بررسی ترکیب شیمیایی و اجزاء فرار در گیاه برازمبل و پونه سای انبوه رشد یافته به صورت وحشی در ایران با روشهای مختلف
Subject Areas : Journal of Medicinal Herbs, "J. Med Herb" (Formerly known as Journal of Herbal Drugs or J. Herb Drug)پرویز آبرومند آذز 1 , کامبیز لاریجانی 2 , نرجس کلانتری 3
1 - گروه شیمی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
2 - گروه شیمی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
3 - گروه شیمی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
Keywords: تقطیر با آب, برازمبل, پونه سای انبوه, استخراج بدون حلال با مایکروویو,
Abstract :
مقدمه و هدف: اسانس از قسمتهای مختلف گیاه شامل گلها، دانه ها، برگها و ریشه جداسازی می شود. از این اسانسها به طور گسترده در تولید عطر، لوارم آرایشی بهداشتی، مواد غذایی، نوشیدنیها و شیرینی جات استفاده می شود. به علاوه به عنوان یک جزء در ترکیبات ضدعفونی کننده و حشره کشها کاربرد دارند. روش تحقیق: اسانس با استفاده از چندین روش مانند تقطیر آبی، تقطیر با بخار، استخراج فاز جامد، تقطیر به همراه ماکروویو و استخراج بدون حلال توسط ماکروویو استخراج می شوند که در این تحقیق از روشهای تقطیر آبی، استخراج بدون حلال توسط ماکروویو و استخراج فاز جامد جهت استحصال اسانس از برازمبل و پونه سای انبوه پرورش یافته در ایران استفاده شد. نتایج و بحث: کامفور (با مقادیر 2/15%، 5/15% و 02/9% در سه روش ذکر شده)، 1,8-cineole(با مقادیر 03/15%، 21/14% و 87/9%) و §-carene( با مقادیر 4/6%، 19/7% و 78/9%) مهمترین ترکیبات شناسایی شده در اسانس برازمبل بودند. Geraniol با مقدار 74/12% و β-caryophyllene با مقدار 05/10% در اسانس به دست آمده از روش تقطیر آبی شناسایی شدند در حالیکه carvacrol با میزان 52/70% و β-caryophyllene با میزان 13/4% در روش استخراج بدون حلال توسط ماکروویو مشاهده شدند و از جمله مهمترین ترکیبات در اسانس پونه سای انبوه بودند.
Adams, R.P. 2004. Identification of Essential Oil Components by Gas Chromatography/ Quadrupole Mass Spectroscopy, Carol Stream, IL, USA Allured Publishing Corp.
Golmakani, M.T., Rezaei, K. 2008. Comparison of microwave-assisted hydrodistillation with the traditional hydrodistillation method in the extraction of essential oils from Thymus vulgaris L. Food Chemistry., 109:925–930. http://dx.doi.org /10.1016/j.foodchem.2007.12.084
Aberoomand Azar, P., Zare, K., Saber-Tehrani, M., Jafari Kokhedan, A.,Vafaei, A., Nekoei, M., Larijani, K. 2013. Chemical Composition of the Essential Oil from Nepeta macrosiphon Boiss. Growing Wildin Iran by Different Extraction Methods and Studies on the Quantitative Relationship Between the Retention Indices of Essential Oils and their Molecular Structures, Asian Journal of Chemistry., 25:4741-4746. http://dx.doi.org/10.14233/ajchem.2013.14079
Lucchesi, M.E., Chemat, F., Smadja, J. 2004. Solvent-free microwave extraction of essential oil from aromatic herbs: comparison with conventional hydro-distillation. Journal of Chromatography A., 1043:323- 327. http://dx.doi.org /10.1016/j.chroma.2004.05.083
Lucchesi, M.E., Smadja, J., Bradshaw, S., Louw, W., Chemat, F. 2007. Solvent free microwave extraction of Elletaria cardamomum L.: A multivariate study of a new technique for the extraction of essential oil. Journal of Food Engineering., 79: 1079-1086. http://dx.doi.org /10.1016/j.jfoodeng.2006.03.029
Jaafari, M.R., Hooshmand, M.R., Samiei, S., Hosseinzade, H. 2007. Evaluation of leishmanicidal effect of Perovskia abrotanoides Karel. root extractby in vitro leishmanicidal assay using promastigotes of Leishmania major. Pharmacology Online., 1:299-303.
Mozaffarian, V. 1996. A Dictionary of Iranian Plant Names. Tehran, Iran, Farhang Moaser Pub. Co.
Ruiz, J.A., Quilez, J., Mestres, M., Guasch, J. 2003. Solid-Phase Microextraction Method for Headspace Analysis of Volatile Compounds in Bread Crumb. Cereal Chemistry Journal., 3: 255-259. http://dx.doi.org/10.1094/CCHEM.2003.80.3.255
Rustaiyan, A., Nadji, K. 1999. Composition of the essential oils of Nepeta ispahanica Boiss. and Nepeta binaludensis Jamzad from Iran. Flavour Fragrance Journal., 14:35-37. http://dx.doi.org /10.1002/(SICI)1099-1026(199901/02)
Sairafianpour, M., Christensen, J., Staerk, D., Budnik, B.A., Kharazmi, A., Bagherzadeh, K. 2001. Leishmanicidal, Antiplasmodial, and Cytotoxic Activity of Novel Diterpenoid 1,2-Quinones from Perovskia abrotanoides: New Source of Tanshinones. Journal of natural products., 64, 1393-1397. http://dx.doi.org/10.1021/np010032f