شناسایی ترکیبات شیمیایی و فعالیت ضد باکتری اسانس دو گونه آویشن
Subject Areas : Journal of Medicinal Herbs, "J. Med Herb" (Formerly known as Journal of Herbal Drugs or J. Herb Drug)امین هادی پناه 1 , مجتبی خرمی 2
1 - گروه باغبانی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران، تهران، ایران
2 - گروه باغبانی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران، تهران، ایران
Keywords: Staphylococcus aureus, ضد باکتری, Thymus vulgaris L, ترکیبات شیمیایی, Thymus daenensisCelak,
Abstract :
مقدمه و هدف :استافیلوکوکوس اورئوس (Staphylococcus aureus) ازجمله باکتریهای بیماریزا و از عوامل مهم عفونتهای بیمارستانی درجوامع انسانی می باشد. این باکتری نسبت به داروهای شیمیایی به سرعت درحال مقاوم شدن می باشد و در بسیاری از کشورها تلاش زیادی جهت یافتن ترکیبهای جدید به عنوان جایگزین مناسب این آنتی بیوتیکها انجام می شود. هدف از این تحقیق شناسایی ترکیبات شیمیایی و فعالیت ضد باکتری اسانس 2 گونه آویشن (Thymus vulgaris L.) و (Thymus daenensis Celak)کشت شده در شرایط آب و هوایی استان فارس بود. روش تحقیق: قسمتهای هوایی آویشن باغی و آویشن دنایی در مرحله آغاز گلدهی در منطقه استهبان (استان فارس) در جنوب ایران، در سال 1393 جمع آوری شد. استخراج اسانس به روش تقطیر با آب و به کمک دستگاه اسانس گیری طرح کلونجر صورت گرفت و میزان اسانس به وسیله دستگاه کروماتوگرافی گازی متصل به طیف سنج جرمی (GC/MS) مورد تجزیه و شناسایی قرار گرفت. اسانس استافیلوکوکوساورئوس با سطوح مختلف آنتی بیوتیک وانکومایسین، متیسیلین و اکساسیلین مورد بررسی قرار گرفت. نتایج و بحث:نتایج بدست آمده از این تحقیق نشان داد که به ترتیب 28 و26 ترکیب در اسانس آویشن باغی و آویشن دنایی شناسایی شدند. ترکیبات اصلی اسانس آویشن باغی شامل تیمول (14/63%)، پارا-سیمین (45/9%)، گاما-ترپینن (67/8%) و کارواکرول (14/3%) حاصل شد. ترکیبات اصلی اسانس آویشن دنایی شامل تیمول (2/71%)، گاما-ترپینن (81/8%)، پارا-سیمین (8/3%) و کارواکرول (4/2%) بدست آمد. نتایج حاکی ازآن بود که MIC و MBC اسانس آویشن باغی و آویشن دنایی به ترتیب تاثیر بازدارندگی رشد 1/0 تا 5/0 میکرولیتردر یک میلی لیتر بر باکتری استافیلوکوکوس اورئوس دارند. توصیه کاربردی/صنعتی: اسانس آویشن دنایی به طور محسوسی ویژگی ضدباکتری بارزتری نسبت به اسانس آویشن باغی از خود نشان داد.
Adams, R.P. 2007. Identification of essential oil components by gas chromatography/mass spectrometery, 4th Ed., p. 456, Allured Publishing Corporation, Carol Stream, IL.
Al-Bayati, F.A. 2008. Synergistic antibacterial activity between Thymus vulgaris and Pimpinellaanisum essential oils and methanol extracts. Journal of Ethnopharmacology, 116(3): 403–406.
Arfa, B.A., Combes, S. and Preziosi-Belloy, L., 2006. Antimicrobial activity of carvacrol related to it chemical structure. Lett ApplMicrobiol, 43: 149–154.
Bandow, J.E., Brotz, H., Leichert, L.I.O. and Labischinski, H. 2003. Proteomic approach to understanding antibiotic action. Antimicrobial agents and chemotherapy, 47(3): 948-55.
Beera, A.M., Lukanovb, J. and Sagorchevb, P. 2007. Effect of Thymol on the spontaneous contractile activity of the smooth muscles. Phytomedicine, 14: 65-69.
Betts, G.D., Linton, P. and Betteridge, R.J. 1999. Food spoilage yeasts: effects of pH, NaCl and temperature on growth. Food Control, 10:27–33.
Burt, S. 2004. Essential oils: their antibacterial properties and potential applications in foods—a review. International Journal of Food Microbiology, 94: 223–253.
Cos, P. and Vlietinck, A.J. 2006.Anti-infective potential of natural products: how todevelop a stronger in vitro ‘proof-of concept’. J. Ethnopharmacol, 106: 290–302.
Cronquist, A. 1988. The Evolution and Classification of Flowering Plants. The New York Botanical Garden, New York, USA.
Crossley, K.B. and Archer, G.L. 1997. The Staphylococci in human disease. Churchill Livingstone.
Delgado, B. and Palop, A. 2004.Combined effect of thymol and cymene tocontrol the growth of Bacillus cereus vegetative cells. Eur. Food. Res. Tech, 218: 188–193.
Elabed, S., Sadiki, M., Balouiri, M. and Barkal, H. 2014. Synergistic antibacterial effect of Myrtus communis and Thymus vulgaris essential oils fractional inhibitory concentration index. International Journal of Pharmacy and Pharmaceutical Sciences, 6(6): 121-124.
