hirtifolium (Iranian shallot) and its allicin on microtubule and cancer cell lines. African Journal of Biotechnology., 8: 5030-5037.
Azadi, H.G., Ghaffari, S.M., Riazi, G.H., Ahmadian, S. and Vahedi, F. 2008. Antiproliferative activity of chloroformic extract of Persian Shallot, Allium hirtifolium, on tumor cell lines. Cytotechnology, 56: 179-185.
Benkeblia, N. and Lanzotti,V. 2007. Allium thiosulfinates: Chemistry, biological properties and their potential utilization in food preservation. Food, 1: 193-201.
Diaz, A.B., Vera, J.R., Fermin, L.R., Mendez, A.M., Zambrano, R.A. and Contreras, L.R. 2011. Composition of the essential oil of leaves and roots of Allium schoenoprasum L. (Alliaceae). Boletin Latinoamericano Caribe Planta Medicinales Aromaticas, 10: 218-221.
Durenkamp, M. and de Kok, L.J. 2004. Impact of pedospheric and atmospheric sulphur nutrition on sulphur metabolism of Allium cepa L., a species with a potential sink capacity for secondary sulphur compounds. Journal of Experimental Botany, 55: 1821-1830.
Ebrahimi, R., Zamani, Z. and Kashi, A. 2009. Genetic diversity evaluation of wild Persian shallot (Allium hirtifolium Boiss.) using morphological and RAPD markers. Scientific Horticulture., 119: 345-351.
Ebrahimi, R., Zamani, Z., Kashi, A. and Jabbari, A. 2008. Comparison of fatty acids, mineral elements of 17 Iranian shallot landraces (Allium hirtifolium Boiss.). JFST, 5: 61-68.
Etemadi, N., Maryam H. and Zamani, N. 2011. Optimizing seed germination threatened endemic species of the Persian shallot (Allium hirtifolium Boiss.). African Journal of Agriculture Research, 6: 5133-5138.
Gantait, S., Mandal, N. and Das, P.K. 2010. An overview on in vitro culture of genus Allium. American Journal of Plant Physiologyl., 5: 325-337.
Grzeszczuk, M., Wesolowska, A. Jadczak, D. and Jakubowska, B. 2011. Nutritional value of chive edible flowers. Acta Scientiarum Polonorum. Hortorum Cultus, 10: 85-94.
Haq, K. and Ali, M. 2003. Biologically Active Sulphur Compounds of Plant Origin. In: Sulphur in Plants, Abrol, Y.P. and A. Ahmad (Eds.). Kluwer Academic Publishers, Dordrecht, Netherlands, pp: 375-386.
Hoseini, J., Hoseinizijuvand, M., Mohamadi, M., Hashemi, M., Arsalande, F. and Zeinivand, M. 2011. Hydro alcoholic extract of Persian shallot Allium hirtifolium increased activity of glycokinaze enzyme in liver of diabetic mouse. Proceedings of the 1st National Congress of Biotechnology Students, December 15-17, 2011, Tehran, Iran.
Hughes, J., Tregova, A., Tomsett, A.B., Jones, M.G., Cosstick, R. and Collin, H.A. 2005. Synthesis of theflavour precursor, alliin, in garlic tissue cultures. Phytochemistry, 66: 187-194.
Ismail, S., Jalilian, F.A., Talebpour, A.H., Zargar, M., Shameli, K., Sekawi, Z. and Jahanshiri, F. 2013. Chemical composition and antibacterial and cytotoxic activities of Allium hirtifolium Boiss. BioMed Research International, 1-8.
Li, Q.Q., Zhou, S.D., He, X.J., Yu, Y., Zhang, Y.C. and Wei, X.Q. 2010. Phylogeny and biogeography of Allium (Amaryllidaceae: Allieae) based on nuclear ribosomal internal transcribed spacer and chloroplast. Rps 16 sequences, focusing on the inclusion of species endemic to China. Annals of Botany, 106: 709-733.
Mann, R.S., Rouseff, R.L., Smoot, J.M., Castle, W.S. and Stelinski, L.L. 2011. Sulfur volatiles from Allium spp. affect Asian citrus psyllid, Diaphorina citri Kuwayama (Hemiptera: Psyllidae), response to citrus volatiles. Bulletin of Entomological Research, 101: 89-97.
Melluki, F., Vannrean, A., Auger, J., Marcotte, J.L. and Cosson, L. 1994. Flavor prodaction in tissue cultures ofchive (Allium schoenopasum L.):Callus structure and flavor production. Plant Science, 95: 165-173.
Mohammadi, J., Olfati-Chirani, J.A., Khasmakhi-Sabet, S.A., Golshani, M., Mortazavi, S.N. and Jafari, F. 2010. Effect of incubation temperature, seed age and scarification on germination and emergence of Persian Shallot. Pakistanian Journal of Agriculture Science, 47: 317-319.
Mousavi, S.A., Chitsaz, A., Rahimi, S., Ghanadian, M., Askari, G. and Khorvash, F. 2013. A placebo control double blind study of effects of atorvastatin + allium hirtifollium on carotid intima media thickness. Pakistanian Journal of Medicine Science, 29: 269-301.
Murashige, T. and Skoog, F. 1962. A revised medium for rapid growth and bioassays with tobacco tissue cultures. Physiologia Plantarum. 15: 473–497.
Najja, H., Fattouch, S., Ammar, E. and Neffati, M. 2011. Antimicrobial Potentials of Allium roseum: Recent Advances and Trends. In: Science against Microbial Pathogens: Communicating Current Research and Technological Advances, Mendez-Vilas, A. (Ed.). Vol. 2, Formatex Research Center, USA. pp: 1025-1210.
Nasim, S.A., Mujib, A., Rashmi, K., Samar, F. and Junaid, A. 2009. Improved alliin yield in somatic embryos of Allium sativum L. (cv.Yamuna safed) as analyzed by HPTLC. Acta Biologica Hungarica, 60: 441-454.
Roshan, V., Azad, N.M., and Bahmanzadegan, A. 2012. Evaluation of volatile component of fresh, salted and dried corm of Persian shallot (Allium hirtifolium Boiss.) using headspace/ GC-MS. Proceedings of the National Congress on Medicinal Plants, May 16-17, Kish Island.
Saxena, K.K. and Roy, S. 2007. Isolation and identification of trigonelline from the tissue culture of Allium sativum Linn. Asian Journal Experimantal Sciences, 21: 277-280.
Shams, M. 2003. Investigation of compound in Hamedan moosir and compression to Isfahan moosir. Ph.D. Thesis, University of Tehran, Tehran, Iran.
Taran, M., Rezaeian, M. and Izaddoost, M. 2006. In vitro antitrichomonas activity of Allium hirtifloium (Persian Shallot) in comparison with metronidazole. Iranian Journal of Public Health, 35: 92-94.