شناسایی ترکیبات سولفوردار در بافت های مختلف حاصل از کشت بافت موسیر ایرانی (Allium hirtifolium Boiss) توسط GC/MS
Subject Areas : Journal of Medicinal Herbs, "J. Med Herb" (Formerly known as Journal of Herbal Drugs or J. Herb Drug)مهتاب اصفهانی زاده حسین پور 1 , فروغ مرتضایی نژاد 2
1 -
2 -
Keywords:
Abstract :
مقدمه و هدف: موسیر ایرانی (Allium hirtifolium Boiss)با نام عمومی موسیر، یکی از گیاهان دارویی بومی ایران میباشد. قسمتهای خوراکی این گیاه شامل برگ و پیازها هستندکه دارای اثرات ضدباکتری، ضدقارچ، ضدسرطان، ضد دیابت و ضدچاقی میباشند. با توجه به این که تکنیک کشت بافت توانایی تولید چند برابر ظرفیت از گیاهان را جهت پاسخگویی به نیاز صنعت غذا و دارو دارد. بنابراین، این مقاله بر بررسی سطح و ساختار ترکیبات سولفیددار موجود در بذر و پیاز حاصل از مرتع و مقایسه آنها با برگ، ریشه ، پیاز و کالوسهای به دست آمده از طریق کشت بافت توسط دستگاه کروماتوگرافی گازی متصل به طیف سنج جرمی، متمرکز میباشد. روش تحقیق: در این بررسی ابتدا بذر و طبق پیاز مرتع در محیط کشت MS کشت گردید. بعد از گذشت ٩٠ روز بذر، پیاز مرتع، برگ بذر، پیاز بذر، برگ و ریشههای پیاز بذری، پیاز حاصل از طبق و کالوس حاصل از کشت طبق با روش Head space گاز کروماتوگرافی متصل به طیف سنج جرمی بررسی شدند. نتایج و بحث: آنالیز نتایج نشان داد بیشترین گوناگونی ترکیبات سولفور دار در ریشه پیاز بذری و کمترین سطح در بذرها، برگهای پیاز بذری و کالوس مشاهده گردید. همچنین بیشترین سطح ترکیبات سولفوردار در پیاز طبق(28.31%)، ریشه پیاز بذری(18.61%) و پیاز مرتع(6.23 %) مشاهده گردید. توصیه کاربردی/ صنعتی: یافتههای ما با روش Head space گاز کروماتوگرافی متصل به طیف سنج جرمی نشان دادترکیبات سولفوردار موسیر ایرانی شامل ساختارهای مونو، دی و تری سولفور میباشد و بهترین منبع برای این متابولیتها ریشه ها و پیاز حاصل از طبق است که به روش درون شیشه ای تولید گردد.