Friedman, M., Henika, P.R. and Mandrell, R.E. 2002. Bactericidal activities of plant essential oils and some of their isolated constituents against Campylobacter jejuni, Escherichia coli, Listeria monocytogenes and Salmonella enterica. Journal of Food Protection, 65(10): 1545–1560.
GhasemiPirbalouti, A., Hashemi, M. and Taherian Ghahfarokhi, F. 2013. Essential oil and chemical compositions of wild and cultivated Thymus daenensis Celak and Thymus vulgaris L. Industrial Crops and Products., 48: 43– 48.
GhasemiPirbalouti, A., Roshan Chaleshtori, A., Tajbakhsh, E., Momtaz, H., Rahimi, E. and Shahin F.2009 Bioactivity of medicinal plants extracts against Listeria monocytogenes isolated from food. Journal of Food Agriculture and Environment, 7: 132-135.
Golparvar, A.R., Hadipanah, A. and Mehras Mehrabi, A. 2015. Effect of phenological stage on yield, essential oil and thymol percentage of Thymus daenensisgrown inIran. Indian Journal of Fundamental and Applied Life Sciences, 5(1): 2903-2910.
Hammer, K.A., Carson, C.F. and Riley, T.V. 1999. Antimicrobial activity of essential oils and other plant extracts. Journal of Applied Microbiology, 86: 985–990.
Kandil, O. and Radwan, N.M. 1994. Extracts and fractions of Thymus capitatusexhibit antimicrobial activities. J. Ethnopharmacol, 44:19-24.
Karaman, S., Digrak, M., Ravid, V. and Iclim, A. 2001. Antibacterial and antifungal activity of the essential oils of Thymus revolutus Celak from Turkey. Journal of Ethnopharmacology, 76(2):183–186.
Knowles, J.R., Roller, S., Murray, D.B. and Naidu, A.S. 2005. Antimicrobial action of carvacrol at different stages of dual-species biofilm development by Staphylococcus aureus and Salmonella enterica Serovar Typhimurium. Applied and Environmental Microbiology, 71: 797–803.
Mastoraki, A., Kriaras, I. and Douka, E. 2008. Methicillin-resistant Staphylococcus aureus preventing strategy in cardiac surgery. Interact Cardiovasc Thorac Surg, 7: 452–456.
Mozaffarian, V. 2008. A Pictorial Dictionary of Botany Botanical Taxonomy Latin–English–French–Germany –Persian/Complied. FarahangMoaser, Tehran, 522.
Ozcan, M. and Erkmen, O. 2001. Antimicrobial activity of the essential oils of Turkish plant spices. European FoodResearch and Technology Eur. Food. Res. Tech, 212: 658–660.
Rasooli, I. and Mirmostafa, S.A. 2003. Bacterial susceptibility to and chemical composition of essential oils from Thymus kotschyanus and Thymus persicus. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 51: 2200–2205.
Rasooli, I., Rezaei, M.B. and Allameh, A. 2006. Ultrastructural studies on antimicrobial efficacy of thyme essential oils on Listeria monocytogenes. International Journal of Infection Diseases, 10: 236-241.
Rota, M.C., Herrera, A. and Martınez, R.M. 2008. Antimicrobial activity and chemical composition of Thymus vulgaris, Thymus zygis and Thymus hyemalis essential oils. Food Control, 19: 681–687.
Salehi, S., Golparvar, A.R. and Hadipanah, A. 2014. Effect of harvest time on yield and quality of Thymus vulgaris L. essential oil in Isfahan province, Iran. Agriculturae Conspectus Scientificus, 79(2): 115-118.
Sato, Y., Shibata, H. and Arakaki, N. 2004. Higuti T. 6, 7-dihydroxyflavone dramatically intensifies the susceptibility of methicillin-resistant or sensitive Staphylococcus aureus to beta-lactams. Antimicrob. Agents Chemother, 48: 1357-60.
Shan, B., Cai, Y.Z., Sun, M. and Corke, H.2005. Antioxidant capacity of 26 spice extracts and characterization of their phenolic constituents. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 53: 7749–7759.
Sikkema, J., De Bont, J.A.M. and Poolman, B. 1995. Mechanisms of membrane toxicity of hydrocarbons. Microbiol Rev, 59: 201–222.
Stojkovic, D., Glamoclija, J., Ciric, A. and Nikolic, M. 2013. Investigation on antibacterial synergism of Origanumvulgare and Thymus vulgaris essential oils, Arch. Biol. Sci., Belgrade, 65(2): 639-643.
Ultee, A., Bennink, M.H. and Moezelaar, R. 2002. The phenolic hydroxyl group of carvacrol is essential for action against the foodborne pathogens Bacillus cereus. Applied Environmental Microbiology, 68: 1561–1568.
Ultee, A., Kets, E.P.W. and Smid, E.J. 1999. Mechanisms of action of carvacrol on the food-borne pathogen Bacillus cereus. Applied and Environmental Microbiology, 65: 4606–4610.
Vardar-Unlu, G. and Candan, F. 2003. Antimicrobial and antioxidant activity of the essential oil and methanol extracts of Thymus pectinatusFisch, etMey. var. pectinatu (Lamiaceae). Journal of Agricultural and Food Chemistry, 51: 63–67.
Wertheim, H.F. and Melles, D.C. 2005. The role of nasal carriage in Staphylococcus aureus infections. Lancet Infect Dis, 5: 751–762.
Zargari, A. 1989. Iranian medicinal plants. Tehran. University Publication, (in Persian).