پیشرفت های اخیر در زمینه روش های استخراج ترکیب های گیاهی
Subject Areas : Journal of Medicinal Herbs, "J. Med Herb" (Formerly known as Journal of Herbal Drugs or J. Herb Drug)
بهزاد
ذوالفقاری
1
(استاد گروه فارماکوگنوزی ،دانشکده ی داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان؛)
افسانه
یکدانه
2
(دستیار فارماکوگنوزی، دانشکده ی داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان)
Keywords: مایکروویو, امواج فراصوت, سوکسله, مایع فوق بحرانی,
Abstract :
مقدمه و هدف: فن­آوری­های جدید و مختلفی شامل عصاره گیری همراه با امواج فراصوت، عصاره­گیری همراه با امواج مایکروویو و عصاره گیری همراه با مایع فوق بحرانی به منظور استخراج ترکیبات از گیاهان گسترش یافته­اند. این فن­آوری­ها به منظور کاهش دادن مدت زمان عصاره گیری، کاهش میزان حلال مصرفی، افزایش بازده استخراج و تقویت کیفیت عصاره حاصله گسترش یافته اند. در این مقاله به معرفی و مقایسه روش سوکسله و روش­های جایگزین و نوین مورد استفاده در داروسازی پرداخته شده است. برای به­دست آوردن بهترین و موثرترین عصاره، توجه به مواردی از جمله خصوصیات ماده گیاهی، انتخاب حلال مناسب و دقت در مراحل عصاره­گیری ضروری بوده و باید در نظر داشت که بازده بالا در عصاره حاصله به معنای بازده بالای ترکیب مورد نظر در عصاره نمی­باشد.توصیه کاربردی: در روش عصاره­گیری با استفاده از امواج فراصوت نفوذ حلال به بافت گیاهی به خوبی صورت می­گیرد و در مقایسه با سایر روش­ها این روش از کارآیی و سرعت بالاتری برخوردار است.
Chemat, S., Lagha, A., Aitamar, H., Bartels, P. V., & Chemat, F. 2004. Comparison of conventional and ultrasound-assisted extraction of carvone and limonene from caraway seeds. Flavour and Fragrance Journal, 19: 188-195.
Coelho, J. A. P., Pereira, A. P., Mendes, R. L. & Palavra, A. M. F. 2003. Supercritical carbon dioxide extraction of Foeniculum vulgare volatile oil. Flavour and Fragrance Journal, 18: 316-319.
Csiktusnadi Kiss, G. A., Forgacs, E. F., Cserhati, T., Mota, T., Morais, H. & Ramos, A. 2000. Optimization of the microwave-assisted extraction of pigments from paprika (Capsicum annuum L.) powders. Journal of Chromatography A, 889: 41–49.
Hamburger, M., Baumann, D. & Adler, S. 2004. Supercritical carbon dioxide extraction of selected medicinal plants-Effects of high pressure and added ethanol on yield of extracted substances. Phytochemical Analysis, 15: 46-54.
Hao, J. Y., Han, W., Huang, S. D., Xue, B. Y. & Deng, X. 2002. Microwave-assisted extraction of artemisinin from Artemisia annua L. Separation and Purification Technology, 28: 191–196.
Hui, L., Etsuzo, O. & Masao, I. 1994. Effects of ultrasound on the extraction of saponin from ginseng. Japanese Journal of Applied Physics, 33(5B): 3085–3087.
Kaufmann, B., & Christen, P. 2002. Recent extraction techniques for natural products: Microwave-assisted extraction and pressurized solvent extraction Phytochemical Analysis, 13: 105–113.
Kaufmann, B., Christen, P., & Veuthey, J. L. 2001. Parameters affecting microwave-assisted extraction of withanolides. Phytochemical Analysis, 12: 327–331.
Kwon, J. H., Belanger, J. M. R., Jocelyn Pare, J. R. & Yaylayan, V. A. 2003. Application of microwave-assisted process (MAP TM) to the fast extraction of Ginseng saponins. Food Research International, 36: 491–498.
Lang, Q. & Wai, C. M. 2001. Supercritical fluid extraction in herbal and natural product studies - A practical review. Talanta, 53: 771-782.
Lang, Q., & Wai, C. M. 2001. Supercritical fluid extraction in herbal and natural product studies - A practical review. Talanta, 53: 771-782.
Li, H., Pordesimo, L. & Weiss, J. 2004. High intensity ultrasound-assisted extraction of oil from soybeans. Food Research International, 37: 731-738.
Luque de Castro, M. D. & Garcia-Ayuso, L.. E. 1998. Soxhlet extraction of solid materials: An outdated technique with a promising innovative future. Analytical Chemical Acta, 369: 1-10.
Luque-Garcia, J. L. & Luque de Castro, M. D. 2004. Ultrasound-assisted soxhlet extraction: An expeditive approach for solid sample treatment-Application to the extraction of total fat from oleaginous seeds. Journal of Chromatography A, 1034: 237-242.
Luque-Garcia, J. L., & Luque de Castro, M. D. 2003. Ultrasound: A powerful tool for leaching. Trends in Analytical Chemistry, 22: 41-47.
Mamidipally, P. K. & Liu, S. X. 2004. First approach on rice bran oil extraction using limonene. European Journal of Lipid Science and Technology, 106: 122–125.
Marr, R. & Gamse, T. 2000. Use of supercritical fluids for different processes including new developments - A review. Chemical Engineering and Processing, 39: 19-28.
Meireles, A. & Angela, M. 2003. Supercritical extraction from solid: Process design data 2001–2003. Current Opinion in Solid State and Materials Science, 7: 321–330.
Romdhane, M., Gourdon, C. & Casamatta, G. 1995. Local investigation of some ultrasonic devices by means of a thermal sensor. Ultrasonics, 33: 221-227.
Salisova, M., Toma, S. & Mason, T. J. 1997. Comparison of conventional and ultrasonically assisted extractions of pharmaceutically active compounds from Salvia officinalis. Ultrasonics Sonochemistry, 4: 131-134.
Sihvonen, M., Jarvenpaa, E., Hietaniemi, V., & Huopalahti, R. 1999. Advances in supercritical carbon dioxide technologies. Trends in Food Science and Technology, 10: 217–222.
Spar Eskilsson, S., & Bjorklund, E. 2000. Analytical-scale microwave-assisted extraction. Journal of Chromatography A, 902: 227–250.
Vilegas, J. H. Y., de Marchi, E. & Lancas, F. M. 1997. Extraction of low-polarity compounds (with emphasis on coumarin and kaurenoic acid) from Mikania glomerata (‘Guaco’) leaves. Phytochemical Analysis, 8: 266-270.
Vinatoru, M. 2001. An overview of the ultrasonically assisted extraction of bioactive principles from herbs. Ultrasonics Sonochemistry, 8: 303-313.
Zarnowski, R. & Suzuki, Y. 2004. Expedient soxhlet extraction ofresorcinolic lipids from wheat grains. Journal of Food Composition and Analysis, 17: 649-664.