بررسی تغییرات کمی و کیفی اسانس گیاه Artemisia haussckenechtii درسه مرحله نموی در استان لرستان
Subject Areas : Journal of Medicinal Herbs, "J. Med Herb" (Formerly known as Journal of Herbal Drugs or J. Herb Drug)
1 - گروه بیولوژی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد بروجرد، بروجرد، ایران
2 - گروه بیولوژی، دانشگاه لرستان، خرم آباد، ایران
Keywords: درمنه, Artemisia haussckenechtii, کامفور, 1و8-سینئول, سیس-داونون,
Abstract :
مقدمه و هدف: گونه های Artemisia که در فارسی با نام درمنه معروف هستند در بیشتر نقاط ایران می رویند و برای درمان بیماری های عفونی مثل مالاریا، هپاتیت و دیگر بیماری های عفونی به کار می روند. از گونه های درمنه بصورت سنتی به عنوان مقوی و ضدانگل استفاده می نمایند. در مناطق غربی ایران Artemisia haussknechtii. در درمان سوء هاضمه و اختلالات گوارشی مورد استفاده قرار می گیرد. روش تحقیق: بخشهای هوایی گیاه مورد نظر از منطقه چمشک در جنوب شهرستان خرم آباد واقع در استان لرستان جمع آوری گردید و پس از خشک شدن در سایه جهت اسانس گیری با روش تقطیر با آب(Hydrodistillation) مورداستفاده قرارگرفت. اسانس بدست آمده از این گیاه به وسیله دستگاههای GC-MS و GC آنالیز گردید. نتایج و بحث: نتایج نشان داد که بازده اسانس در مراحل قبل از گلدهی، گلدهی و پس از گلدهی به ترتیب2/1%، 5/2% و 6/1% بود. 33 ترکیب در روغن اسانسی مرحله قبل از گلدهی، 16ترکیب در اسانس مرحله گلدهی و 29 ترکیب در اسانس مرحله پس از گلدهی شناسایی شد. کامفور، 1و8-سینئول و سیس داونون مهمترین ترکیب های اسانس در طی سه مرحله مورد مطالعه است. همچنین بیشترین مقدار کامفور به عنوان مهمترین ترکیب اسانس در در مرحله گلدهی به دست می آید. توصیه کاربردی/صنعتی: کامفور به عنوان مهمترین ترکیب اسانس این گیاه دارای خواصی از جمله محرک، ضد اسپاسم، ضد عفونی کننده، ضد احتقان، داروی بیهوشی، مسکن، ضد االتهاب و آفت کش است.
Adams, R.P. 1995. Identification of essential oil component by gas chromatography/mass spectroscopy. Alluerd Publishing Co., USA, 456p.
Ahmadi, L., Mirza, M., Shahmir F. 2002. The volatile constituents of Artemisia marschaliana Sprengel and its secretory elements. Flavour and Fragrance Journal., (17): 141 − 3.
Amiri, H. 2007. Essential oil variation of Prangos. ferulacea (L.)Lindl. in different stage of plant growth. Journal of Medicinal Plants., 21, 36-41.
Aniya, Y. 2000 .Antioxidant hepatoprotective actions of the medicinal herb Artemisia campestris from the Okinawa Islands. Biological and Pharmaceutical Bulletin., (23): 309 - 12.
Baraimani, M. 1996. The effect of nitrogene fertilizer on essential oil content of Dracocephalum moldavica in different growth stages. M.Sc thesis in Tarbiat Moallem University.
Burt, S., 2004. Essential oils: their antibacterial properties and potential applications in foods- a review. International Journal of Food Microbiology., (94): 223-53.
Juteau, F., Masotti, V., Besseiere, J.M., Dherbomez, M.,Viano, J. 2002. Antibacterial and antioxidant activities of Artemisia annua essential oil. Fitoterapia., (73): 532 - 5.
Cha, J., Jeong, M., Jeong, S., Moon, S., Kim, J., Kil, B., Song Y. 2005. Chemical composition and antimicroboial activity of the essential oils of Artemisia scoparia and A. capillaries. Planta Medica., (71): 186 – 90.
Dosler, D., Karaaslan, E. 2014. Inhibition and destruction of Pseudomonas aeruginosa biofilms byantibiotics and antimicrobial peptides. Peptides., ( 62): 32–37.
Halasz-Zelnik, K., Hornok, L., Domokos, J. 1988. Data on the cultivation of Dracocephalum moldavica L. in Hungary. Herba Hungarica., 27(1): 49-58.
Hashemi, S.M., Safavi, S.A. 2012. Control of Three Stored−Product Beetles with Artemisia haussknechtii (Boiss) (Asteraceae) Essential Oil. Ecologia Balkanica., 4(2): 85 92.
Ibtissem, H.S., Maamouri, E. Chahed, T., Wannes, W.A. Kchouk, M., Marzouk, B. 2009. Effect of growth stage on the content and composition of the essential oil and phenolic fraction of sweet marjoram (Origanum majorana L.). Industrial Crops and Production., (30): 395-402.
Kimj, H., Kim, H.K., Jeon, S.B., Son K.H., Kim E.H., Kang S.K., Sung N.D., Kwon B.M. 2002. New sesquiterpene− monoterpene lactone, artemisolide, isolated from Artemisia argyi. - Tetrahedron letter., (43): 6205−6208.
Khanahmadi, M., Rezazadeh, Sh., Shahrezaei, F., Taran M.2009.Study on Chemical Composition of Essential oil and Anti-oxidant and Anti Microbial Properties of Artemisia haussknechtii.Journal of Medicinal Plans., 8 (31): 132-141.
Kim, N.S., Lee, D.S. 2004. Headspace solid-phase micro extraction for characterization of fragrances of lemon verbena (Aloysia triphylla) by gaschromatography-mass spectrometry. Journal of Separation Science., (27): 69-100.
Morris, J.A., Khettry A., Seitz, E.W. 1979. Antimicrobial activity of aroma chemicals and ssential oils. Journal of the American Chemical Society., (56): 595-603.
Mozaffarian, W. 1996. A dictionary of Iranian plant names. Farhang Moaser, Tehran, Iran.
Naghdibadi, H., Yazdani, D., Sajed, M.A., Nazari, F. 2004. Effect of spacing and harvesting time on herbage yield and quantity/quality of oil in thyme (Thymus vulgaris L.) .Industrial Crops and Production., (19): 231-236.
Oliveira, M.J., Campos, I.F.P., Oliveira, C.B.A., Santos, M.R., Souza, P.S., Seraphin, J.C., Feri, P.H. 2005. Influence of growth phase on essential oil composition of Hyptis suaveolens. Brazilian Journal of Microbiology., (33): 275-285.
Omidbiagi, R. 2000. Approaches to production and processing of medicinal plants. Tarahan Publication, Tehran, Iran.
Palmer, A.S., Steward, J., Fyfe, L. 2001. The potential application of plant essential oils as natural preservatives in soft cheese. Food Microbiology., (18): 463-70.
Ramezania, M., Fazli-Bazzaza, B.S., Saghafi- Khademb, F., Dabaghiana A. 2004. Antimicrobial activity of four Artemisia species of Iran. Fitoterapia., (75): 201 – 203
Shopsin, B., Kreiswirt, B.N. 2001. Molecular epidemiology of methicillin-resistant Staphylococcus aureus. Emerging Infectious Diseases journal., 7(2): 323-326.
Sereshti, H., Samadi, S. 2007. Comparison of hydrodistillation-headspace liquid phase microextraction techniques with hydrodistillation in determination of essential oils in Artemisia Haussknechtii Boiss. JUST., 33 (2): 7-17.
Yaghout nejad, F., radjabi, R., palvaneh, N. 2013. A review on evaluation of plant essential oils against pests in Iran. Persian Gulf Crop Protection., 2(4): 74-97.